Diabetesgalan

Just nu är det Diabetesgalan på TV 3. Jag såg på en stund, men när jag såg hur Emma med typ1 fick kolhydratrik mat, och sen hade svajigt socker under natten så att mamma inte fick sova – då blev jag trött och gick därifrån.
Ni får berätta i kommentar om det sades något intressant under galan. Nämndes det något om möjligheten att minska på kolhydraterna?

 

Comments

 1. 1
  Marianne Vänerlöv säger

  Har fått information av en kvinna om hur bra grönsaken Ockra är, även kallad ladies finger, just vid diabetes. Denna grönsak finns oftast hos utländska grönsakshandlare. Prövade i 10 dagar och mitt fastvärde föll. Har nu tvingats till uppehåll en vecka då den varit slut i affären. Ska ätas rå tycker jag då jag även köpt frusen hos ICA o kanske skulle den vara bra i ex soppor. Imorgon kan jag få tag i Ockra igen och ser med nyfikenhet vad som ska hända med mitt socker! F. Ö tänker jag testa LCHF! Tack Annika Dahlqvist för att du inger hopp! MVH Marianne

 2. 2

  Det är sååå sorgligt med denna vedertagna ”kunskap”, att diabetiker, typ 1 och 2, bör äta rikligt med kolhydrater.
  Annika, jag förstår att du blev trött och gick ifrån galan på TV. Man blir helt uppgiven!
  Vad är det som är så svårt att förstå för Socialstyrelsen, dietister och de som utbildar dietister gällande diabetes? En diabetiker kan ju inte hantera kolhydrater som friska kan!
  Säkert ligger Läkemedelsindustrin på för att få sälja sina diabetesläkemedel. Men kan de som ska vara till hjälp för diabetiker inte tänka själva?

 3. 3
  Elisabeth G säger

  # 2

  Dietister? I gårdagens dagstidning fanns en stort uppslagen artikel där en dietist uttalade sig om mat till barn. Hon trodde att makronutrienterna är protein, grönsaker och kolhydrater. Fett nämndes inte. Suck! När inte ens en dietist vet att grönsaker är kolhydrater och att fett är livsnödvändigt (vilket inte kolhydrater är) så är det inte konstigt om många människor äter helt tokigt.

 4. 4

  Så sant, Elisabeth G, man undrar vad dom, dietisterna, får lära sej under sin utbildning….
  Jag träffade också en dietist för nåt tag sen, som inte visste vad som karakteriserade proteiner…men hon trodde dom var bra för musklerna….alltid nåt!
  Att det mättade fettet är nödvändigt för att ge oss energi i form av ATP har dom tydligen inte blivit upplysta om…..kolhydrater attraherar nämligen för mycket vatten, även i bunden form som glykogen, och skulle vara en onödig tyngd att släpa runt på, men det gör inte fett…elementärt, eller hur!?
  Att sen vissa kolhydrater faktiskt är nödvändiga borde vi dock medge, men då ska dom komma i liten mängd från just grönsaker, inte hallonbåtar, så att vi får i oss även de vitaminer och mineraler som behövs för att enzymerna i vår metabolismen ska funka….
  ”Low carb” är det som gäller…inte ”No carb”!!
  Kolhydraterna ger en annan sorts energi genom den aerobiska glykolysen, som tillåter kroppen att syntetisera viktiga biomolekyler, som t ex kolesterol, hormoner, hela vår gen-uppsättning, alltså både DNA och RNA, o alla övriga nukleinsyror som behövs för cellens tillväxt och konstruktion, viktiga receptorer som G-proteinerna och andra, även syntes av fettsyror om det behövs och själva ATP molekylen innehåller en sockermolekyl, ribos…men i den reaktionsvägen produceras inget ATP.
  Utan glukos kommer vi alltså inte långt, men för den syntesen är en komplex reaktion inbegripen, som vi fick lära oss i skolan…kallas för fotosyntes! Vare sej människor eller djur kan syntetisera en ”enkel” glukos-molekyl…däremot har vi förmågan att göra glukos av det som vi redan en gång inmundigat som glukos, den reaktionen kallas för glukoneogenesi…men utan det viktiga mättade fettet, som ger oss energi i form av ATP, är det också klippt…
  Men allt det här, plus lite annat, borde ju dietisterna veta…och även de läkare, som arbetar som specialister i diabetesbranchen tycker man borde ha en viss basal biokemisk grund att stå på…inte fortsätta att invagga oss i den falska tron att diabetes typ två är en multifaktoriell, irreversibel sjukdom, och stympa matsäcken på folk, när det i själva verket rör sej om en fysiologisk reaktion av vår kropp på en helt felaktig kosthållning, åtminstone i de flesta fallen.
  Så visst är det inte konstigt att många människor äter så tokigt och bara blir sjukare och sjukare…och vårdkostnaderna ökar i takt med vårt mänskliga lidande.
  Bättre utbildning borde göra slut på eländet?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa