Diabetesforskare som är helt i händerna på läkemedelsindustrin

Debattartikel i Sundsvalls Tidning.

Överläkare Anders Frid berättar om hur sjuka t2-diabetikerna blir, och hur det är läkemedelsindustrin som ska rädda deras liv.
Han tycks tro att om t2diabetikerna bara äter tillräckligt av rätt mediciner så ska de få ett fullångt friskt liv.
Inte ett ord om diabeteskosten.

Anders Frid är den som får allra mest forskningspengar från läkemedelsindustrin i Sverige.

Thomas H berättar i kommentar:
Thoms H says:

 

Comments

 1. 1

  I bekantskapskretsen har jag två personer som nyligen drabbats av hjärtinfarkt, båda är diabetiker. Ingen av dem har följt någon lågkolhydratskost på grund av sin sjukdom, ingen av dem har haft respekt eller insikt för att socker och t ex vetemjöl skulle vara farligt för dem.
  Men de har varit tablettbehandlade diabetiker naturligtvis. Men vad hjälpte det för den vanliga följdsjukdomen hjärtinfarkt?

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Eftersom insulinresistens leder till både t2 och kärlsjuklighet måste kolhydraterna minskas.
  Men att ens viska sådana ord till handen som föder är som att bita handen.
  Lydsamt slickar istället Anders Frid den matande handen, ”vår” totalkorrumperade läkemedelsindustri.
  Skämmas bör han. Men de skamlösa kan driva hur många som helst till tidig död utan att veta vad skam är.

 3. 3
  thomas Häggberg säger

  Exakt samma artikel i Kristianstadsbladet för några dagar sedan! Anmärkningsvärt vid denna metabola sjukdom att inget sägs om KOSTEN och därmed drabbas ju numera 80 st om dagen(enl artikeln). Kostnaderna mellan 2006 till 2012(?) har ökat från 5,5 miljard till 11,6 miljarder! Tycker nog att vår skolmedicin är delvis medskyldiga till detta när det nu är över tio år sen SoS medgav att LCHF också är enligt vetenskapen! Hur hade det egentligen sett ut nu, om nu vår skolmedicin då blivit mer kostmedvetna och på bred front anammat detta mer? Man kommer aldrig att kunna korta sjukvårdsköer och sänka kostnader om inte optimal kost intresserar vår skolmedicin! https://www.kristianstadsbladet.se/debatt/varje-dag-far-80-svenskar-diabetes/

 4. 4

  Råd till t2 diabetiker, ät som alla andra och ta medicin.
  På kvällsmöten i ex våra bygdegårdar serveras alltid kvällsfika. Det är alltid sockriga kakor och ibland vitt bröd.Det är oftast bygdens folk i 50-80 års åldern och flera är diabetiker.
  Jag har varit mycket förvånad att ingen av dem ber om alternativ fika utan socker och snabba kolhydrater.
  Sockerberoendet är kanske störst bland t2 diabetikerna?

 5. 5

  Tredje statsmakten (som egentligen kan ses som den första statsmakten numera, alltså media) hjälper till att förhindra att sanningsenlig information kommer ut till folk i olika frågor, och detta gäller även kost vid diabetes. I början av året, då det var 10 år sedan Socialstyrelsen erkände LCHF för viktnedgång och diabetes, tipsade jag min ortstidning om att skriva om detta ”jubileum”. Men naturligtvis gjorde de inte det! Mainstream-media skriver inte om allt som händer i samhället eller om alla ämnen. Många ämnen är tabu, de ingår inte i agendan. Allt som skrivs ska anpassas till vad folk ska få kunskap om.
  Inte heller fick jag återkoppling från tidningen, t ex tack för ditt tips, men ämnet är inte något som vi inom media tar upp. Det var total tystnad som alltid, då jag tipsat denna tidning om något som jag tycker de borde skriva om.

 6. 6

  I min bekantskapskrets har jag fyra t2:or.
  1. En äldre man, har alltid gjort som läkarna säger och har motionerat regelbundet. Äter ”vanlig” mat. Medicinerar utan insulin. Många komplikationer, amputerade tår, svårläkta sår och han ser ”gul” ut nu, leverproblem?
  2. Medelålders kvinna. Har tagit saken i egna händer sedan hon blivit hotad med insulin och hon själv förstått vidden av det. Av alla olika läkare hon haft har bara en pratat med henne om lågkolhydratkost. Med LCHF och fasta håller hon nu långsamt på att bli frisk igen. Till läkarens fasa och skepsis.
  3. Medelålders man. Gör som läkare och dietister säger. Blir långsamt sämre.
  4. Man i yngre medelåldern. Hade en ganska bra läkare just när det upptäcktes. Satte in insulin direkt men med ambitionen att det bara skulle vara tillfälligt, vilket det också blev. Kallade sjukdomen vid sitt rätta namn, Sockersjuka. Den här killen tackar alltid nej till fika eftersom han är ”allergisk mot socker”. Är nu T0, smal och frisk, normalt blodsocker.

 7. 7
  Thomas H säger

  RRV har helt rätt i den rapport dom la på Regering och Riksdagens bord för 18 månader sen! Slutsatsen där var den att vårt land har en institutionell korruption och så är det nog när inte ens någon politiker vågar ta i rapporten! Jo, en! En politisk vilde från SD debatterade lite mot Strandhäll, men det var det enda… inte konstigt då att Läkemedelsindustrin har patent på all behandling i vår Skolmedicin och det bekräftar att RRV:s rapport var helt rätt! Sorgligt!

 8. 8

  Igår var jag på en kyrkans basar.
  En glad äldre överviktig kvinna sålde matbröd och kaffebröd vid ett bord.
  En gammal man stod och tittade, men sa att han hade diabetes, śå han kunde inte köpa något kaffebröd.
  Det har jag också sa den glada äldre kvinnan, men min doktor säger ”man måste ju leva också”!

  En annan äldre kvinna jag känner är mycket sjuk i diabetes. Hennes läkare säger att LCHF är ingenting för henne.

 9. 9
  Hanveden säger

  # 5
  Kerstin

  I Temadagars kalender https://temadagar.se/kalender/ finns 16 januari med som ”Internationella LCHF-dagen”…

  Det vi kan hjälpas åt med är att verkligen sprida detta till Press TV osv för att det skall få så stort genomslag som det förtjänar och genom detta bidra till att uppmärksamma kostens betydelse för diabetes T2, övervikt och metabola störningar mm.

  Naturligtvis hyllar vi Annika till de framgångar LCHF har fått världen över genom hennes seger över dietisterna den 16 januari 2008…

  mLCHFh B-) .

 10. 10
  XMargareta säger

  Jag har för mig, att för att få kalla en dag tex LCHF-dagen skall den ha firats spontant innan.

  I alla fall bör man ta reda på vad som krävs.
  Under tiden kan man ju fira den.

 11. 11

  Det är dåligt med livsstilsfrågor idag vare sig det gäller diabetes, blodtryck eller annat. Det har förvånat mig länge.
  I stället är det receptförskrivning som gäller. Inget tal om viktnedgång och ev annan kost inte bara vid diabetes utan högt blodtryck, magbesvär etc.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  10 XMargareta
  Jag utropade 16 januari till Internationella LCHF-dagen 2018 då det var 10 år sen kosten godkändes av Socialstyrelsen. Jag anmälde den inte till Temadagars kalender, men nu har den kommit dit ändå. Det är väl bara att jubla och tacka och ta emot, och fira den dagen.

 13. 13
  XMargareta säger

  Annika!
  Så bra! Det visste jag inte.

 14. 14

  Någon som vet varför dagarna är röd- resp svartmarkerade? Har inte med helg att göra.

 15. 15

  ”Thousands of people are to be offered a very low calorie diet (VLCD) by their GPs in the hope of reversing their type 2 diabetes, NHS England has announced.”

  Mera här:
  https://www.theguardian.com/society/2018/nov/30/gps-to-prescribe-very-low-calorie-diets-in-hope-of-reversing-diabetes

 16. 16

  Ok, alldeles jättebra……
  men någon med en viss auktoritet måste tala om för engelsmännen att det inte räcker med att minimera kolhydraterna?? Är ett första steg på vägen till en bättre folkhälsa, men är absolut nödvändigt med ett steg till…
  Säja rakt ut, att om dom inte samtidigt höjer intaget av mättat fett, som är den viktigaste faktorn i energi-produktionen i form av ATP, kommer dom knappast att lyckas i företaget….dom binder alltså ris åt sin egen rygg….som i det här fallet verkar falla tillbaka på LCHFs rygg…?
  Och sen, var kommer kalorierna in i bilden?
  Dåligt vetenskapligt underlag..??

 17. 17

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa