Varför modern medicin är ett stort hot mot folkhälsan

Artikel i The Guardian, av Aseem Malhotra.
Aseem är otroligt aktiv i det globala folkhälsoarbetet.

 

Comments

 1. 1

  Jag läste artikeln där han fick både medhåll och motstånd i kommentarsfältet. Men det rör på sig i England också, vilket är hoppingivande. Det svåra är ju att vissa mediciner är bra och behövs medan andra är rena skojeriet. Samt att utskrivningen sker så släpphändigt. alla fall i Sverige. Har själv nyligen råkat ut för det vid utskrivning på sjukhus. Stressade läkargrupper kommer in och säger till patienten från ovan vad hen ska ta för mediciner. Inget om varför eller vad hen ska tänka på. Man lämnas ensam med biverkningarna som viftas bort när man kommer till vårdcentralen som är den enda läkarkontakt man har efteråt. Det gäller att vara stark och själv ta ansvar.

 2. 2
  Maud Marie Ryding Lönnberg säger

  Fann denna artikel om nya rön med anknytning till cancer

  https://www.nyteknik.se/innovation/forskare-kan-ha-upptackt-nytt-organ-6906919

  rgan Forskning & Utveckling

  Facebook
  Twitter

  Forskare kan ha upptäckt nytt organ
  2018-03-28 15:04
  Ania Obminska
  5

  Det är större än våra övriga organ, men ska ändå ha gått alla förbi – tills nu. Forskare i USA kan ha upptäckt ett nytt mänskligt organ, som bland annat verkar fungera som stötdämpare.

  Enligt en studie som har publicerats i Scientific Reports, Natures nättidskrift för vetenskapliga studier med öppen tillgång, kan vi ha ett hittills helt okänt organ i människokroppen: interstitium.

  Interstitium beskrivs som ett tunt och komplext nät av vätskefyllda hålrum som är starka och flexibla, men så små att de har undgått alla fram tills nu. Det finns i bindväv i hela kroppen, under huden och mellan organ, runt artärer och muskler.

  Det hela började när två läkare undersökte gallgången hos en patient med hjälp av endoskopi, för att leta efter tecken på cancer. De använde sig av ny bildteknik som gör det möjligt att närmare undersöka levande vävnad och kunde då upptäcka ett tidigare okänt hålrum. Då kopplades Neil Theise, professor i patologi vid New York University Langone School of Medicine, in.

  Neil Theise berättar för The Daily Beast om upptäckten av ett mönster bestående av mörka band som skilde ”konstigt formade ljusa utrymmen” åt. Det konstiga mönstret visade sig inte bara i levande vävnad från gallgången, utan också i andra delar av kroppen.

  Den huvudsakliga uppgiften för nätet av de vätskefyllda hålrummen verkar vara att fungera som stötdämpare, som skyddar andra organ och muskler. Men det verkar också finnas en koppling mellan interstitium och lymfsystemet, vilket enligt forskarna bakom studien skulle kunna förklara hur cancerceller metastaserar och varför cancer kan spridas så snabbt till andra organ.

  Forskarna konstaterar att deras resultat bland annat kräver en omprövning av flera olika organs ”normala, funktionella aktiviteter”.

  För att interstitium ska få kallas ett organ krävs konsensus bland forskare.
  Ania Obminska

 3. 3
  Maud Marie Ryding Lönnberg säger

  NyTeknik
  Behandling av halsbränna förebygger cancer

  Att medicineras eller opereras för svår halsbränna förebygger cancer i matstrupen, visar en ny studie vid Karolinska Institutet med närmare en miljon nordiska patienter.

  Runt tio till 20 procent av den vuxna befolkningen har problem med svår halsbränna och sura uppstötningar, så kallad reflux. Detta är den största riskfaktorn för cancer i matstrupen.

  Halsbrännan kan behandlas med medicin som gör magsäcksinnehållet mindre surt eller med operation. Tidigare studier har inte entydigt visat att behandlingar mot sura uppstötningar förebygger matstrupscancer och de har heller inte varit tillräckligt stora eller långa för att kunna dra säkra slutsatser, enligt ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.
  Läs mer:Vaping ökar risken för dna-mutationer

  Men nu menar forskarna att de är säkra på sin sak.

  I den nya studien har forskarna använt sig av hälsodataregister mellan 1964 och 2014 från de fem nordiska länderna.

  Av 940.000 patienter hade 895.000 fått medicinsk behandling och av dessa drabbades 0,3 procent eller 2.370 patienter av cancer i matstrupen.
  Läs mer:Zombiegen skyddar elefanter mot cancer

  Även hos dem som opererats för mycket svår halsbränna så sjönk risken för att utveckla cancer och bara 0,4 procent fick matstrupscancer.

  ”Resultaten visar att effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling av reflux förebygger cancer i matstrupen”, säger John Maret-Ouda, en av författarna till studien, i pressmeddelandet.

  Resultaten presenteras i tidskriften JAMA Oncology.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Maud Marie Ryding Lönnberg
  En annan bra behandling mot halsbränna är att äta LCHF-kost. Det är vi många som har upptäckt.
  Min tro är att högt blodsocker av kolhydrater försämrar tonus (muskelspänning) i övre magmunnen. Så när man minskar blodsockret så förbättras funktionen i övre magmunnen och man håller tätt mot magsyran. Det borde också minska risken för cancer i matstrupen.

 5. 5

  ”Major threat” bör väl närmast kunna översättas till ”betydande hot”, inte ”största hotet”.

 6. 6

  Trevlig artikel, Annika! Om du vill kan jag översätta/återge sådant innan du publicerar det, samt sedan länka hit till dig.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 Martin Gustavsson
  Jättebussigt om du vill tolka artiklar. Du kan göra det och lägga texten till dig, så kan jag länka till dig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa