Bästa dieten 2

Jag har nu sett andra delen av Bästa dieten.
LCHF-coachen pratade bara om ägg, och paret tyckte att allt bara smakade ägg. Det blev lite ensidigt.
Livsmedelsverksfamiljen idrottade tydligen massor, så de hade inte tid för matlagning. Vid 23 på kvällen var köket kaos. Annars gick det bra för dem att äta maten.
Vegan-paret tyckte att maten var ’präktig’, men sen fick de lära sig att laga god vegan-mat.
5:2 paret tyckte att det fungerade hyfsat, fast de blev hungriga och sugna under fastedagarna.

Själv har jag inga problem med äggätande. Det finns så mycket annat som jag också kan äta. Inga problem.

Diet Doctor har skrivit om programmet.

Nästa vecka ska de redovisa resultatet.

 

Comments

 1. 1

  Jag tyckte nog att det var en del felaktigheter och vinklingar. Men det är väl så för att det ska bli tydliga skillnader i TV.
  -”LCHF handlar om att äta mycket protein” t ex.
  Och grönsakerna som kunde odlas med lite påverkan på miljö och klimat, vitkål, blomkål och broccoli, är ju utmärkt LCHF-mat, men det nämndes inte.
  Jag har heller inga problem med ägg men det finns ju de som inte tål ägg och äter LCHF.

 2. 2
  Therese Lund säger

  Jag håller sannerligen med om att det var en hel del felaktigheter och vinklingar som riktades till fördel för tallriksmodellen och till nackdel för LCHF. Bara programtiden för de paret som äter enligt livsmedelsverket var ju mycket större än t ex LCHF. Där talas det ju bara om ägg en kort stund och hur jobbigt det är med att allt smakar ägg! Lite för mycket fokus också på att vi lchf:are är sååå mycket mer protein i st f kolhydrater, vilket inte alls är tanken. Det är ju att vi ska ersätta kolhydrater/socker med mer fett. Men det i framkommer inte alls på något tydligt sätt. Får helt klart en känsla av att det från början är beslutat hur resultatet ska bli i nästa veckas avsnitt. Livsmedelsverkets rekommendationer och tallriksmodellen kommer att vinna stort och LCHF kommer att komma sist och klassas som miljöfarligt, ej hälsosamt och med dåliga värden som resultat. En förhoppning har jag trots allt och det är att Kerstin Brismar är med, men frågan är hur mycket hon törs säga. Kanske lite om socker ändå. Jag hoppas på ett lyft nästa vecka. Ser fram emot sista avsnittet med lite hopp och mycket fasa.

 3. 3

  Jag tycker det är väldigt vinklat mot Livsmedelsverket. Lyssna på de ord som berättaren använder när hon beskriver vad deras kocken gör. Räkna antalet minuter som läggs på SLVs meny jämfört med de andra.

  Sen blir jag ju tokigt när den präktiga forskaren på universitetet står och säger att LCHF är en hög protein diet !! och visar upp staplarna på miljöpåverkan per kalori – vem bryr sig om kalorier idag. Klart att vetemjöl ger mer kalorier än kött, det är ju bara socker. Tänk om de kunde sätta upp en graf över hur mycket vete man måste äta för att få i sig lika mycket som i 100 gr kött och hur den mängden vete påverkar koldioxid. Samma sak kunde de göra med fett. Och sedan bygger hela kalkylen på falsariet med omräkning av metangas till koldioxid genom koldioxidekvivalenter. Det är så uppenbart vilseledande. Metangas tas upp av moder jord på ett annat och effektivare sätt än koldioxid.

  Om någon följde med på tv efter programmet så kom en dokumentär om teflon och DuPont där har vi något som man verkligen borde ta tag i det är ett riktigt gift. Koldioxid och metangas däremot …

 4. 4

  Håller med er ovan. Vem vill ha kylskåpet fullt med kokta ägg? Kostdoktorn har hur mycket bra recept som helst, varför syns inte den typen av mat i programmet?
  Att dessutom visa en graf med miljöpåverkan som är så förenklad blir ju gravt missvisande. Bra var att det nämndes att soja är en miljöfarlig produkt pga all regnskog som skövlas. Programmet är mer som ett underhållningsprogram i SVT:s nya anda, fördumnings-TV tycker jag.

 5. 5
  ulf pohl säger

  Visst är det bedrövligt med alla dessa numera välkända vinklingar. Programmet är inte seriöst och helt förutsägbart samt styrs tydligt till livsmedelsverkets och klimatalarmisternas favör. Suck! Där rök alla mina förhoppningar om ett möjligt genombrott. ILSI behåller greppet och lurar liv och hälsa av mänskligheten i syfte att fortsatt berika sig på förvållad sjukdom. Hade man velat vara seriös så hade man nog kommit fram till vettiga slutsatser som t.ex. artriktig, oförfalskat fet kost utan industriell inblandning + ev. intermittent fasta som ett tänkbart optimalt dietförslag. Man kunde ha bemödat sig om att förklara hur mat och hälsa betingar varandra, att kroppen presterar bäst och håller sig friskast på fettdrift, lite om cellbiologiska fakta osv. Men icke!
  Nu är man bara ytterligare en megafon för ekonomiska intressen. Iofs. befarat men jag hade hoppats ändå på bättre. Ändå intressant att se hur säcken knyts ihop till sist. Vi kommer nog ses vid skampålen!

 6. 6
  Hanveden säger

  Såg det här på Lands faceboksida…
  Livsmedelsverket: Så ska du äta för att slippa fallolyckor!
  https://www.land.se/halsa/livsmedelsverket-sa-ska-du-ata-for-att-slippa-fallolyckor/
  Märkligt likt LCHF tycker jag och på Lands fb sida kan man läsa så också i kommentarerna…

  mLCHFh B-) .

 7. 7
  Bernt Östlund säger

  För det första verkar ”Bästa Dieten” handla om storstadsmänniskor i upp till medelåldern (runt 50 år). Det är väl inte så representativt för svensk befolkning. Sedan är det svårt att förstå att det är LCHF det handlar om när man talar om mindre kolhydrater och mera protein. En sån diet borde ju heta LCHP.
  Det är väl så att fett har blivit ett fult ord i stil med städerska, neger och en massa andra ord. Det heter alltid att man får mycket protein när man äter ägg och att gulan också ger en hel del fett vill man inte nämna.

  Fallolyckor är en stor källa till död och även sjukhusvistelser som framförallt drabbar äldre och speciellt kvinnor.

 8. 8
  XMargareta säger

  Ja fallolyckor hos äldre kan vara början på slutet på livet.

  Förutom att det är lättare att skada sig, om man är yr, är det också lättare om man inte har reaktionssnabbhet, eller koordination nog, eller tillräckligt starka bl.a. lårmuskler, så att man orkar ta emot sig.

  Att träna sådant kan vara svårt eller omöjligt i många fall, men det är alltid bra, att försöka i så god tid som möjlig, så att man har ett visst kapital av sådant.
  Enligt många mår man också allmänt bättre om man rör på sig lite regelbundet.

  De första musklerna, som slutar vara effektiva är de snabba starka i bl.a. benen.
  Man kan fördröja detta och behålla mer av styrkan med lite träning.
  Det finns bra korta träningsprogram, som går att genomföra på tex 5-10 minuter per dag.

  Man kan också i vardagen göra enkla saker.
  Om man tex ställer sig upp från en stol så snabbt man kan och lite fler gånger än en varje gång man reser sig, får dessa för fallundvikande viktiga muskler en extra träning.
  Man kan också träna sin balans på enkla sätt.

 9. 9

  Livsmedelsverket verkar vara en stor institution med många medarbetare av olika slag…fick se en glimt av någon immunolog, någon allergolog, förutom nutritionister och dietister, upp mot 300 olika personer i vitt skilda yrkesgrupper, tydligen!? Min blygsamma fråga är bara hur många av dessa utmärkt professionella personer är biokemister…?? Lite knepigt att ge kostråd om man inte råkar ha den kunskapen i ryggen…..ibland förefaller det som om dom här dietexperimenten vilar på lösa grunder…!?
  Till och med den viktiga frågan om kaloriräkning t ex i 5:2 dieten, faller pladask till marken om nu den övervägande delen av kolhydraterna råkar ta pentosfosfatvägen, där inga ATP molekyler bildas och alltså, enligt min uppfattning, ingen förbränning av kalorier sker? Svårt att räkna ut kaloriförbrukningen i detta fall!? Hur gör dom då på SLV??

 10. 10

  Kan någon förklara lipödem, går det åtgärda med strikt lchf kost eller möjligen ketogen kost?
  eller behövs det mer åtgärder?

 11. 11

  #10 Lennart

  Facebookgruppen – https://m.facebook.com/groups/LipodemKetogenKost/

 12. 12

  #10
  Lipödem tas upp i tv-programmet Fråga doktorn denna vecka.
  https://www.svtplay.se/kanaler/svt1?start=auto

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa