Sluta att rekommendera mejeriprodukter?

Livekindly.co.

Publikationen är tydligen ett organ för PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine). Organisationen inkluderar en samling av veganska djurrättsaktivister. Den motsvaras i Sverige av föreningen ’Läkare för framtiden’. De är enormt aggressiva i sin propaganda för vegansk kosthållning.

I denna artikel har de inriktat sig på mejeriprodukterna. De anför att vi inte ska äta laktos, därför att många inte kan bryta ner mjölksockret. Problemen laktosen ger är gasbildning, som orsakar uppblåsthet och bukobehag.
Jag tycker att de som inte tål laktos enkelt ska undvika laktosinnehållande produkter eller använda ’laktosfria’ produkter. Inga problem med det.
Sen anför de att mjölkfettet innehåller mättat fett, som de anser är farligt att förtära. Vi vet ju att naturligt mättat fett är nyttigt att äta – det är inflammationshämmande; vi behöver mättat fett, och kan lätt själva omvandla det till omättat efter behov. (Förutom de essentiella fleromättade fetterna, omega-3 och -6, förstås, som vi behöver några få gram av per dag)

Det finns massor av studier som inte har funnit att mejerier korrelerar till sjukdomar.
Dessutom innehåller mejerierna många näringsämnen som vi har god nytta av.  Den av veganerna rekommenderade ’havremjölken’ innehåller inte en bråkdel av mjölkens näring.
För sämre bemedlade barn kan det vara av ovärderlig nytta att få äta mejeriprodukter. Torrmjölk till svältande barn kan ge dem livet åter.

Men självklart bör man iaktta måttfullhet i intaget av mjölkprodukter, som i allting annat.

Jacob Gudiol har gjort en sammanställning av forskningsläget gällande mjölkprodukter och sjukdomar.

 

Comments

 1. 1

  Tack för en bra artikel. Det pågår ständigt inflammationer i kroppen och man bör skydda sig med antixidanter. Nu finns det en granolja som ger oss 3.700 000mg /100 ml produkt. Helt otrolig och absolut ren produkt från Norska Granskott. Tag 10 droppar och du omedelbar effekt och detta lindra all smärta och inflammationer i din kropp.

 2. 2
  Bengt D Nilsson säger

  @1 Lars Andersson. Det tog en stund innan jag förstod att jag skulle klicka på ditt namn för att få information om granoljan (https://fol.one/intrexium/). När jag sökte på granolja på internet hittade jag inget vettigt. Finns granoljan att köpa i någon affär, eller är det bara internetköp som gäller?

 3. 3

  @ 2 Bengt D Nilsson.

  Jag hittade lite om granoljan och känner att det definitivt inte har på min kropp att göra.https://www.floraton.com/se/tallolja-granolja

 4. 4

  @jala
  Jag tror inte ni menar samma typ av granolja, den kan utvinnas på olika sätt och användas beroende på hur framställningen gått till.
  Det finns recept på hur man gör egen granolja men den blir troligen inte så kraftfull. Någon som testat det?

 5. 5
  Mormor säger

  Vår kropp klarar sej nog egentligen ganska så bra med sina egna antioxidanter….från glutatione, bilirubina, urinsyra, SOD etc, till alla de ämnen vi får i oss genom ett någorlunda normalt kost-intag, typ några vitaminer som t ex tocoferoli och ascorbin-syra till vissa aminosyror och lecitiner…plus vissa olika örter som används i matlagning.
  Men vet att gransyra/tallsyra används flitigt uppe i bergen i Sydtyrolen för relaxing massage till turister efter ansträngande skidturer….kanske något att pröva på?

 6. 6
 7. 7
  Gabriel Kullberg säger

  Lars Anderssons telefonnummer står som kontaktnummer för ett flertal ”hälsofirmor” med dyra produkter, kanske bör man ta hans inlägg med viss skepsis.

 8. 8
  Stefan säger

  @7

  Bra observerat!

 9. 9
  Marie Winterstam säger

  Undrar vad det är för skillnad på mjölken som hämtas direkt från kossan i ladugården och den som köps i affären. Den som köps i butik finns en ruta om näringsvärdet på förpackningen. Är det detta som är skillnaden på mjölk och mjölk?

 10. 10
  XMargareta säger

  Jag är inte mjölkexpert, men vet att köpemjölk är pastöriserad och i de allra flesta fall homogeniserad.
  En del menar, att man i och med de hanteringarna har minskat mjölkens välgörande egenskaper.
  Om mjölken inte är pasöriserad kan det i sällsynta fall förekomma smittor i mjölken.
  Det är det man vill undvika, genom att pastörisera.

  Det finns nog också ibland något tillskott? till köpemjölken. Jag är inte säker, men tror att det eventuellt kan förekomma.( D-vitamin?)

 11. 11
  Katerina säger

  Jag är inte heller en mjölkexpert men vad jag tror är att pastöriseringen mer eller mindre lag i Sverige. Man är ju så rädd för eventuella bakterier som mjölkdrickaren kan bli påverkad av. Undrar om det är någon som har någonsin dött av bakterier som finns i komjölk. Att magen kan tillfälligt komma i olag det kan jag förstå.
  Sedan har fetträdslan skapat en uppsjö av avfettade mjölkprodukter. Tar man bort fettet försvinner de fettlösliga vitaminerna. Då måste man tillsätta dessa. Om man kan säga att de tillsatta vitaminerna gör lika mycket nytta och kan tas upp av kroppen utan fett det tvivlar jag på.
  Jag kan inte heller låta bli att koppla det processade mjölken med AGE – advanced glucation end-products som det forskas mycket om inom kosmetikbranschen. AGE uppstår när blodsocker glukos ansluter sig till proteiner så att andra kemiska föreningar uppstår, ibland giftiga ibland inte. Jag undrar i mitt stilla sinne om inte mjölksockret laktos också kan bilda föreningar med mjölkproteiner om man upphettar mjölken för pastörisering eller för att tillverka torrmjölk? Kan glukos varför skulle inte laktos? Kemiskt sett är det bara olika sockerarter som borde ha liknande egenskaper. Det kanske inte är de vanliga mjölkproteinerna folk är allergiska mot? Det kanske är just sådana giftiga föreningar av protein och socker?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa