Sötningsmedel kan öka risken för stroke

Land.se.

Det är ett alarmerande samband mellan intag av lightläsk och stroke. Orsakssambandet är inte bevisat, men korrelationen är slående, enligt forskarna.

Detta stärker inställningen att vi bör så långt möjligt undvika den söta smaken. Socker är farligt för hälsan, och sötningsmedel är också starkt misstänkt för att vara farligt.
Den söta smaken är bara en ovana som saklöst kan avvaras. Förslagsvis kan man unna sig söt smak till fest någon gång ibland, men inte till vardags. Den som är drabbad av sockerberoende bör avhålla sig från söt smak totalt, likaväl som en fd alkoholist bör avhålla sig totalt från alkohol.
Livet kan bara bli bättre utan den farliga drogen.

 

Comments

 1. 1
  Rolf Löfgren säger

  Jag blir alltmer övertygad att människor ska ENDAST äta sådant som har naturligt ursprung. Vanlig äkta mat!
  Inga syntetiska produkter av något slag.

  Vikingarna var storväxta och friska. Deras kost bestod av:
  50% jakt o fiske
  40% produkter från husdjuren
  10% odlade produkter, rot- o grön-saker, baljväxter, korn o råg.

 2. 2
  olle holmqvist säger

  ”height of men in Norway in the Viking era, was 176cm (5ft 9in), with a range from 170-181cm ), .. taller than other Europeans… women was 160cm , range 149-164cm

  http://www.hurstwic.org/history/articles/daily_living/text/health_and_medicine.htm

  Dom klarade D-vit från sill o dyl. Inga tillskott.

 3. 3

  Det kan inte vara som så att den ökade andelen stroke beror på att människor som ätit dåligt, har metabola syndrom bytt till light läsk, men fortfarande i övrigt äter mat som är rik på socker och stärkelse?
  Exakt vad är det i sötningsmedel som skulle framkalla stroke? Enbart upplevelsen av sött har inte ens förklaring kopplat till att insulin skulle utsöndras lite mer.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Ankan
  Vi vet ju inte om det är ett orsakssamband, men eftersom sötningsmedel inte har några näringsmässiga fördelar tycker jag att det är rätt att avråda från det till vardags, åtminstone tills vi vet mer.

 5. 5
  olle holmqvist säger

  ”artificially sweetened soft drink consumption was associated with an increased risk of stroke and dementia. Sugar-sweetened beverages were not associated”
  https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/STROKEAHA.116.016027

  Samvariation är ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor för orsak-verkan. Dvs om det finns så kan kausalitet föreligga. Om det saknas – så faller sambandet. Olika vetesnskapsrapporter ger olika besked beroende på bl a olika uppläggning av studierna. Just den här kan väl handplockas med finpincetten av sockerindustrin.

  Annars får man göra som Uffe R. läs rubbet !

 6. 6
  Göran Sjöberg säger

  Jag finner ofta Dr. Mercolas undersökningar intressanta och lärorika och inte minst när han nu tittar närmare på riskerna med artificiella sötningsmedel och vilka intressena som ligger bakom.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/10/13/artificial-sweeteners-more-dangerous-than-you-ever-imagined.aspx

 7. 7

  Ja, han har säkert rätt om aspartam. Ett gediget abete om detta är Russell Blaylock: ”Excitoxins, the taste that kills” (1997).

  Sedan vi läst den kändes det hemskt att hitta en skock aspartamsötade drycker i patientkiosken på sjukhuset. Likaså på apoteket. Men hur är det med stevia?

 8. 8

  Jag säjer som Thore Persson… ”får ni nånting sött i munnen, så spotta ut det….”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa