Tema konsistens?

Igår såg jag igen på ’Timjan tupp och tårta’. Temat den här gången skulle vara konsistens (?).
Men det var kolhydrater i parti och minut. Både socker och stärkelse. Programledaren pratade i en sekvens om att hon  älskar kolhydrater, och sen var det pasta i massor.
Hon var så lycklig i sitt kolhydratfrossande att jag kände som att det var grymt att kritisera henne.
Unga friska slanka (ännu) inte insulinresistenta personerna klarar kanske en stor mängd kolhydrater utan negativa effekter. Men i världen ökar insulinresistensen, metabola syndromet och diabetes typ 2 epidemiskt. Flera länder har en frekvens av diabetes2 som överstiger 20%. Frekvensen av insulinresistens ökar dessutom med stigande ålder.
Så jag tycker att hon borde åtminstone ha lagt in en brasklapp att dessa mängder av kolhydrater är inte nyttigt för personer med metabola syndromet.

 

Comments

 1. 1
  Rolf Löfgren säger

  ”Hon var så lycklig i sitt kolhydratfrossande att jag kände som att det var grymt att kritisera henne.”

  Någon borde uppmana henne att läsa boken: Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson.

  Innan hon ramlar in i metabola träsket, och vilseleder hela svenska folket.

 2. 2

  Har inte sett programmet än men ska följa upp snart. Jag har precis kommit hem från resa där jag bodde på hotell där de flesta utom jag tror jag, hade valt all inclusive. Men både vuxna och barn var så överviktiga, jag talar inte om fem tio kilo trivsel vikt här, så jag led nästa av att se det. och vad åt man både där och vad var mest framträdande på restauranger . förstås viss typ av kolhydrats, pasta, pizza, bröd, bakelser, kakor, risrätter, nudlar. proteinet var minimalt och likaså färska grönsaker var svårt att både se och hitta. WHO- det borde rimligen bli en dyr nota. Själv äter jag inte kött men fisk och skaldjur men hade verkligen svårt att få ihop bra mat.

 3. 3

  Folk är så aningslösa! Det är precis som om de inte läser. Själv har jag varit LCHF-frälst i över 10 år och har slutat propagera. Frågar folk så svarar jag naturligtvis, men nästan alla tycker att jag är konstig. Så får de tycka det. Jag mår bra och det fanns en tid när jag ville ”hjälpa”, men har resignerat. Vill de vara sjuka, så får de väl vara det… Med ”folk” ovan menar jag i det här fallet programledarna i TUPP. Se bara på alla efterrätter…

 4. 4
  Gunnar Isaksson säger

  För unga som ännu inte är insulinresistenta vill jag rekommendera att man inte äter kvällsmat för det driver på insulinresistens och fetma. Det är så enkelt att man inte äter någonting efter middagen och fastar till frukost.

  Det kan räcka för att hålla sig metabolt frisk mycket länge. Känns det svårt så kan man helt enkelt minska på kolhydraterna tills det går bra.

  Tecknen på insulinresistens är att man blir hungrig på kvällen. Ännu värre är det om man vaknar på natten av hunger och måste äta nattamat för då är diabetes typ 2 riktigt riktigt nära. Den upptäcks nästa gång man är hos doktorn.

  Dr Darren Schmidt har gjort en kort video om hur blodsocker och hormoner påverkas av att fasta. Där ser man att efter 12 timmars nattfasta så börjar det hända verkligt positiva saker med kroppen.

  https://www.youtube.com/watch?v=LVWQ5EuHrXY&fbclid=IwAR2CP_YH_DozpdY5-PwbeLDsocECcKlpRwyblD4lMLYl7QddNNEHPZ-xryk

 5. 5
  Jarmo Villanen säger

  Ja, det var verkligen tråkigt att se ett ”nyskapande” matprogram med gårdagens innehåll, Väntade hela tiden på att de skulle laga något annat än kolhydratrika rätter men vi fick inte se många sådana glimtar. En besvikelse eftersom ”Timjan, tupp, tårta” hittills varit ganska roligt. Det är utan tvekan ett entusiastiskt gäng som gör programmet.
  Sedan tänkte jag på det andra matprogrammet som visas just nu, ”Bästa dieten”. Upplägget för programmet är för mycket underhållning och för litet kunskap/forskning/ lärande. Det hela blir bara så ”pipigt” när nästan ingen av deltagarna känner entusiasm och vilja att lära sig laga mat på riktigt. Det hela blir kliniskt på något sätt, utan glädje. Det är klart att det blir tråkigt om man bara äter ägg! Kanske hade det varit bättre om deltagarna hade fått välja sin inriktning istället för att få grisen i säcken s a s. De två första programmen har varit utdragna, ytliga, tunna och intetsägande och jag undrar om det kan bli något bra av detta.

 6. 6
  Elisabeth G säger

  När folk säger att de ÄLSKAR kolhydrater tänker jag: sockerberoende.

 7. 7
  ulf pohl säger

  #4,5 Tack Gunnar för denna video om intermittent fasta. Mycket upplysande graf om vad som händer i kroppen efter ffa. 12 timmars fasta. Har ritat av den för framtida bruk och spridning av kunskap.

 8. 8

  Jag blir också lycklig när jag frossar i kolhydrater 😉
  Men lyckan går över fort.
  Det är nog meningen att vi ska bli det. Vilket betyder att vi borde låta bli. Precis som knark..

 9. 9
  Jan Nylund säger

  Alla måste ju göra sina misstag och lära sig den hårda vägen!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa