Kropp och själ: Biologin bakom övervikt

Sveriges Radio P1: Kropp och själ, Biologin bakom övervikt, imorse.

Det var många resonemang omkring överviktsutveckling, och jag vet inte riktigt vad man kom fram till som var ’matnyttigt’.

Det var ju tråkigt att Kent som berättade om sig, inte hade haft någon nytta av LCHF. Men han hade inte haft någon nytta av något annat heller. Han var nu viktopererad, men hade fått operera om sig pga komplikation, och gick ändå åter upp i vikt.

Ett konkret råd från Kerstin Brismar var att minska ’ätfönstret’ på dagen från ca 10 till 19. Det blir väl som 15:9, en mycket moderat periodisk dygnsfasta.
Annars var det tämligen pessimistiskt om att komma ner i normal vikt, och behålla den, efter övervikt.

Men många av oss LCHF-are klarar väl ändå att hålla kvar en bättre vikt, efter viktnedgången. Men jag vet inte hur många procent det gäller. Det borde forskas på det.

 

Comments

 1. 1
  Ulf Pohl säger

  Om man bara fokuserar på viktminskning så är K. Brismars råd ett utmärkt steg i rätt riktning. Problemet är ju att folk i västvärlden (bara?) stoppar något i munnen hela tiden-folk -”betar”. Citat: ”Är du en ko eller vill bli stor som en ko-så beta!” (inte gräs utan beteende). Matsmältningssystemet får aldrig någon vila, kroppen hinner varken reparera sig tillräckligt eller förbränna maten utan tvingas hela tiden stoppa undan överskott i form av fett. För att bli av med några envist kvardröjande kilon har jag prövat följande: Frukost kl.8, middag kl.17. Ibland eftermiddagsfika av sociala skäl. Det fungerar klockrent! Walter Longos säger: ”Har du övervikt- en måltid om dagen. Normalvikt-två måltider. Undervikt-tre måltider”. Grundprincipen är att växla mellan näringsintag och fasta. Enkelt.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Ulf Pohl
  Jag har hört flera som haft god erfarenhet av frukost-middag-regim. Det låter ju väldigt behändigt.
  Är det fler av er som har erfarenhet av det?

 3. 3

  Vi har under en längre tid, ca 2-3 år, ätit ”frukost” vid 10-11-tiden och middag mellan 17.30-18.30. Det fungerar jättebra. Vi håller oss på samma kroppsvikt, bmi under 24 och mår så bra. Vår vikt har normaliserats och det sker inga förändringar varken upp eller ner. Vi håller oss till ganska strikt lchf. Vi tar en kopp kaffe eller te på em utan något till. – En fredagkväll kan vi göra avsteg från rutinen och äta några feta, goda ostbitar med litet vin till.

 4. 4

  16:8 (eller kanske 18:6; jag är inte så noga) är mitt normala ätfönster sedan.åtminstone 8 år. Lunch vid 11, middag vid 16-17-18 någon gang. Är jag hungrig andra tider, så äter jag; det hander att jag äter frukost (på hotell); det hander att jag äter senare på kvällen (om jag varit ute och dansat).
  Har tyvärr ingen som helst effect på vikten, men det är skönt att slippa tänka på mat jämt.

 5. 5

  Jag har sedan i våras ätit lunch och middag, någon slags 16:8. Till ”frukost” dricker jag kaffe med lite smör, grädde och kokosfett. Som motion promenader, yoga och styrketräning. Har gått ner 3-4 kilo runt magen, utan större ansträngning. Äter liberal LCHF för övrigt med avsteg för något glas rött vin på helgen samt lite mörk choklad. Mår sååå mycket bättre!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa