Ökar LCHF risken för förmaksflimmer?

I Expressen.

Är det någon som har tillgång till studien och kan berätta om vilken evidens som ligger bakom påståendet? Rör det sig om en jämförande behandlingsstudie?

Förmaksflimmer är ett oerhört vanligt tillstånd, vanligare ju äldre personerna är. Problemet vid förmaksflimmer är framför allt risken för blodproppsbildning i det flimrande förmaket. Därför får man medicinera med blodtunnande. Waran eller Nya orala antikoagulantia, NOAK, ett exempel är Eliquis.
Även minskad ork är ett stort problem vid FF.
Jag har inte hört att LCHF skulle öka risken för förmaksflimmer. Har sjukvårdsfolk observerat att det är många LCHF-are som inkommer med FF?
Vi har däremot fått många rapporter från personer som blivit flimmer-fria med LCHF.

Enligt artikeln hade de en gräns på 45Energi% kolhydrater, för definition av lågkolhydratkost. Det är inte LCHF om man bara går under det. 40E% kolhydrater var den andel som folk i hela världen spontant åt, innan idén om fettets farlighet gjorde folk fettskrämda. LCHF är under 5-10 E% kh.

Jag får en känsla av att det som vanligt rör sig om trams när det handlar om skrämsel mot LCHF. Rött kött och mättat fett är inte inflammationsframkallande – tvärtom. Studien kan vara ett beställningarbete från veganer eller andra fett- och köttantagonister.

Lena i Umeå skickade länken till studien .

I studien står att ketogen kost rekommenderar protein i stället för kolhydrater. Det är ju inte sant. Vi rekommenderar fett i stället för kh.
Studien hade inkluderat 14000 personer 1985 – 2016, och kartlagt deras mathållning. På den tiden fanns inte vare sig LCHF eller ketogen kost definierad bland folkflertalet. Därför kan man inte hänföra resultatet till de kosterna.

Bret Scher har skrivit en kommentar hos Diet Doctor i ämnet. På svenska.

Martina har skrivit om studien.

 

Comments

 1. 1

  Jag är 79 år och har förmaksflimmer sedan några år. Det utlöstes av för stark blodtrycksmedcicin. Länken går inte till Expressen utan till en studie där jag inte hittar något abstract. Undrar hur de definierar LCHF? Själv behöver jag äta rätt mycket ovanjordsgrönsaker varje dag för att må bra, Gör dom det i studien? Eller är det ketos de pratar om. Mycket förvirrande. Tror som du Annika att det är trams.

 2. 2
  Lena i Umeå säger
 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Marianne, Nu har jag försökt att lägga in länken till Expressenartikeln i inlägget. Och även länken till studieabstract.

 4. 4
  Tomas ödman säger

  Hej Annika, studien är ett utdrag ur ARIC-studien gjord av MD Xiadong Zhuang på Sun Yat-Sun Universityi Guangzhon. Lägsta kolhydratsintagsgruppen åt 44,8 % av kalorimängden, medel 44,8 – 52,4, hög 52,4% och uppåt. Vadå low-carb? Studie på innehåll i frågeformulär.

  Mvh Tomas Ödman

 5. 5
  LCHF-Bengt säger

  Jag är en av de som blivit av med flimret med hjälp av lchf och hård träning.
  Min doktor däremot, fick nog högt blodtryck efter beskedet att jag tänkte sluta med mediciner och prova något annat, så upprörd som han lät i telefon.
  Nu har det gått 9 år och jag mår utmärkt. Kan ibland känna av rytmstörningar men det har ett samband med intag av kolhydrater och stress är min erfarenhet.

 6. 6
  Göran Sjöberg säger

  Den senaste kardiologen jag träffade för några år sedan var väldigt aggressiv och det första han sa var att han inte var intresserad av vad jag hållit på med under 15 år sedan min infarkt (då jag vägrade alla mediciner och en omfattande bypass). Han ansåg att allt detta var ”nonsens” och dessutom som han uttryckte det ”var det på gränsen till kriminellt”.

  ”Sicka gubbar!” som man säger i Göteborg.

 7. 7
  sten bjorsell säger

  Ingen LCHF is studierna alltså, med minimum under 44.8 %. Alltså varken Keto eller LCHF. Trots detta skriver Expressen sanslöst att ”KETO och LCHF kan öka risken för hjärtsjukdom”.
  Har Expressen utfört ett beställningsjobb av oroade skräpmatsproducenter med en sådan helt vilseledande rubrik?

  Dessutom noll referenser till vilken typ av kolhydrater som blev kvar. Ofta blir det ju det gröna som utelämnas när det blir så höga kh-halter kvar.

  Närliggande vridning: Åtminstone här vet de flesta att grillat rött kött kan bli mycket farligt när fet hälsosam Bernaissås byts ut mot modern grillsås, då den senare ju är rena sockerbomben, värre än ketchup, med ej oväntade hjärtslitande effekter. Effekter som snabbt och ofta utan någon som helst upplysning skylls på ”rött kött” istället för på fruktosladdad modern (HFCS) grillsås. Man ernår den allra billigaste sötningen med HFCS, och många vuxna blir som barn när dom slickar i sig de sötade köttbitarna. Och vi vet att både lever och blodkärl tar skada av fruktos.

 8. 8
  Helge säger

  Har inte den här studien varit uppe förut? Jag googlade och fick upp Martinas artikel: https://martinajohansson.se/om-nya-kolhydratstudien-i-the-lancet/

  Men många skrev om den då…………… Om jag inte misstar mig?

 9. 9
  Ulf Pohl säger

  Jag fick förmaksflimmer i samband med mitt höftledsbrott 6/2 och operation (ny led 9/2) vilket tycks vara en känd komplikation vid svår vävnadsskada. Förmaksflimret upptäcktes på Rehab 14/2,men bringades under kontroll med betablockare (metoprolol).Hb var då 94,5. Jag fick då betablockaren i fort sättningen men tog den inte (dumt nog,men jag hade dåliga (prestations)erfarenheter efter en hjärtoperation 20 år tidigare,då jag inte orkade något innan medicinen på min anmodan utsattes). Nåväl: Flimret kom tillbaka,en (mycket myndig och jättetjock) hjärtläkare kopplades in. Jag hade fortfarande blod i urinen (kissade på flaska) vilket tydde på att operationssåret inte var läkt. Urinen kollades inte mer än till mängden. Vad gör hjärtläkaren? Jo,sätter in Eliquis,upphäver koaguleringen och tömmer 3-4 l blod i låret (volymökning 3 ggr.), Hb 77. Nu blev det bråttom. Eliquis utsattes på morgonen, urinen klarnade inom några timmar, 2 påsar blod beställdes. Innan jag fick blodtransfusionen på natten mellan kl.10 och 03 uppmättes Hb till 70. På morgonen 103.Detta ang. Eliquis. Kommentar? Någon? Annika?

 10. 10

  Jag har hört om folk där övergången till LCHF har utlöst flimmer. Det kan också bero på att omställningen har skett för snabbt. En del får ju jobbiga besvär om de snabbt går över till radikal LCHF. Så när man propagerar för LCHF kanske man kan mana till en lite långsam tillvänjning. Om LCHF i sig ökar risken för flimmer kan jag inte uttala mig om.

 11. 11
  Erik 2 säger
 12. 12
  7Merlin säger

  Enligt min erfarenhet finns två olika metoder som framkallar förmaksflimmer (FF) hos hjärtat. [oregelbunden hjärtrytm]

  Metod 1: Brist på vitamin B1 = tiamin. Detta drabbar ungefär 23–43 % av äldre personer i Industriländer.

  WHO har senare tagit bort dokumentet från sin webbplats. Varför? Men man kan dock istället hitta det på följande plats:
  http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.378.1742&rep=rep1&type=pdf
  Eller sök i Google på ”The B-complex vitamins covered here are listed”.

  > Sid 168, 185 i dokumentet. (Obs. Inte läsprogrammets sidnumrering).
  Citat ur dokumentet: ”Hoorn et al. (26) reported that 23% of 153 patients aged 65–93 years were deemed deficient based on a transketolase activation coefficient greater than 1.27, which was normalized after thiamine administration. Nichols and Basu (27) found that only 57% of 60 adults aged 65–74 years had TPP effects of less than 14% and suggested that ageing may increase thiamine requirements.”.
  ”9.9 Recommendations for future research” … ”Actual requirements of B-complex vitamins are least certain for children, adolescents, pregnant and lactating women, and the elderly, and as such, deserve further study.”.

  100 % – 57 % = 43 %.
  Bristen uppkommer p g a försämrat upptag av vitamin B1 hos äldre. Detta gäller industri‑länder. Bristsjukdomen kallas beriberi.

  Metod 2: Fettbrist. För liten tillförsel av fett under längre tid, framkallar förmaksflimmer och en hel rad andra symtom: svaghetskänsla, matthet = svimfärdighet = kraftig sjukdomskänsla. Äldre kan känna sig ostadiga. Obehagskänsla i benen. Kan liknas vid obehaget man känner om man en längre stund sitter nedhukad med dubbelvikta knän. Ilningar i tänderna uppkommer alltför lätt vid kall eller varm dryck.

  Vid tillförsel av mer fett, tonar symtomen bort på två dygn. Extra tillförsel av 2 g  omega–3 fett per dygn, håller INTE symtomen borta. Mer fett fungerar, oavsett om kolhydratmängden minskas eller inte.

  Man kan fråga sig om vi har ett dagsbehov av fett, på liknande sätt som gäller för protein. I så fall behöver vi en viss mängd fett per dygn, oberoende av förbrukningen av energi. Typ X gram fett per dygn.

  Fettbrist tycks även kunna framkalla alltför trög tarmpassage, med efterföljande tarmuppror, där man får sitta 30 min på toaletten och känna sig svimfärdig, innan tjocktarmen är nöjd. När man spolar, blir det stopp i toa-stolen.

  95 % av det fett vi äter, tas upp av blodet. 5 % går ut med avföringen. Man kan fråga sig om det fungerar som ett smörjmedel, på samma sätt som flytande paraffin används som laxermedel. https://www.fass.se/LIF/product?userType=0&nplId=20070620000067&docType=3&scrollPosition=656 .
  https://www.apotea.se/paraffin-flytande-apl-oral-losning-300-ml .
  Blodet tar inte upp paraffin. Men paraffin tar med sig en del fettlösliga vitaminer ut ur kroppen. Inte bra att använda i hög dosering under längre tid.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  10 Viola
  Jag tycker inte att man generellt behöver råda folk att göra bara en gradvis övergång till LCHF, men om man skulle få problem med oroligt hjärta kan man gå tillbaka till mera kolhydrater och sedan göra en gradvis övergång.

 14. 14
  Annika Rane säger

  Kardiolog Bret Scher kommenterar: https://www.dietdoctor.com/inaccurate-news-stories-suggest-low-carb-causes-atrial-fibrillation Kommer på svenska inom kort.

 15. 15
  Erik 2 säger

  Eric Berg har gjort en liten video i ämnet.

  https://youtu.be/Vdw03OTxAY8

 16. 16

  13 Annika Dahlqvist

  Jag tycker att man generellt ska berätta om de risker som finns. Är man äldre och inte i speciellt bra kondition är det särskilt viktigt.

  Sen finns det folk som kan bli deprimerade av kolhydratfattig också och det bör man informera om. Vet inte vilken betydelse en gradvis övergång har i det fallet men det låter rimligt att det skulle kunna vara bra.

  Att högt fettintag kan bli problematiskt för en del är också viktigt att veta.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  16 Viola
  Jag tycker att grunden är att var och en ska prova sig fram till vilka andelar av makronutrienter som passar bäst för en själv. Om man känner att man tex får oroligt hjärta av LCHF så är det riktigt att återinföra en viss mängd av kolhydrater.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa