EAT-Lancet dieten är nutritionellt otillräcklig

Det var EAT Lancet som kom med dagens nyhet att vi ska äta bara 100 g rött kött i veckan. 14 g per dag.

Zoë Harcombe har räknat på deras dietförslag. Hon kom fram till att näringen blev otillräcklig för en kvinna beträffande: vitamin B12, vitamin A, vitamin D, vitamin K, Natrium, Kalium, Calcium och Järn.

—–

Nina Teicholz har mailat om sina tankar och fynd. Jag tolkar kort:
EAT Lancet är sponsrat av vegan-miljardärer, som samarbetar med djurrättsaktivister. De har en enorm budget att arbeta med, i propaganda.
De tycker att amerikaner ska äta 90% mindre kött, och 50% mindre ägg. Dessa ska tredubbla intaget av bönor, och fyrdubbla nötter och frön. De förväntas också önska en köttskatt.

 1. Denna rapport innehåller inte en balans av vetenskapliga synpunkter. Den ledande experten Walter Willet har en diger lista av bias. Här är en lista. Han är förespråkare av vegankost.
 2. Willett anför alltid bara epidemiologiska studier, vilka vi vet är betydelselösa i 80-100% av fallen. Det är bara om hypoteser därifrån testas i jämförande studier som de kan bli av betydelse. Rigorösa vetenskapliga studier har inte stött hypotesen att rött kött orsakar sjukdom. En ’primer'(översättning?) om detta kan hittas här.
 3. En exellent artikel av professor Frederic LeRoy om agri-sojans och vegan miljard-intressena bakom allt detta (skyll på korna så att jag kan fortsätta med mina privatplan)

Det finns andra källor till förhållandet rött kött och hälsa, som detta kompendium av Chris Cresser, Detta av Zoé Harcombe, och detta av Georgia Ede.
Climate Food  Facts av Animal Agriculture Alliance.

EAT Lancet har mycket stora ekonomiska resurser och kommer att fortsätta att propagera sina myter till media.
Bland de ekonomiska intressenterna finns välbesuttna medlemmar av sjundedagsadventister, som har vegetarianism ingående i sin religion.

Bitte länkar till en artikel av Belinda Fettke om vilka intressen som styr de gällande kostråden.

Enligt en artikel i Mirror är det Gunhild och Petter Stordalen, miljardärer, som har finansierat publikationen av EAT Lancet, där det sägs att vi ska minska köttintaget till 100 g per vecka.

Marika Sboros har skrivit en text om forskningen omkring fibrer.

Lars Bern skriver ett inlägg i sin blogg Antropocene: Sista spiken i kistan för den slutliga hälsokatastrofen.

Diet Doctor har skrivit en artikel om studien.

 

Comments

 1. 1
  Bertil Sandberg säger

  Klart att vi skall äta allt kött som är så nyttigt.
  Det är bra för miljön också!

 2. 2
  Margareta Lundström säger

  Så mycket trams och falsk propaganda man får höra och se från statsmedia. Journalister som andaktsfullt upprepar vad som står i The Lancet. The Lancet är bara ett marknadföringssorgan för det medicinindistruella komplexet. Inte ens dess chefredaktör har någon högre aktning för vad som publiceras där. Se länk nedan

  ”Det enda kloka är att vara köttätare. Vegetarianer måste äta 18 kg gurka per dag för att få i sig 2 500 kcal men inte alla livsnödvändiga näringsämnen.
  En köttätare behöver bara äta 0,25 kg kött och 0,25 kg smör per dag för att få i sig 2 500 kcal och alla livsnödvändiga näringsämnen i överflöd. Kon har gjort hela jobbet med att samla in solenergi, vitaminer och mineraler.”
  ” Dr Björn Hammarskjöld

  ”Ska jorden överleva på sikt så ska vi äta mer kött. Kor är metansänkor som är automatgödslande självgående gräsklippare som bygger mullagret till skillnad från gurkor som behöver konstgödsel och dieselolja och utarmar jorden”
  Dr Björn Hammarskjöld

  ”The case against science is straightforward: much of the scientific literature, perhaps half, may simply be untrue. Afflicted by studies with small sample sizes, tiny effects, invalid exploratory analyses, and flagrant conflicts of interest, together with an obsession for pursuing fashionable trends of dubious importance, science has taken a turn towards darkness.”
  Richars Horton Chefredaktör för The Lancet.
  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2960696-1/fulltext

 3. 3

  Jag vill passa på att tacka Annika D. för att hon tar upp riktigt seriösa spörsmål, till behandling av vanliga människor här. De senaste bloggposterna visar att detta är en unik blogg där diskussioner pågår som förändrar och utvecklar det kollektiva medvetandet. Det är en hård strid som pågår mellan marknadskrafter och oss privatspanare. Tack vare Internet tror jag att den sanna informationen kommer att segra, trots alla miljarder som de multinationella företagen använder för att trumma in sina budskap i oskyldiga människors skärmar.
  Vad har vi emot oss? Vilka är det vi ska informera?

  Förenta Nationerna och WHO säger till Världen att minska köttkonsumtionen för klimatets skull!?!
  Likaså säger Sveriges alla politiska partier, utan undantag!?! Samma säger Naturskyddsföreningen, ALLA tidningar, utom jordbruksaktuellt!?! Sedan är det bara att fortsätta genom alla pedagogiska lärosäten, där lärarna trummar in storfinansens budskap i barnen.

  HELA samhället håller på att komma överens om att vi ska minska köttkonsumtionen, som är nationellt producerad och istället äta vegetabilier från globala monokulturer!?! Som har utrotat den natur vi hade på den här planeten. 1,5mm av humusbaserat kol blir luftburen av plogen och harven!?! Matjorden på vår planet är slut!?!

  Alla dessa människor förstår inte ett smack av det klimatdebatten egentligen handlar om och det är dessa människor som samhället består av!?! Kompletta idioter, utan ett uns av eftertanke eller ifrågasättande, bara jamla med i den allmänna politiskt korrekta masshypnotiseringen av så gott som hela befolkningen, på Jorden.

  Så går det när man förgiftar människors tallkottskörtel med fluor, kalcium och andra tungmetaller!?! Då blir människor utan hjärnor och följer bara med strömmen och hoppas på det bästa.

  Tyvärr kan vi nog inte vinna mot den globala penningeliten, utan får finna oss i att majoriteten av jordens befolkning reducerar sina livsmöjligheter och ger sina barn en värdelös dna-programmering. som gör dem sämre rustade inför svårare tider. Jag kan konstatera att mänskligheten nu består av löjligt svaga människor, som inte tål någonting, utan gnäller för allt.

 4. 4

  Här går det att läsa Belinda Fettkes föreläsning från vårt senaste event i november: https://isupportgary.com/articles/the-plant-based-diet-is-vegan Handlar just om sjundedagsadventisterna. En föreläsning jag sent kommer att glömma.

 5. 5
  Margareta Lundström säger

  Birgit Kempe Björkman!
  Tack för den fantastiska länken från Belinda Fettkes föreläsning, som jag bara hunnit skumma. Den skall jag med stort intresse ta del av i lugn och ro senare.
  Just nu läser jag Jason Fungs bok Diabeteskoden. Jag måste förbereda mig och samla argument inför kampen med min mans läkare som tror att han vet hur insulinresistens skall behandlas.

 6. 6

  Varsågod, Margareta! Läs den i lugn och ro. Jag kan lova dig att vi alla satt med gapande munnar under föreläsningen och den gav upphov till en hel del diskussion efteråt.

 7. 7

  Guardian om detta:
  https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/17/seeds-kale-red-meat-once-a-month-diet-save-the-world
  Man föreslår en hel veckas måltidsprogram. Artikeln utlöste 1732 kommentarer. Detta är en av dem:
  “…you have failed to mention the conflict of interests of the backers, partners and scientists in this report. The lead scientist is a vegetarian who in the past received funding from corporates who promote vegetarian foods and pharmaceutical companies. The main backer/founder of EAT is a billionaire vegan who flies around the World in her private jet. Partners include Wellcome Trust, who is founded by Seven Days Adventist (that promotes vegetarism as part of religious belief). And other partners in include processed food manufacturers (e.g. Kellogg’s, PepsiCo) and other corporates such as Bayer (who owns Monsanto). Who would want to listen to these group of “experts” to tell us what to eat and how to save the planet?! Do they really have our health and the planet in their best interests?“

 8. 8

  Jag ser att jag reagerat på samma sak som Piltson.
  Det är paret Gunhild och Petter Stordalen som till största delen bekostar EATs verksamhet och den senaste rapporten.
  De anklagas för hyckleri eftersom de reser kors och tvärs över jorden till lyxiga semesterorter i sitt privatplan. De lever ett luxiöst liv utan att ta hänsyn till vilket enormt miljöavtryck de själva skapar. All flygning är skadligt för atmosfären och borde istället minimeras.
  https://www.mirror.co.uk/news/world-news/globe-trotting-billionaire-behind-campaign-13872067?fbclid=IwAR35cSeAX7OcP8OPsQf3FqzFgw1Xxa4YlJ1Q1Vm6D

 9. 9
  Margareta Lundström säger

  EN FRÅGA!

  Någon som vet om EAT Lancet har med den medicinska tidskriften The Lancet att göra?

 10. 10

  #9 Margareta.
  Javisst är rapporten publicerad i Lancet.
  https://www.thelancet.com/commissions/EAT

 11. 11
  jimmie engelbrektsson säger

  Tror inte ”The Lancet” har något med EAT Lancet att skaffa. Men det var lätt att hitta detta:
  1. Denna rapport innehåller inte en balans av vetenskapliga synpunkter. Den ledande experten Walter Willet har en diger lista av bias. Han är förespråkare av vegankost Här en utdrag ur hans jäv:
  Summary: Walter Willett, leader of the EAT-Lancet section on diet and health, has multiple serious potential conflicts of interest which cast doubt on his ability to bring an unbiased viewpoint to the question of whether a vegan/vegetarian diet is preferable for good health. In the last few years of Willett’s dir
  ectorship of the Harvard T.S. Chan School of Public Health, the school received between $455,000 and $1,500,000 from companies or groups interested in promoting vegetarian products or the vegetarian diet generally. The school also received between $350,000 and $950,000 from pharmaceutical companies, which presumably would not benefit from a nutritional solution to chronic disease.

 12. 12

  jimmie engelbrektsson
  Läs länken ovan Jimmie. Där är tydligt att EAT-Lancet rapporten publicerades av the Lancet,. Rapporten är ett hopkok gjort av veganska, religiösa, ekonomiska intressen. Har inget seriöst alls att komma med, man skulle kunna kalla rapporten en stor humbug.

 13. 13

  The Lancet ger ut en mängd publicationer inom olika medicinska ämnesområden. EAT-rapporten återfinns i The Lancet.

  Our journals
  About The Lancet
  About The Lancet Child & Adolescent Health
  About The Lancet Diabetes & Endocrinology
  About The Lancet Digital Health
  About The Lancet Gastroenterology & Hepatology
  About The Lancet Global Health
  About The Lancet Haematology
  About The Lancet HIV
  About The Lancet Infectious Diseases
  About The Lancet Neurology
  About The Lancet Oncology
  About The Lancet Planetary Health
  About The Lancet Psychiatry
  About The Lancet Public Health
  About The Lancet Respiratory Medicine
  About EBioMedicine
  About EClinicalMedicine
  People at the Lancet
  Access to content on the Lancet.com
  Committee on Publication Ethics (COPE): The Lancet journals follow the COPE Code of Conduct

 14. 14

  Mer information om Petter o Gunhild Stordalens livsstil. Det är tydligen ALLA ANDRA som ska minska sitt koldioxidavtryck.
  https://www.dagbladet.no/nyheter/en-tre-ukers-tur-med-stordalens-luksusyacht-tilsvarer-200-barnefamiliers-bruk-av-dieselbil-i-ett-ar/60723170

 15. 15
  Hanveden säger

  En liten påminnelse om en som fattat det här med nutrition nämligen den svenska:
  ”Härnösandsläkaren Jenny Reimers som kritiserar myndigheternas kostråd får både mothugg och medhåll”.

  Köttfrågan engagerar: https://www.allehanda.se/artikel/angermanland/kottfragan-engagerar

  mLCHFh B-) .

 16. 16

  Här är en pdf fil som kan laddas ner. Jenny Reimers skrift om kost och hälsa Från kolhydrater iFokus. https://kolhydrater.ifokus.se/articles/4d716359b9cb462239073af1-maten-vi-borde-ata

 17. 17
  Göran Sjöberg säger

  Och här är lite mer förödande kritik av denna ”hypade” Lancet studie

  https://foodmed.net/2019/01/fibre-wholegrain-heart-disease-death/

 18. 18
  Veggie tjejen säger

  Margareta Lundström, måste bara fråga hur du kan jämföra att äta kött och smör för att få i sig alla näringsmnen och tillräckligt kcal med att äta endast gurka? Tar mer än gärna emot exempel på någon du känner som lever på en kost bestående av enbart gurka, eller enbart kött och smör för den delen. Det är självklart att man inte får i sig allt det man behöver från ett livsmedel (gurka) som består av 96% vatten, än mindre från en kost som är såpass ensidig. En varierad vegetarisk kost innehåller alla de näringsämnen man behöver, men även en köttätare behöver variera sig och äta annat än kött för att överleva.

  Det är artiklar som den med Björn Hammarskjöld som får en att tappa förtroendet för köttätare. Jag vill inte lägga mig i vad ni äter, men ska man argumentera för något är det viktigt att basrerar det på fakta.

 19. 19

  Det var en riktig ögon-öppnare artikeln av Belinda Fettke, som Bitte Kempe Björkman tipsade om….otroligt intressant och klargörande för att förstå hur vegan och vegetarian-rörelsen har uppstått.
  Som det sades i en av kommentarerna ”now I understand the forces in play” och hur svårt det är, för att inte säja omöjligt, att kämpa mot religiösa övertygelser. Synd om dom oskyldiga människor, som går på en sådan sjukdomsalstrande kosthållning.
  När förståelsen om vad bristen på såna livsnödvändiga substanser som karnitin, vit B12, järn, för att bara nämna några…börjar uppdagas och som bäst kan erhållas med ett animalt kostintag, utan att för den skull överdriva en näringsriktig protein-ranson…då är det kanske redan för sent att göra en helomvändning?

 20. 20
  Göran sjöberg säger

  Men Veggietjejen!

  ”men även en köttätare behöver variera sig och äta annat än kött för att överleva.”

  Jag tror att eskimåerna under tusentals år bevisat att man inte behöver några ”veggies”. För över 100 år sedan visades också detta vetenskapligt under ett års tid vid Bellevue sjukhuset i New York på två polarfarare som tidigare under fyra års tid bara hade levt på kött i Arktis. Det viktiga var att alltid hålla fetthalten hög – helst runt 80%.

  Detta betyder inte att jag själv är emot grönsaker – tvärtom. Jag har precis fått en sats underbar surkål klar och som jag idag provade med min vildsvinsgryta där också lök och annat ingår och föstås en hel del ister och smör.

 21. 21
 22. 22

  18 Veggie tjejen, stort tack för att du tar med dig den senaste veggis-idioti-myten hit till lejonets håla. Jag är medskyldig till de 18kg gurka som nu dansar runt som huvudargument mot vår diskurs.

  Vi och Björn H. är idioter för vi tror att det finns vegetarianer som lever på 18kg gurka varje dag!!!

  Det stod skrivet av Björn i en debattartikel i Dagens Nyheter för några år sedan. Någon vegetarian hade startat en debatt och jag hade svarat. Jag fick en sorglig replik på mitt inlägg. Sedan blev det konstigt. Jag fick inte replikera???

  Så jag bad Björn H. att skriva ett inlägg som förklarade skillnaden i näringstäthet på olika sorters mat. Hen skrev då den utskrattade 18kg gurka-inlägget. vars enda respons kan bli hån och medveten missuppfattning för att slippa besvara frågans essens. Vad är näringsrik/näringstät mat?

  Det sorgliga svaret för den multinationella livsmedelsindustrin och alla världens vegetarianer är att näringsrik mat är KÖTT, MJÖLK och ÄGG. Punkt slut!

  Näringsfattig mat är ALLT FRÅN VÄXTRIKET. Punkt slut!

  När man en gång tittat i en livsmedelsdatabas, typ fineli.fi så kan man inte blunda för siffrors mördande uppenbarhet.

  Varje gång någon snackar skit om vår grundläggande och naturligaste föda. Så tjänar den rösten den globala industriproduktionen av mat i kemiska och genetiskt modifierade och pesticiddränkta MONOKULTURER!!!

  Alla som tror att vegetarianer äter 18kg gurka, räcker upp en hand? Ingen, nä jag kunde tro det.

  Alla som tror att veggisarna använder en seriös diskussion, för att idiotförklara sin motpart och slippa besvara det frågan handlar om och därmed visa hur oseriösa de är i sin vetenskapliga diskurs och hur seriöst religiösa disney-barn, de verkligen är???

  Jag som varit veggis i 30 år VET att de LJUGER för att kunna fortsätta att vara heliga barn.

  Hellre en helig lögn än att ha fel i allt man tror på. Stackars apskallar (:

 23. 23

  Varken Björn eller jag tilläts replikera det tiotal responser på våra inlägg. Det var då Dagens Nyheter dog för mig! Oerhört frustrerande att inte få förklara sig!!! Frid över denna skitblaskas minne. Försök att ljuga vidare i himlen om det går.

  Faktiskt är alla gamla papperstidningar äckliga megafoner, ägda av ett fåtal, med endast politisk påverkan som mål.

  Folket må ha tusen röster! men kapitalismen har tusen tidningar! (hade)

 24. 24

  Jag vill även tacka gudarna för att de besvarat mina böner och tagit emot mina offergåvor och skickat tillbaka Göran S. hit till oss! (:

  Vill passa på att be om ursäkt för ett dåligt skämt sist, i stil med ovanstående, förlåt Göran?

  Jag är gladast att ni är tillbaka <3

 25. 25
  Göran Sjöberg säger

  George,

  Jag blir tårögd!

  Men det är sådana som du som kommer att rädda världen.

 26. 26

  Ja det är verkligen roligt att på nytt få läsa Göran Sjöbergs intressanta inlägg
  Välkommen tillbaka!

 27. 27
  Göran Sjöberg säger

  Jag blir smickrad i min ”fåfänga” och slänger därför in en kommentar som jag nyss gjorde hos Dr. Malcom Kendrick.

  ”With my inclination towards philosophy I think I have found the reasonable explanation to why people in general does not question the evident stupidity of medicine as it now stands up in front of me with its dogmas.

  Actually I was today reminded of what I though realized in my young ages many years ago – man needs to be “fooled” or rather have sagas and simple “truths” – read dogmas – to believe in and then cling to them. The “statin saga” is what is to be believed in today – no doubt it is just about religion as medicine BTW has been about from its very historical beginnings some 50 000 years (?) ago when the shamans ruled the whole medical business. Funny that there is a need for stupidity – helps to make society carry on?

  What reminds me of this is the fact that I decided to take out my Schopenhauer’s “THE WORLD AS WILL AND REPRESENTATION” from the shelf and where I now in chapter XVII, “On Man’s Need fo Metaphysics”, read this reminder of how man wants to be fooled.”

  Here is BTW a good citation in my eyes.

  “On the other hand, there has never been a lack of persons who have endeavored to create their livelihood out of this need of man’s for metaphysics, and to exploit it as much as possible.”

 28. 28

  En länk från Georgia Edes blogg där hon redogör för sina åsikter av den s k EAT-rapporten. Hon framför mycket allvarlig kritik och sågar i stora delar rapporten Det är alltid väldigt givande att läsa vad Georgia har att säga. Jag vill verkligen rekommendera er att läsa vad hon har att för kritik. Om man hellre vill läsa på svenska kan man använda sig av Googles översättningsverktyg.
  https://www.psychologytoday.com/intl/blog/diagnosis-diet/201901/eat-lancets-plant-based-planet-10-things-you-need-know?fbclid=IwAR0PAPcJWw7CyBwuICzWnSQyWcY04Zng1-FpgkxIFYWRnH0MvF0LQtDc2N8

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa