Läkarkåren har ett ansvar för övermedicineringen

Inlägg av Lars Bern.

Lars anser att förskrivande läkare har ett ansvar för övermedicineringen, och det har han rätt i.
Men detta är det stora problemet. Trycket är massivt på läkarna att följa medicineringsdirektiven. Jag är nu pensionär sedan snart fyra år, men de sista åren jag arbetade hade jag inga problem med rekommendationerna till LCHF, utan det var medicineringskraven som plågade mig. Diabetessköterskor hade fått lära sig att det är jätteviktigt att hålla diabetikernas blodtryck nere i botten, för njurarnas och ögonbottnarnas skull, och läkemedelsansvarig läkare på vårdcentralen kom in till mig och läxade upp mig för att jag inte skrev ut tillräckligt med statiner till diabetikerna. Av detta följer att jag tycker att det är skönt att ha slutat med arbetet.

De som jobbar kvar är nog tvungna att gilla läget och skriva ut alla dessa farmaka till patienterna. Annars känner man inte att man platsar i gänget.

 

Comments

 1. 1

  Hej Annika

  Synd att det bara är läkare som slutat, som vågar säga vad man tycker/tyckt under alla år, men som pensionär har man ju ingen kraft att sätta systemet i gungning, då kan man ju svamla på och kan lätt avfärdas…….

 2. 2
  Olle Holmqvist säger

  Berättelse från besættelsen i Danmark.
  2 % anslöt sig aktivt till tyskarna
  1 % gick med i motståndsrörelsen
  97 % försökte bra klara sig, leva vidare.

  Hur är det med läkarkåren ? Gissning:
  60% vill bara sköta sig som förväntat inte bli prickade
  30 % tycker att en del är fel, men grymtar bara invärtes
  7 % blir förbannade ibland och ryter till ibland
  3 % ser strukturfel och argumenterar

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Micke, Tyvärr var det inte bättre när man var yrkesverksam. Man kunde lika lätt avfärdas då. Man kunde dessutom bli utfryst. Det slipper man som pensionär.

 4. 4
  Anna Maria säger

  Annika, om man som patient inte utnyttjar sitt recept påverkar det den förskrivande läkarens arbete på något sätt?

 5. 5
  Maj gräddnos säger

  Som patient kan man tacka nej till statiner vilket jag gjorde för flera år sedan. Min husläkare respekterade detta, ”patienten väljer själv” vilket också står i min digitala journal. Då är ansvaret mitt, inte läkarens, fungerar utmärkt!

 6. 6

  Annika det är uppfriskande att läsa dina uttalanden. Stor tack för ditt engagemang. Det här är ännu ett i raden bevis/tecken på att de största bolagen kontrollerar hela världens hälsovård inklusive läkemedelsverket och livsmedelsverket med de flesta anställda.
  Läkemedelsansvarig läkare på vårdcentralen är förmodligen näst längst ner i kedjan som står till svars uppåt. Moroten är bonusar och den minskar när recepten minskar i volym. Full kontroll gäller över de anställda och rädslan styr så att man inte vågar/vill hamna i ute i kylan. Fortsätt sprid info om den korrumperade industrin och myndigheterna. När kommunismen blomstrade i öst så hade de full kontroll ända ner till medborgaren inom östblocket. Detsamma gäller de globala företagen som har kontroll över hela världens länder.

 7. 7
  Kenneth Thorberg säger

  @ A Dahlqvist

  Får jag fråga om du gick i svaromål gentemot den läkemedelsansvarige eller lät du det bero ?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Kenneth Thorberg
  Jo jag svarade mina åsikter, men det gjorde ingen inverkan.
  Men jag blev nog inget bättre på att skriva ut statiner efteråt heller. Men kul var det inte.

 9. 9

  Finns det nått samband mellan hur mycket läkemedel en vårdcentral/sjukhusklinik skriver ut och hur mycket pengar samma avdelning får in?

 10. 10

  Sök information – läs på – ställ frågor!

  Jag började söka information om kolesterol, statiner och polyfarmaci för cirka 15 år sedan beroende på att flera närstående stod på Zocord (=simvastatin). Det har blivit åtskilliga böcker genom åren.

  För ett tag sedan avslutade jag den skotske läkaren James Le Fanus bok – Too many pills. Han tar upp de vanligaste läkemedelsgrupperna som förskrivs till medelålders och äldre. Jag tror liksom James Le Fanu, att förändringarna måste komma från allmänheten genom att man ”läser på” och vågar ställa kritiska frågor. Inte bara acceperar alla piller.
  http://www.polypharmacy.org.uk/blog/?post_id=74&title=book-review:-too-many-pills-by-james-le-fanu

  Det här är svårt för min mammas generation Därför måste vi runt omkring hjälpa till. Jag var, tyvärr, inte närvarande när en läkare återigen (efter ett 15 år långt uppehåll) skrev ut en statin (atorvastatin = Lipitor) till min då 97 åriga mamma. Jag frågade mamma hur det hade gått till med tanke på att hon förra gången drabbades av sömnstörningar, muskelsvaghet, värk och kramper i benen och hon svarade – han sa att jag var tvungen att ta medicinen!!. En del vårdpersonal använder sig av skrämselpropagande för att få lydiga patienter..

  Nu håller jag på med Dr. Malcolm Kendricks senaste bok – A statin nation.
  https://www.adlibris.com/se/bok/a-statin-nation-9781786068255

  Det var så härligt att läsa förordet – rakt på sak – och med känsla. Det blev litet svårare när jag kom till de mer abstrakta blodfetterna, men i stället för att sluta läsningen, så hoppade jag till ett kapitel längre bak som handlade om statiner. Malcolm Kendrick skriver på ett mycket humoristiskt sätt om allvarliga ämnen. Han har vinnlagt sig för att så många som möjligt skall förstå – men det är klart – boken är på engelska och borde översättas till svenska.

  . .

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  9 Humlan
  Vårdcentralen får betalt för vissa kriterier, tex i relation till hur mycket läkarna skriver ut statiner till diabetiker

 12. 12
  Göran Sjöberg säger

  Bokmal,,

  Dr. Kendrick är en av mina favoriter. Det är hög nivå på hans blog – inte minst hos kommentarerna.

 13. 13
  Göran Sjöberg säger

  Anna-Maria

  ”Annika, om man som patient inte utnyttjar sitt recept påverkar det den förskrivande läkarens arbete på något sätt?”

  Intressant fråga.

  Min senaste kardiolog som jag träffade för tre år sedan skrev ut sitt standard-kit med hjärtmediciner men som han visste att jag aldrig skulle hämta ut. Ändå ringde han till min stora förvåning sedan och frågade om jag hade hämtat ut medicinerna. Jag undrar fortfarande varför han gjorde det. Vårt förhållande kan inte med den bästa vilja i världen betraktas som vänskapligt.

 14. 14
  Rolf Löfgren säger

  Lars Bern pekar ut de 2 värsta drogerna, statiner och blodtryckssänkare.
  Dessa 2 tillsammans gav min hustru så svåra biverkningar att hon avled, efter en tid av fruktansvärt lidande, Rabdomyolys.

  Läkare tvingade på henne dessa mediciner mot min uttryckliga vilja. Hon var dement, så hon kunde inte försvara sig själv och mitt ord att jag visste vad hon ansåg om mediciner gällde inte! Trots att jag och hustrun diskuterat mediciner och verkningar i många år.

  Det är ett oerhört övergrepp på den enskilda människan, det handlar om ”vållande till annans död.”
  Men som patient är Du rättslös!

 15. 15
  Rolf Löfgren säger

  Riksrevisionen rapport 2016:9 Säkra och effektiva läkemedel – hur hanterar staten läkemedelsindustrins inflytande?

  Påvisar RiR korruption på system nivå mellan industrin och Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, SBU.
  Rapporten kan hämtas här.

  https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/2016/sakra-och-effektiva-lakemedel—hur-hanterar-staten-lakemedelsindustrins-inflytande.html

  Regeringen besvarar kritiken med att de delar inte RiRs åsikter. Och allt fortsätter som vanligt.
  Alltså är Regeringen medveten om korruption, men vill inte göra något. Regeringen också korrumperad av industrin.

  Det blev ett allvarligt efterspel till rapporten från RiR, genom att DN drog igång ett drev mot riksrevisorerna. Ingemar Ljungkvist och jag diskuterade detta på LCHF i Säffle 2016.

  DNs 2 journalister fick våren 2017 Guldspade vid Grävande journalisters årliga stora konferens.
  Drevet mot riksrevisorerna hade till syfte att dölja RiRs rapport, och de lyckades med det, för media har inte skrivit något om den.

  Vi skrev en artikel på AlmaNova, för att sammanfatta händelserna.

  http://almanova.eu/guldspadar-till-sanningens-dodgravare/#comment-491

 16. 16
  Olle Holmqvist säger

  Högt blodtyck är inte en sjukdom, som läkarna får lära sig, utan kroppens sätt att lösa ett problem: inför eller under ansträngning tränga ut till energi till cellerna. Analogt med att huttra när man fryser, Huttra är ingen sjukdom. Om jag har rätt är blodtrycksänkare försämrare. Ingen doktor har kunnat svara, Eller ingår det i deras utbildning att inte tjafsa med knäppgökar ?

 17. 17
  Olle Holmqvist säger

  Finns något i fackpress redovisat fall, anekdot på medicinarspråk, om någon som avlidit efter att ha upphört med en blodtryckssänkare ?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  Olle, Självklart finns det personer som har dött efter att ha slutat med blodtryckssänkare. Vi kommer ju alla att dö oavsett blodtryckssänkare eller ej. Om blodtryckssänkarutsättningen påskyndade eller sköt upp döden kan man inte veta, i det enskilda fallet.

 19. 19

  Jag upplever ganska ofta (via människor som kontaktar mig) att läkare HOTAR patienter för att få dem att ta statiner (eller andra preparat). Och det finns läkare som FÖRBJUDER patienter att t.ex. använda kolloidalt silver eller kosttillskott i form av vitaminer och mineraler. Och människor är inte klara över sina lagliga rättigheter att själv välja behandling. Det händer också att läkare ljuger sina patienter rakt i ansiktet och påstår att de kan bestämma! Jag förstår läkarnas situation – men de borde åtminstone vara uppdaterade och känna till gällande lagstiftning! Jag har också talat med ett antal som genomgått Gastric Bypass-operation. INGEN av dem säger sig ha fått information om t.ex. LCHF! Det verkar som det skulle behövas en REVOLUTION inom vården – och kanske är den på väg…

 20. 20
  Gunnar Isaksson säger

  Annika det är hemskt det du råkat ut för.

  Sedan att media och veganer har jagat dig är hemskt.

 21. 21
  Olle Holmqvist säger

  Visst Annika
  men finns det ngn case-report anekdot – i med fackpress där det hävdas att ngn avlidit pga upphörd sänkar-medicinering. Borde det inte finnas om medicineringen är så viktig ?

 22. 22
  Nisse Hult säger

  Sammanfattning bör bli att pengar styr och den enskildes hälsa är sekundärt

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  21 Olle
  Det är nog ingen som hävdar att personerna dör omgående efter utsättning av blodtrycksmediciner eller statiner, utan det är på längre sikt. Och på längre sikt är det ändå en stor risk att multisjuka dör.

 24. 24
  Birgitta Widing säger

  Nej! Det är inte hemskt att Annika har utsatts för drev och trakasserats av arbetsgivare. Varenda gång har folket höjt sin kunskapsgrad. Om jag har fattat något så har Annika god hälsa, arbetar i dag med det hon vill och kan, driver en blogg som är värd guld. Har ett ord med i spelet. Så även om det varit tufft så har det haft stor betydelse för så många. Hade drevet inte gått, hade arbetsgivaren inte mobbat och avskedat hade inte Annika fått sin gloria. Det är så man får en GLORIA!

 25. 25

  A Statin Nation av Malcolm Kendrick
  ——————————————————————————————————————-

  Jag närmar mig slutet av Malcolm Kendricks bok som jag verkligen uppskattar.

  Det här är hans tio-i-topp-lista för att man skall undvika hjärtsjukdom och få ett längre liv
  (min översättning/tolkning). Den engelska texten återfinns i kapitel 23 – ”The Top Ten Ways to Avoid Heart Disease and Live Longer ”.

  1. Rök inte

  2. Rör på Dig

  3. Tillbringa tid ute i solen

  4. Börja med yoga//meditation/mindfulness

  5. Se till att knyta kontakter, på något sätt, med samhället runt omkring.

  6. Ha en positiv attityd

  7. Ät mera fett och mindre kolhydrater – ät naturlig mat och oroa Dig inte för salt

  8.Tag några få viktiga kosttillskott

  9. Oroa Dig inte för Ditt kolesterolvärde

  10.Ta inte fler än fem mediciner – om möjligt

  Slutligen behöver jag tillägga – om Du skulle lida av ett oroande/allvarligt symptom – gör ett läkarbesök. Man skall inte undvika den vanliga vården (”mainstream medicine”) – den skall omfamnas eftersom den kan rädda Ditt liv. ——-

  .

 26. 26

  A Statin Nation av Malcolm Kendrick
  ————————————————————————————————————————-

  Jag blev inresserad av statiner och andra vanliga ”läkemedel” på grund av närståendes lidande
  Före Internets intåg hade jag och familjen en orubbliig tilltro till vad som pågick inom vården.
  Det kom att ändras.

  I ovannämnda bok berättar Malcolm Kendrick bl.a. om sin svärfar och hur det förändrade hans syn på statinernas biverkningar. Jag har översatt/tolkat några rader ur kapitel 22 ”The Downside of Statins”.
  ———-
  Det som bekymrar mig mest, när det gäller statiner, är att de skapar en förkrossande börda av biverkningar som ofta kommer smygande, är förrädiska och imiterar åldrandet så mycket att de helt enkelt avfärdas som – ”vad förväntar Du Dig vid Din ålder?” Trötthet, minnesproblem, muskel- och ledsmärta.

  Jag såg tillståndet hos min svärfar – hur han inte längre kunde stå utan stöd än mindre promenera mer än 10 yars (=9,14 m). Det här hände inte över en natt. Det hände inte heller de första två eller tre åren när han stod på statiner. Det var ett långsamt, smygande förlopp. Det var svårt att sätta fingret på det. När han, med tvivel och oro, slutade med statinen kunde han, åteigen, kliva upp från en stol och ta trappan upp till övervåningen och hans humör förbättrades betydligt.

 27. 27
  Olle Holmqvist säger

  # 25
  ”Tag några få viktiga kosttillskott”
  vilka är det ? som inte kan fås med födan ?

 28. 28
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Visst har läkarkåren ett stort ansvar när det gäller övermedicinering – men i slutänden anser jag att det ändå är Personligt Ansvar som gäller. Vi kan välja att vara ’olydiga’ trots att världen styrs av gräsliga globala företag!

  Jag, och många med mej, läser böcker, artiklar, bloggar osv. och får mer kunskap allteftersom och efter reparation av mitt läckande mitral-valv, sensommaren 2017, satte jag ut alla (utom en) syntetiska medikamenter jag ’utsatts för’ under 6 veckor på sjukhus, så fort jag kommit hem. Några av dem skulle jag behöva ta hela livet (.aldrig!). Efter 7 månader satte jag själv ut waranet också och klinik-sköterskan som tagit det evinnerliga blodprovet varje vecka for förstås i taket och bokade omedelbart en tid för ett allvarligt samtal med min husläkare om det samma eftermiddag.

  Jag gick dit och sa’ att ”..something is going to get me in the end anyway.. så jag har beslutat att inte ta waranet heller.” Vid mina få läkarbesök hos husläkare såväl som hos hjärt- och SLE- specialister, har jag med mej en kopia av min kost och en lista på min radda av kosttillägg och eventuella homeopatiska och andra natur-medel. Husläkaren känner till mina åsikter sedan länge (försökte bara en! gång att få mej att ta statiner) och accepterade mitt beslut direkt. Det var över ett år sedan – ett beslut jag inte ångrar.

 29. 29
  Göran Sjöberg säger

  Bokmal,

  Intressant – jag ska nu också skaffa ””A statin nation” av Malcolm Kendrick även om jag idag ibland, efter tjugo år av att studera alternativ medicin och dessutom följt Kendrick’s blog under några år, tycker jag är ”fullärd” om hur Big Agro och Big Pharma ständigt lurar oss, inte minst genom sitt grepp över massmedia för att nu inte tala om över den medicinska- och jordbruksvetenskapliga forskningen.

  Jag tror som du på att läsa seriösa böcker.

  Intressant är att det oftast är personliga erfarenheter om hur vi skadas av mat och medicin som får oss att börja ifrågasätta etablissemanget. Vi vill trots all så gärna tro på våra auktoriteter även om alla diabetesfall och cancerfall borde få oss alla att ”göra uppror” mot det pågående vansinnet.

 30. 30
  Olle Holmqvist säger

  # 27
  Mm egen fråga, hittade Kendricks eget svar:

  Eat good, natural foodstuffs, and it should be possible to get everything you need in the diet. After all, that was what we were designed to do.

  Our ancestors did not go around searching for potassium supplements, or L-citrulline. It was all right there, in the nearest woolly mammoth. All you needed to do was catch it.

  This article first appeared on Dr Malcolm Kendrick’s Blog”
  http://foodmed.net/2018/01/vitamins-kendrick-which-need-why-vitamin-d/

  Precis min synpunkt eftersom jag är biolog och inte medicinare ?

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  Olle,
  Det brukar sägas att jordarna är så utarmade på mikronutrienter idag att vi behöver tillskott. Jag vet inte hur det är med den saken.

 32. 32

  Olle, helt logiskt…!! Men nu är det flera dar sen, som jag inte har sett några mammutar…!?
  Vad göra…?

 33. 33

  Fluoroquinoloner, en antibiotikagrupp
  ————————————————————————————————————————

  Det är inte så gott om böcker som handlar om den här antibiotikagruppen. Jag började intressera mig redan 2004-2005 på grund av att en närstående behandlades för en urinvägsinfektion som inte existerade – man bara misstänkte. Det var bråttom och man ville skicka hem honom. Medicineringen med ciprofloxacin hade nog börjat redan på sjukhuset trots att jag hade skrivit ned att han aldrig någonsin skulle ha den här typen av antibiotika eftersom han hade reagerat tidigare. Den fick bara ges om det var en fråga om liv eller död och det inte fanns andra mindre farligt alternativ1

  NY, INTRESSANT VIDEO
  Alldeles nyss var jag in på en mycket intressant och lärorik hemsida – http://www.floxiehope.com.
  Hon hade lagt ut en ny artikel och en video som jag varmt rekommenderar.
  https://floxiehope.com/2019/02/03/fluoroquinolone-toxicity-news-in-south-africa-carte-blanche/

  Några bok- och hemsidestips:
  Bitter Pills – Stephen Fried.
  What you must know about the hidden dangers of antibiotics – Jay S. Cohen
  https://www.adlibris.com/se/bok/what-you-must-know-about-the-hidden-dangers-of-antibiotics-9780757004698

  http://www.askapatient.com (sök på t.ex. Cipro (Ciproxin=ciprofloxacin), Levaquin (=Tavanic=levofloxacin) och Avelox (=moxifloxacin)
  http://www.floxiehope.com
  http://www.fqvictims.org
  http://www.fqresearch.og
  http://www.ciproispoison.com

  Some Adverse Events, tredelad video (googla)

  2015 fick några få patienter berätta sina sorgliga och upprörande historier för FDA
  2016 ändrade USA och Kanada (?) bipacksedlarna. Försåg de med starkare varningar.
  2017 (?) publicerade Läkemedelsverket ett brev från EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) på sin hemsida. De ville ha in biverkningsrapporter. Det var Tyskland som begärt en genomlysning.

  Därefter publicerades en inbjudan från EMA till en öppen Hearing i London den 13 juni 2018.
  Läkemedelsverket har fått för sig att det räcker att lägga ut texterna på hemsidan!

  13 juni 2018 ägde Hearingen rum (videofilmades) och i oktober samma är publicerade Läkemedelsverket den här texten på sin hemsida.
  https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER—2018/Begransning-i-anvandning-av-kinoloner-och-fluorokinoloner/

  Nyss gick jag in på http://www.fass.se för att kolla några bipacksedlar. Har inte läst de men jag såg att de var reviderade i mitten av januari 2019. Det fanns andra bipacksedlar (olika leverantörer). Någon var från 2015!
  https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20061229000022
  https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19991104000288
  https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19980320000202

  Allmänheten har inte den blekaste aning om det som jag berättar här!

 34. 34
 35. 35

  Kina – HIV-smittat läkemedel
  —————————————————————————————————————————–

  I morse sände Sveriges Radio (P1) det här inslaget.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7151277

  Det fick mig att tänka på hur det ser ut med tillsynen av kinesiskt tillverkade läkemedelssubstanser och tillsatsämnen.. Det är många länder som förlitar sig på dessa t.ex. USA och EU.

  i EU har det förekommit indragningar av blodtrycksmediciner som varit ”förorenade” av olika ämnen och vars aktiva substanser tillverkats i Kina.
  https://lakemedelsverket.se/valsartan

  Se gärna den här korta videointervjun med Rosemary Gibson som skrivit en bok – Rx-China.
  https://www.youtube.com/watch?v=UOctsxGtX7k

  För några år sedan skrev Katherine Eban en intressant artikel om läkemedelsindustrin i bl.a. Indien. Den publicerades av Fortune magazine och hade titeln ”Dirty Medicine.” Nu kommer hon med en ny bok (maj 2019). Det ser jag fram emot.
  https://www.adlibris.com/se/bok/bottle-of-lies-the-inside-story-of-the-generic-drug-boom-9780062338785

  .

 36. 36

  Tack Bokmal…ska försöka kolla in min ascorbinsyra då, som jag köper i kilovis i pulver på apotek, men som jag på sista tiden sett är fabricerad i Kina….gjorde mej faktiskt lite betänksam, när jag upptäckte det.
  Dom hade liksom ”gömt” upplysningen på burken, så man fick leta ordentligt för att hitta den och kunna se var den var gjord nånstans…
  Mycket intressanta alla dina inlägg med olika länkar…stort tack!!
  Brukar i regel snabbt läsa igenom bipacksedlarna, som kan vara meterlånga ibland…och då blir jag så livrädd att jag vanligtvis inte tar den medicin, som ordinerats mej….och den där ciprofloxacinen som du nämnde ovan, känner jag igen som namn, fick den nog förskriven för några år sen pga av en urinvägsinfektion, om jag kommer ihåg rätt…
  Tur alltså att jag ändrade om terapin, antagligen till höga doser av ascorbinsyra, som jag använder till lite av vart…utom för skurgummeknä….och som för det mesta hjälper mej!
  Ska i alla fall varna och ”forward” dina länkar till barn och barnbarn…..
  Har en av mina döttrar t ex, som ger sina barn tacchipirina titt som tätt…så fort dom får lite feber eller ont nånstans…ska kolla in det också lite närmare!!
  Tack igen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa