Sanningen om kolhydrater

SVT2: Sanningen om kolhydrater. En brittisk film. Stuket påminner mycket om Mosleys filmer.
Men den var faktiskt mycket bra, särskilt på slutet, om diabetes.
Något jag saknade var faktumet att socker, dvs fruktos, är giftigt för kroppen i större mängder, och en sannolik (bidragande?) orsak till insulinresistens, via fettlever.
Sen var det även andra detaljer som jag reagerade på , som när han drack sockerdrycker och sedan spottade ut dem. Det var absurt tycker jag.

 

Comments

 1. 1
  Jösses säger

  Håller med, sevärd och förvånansvärt bra för att vara från ”main stream media”. Resistent stärkelse är ett intressant och ganska okänt område.
  Jag skulle dock aldrig hålla på att skölja munnen med sockerlösning för att höja prestationsförmågan, stackars tänder!
  Lite lustigt att se att när undertexten skriver om att banta, så pratar de om att ”eat a diet”. Synd att engelsmännen har tappat bort det gamla engelska verbet ”to bant”. Och att de flesta i Sverige har tappat bort den ursprungliga betydelsen, det vill säga att välja bort de värsta kolhydraterna.

 2. 2

  Nr 1

  Det enda du behöver göra för att slippa hål i tänderna om du sköljer munnen med sockerlösning är att skölja munnen med vatten efteråt.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Mikael
  Men varför i h-e ska man skölja munnen med sockerlösning? Det låter ju helt befängt!

 4. 4

  Jag håller med. Helt befängt.

 5. 5
  Jösses säger

  Mikael. Har man den minsta lilla tandköttsficka eller liknande kan det mycket väl bli kvar sockerlösning där trots sköljandet. Jag skulle aldrig ”mata” dåliga bakterier inne i fickor på det viset.

  Äter man mat utan billiga kolhydrater behöver man i princip inte borsta tänderna, mer än om man vill känna sig fräsch så klart. Fråga författaren Theodor Kallifatides. I Grekland behövde han inte borsta tänderna. Redan under första året i Sverige åkte han på flera hål i tänderna. Skillnaden var den dåliga svenska maten.

 6. 6
  Svea112 säger

  Anledningen till att han sköljde munnen sockerlösningen låg ju i själva testet – han ville peka på något nytt. Man måste se det som filmen just här skulle visa. Nämligen att man lurade systemet i kroppen till att prestera så oändligt mycket bättre med kolhydraterna i amylaset, dvs bara i munnen – redan där. Det räckte för att fint resultat – men samma kolhydrater behövde man inte svälja till magsäck och tarmar. Således ingen nämnbar insulinutsöndring heller. Låter ju egentligen ganska genialiskt…. Energin fanns ändå!
  Men – som sagt – inte bra för tänderna då.
  Men det kanske går att lösa på ngt annat sätt?

 7. 7

  3 Annika

  Såg du inte programmet? Man presterar bättre, UTAN att konsumera sockret…

  Det är väl i din smak?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Mikael
  Det är INTE i min smak att skölja munnen med sockerlösning och sedan spotta ut!
  Oavsett efterföljande prestation.

 9. 9
  Mats Olsson säger

  Men hur var det med amylastestet i början av programmet ? Vet man verkligen att man tål kolhydrater bättre om man med gott om amylasaktivitet i munnen och snabbt känner av sötman av stärkelse. Förefaller helt obegripligt. Hjälp mig förstå !

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  9 Mats Olsson
  Nej jag tyckte också att det var oförståeligt vad amylasundersökningen hade för implikationer i verkligheten. Någon som förstod?

 11. 11

  Nummer 5

  Åt inte Theodor Kallifatides bröd och frukt och drick han inte vin när han bodde i Grekland?

  Menar du att det räcker att utesluta vitt socker för att inte få hål i tänderna?

 12. 12
  Jösses säger

  11. Vet inte vad han åt i något av länderna, bara att han plötsligt fick massa hål i tänderna när han flyttade till Sverige, det har han skrivit i någon av hans böcker, eller om han berättat det i radion.

  Bara begreppet bröd spänner över ett väldigt stort fält. Alltifrån genmodifierat helvitt besprutat och konstgödslat vete, jäst till ”skum”, till naturligt jäst surdegsfullkorn av något ekologiskt gammaldags sädesslag. Det är stor skillnad, även om vissa nog inte kan rekommenderas något bröd överhuvud taget.

  Att vitt socker är riktigt illa för våra tänder när dåliga bakterier göds av sockret, det är ju känt för det flesta nu. Väldigt söt torkad frukt verkar kunna ge problem det med. När du äter mat som inte ger dig blödningar i tandköttet är du antagligen på den säkra sidan.

  Kolhydrater över lag är lite lurigare att veta hur det påverkar bakterierna i munnen, finns säkert många olika parametrar som påverkar. Det sägs att när jordbruket kom igång för 10 000 år sedan ökade förekomsten av kaviteter i tänderna, jag har hört en siffra om att 10% av skeletten hade ”hål i tänderna”.

  Runt 1940 i Sverige hade mer än 99% av de som mönstrade hål i tänderna! Sockret var boven så klart.

  Tandborstning slog igenom på bred front efter andra världskriget. Problemet är bara att man kan ännu inte borsta bort dålig bakterier i mage, tarmar och blodådror etc. Det kommer väl att ta några decennier till innan gemene man lärt sig detta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa