Äggintag korrelerar med minskad risk för hjärtsjukdom

Heart.bmj.com.
En halv miljon kineser har undersökts. Upp till intag av 1 ägg per dag korrelerade med mindre hjärtsjukdom och stroke.
Det var ändå inte mycket ägg.

 

Comments

 1. 1
  Lars Lundqvist säger

  Hej Annika,
  Jag vill uppmärksamma dej på nya riktlinjer om medicenering mot hjärt och kärlsjukdomar från American Heart Assocition nu i lördags som bl.a. rekommenderar att undersöka barns blodfetter och vid behov påbörja kostsam medicinering.
  Kan du titta på råden i länken och kommentera?
  https://www.newsmax.com/health/health-news/stroke-high-cholesterol-heart-association/2018/11/12/id/890331/

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Lars Lundqvist
  Jag läste väl inte artikeln så grundligt, men jag såg inte att man rekommenderade kolesterolsänkande mediciner till barn. Artikeln bedömdes av mig som ren gallimatias.

 3. 3
  Lars Lundqvist säger

  Är inte AHA en liknande organisation som svenska hjärt och lungfonden? Tittade på årsredovisningen och fann då att omsättning bara var 8 mkr per år. Så det är kanske bara namnet American Heart Assocition som är pretentiöst och missvisande.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Lars Lundqvist
  AHA (American Heart Association) är väl inte en insamlingsfond, utan kanske en sammanslutning av hjärtläkare?

 5. 5

  Om American Heart Association:
  The AHA remained small until the 1940s when it was selected for support by Procter & Gamble, via their PR firm, from a list of applicant charities. Procter & Gamble gave $1.5 million from its radio show, Truth or Consequences, allowing the organization to go national.[5]

  Recommendations regarding limiting saturated fats and cholesterol emerged from a series of scientific studies in the 1950s, and related American Heart Association dietary guidelines emerged between 1957 and 1961. The 1957 AHA report included: (1) Diet may play an important role in the pathogenesis of atherosclerosis, (2) The fat content and total calories in the diet are probably important factors, (3) The ratio between saturated and unsaturated fat may be the basic determinant, and (4) A wide variety of other factors beside fat, both dietary and non-dietary, may be important. By 1961, these finding had been strengthened, leading to the new 1961 AHA recommendations: (1) Maintain a correct body weight, (2) Engage in moderate exercise, e.g., walking to aid in weight reduction, (3) Reduce intake of total fat, saturated fat, and cholesterol. Increase intake of polyunsaturated fat, (4) Men with a strong family history of atherosclerosis should pay particular attention to diet modification, and (5) Dietary changes should be carried out under medical supervision. These recommendations continued to become more precise from 1957 to 1980, but maintained ”a general coherence among them”.[6]

 6. 6

  Här finns artikel som beskriver hur AHA ser på kostens betydelse för hjärt-kärl-sjukdom. Man håller fast vid tanken om det farliga mättade fettet.
  https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIR.0000000000000510

  Här finns en lista på sponsorer. Mäktiga industriintressen.
  https://www.heart.org/en/about-us/sponsor-thank-you

 7. 7

  #3 Lars Lundqvist AHA är ingen obetydlig organisation

 8. 8
 9. 9
 10. 10
  Lars Lundqvist säger

  Tack Kicki,
  Jag missade de tre nollorna som angavs i rubriken. Det är ju en jätteorganisation vars råd följs av läkare runt om i världen.
  Så man kan inte avfärda artikeln om deras senaste råd som kom för några dagar sedan som gallimatias. Se länken i #1 ovan. Tacksam för dina kommentarer av artikeln.

 11. 11

  Kicki, allt detta är intressant, och den ännu större skandalen är att seriösa journalster aldrig ringer upp och frågar deras ledande personer varför man håller fast via sedan länge motbevisade, hälsoskadliga anvisningar.

 12. 12
  Elisabeth G säger

  Peter Götzsche har skrivit mycket om AHA och han ger inte ett ruttet lingon för dem.

 13. 13
  Lars Lundqvist säger

  Det hjälper väl inte långt att avvisa världens mäktigaste hjärt och kärlsjukdom organisations senaste vårdråd som gallimatias och ruttna. Vilka stora och nya studier visar att de har helt fel?
  Ska jag tro läsare av denna blogg och andra kritiska röster så har AHAs råd orsakat miljontals för tidiga dödsfall och med förra veckans vårdråd fortsätter de på den inslagna vägen.
  Svenska läkare och medicinalstyrelsen kan nog inte bortse från AHAs råd?

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  13 Lars Lundqvist
  Det har kommit mycket forskning på senare år som visar att AHA har fel. Tex att naturligt mättat fett inte är farligt och att kolhydrater försämrar den metabola situationen i kroppen. Så medvetenheten världen över ökar om att AHA har fel.

 15. 15

  13 Lars Lundqvist, tänk igenom dessa fyra punkter:

  1. Kaloriintag har obetydlig betydelse for kroppsvikt.
  2. Kostents sammansättning har långt större betydelse för kroppsvikt
  3. I det av avseent har fettintag mindre betydelse än intag av vissa kolhydrater.
  4. Mättat fett innebär mindre risk för hjärtkärlproblem än fleromättat.

  Denna kunslap är erfarenhetsmässigt påvisad, delvis sedan tvåhundra år, och även vetenskapligt belagd sedan minst femton. Den är ovedersäglig. ”Kostdebatten” behöver inte handla om dem.

  Den behöver bara handla om varför den inte får ligga till grund för praktiska hänsynstaganden och anvisningar från officiella institutioner och patientorganisationer och inte heller utnyttjas vid utbildning av vårdpersonal. Här väntar vi fortfarande på trovärdig information.

 16. 16

  13 Lars Lundqvist
  Förlåt mej, men det räcker faktiskt att skaffa sej en seriös biokemibok, öppna den och börja läsa…
  Kolesterol bildas av glukos (det är bl a därför vi behöver lite grann av detta ämne…), glukosen går igenom den anaeroba glykolysen, (den som ofta också kallas Embden-Meyerhof-Parnas) och bildar i 10 steg två molekyler av piruvat, som i sin tur genom ett enzym som åstadkommer en oxidativ decarbossilation, omvandlas till acetyl-CoA, precis som fettsyror gör genom beta-oxidationen i mitokondrierna.
  Bara det att fettsyrorna, som spjälkas ner till samma typ av molekyl, alltså acetyl-Coa, befinner sej i dessa små kraftverk, mitokondrierna. Där går då, i fall av överflöd, tre av dessa tillsammans och bildar ketoner…som sen går vidare i Krebs cykel, igen uppspjälkad till acetyl-CoA, och sedan till andningskedjan där ATP bildas i slutskedet. Vi använder ATP som energi för våra cellers vardagliga uppgifter. Detta är en mycket komplex reaktion och engelsmannen Peter Mitchell, fick Nobelpriset år 1978 för detta klargörande. Han förtjänade det verkligen!
  Däremot händer vissa andra reaktioner i cytoplasman, som t ex både den anaeroba glykolysen, som jag just nämnde, och likafullt den aeroba glykolysen, som är den som Otto Warburg blivit känd för…men i cytoplasman så försiggår även många andra biosynteser, förutom dessa två reaktioner, även syntesen av kolesterol från likadana molekyler som de som bildas av beta-oxidationen, alltså acetyl-CoA… tre av dessa binder också ihop sej i cytoplasman och bildar kolesterol i stället, inte ketoner som i mitokondrierna. Det första enzymet i biosyntesen av kolesterol är det här som kallas 3-idrossi-3-metilglutarilCoA , i första steget bildas mevalonato, som så småningom omvandlas till kolesterol i 20 olika etapper. Här rör det sej om ett överflöd av glukos från början, och vi vet att syntesen av insulin stimuleras speciellt av glukos, som i sin tur alltså stimulerar det här knepiga enzymet. Alla vet vi att insulin är kroppens tillväxthormon, eller hur?? Insulin stimulerar alltså alla kroppens olika tillväxtenzymer.
  Så ser jag på det här problemet…har inte hittat på det här själv, utan blivit övertygad om detta genom mina olika studier under min universitetsutbildning i ”dietologi e dietetica applicata” Visserligen på ett italienskt

  universitet i Pavia, där Camillo Golgi verkade, och disputerade min avhandling i mars 2000, gällde just obesitet, och vad jag redan där ville få fram, var just det att det inte berodde enbart på overeating av kolhydrater utan även på avsaknad av det mättade fettet. Gick dock ut med ”cum laude”, nog mest på grund av min redan då vita hårfärg…
  Har en vag känsla av att de svenska dietetiska utbildningarna är betydligt mindre koncentrerade på baskunskaper i biokemi och därför får vi dessa usla kostråd som gör oss sjukare och sjukare. Nu är jag inte nån expert i ämnet, men detta är vad jag kommer ihåg från min studietid.
  Ber om ursäkt om jag blev långdragen, men väntar, som Piltson ovan, på trovärdig information.
  Hans fyra punkter ovan visste vi redan på -90 talet.
  Till och med att DNA var en metabol molekyl…alltså beroende av cellens metabola förutsättningar…som sedan enligt professor Thomas Seyfried också kan leda till cancer.
  Hoppades att Sverige med sin berömda välfärd och relativt knappa befolkning i förhållande till massan av den italienska, skulle vara mer benägen att anamma lite nyare kunskaper, så att utvecklingen av en optimal folkhälsa påskyndades.
  Tycker det är skandal att behöva läsa om olika personers hälsoresor, som helt enkelt är upprörande, som just den jag läste om i går, i Lars Berns utmärkta bok ”Den metabola pandemin”.
  I vårt moderna Sverige..!?
  Man vill bara tillägga ”ADESSO BASTA”.

 17. 17
  Elisabeth G säger

  Tack, Mormor, för att du delar med dig av din kunskap! 🙂

 18. 18
  Lars Lundqvist säger

  #14 och #15

  Jag kan med egen erfarenhet bekräfta punkt 1, 2 och 3 i kommentar #15, men det är ett stort steg till slutsatsen att naturligt mättat fett innebär mindre risk för åderförkalkning.än andra fetter.
  Vad finns det för analysmetoder för att mäta om man minskar eller ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar då man övergår till LCHF.
  AHA rekommenderar att alla gör en datortomografi av artärerna för att fastställa risken för hjärt och kärlsjukdomar. Det var nytt för mej. Görs det i Sverige? Verkar dyrt?
  Jag har tidigar hört om arteriografi. Verkar enkelt men säger det något om risken?
  Det vanligaste är väl blodfettprofilen, men numera verkar det oklart hur resultaten ska tolkas. Och med LCHF ökar ju LDL, som av AHA förblir en viktig indikator för ökad risk.
  Bäst är väl ändå att på något sätt försöka mäta beläggningen i artärerna?

 19. 19

  Tack snälla…vanligtvis är det ingen kotte som bryr sej om vad jag säjer…
  Alla verkar tro att jag yrar i nattmössan….suck…

 20. 20
  Elisabeth G säger

  # 18

  Det ”lustiga” är att det är de som vet minst som uttalar sig vitt och brett. Kolla bara på Martina Johanssons blogg ”Ett stort problem med veganism”. Martina har en gedigen utbildning i biokemi och likväl anser sig vanliga tyckare kompetenta nog att skriva att hon inte vet vad hon talar om. Komiskt, om det inte vore så tragiskt.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  18 Lars Lundqvist
  För mig räcker det med att konstatera att det inte finns några hårda evidens för att naturligt mättat fett ger större kärlförkalkning är omättat. Det gör att vi törs äta smör, ister och kokosfett, som vi känner att vi mår så bra på.

 22. 22

  18 Lars Lundqvist. ”…naturligt mättat fett innebär mindre risk för åderförkalkning.än andra fetter.”

  Detta hämtade vi från Mary Enigs påpekande att när man rensar en igensatt åder så hittar man mycket mer fleromättade fetsyror än mättade (Know Yopur Fats, 2000)

 23. 23
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag litar på egna och vänners erfarenheter när det gäller hälsa – snarare än (o)vetenskapliga studier. Detta är delvis pga de oerhörda summor i böter som lmf betalar för fusk-studier ..årligen.

  Jag genomgick en hjärtoperation för ca 16 månader sedan (reparation av ett läckande valv som jag tydligen haft sedan tidig barndom). Före operationen gjordes det en mängd olika tester. Vid den tiden hade min kost varit LCHF i nästan 5 år. Alla kärl befanns vara i ’tip-top condition’ – alla tester gav utmärkta resultat. Det fanns alltså inte tillstymmelse till beläggning i några kärl – så jag fortsätter med min goda LCHF-kost.

  Sedan Januari tar jag inga som helst syntetiska medikamenter öht. Ekologisk kost plus ett antal kosttillägg är både min näring och min medicin. Vid behov använder jag mej av homeopati, örter, akupunktur, massage, naprapati och en del annat som kroppen mår bra av.

  Tack för alla goda råd gällande LCHF-kost och hälsa som jag snappat upp i den här utmärkta bloggen. 🙂

 24. 24

  18 Lars Lundqvist.
  Dessutom kan vi anföra Piltson som ”anekdotisk” bevisning. Här förbrukar vi på egen hand
  2,5 kg kokosfett på sex veckor, har gjort det i tolv år. Dessutom varje dag c:a 250 gram Seeländer, schweizisk ost på opastöriserad mjölk, fetthalt 45%:
  https://www.kaesewelten.info/kasesorten/kuhmilch/seelaender/
  Prima ost, läggs aldrig på nåt slags bröd

  Strider hårt mot senaste anvisning från USA: “The department’s nutrition committee issued a new standard this summer calling for saturated fat not to exceed 7 percent of total calories, about 15.6 grams in a 2,000-calorie-a-day diet.“
  Försöker här undvika all mat som innehåller övervägande fleromättat. Men ännu inga hjärtproblem, systoliskt blodtryck svänger mellan 110 och, sällan, 145.

 25. 25

  23 Mayne Sundewall Hopkins
  Stort grattis!! Var skönt att höra…har undrat så hur det egentligen gick för dej efter din operation som jag kommer ihåg att du skrev om…och om hur orkeslös du var!
  Japp…LCHF är i sin enkelhet det enda rätta sättet att äta på…vilket dina värden och felfria artärer alltså bevisar..

  24 Piltson
  Sorry, men din ”anekdotiska” bevisning har föga värde om du inte kompletterar med din ålder, eftersom man i ungdomens dagar tål det mesta…även kokosolja och fet ost…!?
  Vänta du bara tills du kommer upp i den övre medelåldern….!!

 26. 26

  Född 10 september 1931 /ett nio tre ett)

 27. 27

  26 Piltson

  Oj….då blir det ett grattis till dej också!!
  Och vi kan alltså ta dej på allvar…det kanske inte är så farligt med ett högt intag av mättat fett, after all…..utan det kan rent av vara nyttigt!? Konstigt att inte våra kostspecialister upplyser oss om det då..??
  Du förefaller inte heller vara varken arteriosklerotisk eller ha speciella besvär med Alzheimer eller andra demens-sjukdomar….?? Inte ens lite Parkinson…??
  Det börjar jag däremot ha, dock i mindre omfattning men fullt märkbar, fast jag är född senare på 30-talet och detta gör mej lite orolig, måste jag säja…
  Ska absolut försöka höja mitt intag av både kokosolja och det mättade fettet…tack för tipset!!

 28. 28

  Ja, men ”mellan 110 och, sällan, 145” var lite ohederligt, ser vi här. Bland de värden som är lagrade i apparaten förekommer 110 bara en gång, men värden över 140 fyra gånger. 110 var abnormt, man får balansproblem. Men.värden över 140 kan vi pressa ned till under 130 med långsamma djupa andetag i tio minuter, Inga piller.

  Lärde vi oss av en amerikansk kiropraktiker som heter Bergman – kolla honom på nätet! Enda kända demenssjukdom är makula-degeneration sedan 6-7 år. Det är väl därför vi har så många skrivfel här…

 29. 29
 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  24 Piltson
  Menar du att du har ett diastoliskt tryck (undertryck) på upp till 145? Det är ju ovanligt högt undertryck.
  Systoliskt tyck (övertryck) på 145 är mera normalt.

 31. 31

  Vi skrev tydligen fel. Man får två värden, bara det övre intresserar mig, det ”systoliska” värdet. Det anger hur man mår. Det nedre värdet har vi aldrig brytt oss om.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  Då ändrar jag i din första kommentar, från diastoliskt till systoliskt.

 33. 33
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  25 Mormor -Ja, jag mår väldigt mycket bättre – tack för tankar.

  Kan också berätta att liksom Piltson (Heja Piltson!) gör jag och min man slut på ungefär lika mycket kokosolja som i Piltsons hushåll. (..jag fyllde 70 i januari 😉 )

  I september blev jag kallad tilll blodtryckskontroll hos min husdoktor. Kanske de ville försöka få mej att åtminstånde ta någon(!) medicin – eftersom jag bytt ut allt mot kosttillskott. Men det smög sig, eftersom mitt blodtryck var 118/68 – detta trots att det varit en hektisk förmiddag. Jag ’kör på’ som vanligt.

  All mat lagad på spisen innehåller kokosolja plus lite ofiltrerad olivolja. Vid steking lägger jag till lite (ofta mer än ’lite’) smör (för att få färg på t.ex. omeletten). När jag ungsbakar, t.ex. kyckling, är det ofiltrerad olivolja som gäller plus en rejäl sked kokosolja inuti kycklingen (tillsammans med inälvor, vitlök, lök, morot o’ lite annat). På sallad har vi ofiltrerad olivolja. Allt är ekologiskt – mättar mer o’ smakar så mycket bättre plus att man ju mår bättre av att slippa belasta kroppen med onödiga gifter.

  Jag tänker mer på att få i mej nyttiga fetter (snarare än protein) och tycker jag mår väldigt bra av kokosolja, olivolja och smör – ja, även det nyttiga fettet i frön, nötter och avokado etc..

 34. 34

  27 Momor: ”Inte ens lite Parkinson…??”
  Inte vad i kunnat läsa oss till. Men här är två tydliga åldersförändringar:
  Det verkar som om cirkulationen i händer och fötter försämrats, Fötterna är kalla och det ”kryper” i dem när man ligger still. Likaså i händerna om man håller dem stilla. Förtränging i kapillärådror? Och så har vi Bellmans berömda iakttagelse i Fredmans epistel 23. ”Det kliar på min kropp”
  Inget att nämna för en doktor, speciellt som dom så ofta ger förslag som man vet är felaktiga från början. Men om nån kan säga nåt klokt om dessa fenomen så finns intresse här.

 35. 35
  Axel Westin säger

  Nedanstående länk är video från Umeå, där läkaren Henrik Hagström som håller på med ett arbete (Vilken påverkan har LCHF på hjärtat?) som skall leda mot en doktorsexamen. Jag är en av ett antal personer som är med i hans undersökninggrupp. Hagströms redovisning av resultatet skall ske under första halvåret av 2019. Ett av villkoren för att få vara med i undersökningen var att en skall ha ätit LCHF i minst 3 mån och fortsätter ytterligare i 3 mån. Jag har tillämpat LCHF sen mars 2012. Jag har använt den normala- till liberala-varianten av LCHF.

  https://vimeo.com/266761017

 36. 36

  Piltson, det viktigaste jag kan komma på när jag hör om vissa åldersförändringar, är det jag läste för nån månad sen i en mycket trevlig och bra bok av Anders Hansen, som lär vara överläkare på Karolinska…
  Den heter ”Hjärnstark” och framhåller på ett lättläst sätt, utan flummerier, hur viktigt det är med fysisk aktivitet för att hålla olika demens-symptom borta…rekommenderar den på det starkaste!! Inga agonistiska företag, men lite regelbunden stretching och gärna lite lätt tyngdlyftning mellan promenaderna i solen…efter förstås att ha fått tillåtelse av den doktor som följer dej..!?
  Hoppas att du redan gör något liknande för att hålla dej i form..?
  Detta var bara en liten hint om att allt vi kan göra, för att hänga med några år till, är nödvändigt…
  själv vill jag absolut leva så pass länge till att jag hinner se en ändring av dessa många gånger idiotiska kostråd, som förvärrar folkhälsan i stället för tvärtom.
  Har faktiskt just haft ett fall av hjärtinfarkt i familjen. Det gäller en svåger, som i augusti, mitt i natten, fick svåra smärtor i bröstet, var ensam hemma i en stuga på landsbygden i Hälsingland, ringde efter ambulansen, som var på plats inom 30 minuter….blev nerkörd till Gävle Sjukhus i ilfart morronen därpå och fick ett stent insatt…vi var alla jätteimponerade av denna så snabba assistans!! För att inte tala om patienten själv…!
  I slutet av september hade han sen en träff med en dietist på Karolinska för att få veta vad han kunde tillåta sej i matväg…där börjar tvivlen infinna sej… åtminstone mina!
  En söt tjej, nästan färdigutbildad dietist, med en pärm framför sej med bilder på lämpliga livsmedel, tog emot, en äldre ”chefsdietist” satt bredvid och nickade nöjt under samtalets gång…..han fick veta att fettet skulle vara vegetabiliskt eller från fisk, att det animaliska fettet är farligt och ökar risken för nya infarkter, allt ska vara nyckelhålsmärkt och magert, lättmargarin på smörgåsar, mager ost, flytande margarin att steka i, ett halvt kilo frukt om dan, mycket grönsaker och rotfrukter… Besöket tog ungefär en timme.
  Min syster, som var närvarande, mumlade något om att ”allt det här vet vi ju redan, har det inte hänt något nytt på den här fronten på sista tiden”, varpå det bara blev några bleka leenden som svar…
  Vad kan man säja?

 37. 37

  Tyngdlyftning?! Jestanes, mormor. Men här är några detaljer om hur tillvaron fungerar här.

  Det är en god kilometer till matboden. Den innehåller en backe på 30 meter, så brant att den måste besegras i sicksack. Och så mera hovsamt nedåt på andra sidan.

  Denna sträcka övervinner vi dit och hem två gånger om dagen, första vändan kl 10 för kattmat, andra mot aftonen för mänskomat och makedoniskt rödvin. På ditvägen ansträngs muskler och andning, på hemvägen lederna. Att konsolidera dessa båda utflykter till en vore möjligt men skulle innebära att göra det onödigt lätt för sig.

  Ytterligare stretching har vi ännu ej känt behov av. Hur tunga vikter skulle det vara?

 38. 38

  Piltson…jag måste skratta!! Du klarar dej nog utan nåt extra belägg!! Sen vinflaskorna väger väl ganska mycket också!?!? Vågar inte fråga hur många det blir per dag..!? Men förstår att vi kan vara lugna vad gäller din fysiska aktivitet…
  På det här stället där jag sitter är det värre bevänt….så jag kör med tyngder på 3 kilo per arm…men våra vino sfuso-boxar från Sardinien med 5 liter var kånkar min man hem..så det slipper jag åtminstone…han är dock lite yngre än du, bara 83 om några veckor och jobbar som en slav, på kontor visserligen,…pratar i telefon och så där…
  Däremot, för att prata lite allvar..det där med klieriet och Bellman…får du väl undersöka lite..?? Kan kanske bero på lite för mycket korta fettsyror…?? Dom långa behövs ju också i o med att dom tas upp i lymfan och går upp genom il dotto toracico ut i vänstra succlaviavenen och direkt ner till hjärtat som har ett absolut behov av dom…!? Mens dom korta går direkt till levern..? Blir stort behov av bile salts..o ökad produktion?? Vilket tycks ge klåda..? Är det nån som har nån uppfattning…?
  Hörde just på Hagströms talk från Uneå om LCHF och dess påverkan på hjärtat….borde ju vara den perfekta dieten för hjärtmuskeln…ska bli intressant att få resultaten om nåt år…
  Och sen ett tack till Annika som brydde sej om att rätta till ditt lilla misstag om det systoliska trycket….tror det kändes lugnt för både dej och alla oss andra…!!?

 39. 39
  Lars Lundqvist säger

  Nu tillåter Newsmax en statinkritiker att komma till tals och han kritiserar AHAs veckogamla råd att börja mäta kolesterol redan på 2-åringar. Kritikern hävdar att statiner inte är lösningen till hjärt och kärlsjukdomar. Den stora boven är socker. Mer i linje med åsikterna på detta forum

  https://www.newsmax.com/Health/health-news/statins-cholesterol-not-answer/2018/11/16/id/891000/

 40. 40

  Det tar sej…sa gumman, som hade eld i håret….

 41. 41

  Mormor: ”…hur många det blir per dag..!?”

  Bara en i taget. En liter kostar 1,59 Euro.
  Jämförelse med ”systembolagets” prislista visar att där kostar 750 ml 100 kronor! För makedoniskt rödvin är Sverige helt tydligt ett underutvecklat land.

 42. 42

  Om man vill läsa om amerikanska organisationer, så är Sourcewatch en bra källa. Här är vad sägs om AHA:

  https://www.sourcewatch.org/index.php/American_Heart_Association

 43. 43
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Piltson 34

  Ginko Biloba lär ju vara bra för våra kapillärer – så kan vara värt att prova.

  Brist på magnesium kan ge bl.a. myrkrypningar o’ kramp. Jag köpte en flaska magnesium-spray i hälsokostbutik först. Sedan beställde jag ingredienserna på nätet och gjort eget. Magnesium-spray är så billigt att köpa färdigt att det egentiligen inte är värt att göra själv – men eftersom jag tycker om att lära mej nya saker ville jag prova.

  Man sprayar på vader och händernas ovansida – efter 20 minuter har kroppen tagit upp magnesium’-oljan’. — Inga mer kramper eller myrkrypningar. Sover gott gör man också! 🙂

  How To Make Your Own Magnesium Oil (source: http://www.wellnessmama.com)
  1) Simple homemade magnesium oil made with magnesium chloride flakes helps improve sleep and stress levels. It is important to use a good quality distilled water to extend the shelf life of the mixture, which can be stored at room temperature for at least 6 months.

  Ingredients
  • 1dl Magnesium Chloride Flakes
  • 1dl Distilled Water (best quality)
  • A small bowl
  • A spray bottle
  Instructions
  2) Boil the distilled water. Put the magnesium chloride flakes in a small bowl. Pour the boiling water over the flakes.
  3) Stir well until completely dissolved. Let cool. Pour the content into the spray bottle.

  (Mayne: I make 3dl at a time and keep a larger bottle in a kitchen cupboard for re-filling a small spray bottle I keep in my bed-table draw. Magnesium spray also prevents cramps and to help faster absorption, I spray the ‘oil’ on calves and top of hands. The mixture is called ‘Magnesium Oil’ even though it is not actually an oil – it just feels oily.)

 44. 44

  Tack för dessa förslag. Sprayreceptet ser omständligt ut, först prövar vi Ginko

 45. 45

  37 Piltson
  Till exempel skulle du kunna börja lite försiktigt med 1 kilos-tyngder….??
  Men det jag ville föreslå nu var faktiskt Mercolas inlägg i går om vad man kan göra för att försöka förbättra sitt blodtryck ….bortsett från det kommersiella inslaget, som irriterar ibland, så var detta inlägg mycket intressant…läs det gärna!!

 46. 46

  39 Lars Lundqvist: ”…mäta kolesterol redan på 2-åringar. ”

  Gud i himlen (om sådan finns)! Tänker man ge statinpiller till spädbarn?
  Sådana piller uppges ha haft en liten positiv effekt för personer som redan haft en “episod“ av hjärtkärlbesvär. För andra drivs LDL visserligen ned, men det har ingen effekt på överlevnaden. Tvärtom,: statistik visar att personer med “högt“ kolesterol tenderar att leva längre än dem med lägre.

  Bland 2-åringar torde andelen läkaroffer som haft en “episod“ vara tämligen låg. Så vad är avsikten? Vi sökte hos AHA och hittade denna mening:

  “Selective cholesterol testing is appropriate for children as young as two who have a family history of heart disease.“

  Alltså en liten begränsning. Några 2-åringar antas vara ärftligt belastade. Men statistik över detta erbjuds ej och finns nog inte rörande enbart 2-åringar. Man tänker sig att vissa barn är fysiologiskt bristfälliga redan från början, vare sig man nu antar att de är skapade av God eller genom evolution.

  Och det vill man rätta till med piller? Snarare tror vi att det handlar om barnaoffer till förmån för American Heart Association. Sådana offer var vanliga hos Inkafolken och sägs fortfarande förekomma hos avlägsna stammar i Anderna. Dock ej med långsamt verkande piller. Man giljotinerar eller stryper dem direkt..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa