Minskar frukostätande risken för typ 2-diabetes?

Zoë Harcombe.

Man får ibland höra från etablissemangsnutritionister att företeelsen att skippa frukost ökar risken för övervikt och t2-diabetes. Zoë har undersökt det vetenskapliga underlaget för det påståendet.
Det rör sig om observationsstudier. Det visar sig att de som där skippat frukost även röker mer, dricker mer alkohol och kaffe, äter mer skräpmat, samt väger mer.
Man får bilden av en person som på morgonen bakfull röker en cigg och dricker en kopp kaffe, samt äter skräpmat under resten av dagen. Det är ju inte så konstigt om denne får mera övervikt och diabetes.
Det har vad jag förstår inte gjorts några riktiga seriösa jämförande studier med likvärdiga grupper.

Etablissemangets forskningsstudier är generellt av mycket låg kvalitet. Sen har de expertgrupper med hundratals medlemmar, som refererar till dessa dåliga studier.

Jag rekommenderar prenumeration av Zoë’s nyhetsbrev. Hon är en mycket seriös granskare av forskning som gjorts.
Hon avslutar detta brev:  “Breakfast may be the most important meal of the day – but only if we skip it.”

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Frukosten är ju dagens viktigaste måltid för ”vår” skräpmatsindustri. Speciellt om den domineras av flingor, lättmjölk, juice, och rostat bröd, som hastigt ökar blodsockret och är känt för att driva fetma både hos oss och hos grisar.
  Blodsockret sjunker sedan, lagom till dagens första mellanmål, varefter den SLV-rekommenderade kosten
  ser till att det blir 3 mål om dan med 2-4 mellanmål. Ett gym-pass med avsikt att bränna bort lite fett gör att man då ”förjänar” en extramacka, alltså inget netto.
  Så länge matindustrin kan komponera och sprida ”budskap” med hjälp av MSM spelar studiekvaliten liten eller ingen roll. Verkar även som om MSM , Big Food och Big Farma ofta ägs av samma intressen, vilket gör det lättare att prångla ut felaktigheterna, fortfarande.

 2. 2

  Jag har en tendens sen unga år att inte kunna hålla mig till dieter utan att då i enstaka fall drabbas av lättare hetsätning. Det händer speciellt om jag råkar ha ”fel mat” hemma av någon orsak. I mina fasteförsök gick det alltid bra med korttidsfasta med överhoppad frukost. Det händer ännu mer sällan om jag heldagsfastar. Men har jag under längre tid ätit strikt och relativt små portioner kan det ibland slå till. Känner stor besvikelse när det gör så men brukar ge upp och ge efter för suget och sedan återgå till rutinerna . LCHF gör ju att sockersuget ändå sällan tar överhanden. Har annars inga andra knep annat än som sagt ge efter och sen återgå till rutinerna.

  Detta har väl inte med Zoes inlägg att göra direkt, men jag skulle vilja veta mer om hans upplägg av studien som verkar lite grumligt formulerad.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa