Viktväktarna krossas av Keto

I Diet Doctor.

Det är ju fantastiskt om Keto (= strikt LCHF) vinner sådant gehör internationellt att Viktväktarna får vika ner sig!

 

Comments

 1. 1
  Nisse Hult säger

  Efter att nu ha kört Keto (Strikt LCHF) tillsammans med 23:1 Fasta (OMAD = One Meal A Day) i 47 dgr i ett sträck så tror jag få saker slår denna vinnande kombination eller ens är i närheten.

  Listan på fördelar, vinster, börjar bli lång nu.

  Som toppning på detta 4×4 intervaller 6dgr/vecka på trainer med 90% maxpuls i intervallernas andra del.

 2. 2

  Har också fått bestående framgång med Ketos plus fasta två dar i veckan. Detta uppnåddes aldrig, mer än tillfälligt, under åren med Viktväktarna.

 3. 3
  sten bjorsell säger

  Vore ju fantastiskt om kaloribantarna till slut ger upp. Men ”Big food” står bakom och det kan nog behövas mycket innan en majoritet inser hur denna industri har blålurat oss. Om åtminstone SLV kunde frigöras från matindustrins kroppsförfettande lågfett-trams kunde så många fler slippa flytta hela vägen till ketodiet för att reparera lever och minska till normalvikt.
  Det borde idag vara erkänt klart även inom SLV att grisar som föds upp med lågfettkost blir sjukligt hungriga och därför ersätter det fett som saknas i maten med att äta mera ofta och därmed snabbt blir feta. Samma gäller för oss människor, vars metabolism ju står mycket nära grisens. När man utan att veta under WW2 matade grisar med kokosolja i hopp om att göra dom feta blev dom istället slanka. Men Big Food och Big Farma tjänar inga stora pengar på normalhungriga medborgare som gillar bacon och ägg till frukost, eller skippar den helt så att hela dagens blodsocker-bergochdalbana normaliseras, nästan helt utan mellanmål! Och att dåliga tarmbakterier och tarmsjukdomar minskar när tarmarna får tid att vila sig mellan målen kunde sparat många förtidsdöda. De enorma skillnaderna på fettkalorier och sockerkalorier har man försökt dölja tillräckligt länge, bl. a genom kaloriräknande viktväktare.

 4. 4
  Göran Sjöberg säger

  Hela affärsidén med Viktväktaren är att folk ska komma tillbaka efter att ha ”misslyckats”. Det är för övrigt samma affärsidé som ligger bakom Big Pharmas enorma vinster.

  Om man i grunden botar patienterna försvinner affärsunderlaget – lagom sjuka är det perfekta tillsåndet!

 5. 5
  Pre-diabetiker säger

  Jag tycker att Kostdoktorns 2-veckors lchf-utmaning är bra med under 20 g kolhydrater per dag, strikt LCHF.
  Lätt att följa och lätt att tillaga..
  https://www.dietdoctor.com/se/otroligt-god-mat-som-hjalper-oss-att-bli-friska

 6. 6
  Lennart säger

  #4 Göran
  Du har helt rätt Göran, viktväktarna vill behålla sina kunder helst livet ut.
  Jag passar på med en fråga till dig Göran, Du är påläst och intresserad av vår metabolism har jag sett.
  Om vi får i oss för mkt socker så omvandlas det till fett i levern och kan senare mätas i blodet som triglycerider. (ska helst vara under 1, fastande)
  Men om vi äter strikt lchf kost och levern är ok, då äter vi gärna mkt mättat fett tex smör.
  Det tas upp och hamnar också i blodet.
  I ena fallet är det ohälsosamt, i Lchf-fallet är det hälsosamt men i båda fallen är det triglycerider.
  Hur ska man tänka enklast för att förstå helheten? Vad är skillnaden?
  Stig Bengmark har sin uppfattning har jag läst.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 Lennart
  Jag vet inte hur man ska förklara det, men vår erfarenhet är ju att vid LCHF-kost så får vi inte förhöjda triglycerider, utan bara vid högkolhydratkost.
  Någon som kan reda ut begreppen?

 8. 8
  Göran Sjöberg säger

  #6 Lennart

  Tack för ditt förtroende!

  Som du är inne på är vår metabolism komplex.

  Men i grunden har vi förmågan att lagra överskottet av det vi får i oss, dvs. det vi inte direkt gör av med i vår kroppsliga metabola förbränning, oberoende av om det är kolhydrater, fett eller proteiner, som triglycerider i våra fettdepåer. Detta är det enkla ”termodynamiska faktum” som ”överätningshypotesen” bygger på.

  Men i våra beundransvärda kroppar har vi mängder av återkopplingsmekanismer som reglerar och skapar en balans på kort och lång sikt i vårt ätande och i vår energiförbränning och det är detta som går under den gemensamma benämningen homeostas.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Homeostas

  Att det hela är frågan om ett sofistikerat viktregleringssystem brukar jag belysa genom att peka på det absurda i att försöka förklara vår fetmaepidemi med den förenklade ”överätningshypotesen”. Detta gör jag på följande sätt:

  Om man går upp i vikt med ett kilo per år, vilket kanske är typiskt, går man också upp med 30 kilo från 20-årsåldern till 50-årsdagen vilket kanske också är typiskt. Enligt den förenklade hypotesen har man då ”överätit” med ungefär tre gram per dag eller med ett gram per måltid. Konsekvensen av det absurda i hypotesen är att vi medvetet inte kan avstå från ett enda gram per måltid och därför har oss själva att skylla om vi nu går runt med massa övervikt. Hela det medicinska etablissemanget hyser därför i princip ett förakt för feta människor som bevisligen ”saknar all karaktär och viljestyrka.”

  När man istället ser problematiken i en fysiologisk belysning och då inser att den typ av mat vi äter också påverkar den subtila homeostasen förstår man hur folk kan lyckas med hjälp av LCHF. Vad som förvånar mig är egentligen att viktminskningarna kan gå så snabbt i vissa fall. I mitt eget försvann 20 kg på två år med LCHF, snabbast i början.

 9. 9
  Ulrika säger

  @ Lennart
  Jag har försökt förklara detta med fetterna för mig själv så här;
  Fettet lagras i våra skelettmuskler och i vår fettvävnad och kan användas som energi.
  Fett även isolerar mot kyla och är nödvändiga för våra hormoner.
  Det ”dåliga” fettet bildas i levern av för högt blodsocker. Blir höga triglycerider.
  Andra dåliga fetter är transfetter och oxiderade fetter (som kroppen inte ”känner igen”).
  SCT och MCT (short och medium chain triglycerides) = mjölkprodukter, kokosolja, avokado etc används som energi, LCT (de långa) = vårt eget fett och fett fr djur kan lagras vid högt intag.
  Har någon bättre kunskap och kan rätta mig om jag har fel?

 10. 10
  XMargareta säger

  Som sagt komplicerat, men något går att nämna till ev förklaring.

  Triglycerider är så gott som olösliga i vattenlösning/blodet, men om levern är frisk, så tillsätter den till all triglycerid som skall ut i blodet, ett proteinhölje, som hanterar detta. Då transporteras triglyceriden som lipoprotein tex LDL.
  LDL transporterar fettet till cellerna, där det sedan används, eller lagras.

  Om levern är svag tex genom att ha utbildat en fettlever, så fungerar inte bildningen/bindningen av LDL så bra, utan en del transporteras då som triglycerid. Då ökar triglyceridvärdet i blodet.
  Om man alltså lever så, att man inte fort får fettlever, så minskar mängden triglycerider i blodet.

  Om man lever så att man upprepat får blodsockersvängningar, blir man lättare insulinintolerant. Då inträffar många olyckliga saker i kroppen, som ofta nämnts i denna blogg, så det hänvisar jag till i det fallet.

  Till detta kan också tilläggas, att det räknas som ett ålderstecken, att få diabetes typ 2, vilket då teoretiskt inte skulle behöva inträffa med samma frekvens om man äter tex LCHF.

  Vidare om man förtär naturligt bra fett, så stannar maginnehållet längre i magsäcken, vilket borde betyda, att det inte blir en blodsockertopp så lätt, vilket också borde skona levern och insulinapparaten osv.

  Man skulle också kunna tillägga, att det kanske kan vara så, att om man vänjer kroppen vid att förbränna fett. Anpassar man sitt enzymsystem till detta. Då förbränns fett sakta, (och med mindre oxidantskador än om glukos förbränns) och man kan förutom att överskottslagrat fett lättare försvinner, så är man också mindre hungrig pga att blodsockret vid den onda cirkeln av: högt blodsocker- stort påslag av insulin- för lågt blodsocker-trötthet och- hunger- man måste äta, kanske då mer kolhydrater…. osv.

 11. 11
  Björn Ekholm säger

  Vänder mig emot detta att ketogen kost skulle vara bra eller ”naturligt” för den mänskliga kroppen. Det enda folkslag i historien som ätit en kost som liknar denna är inuiterna. Men deras inre organ var också anpassade efter denna typ av kost vilket övriga världens folk inte är. Och det jag framförallt vill framhålla är skillnaden mellan oss och inuiterna när det gäller magtarmsystemet där vi kräver en föda där VATTENLÖSLIGA fibrer ingår för att magen ska fungera bra. Vilket inte inuiterna behövde. Jag kan ta mig själv som exempel. Jag är en äkta nordbo sedan många många generationer tillbaka men klarar INTE av en ketogen kost för då blir magen stenhård. Tro mig, jag har verkligen gjort seriösa försök. Det jag förvånas mycket av är att många här verkar klara det bra. Men om man läser frågeställningar både här och på kostdoktorns hemsida verkar det vara många som får problem med hård mage efter byte till framförallt ketogen kost. Jag kan säga att jag inte är ett dugg förvånad över det. Och där framställer man lösningar på problemet med diverse knep. Vissa råd går så långt som att man ska prova magnesiumtabletter vilket i praktiken är nära nog laxermedel. Jag hävdar då att i en riktig kost för den mänskliga kroppen borde inga knep behövas för att bota en hård mage. Då är någonting fel med den kosten. Om den kosten vore den mest naturliga för människan torde inga frågor om hård mage komma in tycker man? Jag tror som sagt man måste se det hela i ett historiskt perspektiv. Inuiterna har levt i Arktis i tusentals år och anpassat sig till födan just där vilken av naturliga skäl inte går att jämföra med någon annan föda på jorden. Men vi nordbor har enligt vetenskapen aldrig levt i Arktis utan invandrat söderifrån och alltid ätit en blandkost med både kött fisk grönsaker rotfrukter frukt nötter ägg m.m. En kosthållning som vi tyvärr störde genom att börja odla sädesslag vilket dels innehåller gluten och framförallt OLÖSLIGA fibrer. Rent fördärv för vårt magtarmsystem.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  11 Björn Ekholm
  Jag kan inte säga säkert vilken kost friska människor ska äta – bara inte lågfett/högkolhydrat med margariner och vegoljor etc.
  Men det är vi som är metabolt sjuka, med insulinresistens, som finner att vi blir friskare med ketogen kost. Förstoppningsproblemet måste var och en av oss, i förekommande fall, komma fram till hur vi ska komma tillrätta med.

 13. 13
  Pre-diabetiker säger

  Strikt LCHF enligt Kostdoktorns 2-veckors lchf-utmaning gav mig perfekt mage/tarm.

 14. 14
  Lars Henrik säger

  #11 Björn Ekholm

  Min mage blev också stenhård efter övergång till LCHF. Det tog flera veckor innan den successivt normaliseras.

  Jag brukar råda människor som kan tänkas vilja prova LCHF att testa i minst tre månader och vara konsekventa under hela perioden för att komma förbi de övergångsbesvär som kostskiftet kan innebära för dem. Då hinner de med största sannolikhet uppleva även fördelarna.

 15. 15
  Lennart säger

  @10 XMargareta
  Ang triglycerider i blodet
  Högt fastevärde på triglycerider i blodet är alltså ett tecken på fettlever.
  Om jag förstår det hela rätt så har vi ett lågt fastevärde (tex under 1 ) så länge levern inte är överbelastad eller fulltankad.
  Det är lätt att tänka fel här förstår jag NU.
  Själva fettet triglyceriderna kanske inte är skadliga utan högt fastevärde pekar ju på att levern är fulltankad med insulinresistens som följd.
  Jag har fått för mig att triglyceriden omblildad från socker var skadlig för kroppen.

  Tänker jag rätt?

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  15 Lennart
  Ungefär så tror jag också att det är.
  Det kan hända att triglyceriden i sig inte är skadlig, utan att det förhöjda värdet avspeglar en dysfunkionell lever?

 17. 17
  XMargareta säger

  #15 Lennart

  Förutom att jag också tror, som Annika, kan jag bara tillägga, att det mesta inom biologin är komplicerat i samverkan med många faktorer.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa