Korna kan bli klimathjältar

Expressen.se. Artikel av Artur Granstedt, docent i växtodling och ekologiskt lantbruk. Författare till boken ”Morgondagens jordbruk” (Jag hittar dock inte boken på Adlibris. Där finns  i stället ”Farming for the future…”)

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  ”Det är sant att vi måste minska vår köttkonsumtion kraftigt för att klara klimatet.”

  Där tappade han mig totalt. Det finns ingenting som tyder på att något sådant skulle vara nödvändigt; inte
  ens att det finns något klimat som behöver räddas. Det är för övrigt fullkomligt idiotiskt att tro att det som är bra för människors hälsa skulle vara dåligt för jorden.

 2. 2
  katarina franzén säger

  Boken är slutsåld, men kan ju lånas via bibliotek.

  Utgivningsdatum
  2012-06-15
  Förlag
  Södertörns högskola
  ISBN
  9789197501729

 3. 3

  Elisabeth G

  Jag håller fullständigt med dig.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Dags att försöka fatta ursprunget av den vattensäkrande ibland flermeterhöga svartjorden i Polen och öster därom och densamma som fanns i USAs prärier. Med sådan jord kunde det ofta räcka med ordentliga regnfall vartannat år, utan några som helst ”flash floods”, då ibland mer än 500 mm regn kunde lagras i gastäta behållare rakt ned i jorden. Med naturliga medel, stimulerade av just betande bufflar, biff- eller mjölkkor, bildar mikrolivet i jorden ämnen som bildar närmast avdunstningsfria vattenbehållare, från vilka växterna kan suga vatten under en hel torksommar! Alltså producera rekordskördar med så mycket sol och värme som sommarren 2018, eftersom vattnet sugs upp efter behov. Motsatsen till den människoalstrade katastrofsommaren med nödslakt vi hade i år. Bindmedlet heter GLOMALIN, tillverkas av mycorrhiza. Problemet med modernt jordbruk är att när ökad skörd fås genom ökad konstgödsel decimeras det vatten och näringsbindande glomalinet vilket gradvis leder till att ökad mängd konstgödsel krävs för att hålla skörderesultatet uppe vilket leder till snabbare nedgång av glomalin i en ond cirkel som slutar med att det vi kallar ”matjord” försvinner vilket på slutet även innebär direkt bortspolning av matjord och tidigare års buffernäring i jorden vid regn, ofta osynligt rakt ned i täckdikena.
  Läs ”Grass-fed Nation” av Graham Harvey för med om kaffefärgade bäckar, åar och floder från jordbruksland idag.
  Men kreatur kan snabbt producera tillbaka god jord med glomalin, så länge det inte överbetas eller underbetas, vilket idag dessvärre är standard. Alan Savoy beskriver i sin bok ”Grazing Revolution” betes praxis för jorduppbyggande och vattenhållande ängsmarker och läser man ”DIRT” av David Montgomery står det snabbt klart hur motsatsen uppnås snabbt med hjälp av plog och/eller betesdjur.

  Välpanerad köttproduktion kan alltså kraftigt bidra till att enorma mängder CO2 återbinds i jorden och därmed räddar både globalt och lokalt klimat samt förser oss med mer mat per hektar än idag.

  Det enda som håller tillbaks en regenerativ odling är idag, som jag ser det, våra jordbruksuniversitet och lantbruksskolor, som verkar i någon slags symbios med företagen som säljer konstgödsel och kemikalier till ”kemijordbruket” som vanligen bedrivs idag. Eftersom de betraktar allt som kan minska deras försäljning som konkurrens kan de använda sina fotfästen i våra utbildningssystem för att baktala det som inte passar istället för att våra bönder utbildas oberoende. Gör de det?

 5. 5
  kickilotta säger
 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  Elisabeth G och Jala,
  Jag tänkte att med en ekologisk köttproduktion så blir det inte lika mycket kött som vid industriell produktion. Vi måste då alla äta något mindre kött. Sen om man kallar det för av hänsyn till klimatet eller något annat spelar kanske inte så stor roll?

 7. 7

  Annika.

  Vi lchfare har ju inte ökat vårt köttintag utan ökat fettintag. Själv tror jag det är enormt viktigt att avslöja alla bluffar som florerar och då även klimatfantasin. Vi har enorma mängder av där det går att producera riktig mat så det skulle inte bli några problem att få maten att räcka till alla. Bra och näringsrik mat så behöver vi inte äta lika mycket. Det slängs även enorma mängder mat. Vad som är skadligt för miljön är även skadligt för människan. Jag lever idag ett liv med praktiskt taget bara kött och fett av kvalitet och börjar att må avsevärt mycket bättre. Närproducerat kan jag av hälsoskäl inte bry mig om. Fortsätter jag att skriva nu så kommer jag in på politik och det avhåller jag mig från. Vi vet alla vem som har sålt Sverige till storindustrinn samt centraliserat vårt liv.

 8. 8

  Angående klimatet så tycker jag att vi lyssnar på Lars Bern.

  https://nyadagbladet.se/miljo/lars-bern-kommenterar-senaste-ipcc-rapporten-i-ny-videointervju/

 9. 9

  Grass-fed Nation är en väckarklocka av närmast samma dignitet som Rakel Carsons ”Tyst vår”

 10. 10
  Elisabeth G säger

  # 7

  Klokt skrivet, Jala. Jämfört med när jag var vegetarian, delvis vegan, äter jag mycket mindre mat och definitivt både mera hälso- och miljövänligt.

 11. 11
  XMargareta säger

  Sverige med sin stora yta och lämpliga betesmarker skulle stå sig starkt med Harvey´s och Savory´s
  metoder.

  Hur många flugor som helst i en smäll:
  -Nödvändig inhemsk livsmedelsförsörjning.
  -Kolsänka. Mullbildning.
  -Vackra landskap.
  -Biologisk mångfald.

  Går nog kanske att finna fler?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa