Kolesterol i hjärnan och i kroppen

Georgia Ede har skrivit en intressant artikel om kolesterol.

Kolesterol är en stor molekyl som inte passerar blod-hjärnbarriären, utan hjärnan tillverkar själv allt kolesterol den behöver, och det är mycket. 20 % av kroppens kolesterol finns i hjärnan. Det används till hjärnans uppbyggnad och till alla hjärnans funktioner.

Det som däremot passerar blod-hjärnbarriären är statiner, som då orsakar en minskning av hjärnans kolesteroltillverkning, med risk för allvarliga brister som följd. Till exempel minnesrubbningar. Dessa är i viss utsträckning reversibla efter statinutsättning, men man kan inte säkert säga i vilken utsträckning.

Kroppen tillverkar själv det kolesterol den behöver, men använder även kolesterol från födan. Det är ingen risk att få förhöjt kolesterol i blodet av att äta kolesterolrik föda.

Det är inte kolesterolet i blodet som orsakar hjärt-och kärlsjukdom, utan inflammationsframkallande mat. Det är högprocessad kolhydratrik mat (mest socker?) som orsakar de inflammationer i kärlen som ger förträngningar och blodproppar.

 

Comments

 1. 1
  Jan Nylund säger

  Det finns ju bättre saker än statiner att skicka genom blod/hjärnbarriären! Kokosolja kan ju också passera, även om det är ett mättat fett. Anledningen är att kokosolja har kortare molekylkedjor än tex animaliskt fett.

  För ett antal år sedan led jag av synnerligen svår insulinresistens, så till den grad att jag mest satt och hängde utan att komma mig för med någonting. Sedan läste jag om kokosolja. Tog en sked varje dag i ett par veckors tid så hade det löst sig. Min hjärna fick återigen bränsle vilket den lidit brist på.

 2. 2

  Georgia Ede är en klok och insiktsfull kvinna. Hon har ju som bekant också skrivit en sammanfattning av Thomas Seyfrieds bok ”Cancer as a Metabolic Disease” – i form av fyra artiklar. Den som vill ta del av dem på svenska kan göra det (alldeles gratis) via följande länk – där också hennes originaltexter på engelska finns.
  https://www.svaradoktorn.se/425408168

 3. 3
  Camilla N säger

  Intressant artikel av Georgia E.

  Jag förstår inte dock. Påverkar inte kost, kolesterol värde i blodet, totalkolesterol, alltså?
  Men, kosten kan påverka HDL och LDL, enligt program Bästa dieten på tv, kunde ju LCHF kost göra så att både HDL och LDL ökar i blodet.
  Sedan att högt socker tag kan göra att man får ökad kolesterolet i blodet? var ju intressant, verkar mena LDL här?

  Sedan finns det ju, tyvärr, många kroniska sjukdomar som kan ge inflammerade blodkärl tex reumatiska sjukdomar och det är ju inte något man kan påverka med kosten, så mycket. Även kan ju fettnedbrytningen av lever/galla bli skadat på grund av diverse sjukdomar.

 4. 4

  #3
  Detta med kolesterol är inte helt lätt att förstå. Vad man säkert kan säga är i alla fall, att kolesterol är livsnödvändigt för varje cell i kroppen (inte minst i hjärnan) – och att människor med hög kolesterolhalt i blodet är friskare och lever längre än de med låg halt. För den som vill sätta sig in i problematiken kan det vara bra att t.ex. läsa Uffe Ravnskovs böcker – ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv”. Klart är sedan också, att kolesterolhalten påverkas mycket marginellt av vad vi äter. Äter vi mycket kolesterol minskar kroppens egen produktion – och äter vi litet, så ökar den. Vi behöver alltså knappast bekymra oss. Kroppen sköter detta själv – om vi inte förgiftar den med olämplig föda (eller mediciner) – och äter mindre kolhydrater och mer naturligt fett.

 5. 5
  Sadiye Us säger

  #2

  Hej Sven Erik Nordin,

  Vill tacka dig för översättningen, jag är varken akademiker eller sjukvådspersonal men jag kunde ta till mig hela texten och förstå cancerns rot. För mig är det mycket värdefull kunskap.

  Varm hälsning
  Sadiye Us

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa