Lågkolhydratkost gynnar fettförbränning

NY Times: How a lowcarb diet might help you maintain a healthy weight.

Man går alltså ner mera i vikt med en lågkolhydratdiet än med en lågfettdiet. Det kallas även för metabol fördel. Detta med energibalansen har diskuterats intensivt under de senaste decennierna. Det är det låga insulinet Vid LC-kost som underlättar fettförbränning.
Själv tycker jag att just det att man går ner lättare, utan svår hunger och sug, är den viktigaste fördelen med LCHF. Inte just energibalansen.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Håller helt med, Annika. Hungersug medför automatiskt sug efter mellanmål. Införandet av lågfettkost på 1980-talet startade därmed en bonanza för skräpmatsföretag. Det direkta resultatet blev fler boldsockertoppar varje dag vilket krävde mer insulin vilket ökade vikten på många och resulterade i mer diabetes, mer kärlsjukdomar och massvis med nya procedurer och mediciner, som endast behövts i mindre skala tidigare.
  Roten till det hela var, enligt uppgift, president Nixons återval. Ett veteberg hade byggts upp i USA i slutet på 1970-talet. Nixon var på vippen att förlora stöd från bönderna som satt med svårsålt vete. Genom att öka kolhydratsintaget, åtminstone direkt på alla institutioner (sjukhus, fängelser, skolor) som tvingas följa statliga rekommendationer (även i Sverige) med ca 20% lyckades man snabbt bli av med veteöverskottet, till priset av en betydligt fetare och sjukare befolkning.
  ”Vetenskap” och ”evidens” pratade man mycket om, men enligt senare analys av bl.a. NIna Teicholz, bestod vetenskapen i att utvalda vetenskapsmän talade för att rösta fram det man kommit överens om, och evidensen kanske i att stor enighet rådde bland vetenskapsmännen, plus några industrifinansierade studier, som alla idag vet är lika sanningsenliga som de studier tobaksbolagen försökte konfundera oss med.
  Men inte en gnutta vetenskap fanns i det politiska beslutet man fattade, att höja kolhydratsintag på bekostnad av fett.
  Att den metabola sjukligheten sedan spred sig över nästan hela världen berodde snarare på Amerikansk propaganda än någonting annat.
  Men mer naturligt fett medför att melanmålsuget minskar eller försvinner och därmed försvinner den uppräknade sjukligheten ovan. Om du vill bli fet gör som bönderna gjorde förr med det djur som liknar oss mest i matsmältningssystem, grisen. Ge den skummmjölk och obegränsat med spannmål och så lite fett som möjligt. Grisen äter då ”nästan jämt” pga av knappt något fett i maten. Att starta dagen med en tallrik t.ex cornflakes och skummjölk är alltså dagens viktigaste måltid för de som vill sälja skräpmat, men även för läkemedelsföretagen. Så illa är det.
  Själv led jag av kärlkramp från 2005, vilken försvann på en månad då jag slutade med kolhydrater julen 2011. Trodde att det var ”bara” LCHF som låg bakom, men noterar nu att mellanmålen, mackorna mellan maten i tid och otid, också försvann. Alltså när sjukligheten upphör med LCHF räcker det kanske med ”så mycket fett” att mellanmålshungern hålls borta. Ungefär enligt kostrekommendationerna innan det ödedigra Amerikanska fuskjobbet ökade mängden kolhydrater av odeklarerade politiska skäl.
  Att våra läkare ej får någon som helst utbildning i ovanstående anser jag och många fler bero på intensiv lobbying av politiker och statstjänstemän i toppbefattningar av läkemedelsbolag i Sverige och EU.
  Time to change.
  Våra barnbarn får numera omeletter till frukost, ofta gjorda med grädde då vi inte vill att dom ska bli feta som Hans och Greta utan stå sig utan sockerladdning till lunch.

 2. 2
  XMargareta säger

  Ja jag gissar att vi är många som upptäckt, att tex mycket fet grädde i morgonkaffet, kanske två koppar? ger bra mättnadskänsla, så att man ibland kan glömma av lunchtiden och upptäcka att man nästan står sig till kvällsmålet.
  Tvärtom om man äter tex corn flakes. Då kommer i alla fall jag att ha en besvärande hunger redan vid 11-tiden och om man då stoppar i sig något lika dumt, gärna kan tänka sig en bulle vid tretiden. Osv.

  Vinsten är förstås fettförbränning med den då renare föbränningen i mitokondrierna, lägre blodsocker, mindre insöndring av insulin ………osv.

 3. 3
  Elisabeth G säger

  # 2

  Ja, XMargareta, jag minns när jag en gång i tiden skulle äta ”nyttigt”. Havregrynsgröt till frukost skulle ju vara bra. Jag blev inte mätt på en portion utan ökade till två. Likväl var jag vrålhungrig vid 10-tiden, dvs. långt före lunch. Betydligt bättre blev det när jag gick över till paleo och åt två kokta ägg med en burk makrill i tomat men allra bäst blir det med strikt LCHF.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  3 Elisabeth G
  Vi brukade lägga till en stor klick smör i gröten. Trodde det var för smaken, men inser senare att det gällde för att hålla hungern borta till lunch. Mellanmål var mycket ovanliga runt 1950 och sågs ofta med oblida ögon av den äldre generationen då. Sara Holmberg har med studier visat att mjölkbaserat fett minskar risken för kärlrelaterade sjukdomar, åtminstone för män.

 5. 5
  Elisabeth G säger

  # 4

  Smör i gröten ansågs som en lyx när jag växte upp (född -56). Och mina föräldrar åt jämt. Frukost vid 07.30, förmiddagskaffe, middag vid 13.00, eftermiddagskaffe, kvällsmat vid 18.00 och kvällskaffe med kakor. Båda mina föräldrar var riktiga ”sockergrisar”. Mor dog av hjärtinfarkt vid 71 års ålder medan far blev 91 år, så när som på fem dagar. Då dog han av metastaserad prostatacancer (som han haft i ca 20 år).

  I alla fall min far klarade sig ju hyggligt men jag tror att det beror på förhållandena under uppväxten, innan sockerhysterin bröt ut. Han växte upp på ett fattigt småbruk, där man åt det som jorden och djuren gav. Min mor hade liknande uppväxtförhållanden men hennes metabolism var nog sämre. Hon var rejält överviktig och fick diabetes i 50-årsåldern medan min far var normalviktig trots att han åt mackor med sirap (!) som pålägg och älskade skivad banan med socker (!) på.

  Nåväl, jag är glad att jag funnit LHCF och kan reparera de skador kosten gett mig, så gott det går.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa