Ska vi minska köttintaget för att rädda klimatet?

Jag hörde på Nyheterna i radio i morse att en forskargrupp innehållande Johan Rockström sagt att vi ska minska köttintaget till 100 g per vecka för att rädda klimatet. I stället ska vi äta frukt och grönt, spannmål (fullkorn) och potatis.
Det låter förvillande likt de aktuella officiella kostråden från myndigheterna. Är det någon nutritionist som har räknat på om vi får i oss alla nödvändiga näringsämnen med den maten? Särskilt avseende protein och fett?
Om vi får näringsbrist avseende fett och protein är ju risken att kroppen upplever hunger, och att vi då i stället äter mera kolhydrater, inklusive sockersaker, eftersom vi inte får äta naturligt producerat protein och fett. Bönor och linser är förstås ett alternativ, men kan de rädda mänskligheten?

Sveriges Radio: Så ska vi äta för att rädda klimatet.
Johan Rockström minns att han åt av en stek till söndagsmiddagen på 70-talet. Åt han inget kött någon av de andra dagarna i veckan?

Humlan kommer med två intressanta länkar:
Gått till botten med metanet. och  Trädgården jorden: Tankefel i köttfdisken.

 

Comments

 1. 1

  Det ligger riktigt rätt i tiden. Eftersom det inte går att ta patent på mat så gäller det att få människorna att avstå från att äta mat som gör dem friska. Ätar man t.ex naturbeteskött så bidrar man faktiskt till att förbättra jordmånen.

 2. 2
  Olof Yngve säger

  När jag var barn blev jag hånad för att inte äta kött (Waerlandinspirerade föräldrar) och nu när jag lever på enbart animalisk föda (Carnivore) blir jag mobbad av maktens lakejer

  Nåja, hehe, har aldrig mått bättre än idag.

  Men max 100 g/vecka är för lite. Min kropp kräver minst dubbelt så mycket kött per dag.

 3. 3
  Rolf Löfgren säger

  ”Matproduktion är den enskilt största orsaken till globala miljöförändringar och globala allt allvarligare miljörisker, säger svenske klimatexperten Johan Rockström, som är en av forskarna bakom rapporten.”

  Johan Rockström är en bedragare, betald av makt-eliten.
  Sanningen är att det är industri-jordbruket, som är den stora boven.

  Världen behöver återgå till lokala små jordbruk. Typ hur det fungerande för 100 år sedan.
  Den omfattande land-grabbing, som bedrivits av mega-stora väst-världens bolag överallt i världen, är den främsta grunden för all miljö-förstöring.

  Nordens folk ska leva av det som nordens jordbruk producerat i 1000 år. Basen är idisslare, kor, får, getter och hästar, som ger mjölk och kött och dragdjur. Dessa använder gräs, örter och lövsly från marker, som inte kan producera något annat, och dessa kan inte människor äta. Norden har enorma tillgångar av solinfångad energi, i form av gräs, örter och lövsly. Som går till spillo om vi inte har tamdjur, som kan omvandla detta till hälso-kost mat. Gräsbetes kött och mjölk.
  Kretsloppsdjur som grisar och höns ger kött och ägg. Dessa djur lever på överskott och avfall från övrig produktion.

  Åkermarken ska gödslas med stallgödsel och producera rot- och grön-saker, mycket litet spannmål främst havre för hästar. Inga oljeväxter, möjligen något lite raps. Stora odlingar av hampa, som ger både mat och växtfiber till kläder och papper mm. Hampan har ca 50 olika viktiga användningsområden.

  Ett Nordiskt småskaligt jordbruk, som ger hälsa till folket och till jordarna och till naturen som helhet.

  Lokal Produktion för Lokal Konsumtion.

 4. 4
  Katarina säger

  Jo, men det går ju att få patent på mat. GMO-grödor och konstgjort kött. Det blir väl det som kommer att presenteras som lösning på miljöproblemet till slut.

 5. 5

  Instämmer med Rolf – bort med industrijordbruket och återgå till små ekologiska jordbruk.

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  Global köttmix i ”svenska” köttbullar hos IKEA…
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wav0G/sa-bra-ar-ikea-pa-att-anvanda-svenskt-kott

 7. 7

  Bra skrivet Rolf. Det där ska jag kopiera och ha i plånboken om nån börjar tjafsa om rött kött och miljön.

 8. 8

  4 Katarina
  Den maten tror inte jag är så farligt att folk äter, ingen större risk att folk blir friska av den. Jag ser det som att nu tar man krafttag från alla håll o kanter för att motarbeta det stigande antal människor runt om i världen som hittat sin friskhetsmat.
  Oj oj vad mycket pengar vi lurar dem på.

 9. 9

  NASA har analyserat var metanutsläppen kommer ifrån, det var inte korna som var boven.
  Ledaren i tidningen Jordbruks Aktuellt skriver om det här:
  ”Gå till botten med metanet”: https://www.ja.se/artikel/59047/gtt-till-botten-med-metanet.html

  Tankefel om köttkonsumtion skriver Gunnar Rundgren om här:
  https://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/tankefel-i-kottdebatten.html

 10. 10
 11. 11
  Lars Henrik säger

  Koldioxidutsläpp orsakade jordens största massutdöende
  https://www.forskning.se/2019/01/23/utslapp-av-koldioxid-orsakade-jordens-storsta-massutdoende/
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7138525

  I dag är vi inte i närheten av de höga koldioxidhalter som fanns i atmosfären för 250 miljoner år sedan. Men vi släpper ut växthusgaser i en snabbare takt än vulkanerna i sibirien gjorde.

  Jag är allt mer övertygad om att vi ovillkorligen måste minska våra utsläpp men att göra det via kraftigt minskat köttätande är helt fel väg. Kött är sedan flera miljoner år en del av människans kost och bör så förbli av rent nutritionsmässiga skäl.

  Problemet är snarare att vi har blivit alldeles för många människor på planeten. Vi förbrukar ju ett klot redan i augusti och många fler miljarder människor ska det tydligen bli innan befolkningsmängden planar ut, enligt teorin… Detta är den tabubelagda elefanten i rummet.

 12. 12

  Där berättade ju Johan Rockström en små-rolig historia på Kulturhuset i samband med öppningen av utställningen om den hotande hållbarheten i vår livsföring med vår jords kollaps, som kanske kan trösta…eller tvärtom!?
  Om dom två planeterna, den ena grön och lummig och den andra grå och utsliten…den välmående planeten frågar den utslitna ”men vad har hänt med dej….”…svaret ”joo, jag har fått homo sapiens..” o den andra svarar ”no problem, det går snart över…”
  Kanhända fortare än vi tror..?

 13. 13
  Lars Henrik säger

  Tack Mormor, den ska jag lägga på minnet!

  Men sådana skämt påminner mig också om hur alltfler tycks förstå att vi far med huvudet i sanden mot avgrunden utan att förmå oss att göra mer än något närmast symboliskt åt saken.

  Fast å andra sidan lär jag nog vara ur tiden när den dagen kommer så varför bry mig…

 14. 14
 15. 15

  Pia Hellertz
  Att leka gud.
  Skriver om klimatet och mycket annat

  https://jmm.nu/att-leka-gud-pia-hellertz/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa