Nytt kolesterolsänkande preparat

Läkemedelsvärlden.

Nytt kolesterolsänkande preparat, bempediksyra. Det benämnes lovande.
I artikeln nämns bland biverkningar ökad risk för gikt.
En tråkig effekt i sammanhanget är att det var fler som dog i behandlingsgruppen än i placebogruppen.
Anders G Olsson, den störste kolesterolbekämparen, hoppas att det berodde på slumpen.

När fler dog i behandlingsgruppen borde ju alla prövningar ställas in för preparatet!
Dessutom är kolesterol, även LDL (det så kallade onda) ett livsnödvändigt ämne i kroppen, och det är färre som får svåra hjärtinfarkter, och dör i sin hjärtinfarkt, som har högre LDL.

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Detta är så korkat så man baxnar, självklart beror flertalet biverkningar av statiner på just det faktum att de sänker det kolesterol som kroppen ställt in efter sitt behov. Vi vet ju även från forskningsstudier att de med lågt kolesterol lever kortare och lättare får Alzheimer.

 2. 2
  Göran Löwenberg säger

  Hoppas att det berodde på slumpen. Jag saknar ord för dumheterna!!

 3. 3
  Nisse Hult säger

  Finns ingen bortre parantes när de gäller påhittighet för att tjäna pengar på folkets ”ohälsa” eller oförmåga att bry sig om sin egen hälsa i första rummet. Hur tusan skulle de gå för industrin om flertalet gick omkring och mådde bra och fattade varför dom lider av alla varianter av beroenden? Själv har jag sen lång tid bakåt konverterat till 23:1 tänk med stor framgång, långt större än vad jag kunde drömma om. Har efter en lite för lång startsträcka äntligen tagit Jason Fung på allvar och njuter till fullo över all hans info i skrift och särskilt alla härliga klipp på YouTube. Tänk vad pengar alla Regioner i Sverige skulle spara om alla Svenskar drog in på Fasting spåret över en natt och tänk vilka pengar industrin snabbt skulle förlora.

 4. 4
  piltson säger

  Ravnskovs grupp THINCS har gett ut en antologi. ”Fat and Cholesterol Don´t Cause Heart Attacks, and Statins Are Not The Solution”, gedigen framställning på 370 sidor av ett tjugotal författare.

  Zoe Harcombe har skrivit om ”hur kostråd, falsk vetenskap, politik och profit bidragit till epidemin i fetma och hjärtsjukdomar”, hela bakgrunden på 20 sidor. En annan medarbetare är Duane Graveline, vars bok om biverkningar var ganska gripande. Ett kapitel är om hur industrin kan styra WHOs riktlinjer.

  Förfärligt övertygande statistik. Knappast skrivet för patienter men lämplig gåva för Läkemedelsverket och varje doktor som delar ut statiner. Amerikansk redaktör men utgivet på ett brittiskt förlag, Columbus Publishing 2016, kostar bara 13 pund.

 5. 5
  piltson säger
 6. 6

  Liknande är det med Digoxin där det i bifogade biverkningar står att det lett till dödsfall vid hjärtsvikt. Samtidigt skrivs det ut för hjärtsvikt både på hjärtavdelningar och hjärtmottagningar. Påpekar man skriften i biverkningslistan säger de ”det är omdiskuterat”. Det ges inte heller ekonomisk ersättning vid uttag från apotek så något har gjorts men det har inte nått läkarna trots att det i en artikel i Läkartidningen stod att preparatet är verkningslöst mot hjärtflimmer.

  Vem fan ska man lita på?

 7. 7
  piltson säger

  4 Piltson: ”Knappast skrivet för patienter men lämplig gåva…”
  Ja, vi tänker faktiskt sända den till en släkting i 80-årsåldern som trots vårt försiktiga påpekande tog statiner i flera år. Nåddes nyligen av beskedet att han just genomlidit sin 3:e (tredje) åderutvidgning med s.k. stent. Anvisning om matvanor fick han inte vid något av dessa ingrepp.
  Vår tanke är att om han fått det efter den första operationen och rättat sig därefter, så hade de andra två kanske inte behövts, är den rimlig?
  Diabetes2 fick han efter ett par års statinerande, vilket ju var att vänta (sid 353). Vi sänder boken för vidare befordran till hans doktorer, som finns i Umeå.

 8. 8
  piltson säger

  6 Moventia: ”Vem fan ska man lita på?”
  Jag tror faktiskt du kan lita på alla hundraåtta medlemmarna i THINCS. Fyra av dem var vägledande för Piltson, den viktigaste, nr 29, har tyvärr avlidit. Här är dom:

  https://www.thincs.org/members.php

  Nio av dem finns i Sverige (3, 17, 30 39, 44, 90, 97, 104, 108).

 9. 9

  Tack piltson men jag var inne på ett litet sidospår. Men bra att folk organiserar sig. Det behövs i dessa konstiga tider.

 10. 10
  piltson säger

  7 piltson: ”…är den rimlig?”
  Ingen som kan säga något isiktsfullt om det=

 11. 11
  Mormor säger

  10 Piltson
  Det mest insiktsfulla jag kan komma på, som svar på denna din undrande tanke, är helt enkelt ett nej…..
  Grundar detta pessimistiska svar på de kostråd en svåger fick av sjukhusets dietister, efter en liknande operation med insättande av stent, nu i höstas….och som jag beskriver i tråden ”äggintag korrelerar med minskad risk för hjärtsjukdom” från den 13 nov., min kommentar 36..
  Så länge kost-rekommendationerna håller sej på den nivån, så kan patienten lika väl klara sej utan….och förhoppningsfullt någon gång till och med bättre?

 12. 12

  Men alltså… 13 dödsfall i behandlingsgruppen och 2 i placebogruppen, 30 dagar efter sista dosen. Det blir väl mer än 6 gånger fler döda i behandlingsgruppen. Å sen försöka skylla på slumpen.
  Jag har precis låtit bli att använda mindre lämpliga ord…

 13. 13
  piltson säger

  11 Mormor ”kommentar 36”
  Saxat därifrån: ”…fick veta att fettet skulle vara vegetabiliskt eller från fisk, att det animaliska fettet är farligt och ökar risken för nya infarkter, allt ska vara nyckelhålsmärkt och magert, lättmargarin på smörgåsar, mager ost, flytande margarin att steka i, ett halvt kilo frukt om dan, mycket grönsaker och rotfrukter”
  inte precis vad vi hade föreställt oss. Men om man sagt t.ex: ”aldrig majsolja, solrosolja eller margarin. Ingen mjölmat, men löksill till frukost varje dag” ?
  Det vore de rekommendationer förslag vi skulle ha givit.

 14. 14
  Mormor säger

  Men Piltson, det är där som ”casca l’asino…!!
  Du hade ju redan försökt med lite försiktiga påpekanden, som tydligen inte gjort några större intryck på din släkting…om jag förstått rätt…!?
  Folk tror på den sjuka sjukvårdens företrädare…inte på oss..!!
  Men å andra sidan…varför skulle dom tro på oss….tänk om vi har fel..??
  Jag har dock kommit fram till min ”sanning” efter mycket om och men….och anser att i alla väder är det LCHF som gäller, vare sej du är sjuk eller frisk…det är det enda sättet att äta på som vilar på de fysiologiska och biokemiska grundvalar (grundlagar säjer man kanske?), som vi känner till i dagens läge…inom ramen för individuella olikheter i arvsmassan, som kan ge eventuella brister i proteinsyntesen…och det finns även andra problem förstås med miljöförstöring etc…
  Men huvudregeln är bara en enda…enligt min åsikt alltså…
  Mättat fett är den substans som ger energi till vårt vardagliga liv i form av ATP….
  Kolhydrater ger också energi, men inte i form av ATP, utan är den reducerande substansen, som är uppbyggande och tillåter syntes av nukleinsyror och andra viktiga cellkomponenter. Som kolesterolet…
  Där räknas inga kalorier.
  Alla, eller åtminstone många, som sysslar med kost och näring, vet det egentligen, men det verkar inte att slutsatsen dras ut till fulllo…
  Därav alla förvirrande studier och efterföljande kostråd.
  Säjer som Eric Matfrisk….rätta mej gärna, om jag har fel…
  Apropå Mats…är det nån som vet hur Mats Fet Hälsa mår..?

 15. 15

  @ 14 Mormor.

  Jag har försökt att ringa men det är ingen som svarar.

 16. 16
  Mormor säger

  Jala, detta är oroande..??
  Har varit tyst länge nu…..är inte likt honom!?

 17. 17

  Det sista från honom handlar om en trasig bukspottkörtel.

  https://fethalsa.wordpress.com/2019/01/23/kan-man-laka-bukspottkorteln-med-ketogen-kost/

 18. 18
  Mormor säger

  Tack Jala….hoppas han kryar på sej snart…

 19. 19
  Piltson säger

  14 Mormor: ”Folk tror på den sjuka sjukvårdens företrädare…inte på oss..”
  Det är riktigt, och i en by som denna är det ett större problem än i en stad. Hur skall man förhålla sig när man ser en granne styra mot Gehenna under legitimerad vägledning? Även ”försiktiga påpekanden” medför att man blir betraktad som en odräglig besserwisser, som lägger sig i folks privata angelägenheter.
  En vedhandlare snett över gatan, en konditor och en gubbe som varje fredag sålde grillad kyckling på parkeringsplatsen – dessa tre dog av hjärtattacker som Ursula hade förutsett med ledning av deras utseende men inte velat säga nåt om. (Katterna fick delta med kycklingarna och visade att de visste när det var fredag.)
  Nu föreligger problemet med damen som sedan flera år säljer mig 200 gram Le Baron ost varje dag. Man pratar ju inte om privata saker över disken, så vad kan jag göra?

 20. 20
 21. 21
  Göran Sjöberg säger

  piltson #8
  Tack för listan över medlemmarna i THINCS – intressant läsning!

  Sedan tycker jag inte läget är ”hopplöst” när det gäller att påverka sin omgivning när det gäller LCHF och många verkar vara intresserade när man berättar om sina egna positiva erfarenheter. Man märker ju också om folk ”inte vill höra” och då är det förstås meningslöst att försöka påverka.

  Senast igår var vi och åt söndagsmiddag på Bohusläns museum där man lagar traditionell mat och det var sjömansbiff som i princip är en komplett rätt med kött och potatis för de som inte känner till denna rätt. Vi sa till att vi ville ha väldigt lite potatis och det var inga problem. Vi berättade då om våra positiva hälsoerfarenheter med LCHF och hon som serverade var väl införstådd med detta för hon hade själv provat på och blev också väldigt glad och uppmuntrad av att höra vår berättelser

 22. 22
  Mormor säger

  Håller med Göran….var mycket intressant att läsa listan över medlemmarna i THINCS!! Tack och lov att vi har Uffe Ravnskov….
  Så tack för den, Piltson…
  Undrar lite vad det ska till för att få stå som medlem på den…måste man vara nåt fint kanske??
  Håller också med Göran att folk i allmänhet är intresserade av principerna i LCHF……till och med i ett land som Italien, där konceptet LCHF inte är ett begrepp på samma sätt som i Sverige.
  Vi har till exempel här en industri som Barilla, en av de viktigaste producenterna av raffinerade mjöl-produkter av alla de slag. Dessutom slår dom frikostigt ett slag för den allmänna folkhälsan genom att organisera konferenser titt som tätt om hur nyttigt det är med intag av kolhydrater för att uppnå optimal hälsa….det inbjuds vanligtvis också viktiga kost-experter från andra länder, även från Sverige…och alla är dom överens naturligtvis. Brukar vara ett stort jippo..
  Men när det sen kommer till kritan att få samma människor till att förstå….när dom alltså väl blivit sjuka i sviterna efter en dylik kosthållning….att det kanske inte är det bästa sättet att äta pasta eller risotto två ggr per dag för att reversera en diabetes typ 2….. då tittar dom på dej som mindre vetande….för det vet ju ALLA att man måste ha extra energi när man är sjuk…speciellt alla läkare och vårdpersonal på sjukhusen.
  Kanske vi kunde hitta en Greta även för att göra folk medvetna om mera vetenskapligt grundade råd på närings-intag?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa