Är nitriten farlig?

Mats-Eric Nilsson skriver i Äkta vara. Han vill få bort nitriten från Bacon och andra charkprodukter. Det anses att den kan orsaka tarmcancer.

Men vi har också hört om att nitriten är ofarlig. Är det någon som kan redogöra för sammanhangen?
Själv äter jag bacon (med nitrit) i stort sett varje dag, med nöje, så jag har ett stort intresse av saken.
I och med att bacon är ett så  vanligt födoämne så borde man ha kunnat konstatera att baconätare får mera tarmcancer?

Är det så att nitriten verkligen är farlig så ska vi förstås efterfråga nitritfria alternativ.

Chris Kresser skriver att nitrit inte är farligt i bacon.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Förr saltade man för att göra bacon. Med nitrit går det fortare.
  Men nitriten omvandlas i bacon till nitrosaminer som är erkänt skadliga. Celler i tarmväggen förstörs av för mycket nitrosaminer.
  Det går att köpa saltad bacon istället, för lite mera. Fråga i butiken! Ju mer rosa eller skär bacon, salami eller skinka är, ju mer nitrit har använts. Det tar betydligt längre tid med salt istället flör nitrit vilket betyder att större producenter måste öka sina lagerlokaler och investeringar för att klara omställning. Alltså köp från mindre producenter, helst lokalt!
  Nitriter i t.ex grönsaker och rödbetor är nyttiga och omvandlas inte till nitrosaminer.

 2. 2

  Nitriter i grönsaker och rödbetor är inte nyttiga. Nitrit är giftigt oavsett vad det är i och dödlig dos för människor är 21-22 mg/kilo-kroppsvikt. Nitriter kan leda till methemoglobinemi där järn ändrar form och kroppens syreupptagningsförmåga hämmas.

  Personligen tror jag det är kombo-effekt varför nitrat och kött ihop anses cancerframkallande. Därför att många äter en hel del annat skit tillsammans med kött och bacon som innehåller socker, stärkelse och ett ständigt närvarande överintag av kolhydrater.
  Att kött i sig skulle vara cancerframkallande är rent struntprat. I så fall skulle Argentina trona förstaplatsen i världens cancerstatistik som land som äter överlägset mest rött kött än något annat land i världen.
  De har nyligen kommit knappt in i botten på listan som har 50 positioner, och har för mig jag läste någonstans att man trodde det hade att göra med att en viss region i Argentina hade ändrat födan i sitt kostintag.

  Gllöm då inte heller att vi har flera hundratusen potentiella cancerceller som skapas i kroppen varje minut, men som dör ut då förutsättningarna för etablering och tillförsel av näringsämnen till celldelning på overdrive inte finns. Alla cancerceller delar samma specifika mutation som har med dess metabolism och celldelning att göra därtill.

 3. 3
 4. 4
 5. 5
  Erik Edlund / MatFrisk Blogg säger

  ”Och nu senast har en brittisk antinitritkampanj dragits igång med forskare och parlamentariker från alla partier, som helt enkelt kräver att nitriten utmönstras ur livsmedelsproduktionen.” Det finns inga referenser till vilka forskare det gäller och deras motiv. När det gäller parlamentariker är min misstanke att de försöker fiska röster bland ”oroade väljare”.

  Processed meat and colorectal cancer: a review of epidemiologic and experimental evidence
  Raphaëlle L. Santarelli, Fabrice Pierre, and Denis E. Corpet:
  ”The fact that processed meat intake increases colorectal cancer risk seems established from the published meta-analyses of epidemiologic studies. The evidence is weak, however, since the RRs were all less than 2, and observational studies never fully avoid biases and confounders.”

  Concentration- and stage-specific effects of nitrite on colon cancer cell lines
  HongJiang, YaopingTang, Harsha K.Garg, Deepa K.Parthasarathy, Ashley C.Torregrossa, Norman G.Hord, Nathan S.Bryan:
  ”Highlights ► Nitrite at low levels inhibits colon cancer cell proliferation by regulating cell cycle. ► Nitrite at low concentration inhibits cancer cell invasion in stages 2–3 cancer. ► Nitrite at high concentrations promotes stage 4 proliferation and invasion. ► Nitrite at concentrations achieved through diet may have anti-cancer effects.”

  När man kan finna stöd för att något både antas förorsaka respektive motverka ett hälsoproblem så är förmodligen effekterna små och beroende av den valda forskningsmetodiken.

 6. 6
 7. 7
  Kjell Holmsten säger

  Nitriter har jag ätit sedan barnsben och alla i min familj. Under hela min livstid (67) har det varnats för nitrit och charkuterier? Varför inte lära folk, varför/hur och vad som botar/skyddar cancer. Vet man det (jag tror mig veta det) så kan vi skydda oss mot cancer. För allt i vår omvärld hjälper till att orsaka cancer, det är vi som avgör när vi ska bli sjuka, medvetet eller omedvetet. Allt i livet beror på ”jordmånen”.

 8. 8

  KRAV har ju förbud mot nitrit och hänvisar bl.a. till 11 studier på totalt 6643 fall av bukspottkörtelcancer:
  https://www.krav.se/just-nu/forskningsron/halsa/nitrit-i-korv-okar-cancerrisk/

  Fler studier som KRAV hänvisar till:
  https://www.krav.se/om-krav/krav-markningen/halsa/tillsatser/kunskapslaget-om-cancer-och-nitrit/

 9. 9

  För en gångs skull har faktiskt Livsmedelsverket hyfsat vettig information:
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/nitrat-nitrit-och-nitrosaminer

  Om man vill undvika nitrosaminer, som då är den förening med en aminosyregrupp som misstänks kunna vara cancerogen, så bör man undvika köttprodukter som behandlas med nitrit, som t.ex. bacon.

  Det finns dock bacon utan nitrit från danska Tulip, dessutom från grisar som går fritt utomhus och som inte ges antibiotika. Ett till synes utmärkt val, även om det är från Danmark.

 10. 10

  Nitrit som nitrit…..då måste det ju vara lika farligt i grönsaker som i kött?? Råkade kolla lite på just det och såg att t ex halten i grönsaker verkar vara högre än både den i kött och charkuterier….blev förskräckt när jag såg i en sajt att rucola t ex är en av värstingarna med upp till 3000 mg på ett kg….och även spenat och grönsallad plus många andra bladgrönsaker skämtar inte heller minsann…undrar också hur dom som producerar spenatpiller bär sej åt för att minska halten nitrit i sina nyttiga piller?
  Lättare är då att förbjuda tillsats i kött och charkuterier, men hur i all världen bär man sej åt med grönsaker??
  Själv använder jag också ofta bacon i både omeletter och grönsakspajer, ihop med allt fett förstås, plus att vi ofta äter bresaola med en massa rucola och flagor av parmesan…men blir ju bara parmesanen kvar då, som är ätbar utan risk…..vad kan dom hitta på för tokigt med den, tro..?
  Det enda tröstande förslag, som tydligen hjälper mot olika hälsorisker, var att använda ascorbinsyra i samband med förtäring av dessa substanser innehållandes nitrater/nitriter och som ev kan förhindra bildandet av nitrosamminer….
  Och nånting måste vi ju äta…..

 11. 11
  sten bjorsell säger

  Kanske viktigare att välja bacon från grisar som ej matats med soja, det billigaste och vanligaste djurfodret idag. Ofta GMO-soja från Argentina och Brasilien? Omega-6 dominansen i soja lär synas i baconfettet.
  Lokalt uppfödda grisar som gått ute och bökat i tillräckligt med natur tar även upp Vitamin D som lagras i deras fett. Inget sånt i grisarna vi importerar från bl.a. Bulgarien idag, aldrig uppmärkta med leverantörens namn utan med butikskedjans! Smithfields tror jag dom heter. Bl. a. från Bulgarien idag.
  Någon som vet?

 12. 12
  sten bjorsell säger

  På sid 176 i David Montgomerys bok, ”Growing a Revolution” om bl.a. Gabe Brown finns ett relaterat kapitel som heter ”Turning Weeds into Bacon”.
  Låter som ett vettigt sätt att undvika soja, omega-6 och höga foderkostnader för intresserade!

 13. 13
  Roland.Aslund säger

  kommentar till 10 (mormor)
  skilj på nitrit och nitrat. Spenat och rödbeta har mycket nitrat som ger lustgas till blodet och ger mjuka kärl.

 14. 14

  Ok, Roland…har sett att NO trots att det är en gas vidgar blodkärlen…såg förresten på någon sajt, att också CO tycks vara en signalmolekyl, enligt senaste rönen?…men förstår ändå inte riktigt vilken skillnad det kan vara på varifrån nitratet, som sen kan omvandlas till nitrit och sen till nitrosaminer, kommer ifrån?? Kan det innebära skillnad på vilken källa det rör sej om…kött, charkuterier, grönsaker, o i så fall varför?
  Skulle vara intressant att förstå…

 15. 15

  Kommentar till Roland

  Nitrat omvandlas också till nitrit i magsäcken.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa