Vid vilken ålder och av vilken orsak dör LCHF-are?

Harvardstudien: Dietary carbohydrate intake and mortality.. påstod sig komma fram till att de som åt lite kolhydrater (<30-40) dog tidigare än de som åt drygt hälften (50-55) av sin energi från kolhydrater. LC-arna skulle dö i genomsnitt vid 79 års ålder  medan moderat-carbarna skulle dö i genomsnitt vid 83 års ålder. Vi skulle alltså dö i genomsnitt 4 år tidigare än bröd-, pasta- och potatisätarna.

Denna beräkning var dock gjord på enbart fantasier. Ingen kan ju veta när vi ska dö, inte heller Harvard-forskarna. Ändå avråder de från LCHF. Men LCHF fanns inte definierat på 80-talet när deras studie startade. De som åt lite kolhydrater då kunde göra det i form av enbart socker, och fettet kunde vara i form av margariner och omega-6-oljor. Industrikemikalier kunde intas obegränsat.

I ARIC-studien hade de bara fått ihop drygt 300 personer som åt <30E% kh. Det var ett antal av dessa som dog under studietiden. Det borde ha varit fullt möjligt att titta på vad dessa dog av för orsak, men det gjordes inte, eller man har i varje fall inte redovisat det. Jag mailade till Zoë Harcombe och frågade. Hon svarar att under Supplement får man fram en pdf med Appendix. Där hittar man på sidan 4 kurvor över dödsorsaker. LC-arna hade inte dött av hjärtkärlsjukdomar i signifikant högre grad, utan det var av ”andra orsaker”.
LCHF-antagonisterna brukar ju varna för LCHF med argumentet att fettet är farligt för hjärtat, men i så fall skulle de ju ha dött av det i studien. En möjlighet är att det rörde sig om alkoholmissbrukare som dog av alkoholrelaterade orsaker. Alkoholmissbrukare kan ju få ett lågt intag av kolhydrater eftersom de dricker mycket alkohol.

I vilket fall kan man inte säga utifrån denna studie att det är farligt att äta LCHF. Det finns alldeles för många oklarheter i materialet.

Och som sagt – det är väl viktigast hur hälsan är innan man dör. Vi vill gärna dö friska – och inte multisjuka som man blir av lågfett-högkolhydratkost. Eller?

 

Comments

 1. 1

  Alla ska vi dö. Även LCHF:are. Man får ju flera hypoteser som kan påverka. Bland annat -. Är det en viss grupp av människor som äter LCHF i något avseende? Har de tidigare haft metabolt syndrom? Är det en viss typ av människor som kan äta även kolhydrater (i måttliga mängder) högt upp i åren? Det är nästan omöjligt att designa en sån här studie så att den ger något intressant utfall.

 2. 2
  Dan Uhrbom säger

  Ja, det är nog en omöjlighet att göra dylika studier på det viset.

  Adam som bara åt äpple blev ju 930 år…och hans barn som åt mer och mer dog tidigare och tidigare i flera generationer. Den sista som nämns dog vid 160…..

  Man kanske kan säga att mat förgiftar oss?

 3. 3
  sten bjorsell säger

  Om vi ska vara nästan lika spekulativa som Harwardprofessorerna kan vi ”säkert” säga att alkoholmissbruk kan leda till tidig död, dock ej via kärlsjukdomar, vilket är välkänt att alkoholister sällan får .

  Med pengar kan man tydligen få vilka vilda hypoteser som helst publicerade som vetenskap, eller av vetenskasmän, av många fattiga universitet. Kan Harvard kortlistas som ”lättköpt”?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa