Misstanke att rapsolja kan vara skadligt för hjärnan

Wisemindhealthybokdy.com.

Möss visade tecken på demens, med ökade plack, när de ätit rapsolja.
Jag har alltid sagt att rapsolja är en ganska ny olja, och vi vet inget om dess långtidserfarenhet, till skillnad från olivolja, smör och kokosolja.
Försiktighet tillrådes.

I ’Den friska diabetikern’ om rapsolja.

 

Comments

 1. 1

  Rapsolja innehöll ju tidigare giftig erukasyra och var klart olämplig som människoföda. Genom förädling uppges denna molekyl vara borta – men vad vet man? När man i dag skryter om hur mycket fleromättade fettsyror rapsolja innehåller, så är man nog i alla fall fel ute. Mättade fetter, som inte är reaktiva och försöker slita åt sig elektroner från andra molekyler är klart att föredra ur en hälsoaspekt!

 2. 2

  I ämnet hembygdskunskap fick vi skåningar för många år sedan lära oss att de gula fälten är raps eller ryps som ger olja – men det är ingen ätlig olja utan maskinolja. Punkt.

 3. 3
  XMargareta säger

  Rapsolja innehåller några procent erukasyra även i dag. ( I alla fall senast jag frågade livsmedelsverket och det var kanske 4 år sedan.)

  Jag har undvikit rapsolja i många år.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Gillar smaken på Hellmans majonnäs. Men den är gjord på ca 80% rapsolja så jag håller mig borta från den. Hur mycket som är Canola, alltså GMO, vet jag ej. Någon som har ett recept på majonnäs med liknande smak som Hellmans men är gjord på beprövade oljor, som olivolja, t.ex.?
  Annars instämmer jag helt med synpunkterna ovan att mer mättade fetter är att föredra om man vill att fetterna och därmed kroppen skall hålla lite längre. Tror inte på att en ”immunsjukdom” orskar nervskador typ Parkinsons. Däremot tror jag att immunsystmet blir tvunget att rensa ut trasigt fett som myelinet blir byggt upp av. Omega 6 och kanske även 9. Det faller alltså sönder långt tidigare än vad mättat fett skulle gjort.

 5. 5

  Suck. Rapsolja som är det enda fettet det går att göra en bra majonäs av. Man får gå över till Creme fraiche.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Moventia
  Majonnästillverkning är det enda tillfället som man behöver använda rapsolja. Då är det väl ok.
  Fast nån skrev att det finns olivolja utan bismak som man också kan använda.

 7. 7
  Elisabeth G säger

  Det är nog vettigt att undvika rapsolja. En olja som i sig själv är giftig tror jag inte mycket på även om man lyckas ”rena” den. (Säger jag som verkligen njuter av vårens vackra, gula rapsfält.)

  Apropå majonnäs gjorde jag egen en gång – på olivolja. Konsistensen blev perfekt men den var oätlig. Finns det smakfri olivolja skulle det kunna funka, annars inte. Nu använder vi köpemajonnäs. Inte optimalt men vi använder inte så mycket och man får fokusera på de stora delarna av kosten. Vi försöker istället fundera ut goda kryddningar av smöret vi äter till köttbiten.

  Sedan är det förunderligt att oljor är så upphaussade. Om jag BARA skulle gå efter mitt eget förnuft så skulle jag säga att stabila fetter, som de mättade, är bäst.

 8. 8

  Om det är varmt ute…eller inne…så blir ju kokosoljan flytande…?? Men då stelnar kanske majonnäsen i stället så fort temperaturen går ner…hmm, inte bra!?
  Men å andra sidan, som sagt, de få gånger man äter majonnäs kan det väl inte vara så farligt om man använder rapsoljan..?
  Kanske hellre då avstå från Bregott..?

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  Jaha – slut på att använda Bregott då allstå?

 10. 10
  Elisabeth G säger

  # 9

  Ja, det är nog vettigt. Här äts ingen Bregott, just på grund av rapsoljan. Låter man smöret stå ute en stund är det lika bredbart och mera hälsosamt.

 11. 11
  sten bjorsell säger

  Finns det olivolja utan bismak?

 12. 12

  Jag har aldrig förstått hur man kan äta Bregott, förstört smör. För hade man smör i byttor och det stod alltid framme. Smör är gott och bregott är skräp.

 13. 13
  Kristina säger

  Ojdå ! Visste inte att vi och möss tillhör varandra ..Höhö..
  Innebär det då, att vi jkan äta det mössen äter ?

 14. 14
  XMargareta säger

  Min erfarenhet är att om smör står framme härsknar det och smakar mindre bra.
  Använder därför osthyvel, eller kniv, när jag använder det.

  Har inte provat, men har hört att förr på pensionat fanns en liten mängd vatten ovanpå smöret om det stod framme mellan måltider.
  Det hälldes bort, när det blev tid för servering.

  Skulle kanske gå, att göra en majonnäs-ersättning med smör?
  Inte samma, men kanske gott?
  Har inte provat.

 15. 15

  14
  xMargareta.

  Det är många som säger samma som du gör men ingen som vill tala om hur lång tid det tar innan det härsknar. Själv står mitt smör framme i en skål och fylls på lämplig storlek som beräkna räcka ett tag. Har aldrig märk någon härskning eller lukt eller dålig smak.

  Några länkar om SMÖR.
  https://matforum.se/index.php?topic=2743.0

  https://mittkok.expressen.se/artikel/sa-har-lange-kan-du-lata-maten-ligga-framme/?sida=3

 16. 16

  13
  Kristina.

  Det vore oförskämt om upp maten för mössen, däremot så går det alldeles utmärkt att äta möss.

  https://www.alternativ.nu/index.php?topic=154403.0

  https://nyheter24.se/nyheter/udda/863302-restusrang-lavande-nyfodda-moss

 17. 17
  sten bjorsell säger

  Xmargareta, m.fl. Svaren på de flesta av frågorna finner vi i en artikel från ”Marks daily apple”: https://www.marksdailyapple.com/homemade-ghee-mayo/
  Genom inblandning av Ghee, eller klarifierat smör i olivoljebaserad majo kan smaken tydligen ändras.
  Finns ”light” olive oil också som har mindre olivoljesmak.
  Fullständigt recept finns på länken en but ned.
  Samtidigt talar man om vad köpemajonäsen innehåller, så att man blir rent livrädd!

 18. 18

  Jag klarar smör för all stekning för att det då tål högre temperaturer. Men det är svårt att få bort all mjölkmassa. I somras när det var så varmt så fick det klarade smöret faktiskt bruna fläckar som jag antar var ett angrepp av något slag. Men man kan ju ha lite framme och fylla på efter hand. Tyvärr har jag prövat massor av olika sätt att göra majonnäs utan framgång med annat än rapsolja. Olivolja blir äckligt. har aldrig hittat någon sort där smaken är borta. Hur gör man för övrigt då? Att använda smör eller kokosolja går inte då de stelnar i kylen. Kanske skulle jag testa att göra det på klarat smör. Det brukar inte bli så stenhårt.

 19. 19

  Avokadoolja? Någon som testat att göra majonnäs på det?

 20. 20
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Har någon provat att göra majonnäs på solrosolja? Avokado-olja låter gott.

  Jag köpte en burk (250gr) majonnäs nyligen och den innehåller: solrosolja, ägg, citronjuice, cider-vinäger, rörsocker, salt och peppar. Den är ekologisk, lokal-tillverkad (bor i UK) och jättegod.
  Näringsinnehåll per 100gr: Energi: 3091kj / 751kCal – Fett: 81.6gr – kolhydrater: 2.9gr och protein: 1.3gr.

  Annars tycker jag som (6) Annika Dahlqvist att man kan väl ha lite rapsolja i majonnäsen. Det beror förstås på hur mycket majonäs man använder.

 21. 21
  Elisabeth G säger

  # 20

  Solrosolja är den olja som innehåller mest omega 6. Den är alltså starkt inflammatorisk. Se Kostdoktorns tabell (en bit ner på sidan):
  https://www.dietdoctor.com/se/vad-gor-dig-allergisk

  Själv skulle jag många gånger om välja rapsolja istället även om jag helst undviker det med. Avokadoolja låter dock spännande och är kanske värt att testa.

 22. 22

  Lite rapsolja har inte skadat någon, utom Naturen.

  Bregott innehåller tysk och dansk grädde!!! Det är alltså en Gmo- produkt från högt industrialiserad mjölkproduktion.

  Ägg, räka, majonnäs, citron och dill. Mat för en kung!

 23. 23
  XMargareta säger

  # 22

  Även KRAV-Bregott?

 24. 24

  @23

  Frågade Arla för 8 år sedan och fick detta svar: (Kan ju vara annat idag, så nog bäst att fråga dem!)

  ”Tack för ditt mejl.

  Nej, det finns inga GMO råvaror i Arlas produkter. Däremot kan bönder i Danmark, om de så önskar, använda GMO behandlat djurfoder. Det finns då inget spår av detta i mjölkråvara som kon har processat på naturlig väg. Önskar du enbart produkter med svenskt ursprung är Arlas röda Arla ko® en symbol för svensk mjölk och den finns på flera av våra förpackningar.

  För oss på Arla är det viktigt att lyssna och förstå konsumenternas önskemål och vi gör allt vi kan för att både se till att de produkter som efterfrågas ska finnas i butikerna och att innehållet är enligt konsumenternas förväntningar.

  I nuläget minskar svensk mjölkproduktion och bondens lönsamhet är pressad. Det är ett gemensamt problem för alla svenska mjölkbönder oavsett mejeriförening. Samtidigt ökar konsumenternas efterfrågan på Bregott®, smör, grädde och många andra fetare mjölkprodukter på ett lavinartat sätt. Utöver detta så varierar mjölkproduktionen naturligt över året. Allt det här tillsammans leder det till att det periodvis kan uppstå en brist på svensk grädde. För att vi då ska kunna leverera Bregott® till svenska konsumenter behöver vi i dessa lägen komplettera med färsk grädde från våra nordiska grannländer, Finland och Danmark.

  Hittills i år har 90 % av grädden i Bregott® varit svensk. Av de 10 % grädde som kommer från våra grannländer är den allra största delen från Finland och en liten del från Danmark. Bregott® Ekologisk och Bregott® Havssalt är dessutom alltid baserade på 100% svensk mjölkråvara.

 25. 25
  XMargareta säger

  #24

  Tack!

  Just att ekologiskt Bregott alltid innehåller svensk mjölk har jag tidigare haft för mig.

  Trots det, så undviker jag sedan ett antal år ändå även ekologisk Bregott pga rapsoljainnehållet.

  Jag använder ekologiskt smör och grädde för hela slanten.

 26. 26

  Men testet anger ”received a normal diet along with the equivalent of two tablespoons of canola oil per day.”. Vi äter aldrig sådana koncentrationer. Talande för mig själv innebär det hemlagat bregott inte alls sådana koncentrationer. 500gram smör 3,5 dl rapsolja, örtsalt, svartpeppar, gräslök.

  Vår kroppsvikt måste väl ställas i relation till om och när skada kan uppstå?

  Gällde min konsumtion hemlagad Majonnäs vilket inte blir ofta skulle jag aldrig sluta med rapsoljan.

  Vad gäller industriellt bregott är min fråga. Är oljan ens kallpressad? Är den istället kemiskt separerad skulle jag aldrig äta den produkten. Där ställer sig tex Karlshamns oljor i ett särskilt bakgrundsljus.

 27. 27

  Man kan göra majonnäs på ghee, dvs smörolja. Om man har ghee som är rumstempererat så går det bra att blanda ner i det uppvispade ägget med stavmixern. Blir en trevlig majonnäs i mitt tycker. Vid förvaring i kylen blir den fast men det går bra att vispa upp den med en vanlig visp så den blir mjuk igen.

 28. 28
  Gunnel Murdin säger

  Zeta har en extra mild olivolja som blir bra till majonnäs. Jag har hittat den på ICA Maxi

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa