Tolvårig vegan med en kropp som en 80-åring

I ekstra.no.

Föräldrarna hade gett dottern strikt vegankost hela hennes liv, tydligen utan nödvändiga tillskott . Hon har nu allvarliga bristsjukdomar.

Engelska sjukan, D-vitaminbrist, med havererad ryggrad. Andra brister är vitamin B12, Järn, Zink, kalcium, Selen, jod,  Essentiella aminosyror, omega 3, mm.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Hur många fall med liknande även mindre skadeverkningar får vi aldrig höra talas om?

 2. 2
  Maj-Britt Bernhardsson säger

  Stackars barn, förstörd för livet! Vi behöver riktigt smör o kött men det är som om folk inte fattar att hjärnan behöver kolesterol för att överleva! Hör ständigt detta tjat om kolesterolet. Jag brukar svara att jag har väldigt högt och det är jag enbart tacksam över!

 3. 3
  Göran Sjöberg säger

  Den havererade ryggraden hos detta barn påminner mig om att det var just detta som Lierre Keith själv råkade ut för som mångårig vegan innan hon till slut insåg det omöjliga i ett religiöst och moraliskt vansinne och som utgör själva drivkraften för veganer. För veganer är det därför frågan om att asketiskt späka sig i den förträffliga moralens namn för att kunna ”rädda världen”.

  Vad som slog Lierre var att det inte bara var hon själv som blev allvarligt sjuk utan att de flesta veganerna drabbades av sjukdom på grund av allvarliga näringsbrister. Hon sammanfattar sina erfarenheter i en verkligt storslagen bok ”Vegomyten” och som bör läsas av var och en som är seriöst intresserad av sambandet mellan kost och hälsa.

  https://annikadahlqvist.com/2013/05/18/mat-och-moral/

  https://www.bokus.com/bok/9789172411876/vegomyten-maten-rattvisan-och-en-hallbar-framtid/

 4. 4
  Hanveden säger

  Göran Sjöberg

  Tycker Belinda Fettke har samlat en del argumentation mot att inte äta kött. Bla att Sjundedagsadventistkyrkan ligger bakom propagandan mot att äta kött.

  ”Lifestyle Medicine … where did the meat go?”

  https://isupportgary.com/articles/the-plant-based-diet-is-vegan

  mLCHFh B-) .

 5. 5
  Rolf Löfgren säger

  De Nordiska folken har optimerats för ett liv i Norden, med den natur och resurser som finns här, pågått 10.000 år sedan isen smälte.

  Lingnåre i Nord-Uppland är en vikingatida boplats, där har man funnit att maten bestod av:
  50% jakt o fiske
  40% produkter från tama husdjur
  10% odlade växter, råg o korn, rot- o grön-saker, baljväxter

  Håller vi oss till Nordisk kost håller vi oss friska.

 6. 6
  Elisabeth G säger

  Att föda upp barn på vegankost eller att acceptera barns ”egna beslut” att bli veganer borde klassas som barnmisshandel. Vill vuxna förstöra sin egen hälsa är det deras sak men barnen ska ha bästa möjliga förutsättningar till ett hälsosamt liv och då ingår kött och animaliskt fett i kosten.

  Den här veganreligionen måste få ett slut. Frågan är bara hur, när det finns så mäktiga ekonomiska intressen bakom. De struntar fullkomligt i att vegankost förstör både jorden och människors hälsa. För tio – femton år sedan sågs veganer som stollar men nu är propagandan för veganism massiv. Till och med i vår, i övrigt vettiga, lokaltidning var det inför julen flera artiklar om veganska julbord. Man hade även ett, helt okritiskt, reportage om en familj där mamma blivit vegan för några år sedan och nu födde upp den ettåriga dottern på vegankost. Arma barn.

 7. 7

  En tragedi utan like för detta stackars oskyldiga barn och även för föräldrarna, som enbart p g a sin okunskap har förorsakat detta resultat….
  En av mina döttrars bästa väninnor är en duktig oncolog….hon har två egna barn, som hon uppföder utan animalier eftersom hon är fullt övertygad om att en sådan kosthållning är den enda rätta…..och som läkare vet hon naturligtvis bäst…
  Men hennes svärmor, som är god vän till mej, är förtvivlad och försöker ge sina barnbarn nån liten köttbit när hon blir ombedd som barnvakt….till kostnad av gräl och bråk eftersom barnen glatt berättar för sina föräldrar vad dom fick till middan hos farmor….
  Det går inte att försöka få föräldrarna att ändra sin uppfattning…dom vet vad som är bäst, det finns ju studier som bevisar denna åsikt…
  Man kan bara skaka på huvudet och önska mer kunskap i ämnet…..

 8. 8
  Gunnar Isaksson säger

  Det är tragiskt att sådant här kan ske. Man blir ju mörkrädd av detta.

 9. 9
  Margareta Lundström säger

  Göran!
  Jag är helt enig med dig när det gäller Lierre Keith´s bok The Vegetarian Myth. Jag läste den för några år sedan. Boken har givit ett outplånligt intryck på mig. Den botade mig definitivt från alla tankar på att bli vegetarian. När den sedan kom på svenska köpte jag den också och läste om den.
  Men den var så många klantiga översättningsfel i den att det var skamligt mot verket som är så välskrivet i original. Jag kontaktade Optimal förlag och de medgav att de fått flera klagomål på översättningen. Men någon nyöversättning var inte aktuell. Men översättaren skulle de inte använda sig av i fortsättningen.
  Jag tycker att boken är så viktig och så superaktuell nu när det blivit så politiskt korrekt att vara vegan eller åtminstone vegetarian.
  Om fler klagar på översättningen till Optimal förlag kanske de omvärderar sitt beslut.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  9 Margareta Lundström
  Jag är övertygad om att den är slutsåld på svenska, och det finns nog inga planer på att trycka upp den igen. Men den finns att köpa på engelska, The Vegetarian Myth…

 11. 11

  Det är en väldigt gammal ”nyhet” som Extra tar upp –. Publicerades i Politiken 2008.

 12. 12
  sten bjorsell säger

  Andra fall av barnveganer som lider av kraftiga näringsbrister. Översatt från:
  https://www.thehealthyhomeeconomist.com/12-year-old-vegan-has-the-degenerating-bones-of-80-year-old/
  Tyvärr är det inte första gången som veganer har anklagats för barnmisshandel, men det kan vara det första fallet som innebär att invalidiserande benskador uppstår. Vanligtvis hamnar veganska barn på sjukhus för undernäring orsakad av användningen av sojamjölk i stället för spädbarnsformeln. Enbart med sojamjölk slutar spädbarn med svåra vitamin-, mineral-, fettsyra- och aminosyrabrister, varför sojametalltillverkare enligt lag måste lägga till metionin och andra näringsämnen som är kritiska för en barns tillväxt.

  År 1990 undersökte FDA efter att en två månader gammal flicka i Kalifornien hamnade på sjukhus med allvarlig undernäring. Hennes föräldrar hade matat hennes sojamjölk i stället för sojablandning. På grund av detta och en liknande incident i Arkansas som involverade SoyMoo-varumärket sojamjölk, utfärdade FDA en varning den 13 juni 1990. Sedan dess innehåller de flesta märken av sojamjölk – men inte EdenSoy – varningsetiketter i liten utskrift på sina paket .

  Tydligen har frivilliga varningsetiketter inte varit tillräckligt, och det har varit dödsfall såväl som sjukhusvistelser av veganer som matas med sojamjölk. I maj 2007 befanns veganska föräldrarna i Atlanta sig skyldig i deras sexmånaders gamla barns död. För att komplettera moderns otillräckliga tillförsel av bröstmjölk hade föräldrarna matat sin son sojamjölk och äppeljuice. Barnet var bara 3 1/2 pund när han dog av svält i april 2004!

  Andra veganföräldrar har också blivit anklagade och befunnit sig skyldiga, bland annat ett New York-par dömd för mord och ett Florida-dödsoffer. I London fick två veganer en dom på tre års samhällsrehabilitering efter att de hade tillåtit att svälta sitt barn till döds.

  I Frankrike dömdes ett vegansk par till 5 års fängelse för dödsfallet för deras 11 månader gamla dotter. Barnet, som bara var 12,5 pund vid tidpunkten för hennes död, hade exklusivt ammade. En obduktion visade att hon inte bara var kraftigt underviktig och undernärd men kraftigt bristfällig i vitamin A och B12. Mamman hade brytt sig tillräckligt om att amma, men hade själv ett mycket bristfälligt utbud av mjölk av dålig kvalitet på grund av begränsningarna i hennes kost och uttömningen av sina egna näringsmässiga förråd på grund under graviditeten.

  Livsviktiga exempel som all veganer bör väga emot den intensiva propagandan som idag säkerligen sponsras av ”Big Food”. Big Food kan massproducera och lagra veganmat och därmed ta över betydligt större delar av matmarknaden, då med höga vinster.
  Inte möjligt med fortsatt ökande traditionell blandkost som populär LCHF erbjuder.

 13. 13
  Ellinor Karlsson säger

  För det första är artikeln gammal vilket minskar trovärdigheten. För det andra är en hel vegetarisk kost adekvat till barn om man supplerar B12. I artikeln står inget om vad barnet åt. Jag tror ingen ser bort från tragiken i det hela men det finns många orsaker till att barn inte mår väl. Här är det föräldrar som inte gett sitt barn adekvat kost oavsett vad den består av.

  För att ge lite annan sida på det hela:

  http://www.lakareforframtiden.se/nyheter-och-blogg/fyra-satt-barns-halsa-gynnas-av-vegansk-kost/

  http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/battre-kognitionsformaga-hos-barn-som-ater-mer-halsosam-kost-fran-vaxtriket/

  http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/vegansk-kost-minskar-risk-for-hjartkarlsjukdom-hos-barn-och-vuxna/

  http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/samband-mellan-kost-och-mental-halsa-hos-barn-och-ungdomar/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa