Bästa dieten, utvärderingen

Jag har nu sett sista utvärderande avsnittet av Bästa dieten.

Alla dieterna förespråkar att sockerintaget ska begränsas. Det kan vara det som gjorde att alla tycktes ha förbättrat sina hälsovärden.
Livsmedelsverkets par åt ju bättre kost under försökstiden, de lagade maten själva av bra råvaror. Inte så mycket sades om att de skulle äta margariner och veg oljor.
5:2-paret tyckte att kosten de åt fungerade ganska bra. De gick ner i vikt och deras insulin (C-peptid) minskade.  Professorerna tyckte att deras kost ’vann’.
Vegan-paret hade det jobbigast eftersom de inte var ideologiskt övertygade om kostens fördelar.
LCHF-paret pratade om att ägg-kosten var jobbig, och de trodde inte att de skulle äta ägg på länge när månaden var slut. Ingenting sades fortfarande om att ägg inte behöver vara en dominerande del av LCHF-kosten. Deras LDL-värden hade gått upp, men ingenting sades om att vi inte tror på att LDL har något prognostiskt värde. (De hjärtinfarktpatienter som har de lägsta LDL-värdena får de svåraste hjärtinfarkterna.)
Våra lägre blodsockervärden, och IGF1, har däremot en positiv prognostisk betydelse.

Men jag håller verkligen med om att var och en själva får prova ut vilken kost de mår bäst utav.

Diet Doctor skriver också om Bästa dieten.

 

Comments

 1. 1

  HDL-värdena hade ju gått upp för LCHF-paret, vilket var bra.
  Inte för de andra paren.

 2. 2

  Sen hade det väl, som du brukar säga, Annika, varit bättre om varje par hade fått önska vilken diet de ville testa. Motivationen är A och O för att man ska lyckas hålla fast sitt val, sin diet i det här fallet. Och jag fattar inte varför ”speakern” påstår att LCHF innebär mer protein och mindre kolhydrater, när det ska vara mer FETT och mindre kolhydrater. Jag, åtminstone, äter inte mer proteiner än innan jag började med LCHF. Vad säger du, Annika? Är tanken att man ska öka proteinintaget?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Babsen
  Nej jag tycker att kolhydrater ska hållas lågt, och sockret ska hållas så lågt som möjligt, helst nollas.
  Proteinet ska hållas i nivå med behovet. Det är det naturliga fettet som ska ersätta den uteblivna kolhydratenergin.
  Det är ju konstigt att LCHF-coachen inte rättade den punkten. Men hon kanske inte fick tala fritt, utan redigerades.

 4. 4
  Ulf Pohl säger

  Kerstin Brismar var en klar besvikelse men programmets fokus var tydligen att visa hur man på bästa sätt kan gå ned i vikt. Klart då att sockerreduktion har störst effekt. Smart av Livsmedelsverket att smyganpassa sitt budskap. För bara några år sedan var socker inget tema hos dom. Var kommer den justeringen ifrån? Gissa! Att LCHF- paret fick de överlägset bästa blodvärden berördes inte.( Låga triglycerider och högt HDL). Kolesteroltramset är fortfarande inte utrensat-det finns inget ”ont kolesterol”!
  Med ovannämnda utgångspunkt har man återigen kunnat ”bevisa” att det inte är någon ide att bekymra sig om sitt kostintag. Allt är lika bra bara man är konsekvent i någon mån. ”Experterna” sitter i orubbat bo. Skandalöst, cyniskt och rent av brottsligt. För att det kostar liv och lidande.

 5. 5

  Det verkliga problemet, att HDL föll ordentligt hos veganparet, hörde jag inget om. Killen i blå kavaj bredvid Kerstin Brismar fokuserade istället på LDL hos LCHF-paret. Så visst hade programet en dold agenda.
  Min egen slutsats är att vegan och livsmedelsverket förlorade, och LCHF och fasta vann!

 6. 6

  Visst – vegan och Livsmedelsverket förlorade, LCHF och fasta vann!

 7. 7
  Thomas H säger

  Jomen, Brismar är väl en känd förespråkare för 5:2! Har inte hon gjort en studie på det innan…..???

 8. 8

  Jovisst var programmet en besvikelse och även ett missat tillfälle för Livsmedelsverket och Karolinska att ge vissa vetenskapliga direktiv i kostfrågan till gagn för vår folkhälsa, som man trodde borde ligga dom varmt om hjärtat.
  Det enda positiva var att tydligen alla paren förstått att det giftiga sockret bör undvikas till förmån för de sockerarter, som finns i grönsaker ihop med vitaminer och mineraler, vilket absolut bara det innebär en förbättring av hälsotillståndet i allmänhet.
  Plus att vi inte alls måste äta alla dessa kalorier, som vi hittills blivit uppmanade att göra.
  Klart då att dieten 5:2 fick ett försprång.
  LCHF kom lite på efterkälken där, i och med att det enligt mej blev en brist på alla goda recept som svämmar över på några av de mest populära bloggarna, och paret hade kanske inte tid själva att göra några större undersökningar i ämnet, som kunde tillfredsställa smaklökarna samtidigt som näringsinnehållet hade ökat.Trots detta är dom bara till att gratulera för de utmärkta värdena på alla blodfetterna.
  Min slutsats blev att Karolinska och Livsmedelsverket fortsätter att trampa på i sina gamla slitna ullstrumpor….men snart nog måste dom nog köpa nya??

 9. 9

  Fast, trots alla negativa synpunkter man kan ha om programmet, så är det ju faktiskt så att LCHF nu är rumsrent och platsar med Livsmedelsverkets officiella kostråd, den hypermoderna och miljöriktiga (?) vegankosten och Kerstin Brismars ”egen” 5:2-diet. Om dom trodde att LCHF-kosten var så farlig, som har ansetts tidigare, så hade dom inte fått utsätta 2 människor för den kosten under en hel månad utan att ha en läkare närvarande 24/7. Så en framgång trots allt.

 10. 10

  Där håller jag med dig, Nisse! LCHF-kosten har kommit för att finnas kvar, den är godkänd, man räknar med den. Detta gläder mig.
  Sådana här program får mycket uppmärksamhet – ganska oförtjänt. Man drar slutsatser här som inte duger till mycket. Att endast två personer följer en viss kost några veckor är ju helt värdelöst som bevis på den kostens värde. Och all slags kost passar väl inte alla slags personer. Men då programmet får enormt mycket för-annonsering och görs lite småtrevligt populistiskt, så pratar folk onekligen om dem nästa dag på arbetsplatserna. Tyvärr.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa