Julklappstips

Diet Doctor har en lista på rekommenderade böcker.

Dessutom finns det fler: Diabetesboken jag skulle ha behövt.., av LE Litsfeldt, Diabeteskoden… av Jason Fung,   Viktiga barn… av Monique, och Viktiga barn – Kokboken…   och Den metabola pandemin, av Lars Bern.   Mycket bra böcker.

 

Comments

 1. 1

  Jag har inte läst Dr. Malcolm Kendricks nya bok – men beställt den.
  https://www.adlibris.com/se/bok/a-statin-nation—damaging-millions-in-a-brave-new-post-health-world-9781786068255

  .

 2. 2

  Vi gav varandra böcker i julklapp i år….jag fick ”The Diabetes Code” och är jättenyfiken på den…och gav till min man boken ”Omgiven av idioter”…

 3. 3

  Mormor, vi har hittat material för den tyngdlyftning du föreslog. Två ”hantlar”, vardera 2,5 kilo, en röd och en blå, lämnade på vinden av husets tidigare invånare. Dom känns väldigt tunga. Vad gör man med dem?

 4. 4

  Va kul!!
  Dom är lite för tunga kanske, om du inte är van…? Du borde börja med en kilos t ex…? Ta en vattenflaska?? Med vatten i…..inte tom…ha ha…
  Sen gör du några övningar som du tycker, lyfter till axlarna med böjda armar t ex upp och ner, sakta först..några ggr..sen t ex med armarna rakt upp ovanför huvet….sen med raka armar rakt fram….o sen gör jag med raka armar rakt ut åt sidorna upp till axelhöjd…fast kommer aldrig så högt…!! Man gör vad man kan…Börjar med få rörelser först och går successivt upp, sen kan du öka på tyngden också….finns speciella armband med tyngd i…men kanske borde du göra en läkarkoll först, för att förvissa dej om att hjärtat är ok…?
  Innan tar jag ett pass med lite ”moine”….dvs sprattlar lite med armar och ben…och sträcker och tänjer och har mej…..för att mjuka upp musklerna och även ”la fascia” som nån forskare just har hittat, precis under huden….intressant organ!! Och det här gör jag sen jag var 25 år och led av artros och hopväxta ryggkotor…varje morron praktiskt taget…bättrar på humöret också och dessutom enligt boken ”Hjärnstark” av Anders Hansen är fysisk aktivitet det allra bästa för att förebygga både Alzheimer och Parkinson plus annan senil demens…skulle vara död och begraven för längesen annars!!
  Kanske nån annan här på Annikas blogg vet lite mera om vilka rörelser som är bäst??
  Mej hjälper det i alla fall jättemycket, när jag leker ”grävinna” på tomten både på Sardinien och i Hälsingland…orkar med en hel del faktiskt..!!
  Sen använder jag hörlurar titanic också utan sladd, så jag kan under tiden både röra mej fritt och höra intressanta videosnuttar om mättade fettsyror i triglycerider t ex… om jag nu inte har lust att tänka på dagens politiska problem, som gör mej så nedstämd, eller oxå andra…finns ju gott om…!
  Men ta det lugnt i början…

 5. 5

  Mormor. ”med armarna rakt upp ovanför huvet…”
  När jag försöker detta visar det sig att det är mera ansträngande med höger arm än med vänster! Är det tecken på nåt intressant? Är detta för att hjälpa blodcirkulationen eller för att återställa förlorad muskelkraft?

 6. 6

  Hmm…nog mest för att återställa förlorad muskelkraft..? Hjälper förstås också på blodcirkulationen? Men hoppa över dom övningar som du känner är ansträngande i början, du hinner fram ändå… forward is forward…är ingen brådska..!!?
  ,

 7. 7
  Birgitta Ahlqvist säger

  Vid strikt LCHF- kost känns det som blodtrycksfall, ”man blir yr och känner sig konstig i huvudet”.
  Om man har som mål att dra ner på alla kolhydrater, för att undvika cancerogena organismers utveckling exv i prostatan, så finns här ju en motverkande effekt. (Hjärnans funktion mot prostatacancerns behov)
  Varför använder inte kroppen fettet man äter och förser hjärnan med den näring den behöver?
  Min fråga blir – behövs det mera fett eller mer kolhydrater?

 8. 8
  XMargareta säger

  Det har beskrivits hur vissa fetter kan passera blod/hjärnbarriären och att nervcellerna där kan få sin energi därifrån.
  Tex har man menat, att kokosfett kan ge sådan effekt.

 9. 9
  XMargareta säger

  Skall väl tillägga, att just om man ställt om, via tex LCHF, till förbrännning av ketoner, ett ämne vi får energi ifrån om vi är väl inställda på LCHF, så är det sådana som hjärnan kan få energi ifrån.

  Det finns säkert en del andra, som kan berätta hur det var för dem, när de började med LCHF och om jag förstått rätt, så kan man kanske behöva ta lite mer kolhydrater i en övergångsperiod?
  Man brukar mena, att man får pröva sig fram.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  7 Birgitta Ahlqvist
  ”Vid strikt LCHF- kost känns det som blodtrycksfall, ”man blir yr och känner sig konstig i huvudet”.”
  Det låter som övergångsbesvär. Tills kroppen har lärt sig att ta sin energi från fett och ketoner i stället för från kolhydrater. Den övergångsfasen kan vara olika länge.
  En annan sak som kan vara är saltbrist. Vid strikt LCHF så utsöndras mera salt från njurarna, och man kan då känna sig dimmig i huvudet av saltbrist. Man måste då inta mera salt via munnen.

 11. 11
  Piltson säger

  6 Mormor, nu ar vi lagt märke till ytterligare en åldersförändring här! Tidigare brukade jag resa mig från en stol genom att räta på benen. Numera, kanske sedan någon månad, så står jag upp genom att lyfta mig med händerna mot stolsätet.
  Det ger en pervers typ av njutning att studera sitt eget förfall. Seneca skrev nåt om det men hittar det inte.

 12. 12

  Men Piltson, det låter mer som otränade benmuskler än som generellt åldersförfall??
  Misstänker att du kanske slarvat lite med dina kämpiga turer upp och ner i backarna för inköp av macedoniska produkter..? Hoppar man över några dar så märks det genast på muskelstyrkan, har jag märkt…
  Försökte hitta programmet om ”Sanningen om kolhydrater” för ett tag sen, vilket förstås inte gick…men kom in på ett annat intressant program om gympa för 90-plussare, där man tydligt såg på dessa 94-95 åringar hur viktigt det är för kropp och själ att röra sej och hålla i gång hela tiden, varje dag, regelbundet….behövs inte många dars uppehåll för att förlora lite kraft, så tappa inte modet och bry dej inte om Seneca för ögonblicket….vi kan återkomma till honom lite senare kanske!?
  Att sen den här stressen i samband med jul och nyår är outhärdlig och tär på immunförsvaret, är en annan femma….nya småkrämpor tränger sej på från alla håll och kanter…och man känner sej hundraårig fast man inte är det!!
  Blev själv också orolig och bestämde mej för en ”dry january” på förslag av min äldste son (58 år, hur nu det har gått till…) som gör det varje år och ivrigt framhåller hur hans allmänna hälsotillstånd förbättras på alla sätt och vis….alltså ingen alkohol, inget vin eller öl, ingen caipiroska varje eftermiddag….
  Har dock hittills inte märkt någon större förbättring, utan snarare tvärtom….har vaknat med huvudvärk flera mornar i sträck, vilket jag aldrig brukar göra, men kan ju vara abstinensbesvär förstås….?
  Ska i alla fall bli intressant att se om det blir en positiv erfarenhet eller inte…..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa