Fett ger inte fetma – men socker gör det

Business Insider.com: There’s growing evidence that eating fat won’t make you fat, but sugar will.

I etablissemangets texter stod förr att det var fett som gjorde oss feta. På senare år har de utvecklat resonemanget, så nu står det att det är socker plus fett som gör oss feta. Och det är nog så att socker plus fett är väldigt fettbildande.  Tänk tårta och wienerbröd.
Men om man skiljer på dessa och låter bli det ena. Om man äter fett, utan kolhydrater, så är det inte särskilt fettbildande. Men äter man kolhydrater i stor mängd, utan fett, så är det kraftigt fettbildande, plus att det strular till det i vår metabolism: höjer blodsocker och blodinsulin, vilket inflammerar våra kroppar, inte minst artärväggarna.
Fett ensamt höjer inte blodsockret eller insulinet. Mindre insulin -> mindre fettinlagring, mindre inflammation, mindre cancerstimuli.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Väl påpekat. Naturligt fett höjer varken blodsocker eller insulin, grundbultarna för diabetes 2 och kärlsjukdomar.
  Lågt insulin finns helt enkelt aldrig hos typ 2 diabetiker!
  Så enkelt är det. Men trots det påstår välutbildade läkare att fett är orsaken. Men deras utbildning och vidareutbildning är ofta sponsrad av läkemedelsbolag, ”gratis”, så att läkarna kan ”orienteras” till att skriva ut medicin istället för att tänka till. ”Gratis”?

 2. 2

  Jag hörde en gång på något vetenskapsprogram på radio om något liknande. Att äter man fet mat uppstår mättnadskänsla mycket tidigare än vid t.ex. kolhydratsmat. Alltså äter man mindre om man äter fet mat. De hårddrog ju det så klart och självklart måste man äta både och i balans. Men att ta bort fett och tro att man inte blir fet är ju fel. Dessutom sägs produkter med sötningsmedel nästan vara farligare än vanligt socker eftersom smaken i sig triggar kroppens jakt på det socker som verkligen finns. Dvs överslag https://www.svt.se/plus/hjarnforskare-om-socker-ta-kommando-over-din-hjarna/

 3. 3
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Man borde dessutom tänka på ordval och använda ord som ’överviktig’ istället för ’fet’. Så länge som man säger ’fet’ och ’fetma’ associerar man ju omedelbart till att det skulle vara ’fett’ som är orsaken till att man ökat i vikt.

 4. 4

  I kväll, 22 dec. kl 20.50 sänder dansk tv DR2 en australisk dokumentär från 2015:

  Er sukker usundt? Og har fødevareindustrien skjult det for os, mens den til gengæld har smuglet sukker ind allevegne? Instruktøren Damon Gameau bruger sig selv som forsøgskanin i et eksperiment, hvor han i 60 dage skal indtage 49 teskefulde sukker om dagen i det, der bliver betragtet som ’sunde’ fødevarer som fedtfattig yoghurt, muslibarer, juice og morgenmadsprodukter. Altså ingen sodavand, is, chokolade eller slik. Uden at afsløre for meget bliver Damon i hvert fald ikke sundere af diæten!.

  Nästan två timmar. Ni som nås av dansk TV erbjuds här nåt verkligt intressant.

 5. 5

  Och de som inte nås direkt av DR kanske kan hitta den på denna piratsändare:

  https://www.firstonetv.net/Live/Denmark/DR2-12

 6. 6

  Det låter precis som en film jag sett på svensk tv, kanske för ett år sen eller i ev. våras.
  Den var verkligen sevärd.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa