Ska en ’expert’-grupp bedöma vetenskapligheten i böcker?

I söndags, den 17 feb, var det en debattartikel i DN av Maria Ahlsén m fl där de tyckte att en ’oberoende expert’grupp skulle bedöma böcker om kost och hälsa, huruvida de var vetenskapligt ok.
Det låter i och för sig spännande att en grupp ska bedöma sanningshalten i böcker om kost – eftersom etablissemangets kostråd, i de viktigaste delarna, är helt ovetenskapliga. Då skulle de som kan bedöma vetenskap, tex Ann Fernholm, få något att argumentera emot.

Lars Bern har skrivit en artikel om  detta: Skolmedicinen vill censurera sina kritiker.

Ann Fernholm ställde upp i en debatt i Aftonbladet på nätet, med Maria Ahlsén. Fast det blev en del prat i munnen på varandra.
Ann Fernholm har också skrivit en replik i DN.

 

Comments

 1. 1

  Tycker jag känner igen namnet, Maria Ahlsén….var det inte en av flum-flickorna??
  Intressant förslag i alla fall…..men ännu mer intressant skulle det vara att förstå vilken grund den här expertgruppen skulle basera sej på, för utbedömningen av korrekta kostråd i den mängd av dietböcker som florerar på marknaden.
  Ska det vara de tusentals motstridiga forskningsresultaten vi kan läsa om lite här och där kanske, i någon prestigefull tidskrift, typ Lancet et al.
  Eller det vi kan förstå av wikipedia…..?
  Eller hur i allsin dar ska vi veta vilken grupp av vetenskapsmän vi kan lita på?? Dom som hittills har dominerat världsmarknaden i fråga om kostråd verkar inte ha haft någon större framgång i och med att de metabola sjukdomarna ökar katastrofalt precis överallt…
  Tilliten försvinner så småningom.
  Nej, ingen bra idè alls.

 2. 2

  Föga förvånande att Maria föreläser på VoF arrangemang.

 3. 3
  Elisabeth G säger

  Antagligen skulle de själva gärna ingå i den ”oberoende” expertgruppen. Det är bara för komiskt att de ser sig själva som oberoende. Nej, här är de ute efter att sätta getabocken till trädgårdsmästare.

 4. 4

  Vi vet att sockerindustrin låg bakom viss forskning,för att lägga över ansvaret för saker som socker orsakar på mättat fett(Från början var det Fett.Kanske var det Procter& Gamble, som producerade Crisco och sedan margarin av värmebehandlade omega 6 fetter, som var packat med transfetter, som orsakade hjärt- och kärlsjukdomar (Det viste ingen i början.)
  Men kampanjen mot fett syftade till dra bort uppmärksamheten från vad socker orsakar.
  Se: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5099084/?report=classic
  http://science.sciencemag.org/content/360/6388/501.1.long

  Men dessa forskare som vill ha en granskning av hälsoböcker nämner inget om historien och industri-finasierad forsknings roll i denna fråga. Nutritions professorn Marion Nestle’ har skrivit en bok om det. Se: https://www.foodpolitics.com/tag/sponsored-research/ i den länken finns ett exempel på hur forskningen kan styras av företag, och om några tar upp att de vill ha en granskning av hälsoböcker, utan att nämna detta gigantiska problem, så finns det skäl att bli misstänksam.

  SNF har sagt de skall lägga ut tio miljoner om året på att bekämpa ”fake news” inom nutritionen, och eftersom SNF representerar storföretag inom livsmedelsbranschen(Nordic Sugar och Coca-cola t, ex.) , så kan vi inte vänta oss de kommer att kritisera bristerna inom industrifinansierad forskning, och inte heller forskarna bakom artikeln….

 5. 5
  Ulf Pohl säger

  Jag har fått en skrämmande inblick i skolmedicinens hjälplöshet betr. problem med ”sjukhussjukan” som man hymlar med (några konstiga bakterier som man behandlar massivt med antibiotika, såväl i dropp-som i pillerform). Min granne på Rehab låg som ett kolli på avdelningen sedan före jul. Det gick upp och ner, varje litet framsteg hälsades med jubelrop -”Du är nog frisk om sådär 3 månader – håll ut!”.Jag hamnade på SÖS den 6/2 pga. lårbensbrott och – reparerad-på Rehab den 13/2. Min sänggranne fick mitt silver den 21/2 samt information och jag hade ett allmänt samtal om vården med behandlande läkare med stöd av vetenskapliga publiceringar i ungefär samma veva. Hon fick dock ingen kännedom om min ”femtekolonnsverksamhet.” Jag vet inte om något utfall, åkte hem 22/2 förmiddag. Skall dock följa upp när min f.d. granne är hemma om ca 2 veckor. Jag har skrivit en papport även hos Lars Bern under ovanstående tema.

 6. 6
  Arvid säger

  Undrar vem som ska bedöma vetenskapligheten i hans bok om kost och hälsa.
  Framgångsrik viktnedgång och hälsa på topp.
  Det är han värd vår folkkäre speleman, ja, mer än speleman.
  https://www.expressen.se/noje/kalle-moraeus-viktknep-avslojar-nya-planen/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa