Olika varianter av lågkolhydratkost

Jag läser inte allt om LCHF i sociala medier, men en hel del snappar jag upp. Det finns många olika varianter av LCHF, eller lågkolhydratkost, som propageras.
Vederbörande har ofta funnit ut en variant som passar för den, och tror därför ofta att den passar för alla.

Min egen variant kom jag med i mitt kostprogram 2005, och som väl har modifierats något sen dess. Jag rekommenderar minimalt av kolhydrater, särskilt socker. Stärkelse kan de som inte är insulinresistenta klara något mer av, men det är helt ok även för dessa att hålla stärkelsen lågt.
Protein säger jag att vi ska inta ’lagom’ utav. Det innebär ca 1 g per kilo normalvikt, per dag. Resten av närings- och energibehov får täckas av naturligt fett, gärna mättat. Fleromättat omega-6 (främst från vegoljor och spannmål) bör vi hålla kort då det är inflammationsframkallande.
De som har en högre nivå av fysisk aktivitet måste få i sig mera mat, och det blir då mera protein och fett.
Många av oss, som inte är väldigt fysiskt aktiva, klarar oss bra med att bara inte äta fettsnålt.

Sen finns det de som rekommenderar en högre andel av fett, vilket ska ge mera markerade magrutor.  Jag antar att det handlar om personer med hög intensitet av fysisk aktivitet, framförallt styrketräning. De som inte är fysiskt aktiva riskerar att få för lite protein om de ska äta högre andel fett.

Andra rekommenderar carnivore, köttdiet. Det bör då innebära mera protein och mindre fett. Det tar bort hunger och sug och befrämjar viktkontroll. Huruvida dessa äter mejerier vet jag inte, men jag skulle tro att de flesta carnivorer utesluter mejerier?

Andra tycker att de får bästa hälsa och viktnormalitet av bönor, och i stället mindre fett.

Resistent stärkelse har fått högre uppmärksamhet. Åsikten om vikten av cellulosa, fibrer, går isär. Tarmbakterierna spelar roll här.

Periodisk fasta i olika design har också blivit vanligt. 5:2 och/eller 16:8 tycks vara vanliga former. (Själv provar jag för tillfället 18:6, dvs matfönster mellan 12 och 18 varje dag). Jag tycker att det fungerar bäst med regelbundna vanor. Då slipper man glömma bort sina föresatser.

Gemensamt för (de flesta) LCHF-are är att vi ska hålla sockret kortast möjliga, och laga mat av ursprungliga, obesprutade och oprocessade råvaror.

Skillnader i hälsoeffekt av dessa olika varianter är okända. Man får hoppas att det kommer jämförande forskning som kan visa det. Tills vidare måste var och en prova sig fram till vad som passar bäst för den. Det går inte att säga att ens egen variant är bäst även för alla andra.

Andra aspekter och varianter?

 

Comments

 1. 1
  Renée Manger säger

  Gott Nytt År!
  Varje kropp är olika. Saknar gallblåsa sedan födseln (-45) och en sköldkörtellob sedan 1983. Jag kan inte följa LKCHF till 100 %, men har ’trollat bort IBS och Fibromyalgi efter LCHF light sedan 2007.
  Jag har inte gått ner så mycket i vikt men jag mår jättebra.
  Tack Annika Dahlqvist!

 2. 2
  Nisse Hult säger

  Kör just nu ett test med periodisk fasta av
  23:1 modell i combo med LCHF mat enl min
  vanliga rutin. Återkommer med info framöver.
  Och den dagliga dosen träning 1 timme på trainer med tuffa
  intervaller, lite styrketräning och långpromenad ingår givetvis.

 3. 3

  Haft fantastiska resultat av carnivor!! Är 50år och tror knappt det är sant! Har ätit lchf sen 2010. (Olika varianter) Men dessa resultat på min kropp är helt otroligt. Byggt så mycket muskler…andra fördelar oxå. Men….. problemet är att det är tråkigt att bara äta kött…. Gör nu ett försök att komma över tröskeln att bli 100% carnivor utan sug på annat.

 4. 4
  Ethel Loberg säger

  Ja efter 10 år är det inget att fundera över bara fortsätta som från början bort med socker, vetemjöl och övrig stärkelsemat. Jag kan ta till mig en och annan nyhet, fetkaffet är en sådan annars är det väldigt odramatiskt att vara LCHF-are. Hälsan och vågen säger samma sak och omgivningen förundras över att man aldrig mår tjockt och har svaga dagar. Det fina med LCHF är den aldrig sinande mättnad som infinner sig varje dag då inget sockertrigg släpps in.

  Ändå är det en och annan som tror jag ska drabbas av ”den tysta döden” av allt mättat fett, ”tillsynes frisk och smal person får plötsligt hjärtinfarkt och dör”. De har frågat mig om jag begärt fotografering av mina blodkärl för att få svar på detta. Jag gör gärna det men vad ska jag fråga läkarmottagningen för att få det gjort, finns det någon här som kan tipsa mig vad jag ska begära för att få en sådan fotografering genomförd?

  Har Du Annika tid och möjlighet att stilla min nyfikenhet om hur man får en läkare att fota blodådror på en fullt frisk person utan att man blir ekonomiskt ruinerad? :))

 5. 5
  Nisse Hult säger

  @ 4 Ett alternativ kan vara att göra en Arteriografi-
  mätning för att klargöra din artärspänst, kostar runt
  1000kr
  Be sen dina avundsjuka vänner göra likadant. Kan
  bli ett jobbigt uppvaknande.

 6. 6
  Ethel Loberg säger

  Tack Niss!
  Jag har hört att det finns ett konstigt namn på denna kärlfotografering. Då vet jag vad jag ska fråga efter och priset låter ju rimligt. Jag bugar och tackar för tipset.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  4 Ethel Loberg
  Ja frågan är ju hur man ska ’fota blodådror’. Jag vet ingen direkt foto-metod. Indirekta finns, som ultraljudsundersökning av hjärtat och de stora blodkärlen, och blodtryck.
  Men en bra undersökning, som Nisse ovan nämner, är Arteriografi Man ger en tryckpuff i en speciell blodtrycksmanschett och avläser tiden tills tryckvågen kommer tillbaka. Det är en test av artärernas elasticitet. Längre tid för tryckstuds är alltså bättre.
  Den metoden har av någon anledning inte kommit i bruk inom skolmedicinen, trots att den är billig och inte innebär något intrång genom huden. Det finns vissa alternativa privata aktörer som gör undersökningen.

 8. 8
  Stig Taube säger

  3 Annag
  Äter du enbart eko. kött?
  Stig Taube

 9. 9
  Ethel Loberg säger

  Tack Annika för det , det verkar som att Arteriografi är det jag ska fråga efter, det ska jag gå vidare med. Vill ju tillmötesgå de som inte tror samma som jag om livet med mättat fett. Häpp!

 10. 10
  Rolf Löfgren säger

  Det finns en långtids studie, och det är historien.
  Där jag bor i Nord-Uppland finns en vikingatida boplats, som undersökts. Man kom fram till att människorna för 1000 år sedan, levde på:
  50% jakt och fiske
  40% det som boskapen gav, kött, mjölk o ägg
  10% det som odlades, mest rotsaker och bönor
  även korn o havre.
  Denna livsstil har fortsatt till 1800-tal.

  ”Hållnäs vikingatida bönder tycks ha haft en bra hälsa. Skeletten visar inga spår av svält, tillväxtstörningar eller karies och ibland uppnåddes en ålder på 60-70 år. Några individer blev över 180 cm långa.”
  https://kulturbilder.wordpress.com/2017/07/04/det-smaskaliga-jordbrukslandskapet-i-hallnas-tierp/

 11. 11
  Hans-Olof Persson säger

  Vad innebär följande: Själv provar jag för tillfället 18:6, dvs matfönster mellan 12 och 18 varje dag.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  11 Hans-Olof
  Mitt problem är som alltid en tendens till viktuppgång. Därför provar jag olika varianter av mathållningar.
  För tillfället försöker jag att hålla ett ätfönster mellan 12 och 18. Då tar jag en mugg kaffe med en tsk kokosfett på morgonen. Dessutom en saltshot, dvs lite vanligt salt och lite Seltin i muggen, och vatten därpå. (Sedan jag började med detta har mina besvär med dimhjärna minskat avsevärt, så jag tror att den berodde på saltbrist). Till lunch vid 12-tiden äter jag en bit av en omelett på ägg, grädde och bacon. (Maken får stordelen av omeletten) Till middag vid 17.30 lagar vi någon vanlig LCHF-måltid.
  Nu får jag se om detta kan hålla mig vid god hälsa och normal vikt, utan besvär av hunger, sug och viktuppgång.

 13. 13
  Olof Yngve säger

  En intressant metod för att få en bild av status hos hjärtat är en datortomografi av hjärtat där förkalkning a hjärtats artärer syns tydligt (om det finns några vill säga).
  Resultatet denna röntgen redovisas som en poäng där man från erhållet värde får en sannolikhet beräknad för hur stor risk man har att drabbas av en hjärthändelse, som infarkt under kommande 10 år.
  Metoden kallas lite olika men sök på tex ”. coronary artery calcifikation scan test” tex.
  Testet tar ca 10 min, gör inte ont, är som en röntgen – man får förstås en dos röntgenstrålning, om än liten tycks det.
  I USA finns många kliniker och de har drop in, priset är ca 100 dollar. I England finns det också, priset är 1000 pund eller mer. Irland erbjuder 8 kliniker och priset är ca 250 euro. Där på ön måste man ha en läkarremis.
  Här i Sverige finns vad jag vet ingen klinik, likaså för Norge, Finland, Estland eller Danmark.
  Kolla gärna på youtube och sök på ”Ivor Cummins”. Han har producerat(?) en film om denna test som heter ”Widowmaker”.
  Skulle jag ha missat något i detta ärende, komplettera och korrigera mig gärna ❤

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  13 Olof Yngve
  Det är knappast rimligt att skattebetalarna ska betala kostnaden för att regelbundet göra denna undersökning på alla som vill. Då måste det göras privat, för dem som har råd att betala..
  Kanske framtida arbetsgivare vill ha ett bra undersökningsresultat för att anställa en arbetssökande?

 15. 15
  Olof Yngve säger

  Först måste jag be om din förlåtelse att jag tog upp ämnet i denna tråd där det inte hör hemma. Det bara bidde så i hastigheten 🙂

  Huruvida det är rimligt att ett test finansieras via sjukförsäkringen må väl bero på den nytta som kommer ur testet dvs om den testade väljer en livsstilsförändring där LCHF nog är den enda vägen att gå, men ack det kan väl dagens skolmedicin inte rekommendera.
  F.ö. så är väl t.ex. mammografin samhällsstödd och är det inte så att det dör mångfalt fler i hjärtsjukdom än i bröstcancer?
  Hursomhelst, detta test är rätt så nyligen godkänt av amerikanska hälsomyndigheter (enl nätet 🙂 och ska nu vara (enl nätet 🙂 obligatoriskt för amerikanska astronauter och presidenter.
  Men vad vet jag och varför så tyst i Sverige när det är sådan fart på informaton om testet i tex USA?

 16. 16

  Jag äter mängder oavsett vilken kost jag äter…
  Ifall jag äter pasta så blir jag smällfet, men på lchf och kött sedan 8 år tillbaka så förblir jag hyfsat smal.
  Kan inte hålla nere, blir vansinnig och arg, svider i magen, deprimerad osv. så måste äta som en bodybuilder. Brukar bli kött, grönsaker och fett. Fast jag kan äta ett halvt kålhuvud, 3 dl gräddsås och flera köttbitar. Tränar iofs.
  Har större matbehov än vuxna aktiva män, vilket oroar mig.
  När jag ser kvinnor äta små portioner så avundas jag, för jag hade fått migrän av samma mängd.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa