Fasta vecka 40 2018

Nu har jag inlett en fasteperiod här hemma. Jag har fastat tidigare ett par gånger uppe på LCHF Nolaskogs och det har inte varit några problem, men jag har trott att jag inte skulle klara det här hemma. Det skulle vara för stora frestelser när maken ska äta etc. (Maken är snarast underviktig och bör därför inte fasta)
Men under den gångna sommaren har jag slarvat ibland med kosten, vid sociala tillfällen. Det har blivit både potatis, bröd och även glass och tårta. Det har inneburit att jag har dragit på mig några slarvkilon. Jag vill nu rena levern från ’slarvslagg’ och samtidigt bli av med extrakilona.
Idag på morgonen har jag druckit en mugg kaffe och en mugg vatten med salt. Salt kan vi inte spara på, så det är en fördel att tillföra även under fasta.

Jag kan rapportera vidare i detta inlägg om hur det går under veckan.

Samma dag em: Jag gick förbi äppelträdet på gården, och kunde inte motstå frestelsen att äta ett äpple. Det skulle jag inte ha gjort. Efteråt kände jag av hunger och sug, vilket jag inte känt av tidigare idag. Men det går väl över igen, förhoppningsvis.

2/10 Fastan igår gick oproblematiskt. Men det blev ingen viktnedgång heller. Kanske äpplet blockerade viktnedgång.

3/10 Det går sådär. Ingen hunger, utom ibland. Då tar jag en ostrulle så går det över. Det slinker ibland ner någon grönsaksbit. På morgonen tar jag mitt vanliga fettkaffe, och när jag annars dricker kaffe så tar jag en gräddslatt i. Detta gör att fastan tyvärr inte är total.
Jag har gått ner ett kilo, men det bästa är att blodsockret ligger bra, på 4,5. Jag fortsätter väl några dagar till.

8/10 Nu har jag avslutat en veckas fasta. Fastan var väl inte hundra procent. Jag tog fettkaffe på morgonen, och det slank nog ner någon ostrulle nu och då.
Viktnedgången stannade på 1,5 kg och blodsockret var hela tiden stabilt på omkring 4,5.
Jag upplevde ingen eufori, och jag vet inte om jag verkligen var i ketos. Jag tyckte egentligen att det var ganska tråkigt. Att äta mat är ju både gott och trevligt.
Bara en gång kände jag en distinkt hunger. Då tog jag en smörklick på tungan och då gick hungerkänslan över.

Nu ska jag testa olika varianter av periodisk fasta, men inte så långa som en vecka. Jag får väl rapportera mina erfarenheter framöver.

181109 Det blev inte så stor viktminskning kvar efter fastedagarna i början av oktober. Nu tänker jag testa en ny variant: Fasta varannan dag. Om det är något event aktuellt kan man byta fastedag. Strikt LCHF med 18:6  (12-18) under ätdagarna.
Jag tar en tsk kokosfett i kaffet varje morgon, det är min medicin. Jag tar också ett par tsk salt av olika slag och vatten förstås.

 

 

 

Comments

 1. 1
  Helga Gödicke säger

  Lycka till, det går säkert bra!

 2. 2
  Lisbeth Andersson säger

  Jag vill gärna veta hur det går. Skulle också behöva fasta efter sommarens fester och resor. Jag har gått upp i vikt och även fått en del besvär med mina näspolyper och snuva.

 3. 3
  Roland Åslund säger

  Jag är T2 och har aldrig medicinerat tack vare att jag läste på när jag fick diagnosen. Din blogg har givit mig uppslag att följa på internet. Jag fick svårt att hålla vikten med strikt LCHF och jag har börjat att inte vara strikt, men då stiger sakta fasteprovet och vid 6.6- 7 tar jag en totalfasta. Det brukar ta 2,5 dar att nå ner till under 4. Sedan håller sig fastevärdet lågt en tid. Jag känner hunger första dan och jag har märkt att hungern minskar om jag startar fastan med hård motion, och att det dessutom går fortare att få ner glukosvärdet. Jag antar att levern snabbare töms på glykogen och fett och därigenom direkt höjer glukosen i blodet som minskar hungern. Är min teori rätt?
  Roland

 4. 4
  Lennart säger

  Vi har fjällvandrat nu i höst, sista delen av Kungsleden mellan Ammarnäs och Hemavan.
  Vi har vandrat mellan stugorna dvs utan tält. Ryggsäck = ca 12 kg
  Det är mycket effektivt om man önskar minska sin vikt.
  Ämnesomsättningen ökar och kroppen tror att vikten ökat (ryggsäcken)
  Jag känner mig extra hungrig flera veckor efter vandringen och det fattas några kilon.
  Kosten = LCHF förutom extra stor portion havregrynsgröt med kaffegrädde på morgonen.
  Lennart

 5. 5
  sten bjorsell säger

  3 Roland. Din teori om att tömma levern snabbare på både glykogen och fett med hård motion i början skriver jag under på. Mitt blodsocker sjönk också till under 4 från dag 2, Morgonsockret var ofta 6.5 före fastan men högst 5.5 veckan efter! Ca 3 dar i taget är nog lagom att börja med. Man kan lägga till bastu eller hett bad om man vill snabba upp tömmningen av leverglykogen. Då kan man samtidigt svettas ut en hel del gifter!

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  3 Roland Åslund
  Det där med att levern höjer glukosen i blodet under fasta förstår jag inte riktigt. Bra om du kan utveckla det.
  Som jag har förstått och erfarit så minskar blodsockret vid fasta. Det ersätts av ketoner som energikälla.

 7. 7

  Lycka till Annika, du är stark och klarar garanterat detta med bravur!!

 8. 8
  Margareta säger

  Hej Annika! Lycka till! Förr fastade jag 7- 10 dagar en gång per år. Mådde utmärkt och fick många energikickar. Jobbade heltid o hade familj m tre barn. Skulle jag fasta idag så tror jag motionen skulle hjälpa mig att få kickarna. Mina frågor: Vad dricker du under dagen? Hur många glas m salt per dag och mycket salt tar du per gång? Tsk eller kr.mått?

 9. 9
  sten bjorsell säger

  6 Annika
  Det är insulinresistensen som spökar. När vävnader blir insulinresistenta krävs högre insulin för att blodsocker (BG) skall tas upp, som vi vet. Även levern fungerar vid inlagring. Men levern är ett ”dubbelriktat”, organ vilket betyder att den matar ut BG vid lägre insulin. Insulinresistens för levern innebär att både BG-inlagring till levern och BG utsläpp ”flyttats upp” till högre blodsocker- och insulinnivå.
  Detta förklarar högt morgonsocker: BG och insulin sjunker under natten utan mat och vid en viss nivå, beroende på graden av insulinresistens, slås blodsocker från levern på. Att äta en kolhydratrik nattmacka fördröjer och kanske t.o.m eliminerar detta. Men det är en riktig ulv i fårakläder, som jag ser det, då levern istället för att tömmas då matas mer och därmed löper större risk att producera fett, vilken den förfettas av.
  Ovanstående är hur Jasun Fung förklarar det.
  Fastan tömmer levern först på BG och sedan rensas fett i den upp. Insulinresistens hänger ihop med hur mycket fett = fettlever man har.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  8 Margareta
  Jag dricker framför allt vatten under dagen. Ett par koppar kaffe. Vätskebehovet får man prova ut med ledning av normala urinmängder. Kanske ca 2 liter vatten per dag.
  Salt ca en halv tesked 2 ggr per dag.

 11. 11
  Ingvar Bergdahl säger

  Lycka till Annika!

 12. 12

  Det kommer säkert att gå bra för dig som är så motiverad.. Undrar hur länge du tänkt hålla på? Själv har jag samma problem som du. Det blir hopplöst vid en del sociala sammankomster att avstå. Försöker ta lite men helt går det inte. Så kan jag inte leva vid familjesammankomster och vänträffar. Men på sista tiden har blodsockret kilat upp för mycket. En dag faktiskt över 7. Det var intressant att läsa Roland Åslunds inlägg om fördelen med fasta. Skulle gärna åka bort för att fasta för hemma tror jag inte att det skulle gå. Jag är 78 år och har hjärtflimmer men lågt blodtryck, Trots det vågar jag inte gå ut så hårt som helfasta skulle innebära. Får vara rädd om min gamla kropp. Däremot har jag börjat fasta på så vis att jag äter frukost först klockan 12 på dagen och sen middag vid 18-tiden. Får se om det kan tvinga ner blodsockret.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  12 Moventia
  Ja det är frågan om hur länge man ska fasta. Det bästa är nog att ta det i etapper. Jag tänker att jag kan fasta en vecka i kvartalet? Andra synpunkter?

 14. 14
  Roland Åslund säger

  12, 13
  Om man är T2 så har man nog nått målet när man kommit ner till BG 3,5-4 för då är nog levern tom. Längre fasta ger inget för diabetesen, och ger bara viktnedgång. Förresten, fasta är fasta. Buljonger och sånt ger hunger och ändrar fastan till att bara vara jojobantning. Sten och jag verkar vara överens

 15. 15

  Vad är T2?

 16. 16
  I Like Neil Young säger

  Kaffe = högt kortisolpåslag.

  Bra tips på drycker som verkligen hjälper för viktnedgång. Och som dessutom är bra för lite allt möjligt.
  Inflammationsdämpande bl.a

  3 x dag. Morgon , Middag , Kväll

  Gurkmeja 3 krm , 1 el 2 krm mald kanel , 1 krm mald ingefära i botten på mugg , slå på rykande varmt vatten upp till 75% av koppen rör om med sked ordentligt tills allt löst sig. Därefter på med lite kallvatten så att man inte bränner sig. För att få max effekt av detta tugga 5, 6 pepparkorn ordentligt och svälj , lite kokosfett ska också konsumeras ihop med detta.Innan eller efter – jag tar det innan.
  När man dricker detta ska man lite då och då röra om med sked så att inte alla dessa nyttiga kryddor samlas i botten.

  1 x dag

  En rejäl skvätt ekologisk äppelcidervinäger i mugg/glas, ett rågat krm c-vitaminpulver , 2 eller 3 krm himalayasalt. Låt lösa sig och slå på kallvatten. Mumma. Och så nyttigt.

  Var beredd på att magen kan reagera lite innan man vänjer sig – men det får man se som en bonus och en utrensande effekt.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  15 Moventia
  T2 står för typ 2 diabetes. Det kan också förkortas T2D, DT2, D2…

 18. 18
  Gunnar Isaksson säger

  #9 Sten Björsell.

  6 månader efter att jag började med LCHF + fasta så upptäckte jag Jason Fung. Det gjorde att jag blev mer säker på vad jag sysslade med. Fastade 3 dygn eller lite mer en gång i månaden. Det förbränner leverfettet så levern återigen blir insulinkänslig. Samtidigt sjönk fastesockret till fina nivåer.

  Jag har fortsatt att fasta 3 dygn en gång i månaden sedan dess. Det är nu ca 5½ år sedan och allt är fortfarande perfekt.

  Ibland går det inte att undvika sociala tillfällen med lite kolhydrater som midsommar och jul. Då fastar jag ett dygn innan så leverns förråd av socker ska vara tömt. Då kan jag helt obehindrat äta julgröt utan att efteråt få sug efter kolhydrater. Självklart äter jag inte godis eller dricker sockerdricka.

 19. 19

  Hej Annika jag har inte varit inne här på jättelänge..jasså du har börjat med fasta…varför då?
  Jag tittade på ”Malou efter tio” och Kalle Moraeus var med , han är med i biggest loser…tydligen så äter han inga kolhydrater och fastar 24 timmar (ibland/ofta?) och tränar hårt.

  Det var anledningen till att jag gick in här igen.
  Jag vill gärna ha lite kommentarer om din fasta och Kalles träning/fasta/mat.

  Mvh

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  19 Masen
  Jag tror att effekten av fasta kan vara individuell. Jag vill prova både den kortsiktiga och den långsiktiga effekten av fasta för mig. Både för hälsa och vikt.
  Tyvärr är det svårt att vara total i fastan, när man befinner sig i hemmiljön. Det är lätt att det slinker ner något som inte ska. Igår gjorde jag chili con carne till min man, och det luktade så gott att jag åt en rejäl portion av det. Det var lika gott som det luktade. Då är det svårt att utvärdera effekten av fastan.
  Nu kl 11.45 är mitt blodsocker ändå 4,7. Det är lägre än jag brukar ha, och ett positivt tecken.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa