Hypoglykemi – problematisk komplikation av överviktskirurgi

Artikel i Läkartidningen. Ovanlig(?) komplikation till överviktskirurgi.

Kvinnan i fallbeskrivningen hade problem med depressioner, ryggproblem, övervikt, typ 2-diabetes, högt blodtryck som medicinerades.
Efter överviktsoperation fick hon problem med hypoglykemi (lågt blodsocker) -attacker ca en timme efter måltid. C-peptidvärdet var förhöjt, vilket tyder på överproduktion av insulin.
På grund av epilepsianfall under hypoglykemi fick hon körförbud. Lång sjukskrivning.

Om hon redan från början hade rekommenderats, och fått stöd till, LCHF, hade hon kanske sluppit både medicinering, operation och hypoglykemiattacker.

 

Comments

 1. 1

  Hur går det till när det beslutas om överviktskirurgi, måste bra alternativ testas först eller är det fritt fram att experimentera och kanske skada en människa för all framtid.
  Vad kostar en operation inkl komplikationer?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Lennart
  Enligt min erfarenhet så kommer patienten till distriktsläkaren och önskar överviktsoperation. Den säger att den har provat alla andra metoder utan framgång. Det finns ju också BMI-gräns för operation. Typ 2-diabetes ökar indikationen för viktop. Distriktsläkaren skriver då önskad remiss. Kirurgen utgår från att distriktsläkaren har krävt alla andra alternativ först, men kollar inte upp det själv. Patienten uppsättes på väntelista för operation.¨
  Jag har inte kostnaden för operationen i huvudet, men det är nog flera hundratusen. Tillkomst av komplikationer kostar förstås hur mycket som helst.

 3. 3
  Thomas H säger

  För några år sedan så pratade professor Marcus en hel del om den kirurgistudie han höll på med vad beträffar Gastric by pass på unga människor! Hur gick det egentligen? Vad blev resultaten?
  Kan ju inte varit framgångsrikt när det varit tyst om det där……?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa