Lever LCHF-are kortare?

 

Dagens nyhet på SVT:  För lite kolhydrater förkortar livet. Man kan tro vad man vill om studiens resultat, men LCHF fanns ju inte när den studien genomfördes. Man vet ju inte vad de som åt mindre kolhydrater åt istället. De kanske åt margariner eller annat elände.
Artikeln i Lancet.
Forskarna Lagiou och Trichopoulou är kända för att komma med epidemiologiska resultat som är beställda av livsmedels- och läkemedelsindustrin. De var aktiva redan när striden stod om tobaken, då var det tobaksindustrin som betalade dem.
Skulle det vara så att jag ska leva några år kortare med LCHF så väljer jag hellre en god hälsa nu i yngre ålderdomen än att leva några år längre, sjuk, i äldre ålderdomen. Och jag vill hellre dö frisk vid 79 års ålder än vid 83 efter ett eller flera decennier av multisjukdom.
Vi får se om vi får se några mer avancerade tolkningar av studiens resultat.
Kostdoktorn har skrivit om studien. https://www.dietdoctor.com/se/kan-kolhydrater-forkorta-ditt-liv

Aseem Malhotra har skrivit en kommentar om studien.

Lars Bern.  Angela StantonMartina JohanssonErik Edlund.    Ann FernholmZoë Harcombe.   Diet Doctor.
Chris Kresser.

 

Comments

 1. 1

  En ny studie står det skrivet under bilden via länken.

 2. 2
  Bertil Sandberg säger

  Bertil Sandberg
  Jag äter så Ketogen LCHF jag kan och mår bra av det.
  Slarvar ibland men annars.
  Det är många pillerproducenter och många inom livsmedelsindustrin som har synpunkter.
  Jag bryr mig inte om dessa!

 3. 3

  Jag såg artikeln och blev förundrad. Det framgår inte vad det var för slags kolhydrater det handlade om. Själv måste jag äta grönsaker för att må bra. Men skyr pasta,ris och potatis som pesten. Det var konstigt att de inte specificerade detta. Sen framgick det inte heller om resultaten var statistiskt signifikanta och andra viktiga data om studien, Det är skrämmande att journalister publicerar så dåligt underbyggda resultat.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Livsmedelsindustrin har ju under de sista 40 åren lyckats ”föra över” de flesta av oss från moderat animalisk kost med ganska högt fettintag till mera (snabba) kolydrater och mer växtfetter. Billiga stapelvaror som man tjänar mest pengar på. LCHF är motsatsen och vi som mår bättre med mindre sådant har blivit levande reklam för hälsosammare leverne. Allvarligt hot! Eftersom övergången till mer kolhydrater inte baserades på vetenskap utan röstades fram av ”vetenskapsmän”, precis som SLV tar fram den Svenska varianten av EUs ILSI-råd, kan man förvänta sig liknande välbetalda beställningsjobb för att försöka styra tillbaks fårskocken så att profiten man kan göra maximeras igen. Snuskigt men troligt.
  Att de i USA som sedan 1987 åt mest kött, alltså typ McDonalds som ofta där är baserat på kött med hormontillskott som vanligen förtärs med chips och söta såser levde kortare än de som inte åt snabbmat tror jag absolut. Men det är mycket långt ifrån det som ställer till problemen för snabbmatsindustrin idag, LCHF, det man strävar att demonisera nu igen.

 5. 5

  Det är en självrapporterad studie över trettio års tid som omöjligen kontrollerar effektivt för relevanta faktorer som i kontexten korrelerar med nivåerna av kolhydratintag. Den är helt värdelös i fråga om att säga någonting definitivt om den relativa relationen mellan kolhydratintag och överdödlighet.

 6. 6

  Kollat i kväll Lars Bern´s blogg : Anthropocene.live…..Dom är köpta ( the Lancet ) via stora livsmedelsindustrier….

 7. 7

  Hej,
  om ni vill läsa kommentarer på engelska, från UK så kan ni öppna den här länken. Många intressanta kommentarer till denna tveksamma studie.
  https://www.reddit.com/r/keto/comments/97zwph/science_bbc_lowcarb_diets_could_shorten_life/e4cmkqb/

 8. 8

  Det här är äkta ”fake news”! Jag såg fördjupningen på Aktuellt igår. Vidrigt!!!

  Rubriken är mot LCHF, men ingen fick försvara oss. Endast professor myndighet fick tala till folket. Lögnen regerar! Våra skattepengar används av SVT för att sprida näringslivets ”vetenskapliga” lögner!

  Sverige är ett otäckt land och här fick SD tusentals röster av missnöjda tevetittare. Vi VET ju att det är lögn alltihop. Allt är ett angrepp på vår metabola medvetenhet. Den är industrifientlig. I Sverige är BNP det viktigaste. Sanningen och god hälsa är mindre viktigt.

  Hoppas någon eller fler anmäler inslaget som partiskt och falskt?

 9. 9

  Ännu finns det väl knappast någon levande människa i västvärlden som levt LCHF hela livet som man kan titta på vad gäller livslängd, dvs som är rejält gammal idag … ?

 10. 10
 11. 11

  När jag läste om den här studien på text-tv så fick jag intrycket att det inte rör sig om en studie, utan en teori.

  Att de inte har studerat människor som äter lite kolhydrater i 30 år och kollat hur länge de lever, utan att de bara har beräknat hur länge de borde leva.

  Har jag rätt?

 12. 12
 13. 13
  Lars Henrik säger

  Efter att ha läst vetenskapsjournalisten Ann Fernholms kommentarer till studien funderade jag över hur andra mer seriösa forskare som är kritiska mot lågkolhydratkost ställer sig till denna forskning. Måste de inte känna sig obekväma att befinna sig i detta suspekta sällskap? De har ju ändå kunskapen att se igenom forskningsmetodiken.

  Faktakoll: Ekots onyanserade rapportering om kolhydrater
  https://annfernholm.se/2018/08/17/onyanserat-om-kolhydrater-pa-ekot/

 14. 14
  Maud Marie Ryding Lönnberg säger

  BBC News 15 Aug 2018

  How the humble cabbage can stop cancers
  By James Gallagher Health and science correspondent, BBC News

  Scientists say they have discovered why some vegetables – including cabbage, broccoli and kale – can reduce the risk of bowel cancers.

  That cruciferous veg is good for the gut has never been in doubt but a detailed explanation has been elusive.

  The team at the Francis Crick Institute found anti-cancer chemicals were produced as the vegetables were digested.

  Cancer Research UK said there were plenty of reasons to eat more veg.

  The work focused on how vegetables alter the lining of the intestines, by studying mice and miniature bowels growing in the lab.

  Like the skin, the surface of the bowels is constantly being regenerated in a process that takes four to five days.

  But this constant renewal needs to be tightly controlled, otherwise it could lead to cancer or gut inflammation.

  And the work, published in the journal Immunity, showed chemicals in cruciferous vegetables were vital.

  Fruit and veg: For a longer life eat 10-a-day
  Fibre and whole grains ’reduce bowel cancer risk
  Bowel cancer screening to start earlier at age 50 in England

  From kitchen to cancer prevention?

  The researchers investigated a chemical called indole-3-carbinol, which is produced by chewing such vegetables.

  ”Make sure they’re not overcooked, no soggy broccoli,” said researcher Dr Gitta Stockinger.

  The chemical is modified by stomach acid as it continues its journey through the digestive system.

  In the lower bowel, it can change the behaviour of stem cells, which regenerate the bowel lining, and of immune cells that control inflammation.

  The study showed diets high in indole-3-carbinol protected the mice from cancer, even those whose genes put them at very high risk of the disease.

  Without the protective diet, the gut cells divided uncontrollably.

  Dr Stockinger added: ”Even when the mice started developing tumours and we switched them to the appropriate diet, it halted tumour progression.”

  Signs of bowel cancer include persistent:

  blood in the stools
  changes in bowel habits, such as going to the toilet more often
  tummy pain, bloating or discomfort

  Dr Stockinger said the findings were a ”cause for optimism”.

  She has reduced the amount of meat she eats and now consumes a lot more vegetables.

  She told the BBC: ”A lot of dietary advice we’re getting changes periodically – it is very confusing and not clear cut what the causes and consequences are.

  ”Just telling me it’s good for me without a reason will not make me eat it.

  ”With this study, we have the molecular mechanisms about how this system works.”

  Prof Tim Key, from Cancer Research UK, said: ”This study in mice suggests that it’s not just the fibre contained in vegetables like broccoli and cabbage that help reduce the risk of bowel cancer, but also molecules found in these vegetables too.

  ”Further studies will help find out whether the molecules in these vegetables have the same effect in people, but in the meantime there are already plenty of good reasons to eat more vegetables.”

 15. 15

  Min grundregel är att om en guru eller professor bevisar att det är livsviktigt att minska köttintaget och öka andelen vegetabilisk, besprutad och industriproducerad global monokulturmat. Då är den gurun eller professorn lurade självbedragare!

  Den industriella matproduktionen har en gemensam utveckling, som vargen och vår moderna tamhund. Allt som en gång var balanserat och starkt, är nu förstört av människan. Att försöka inbilla mig att det löser cancerns gåta är ett bevis för total omedvetenhet om metabolism och biokemi.

  Det sorgliga är att dessa falska slutsatser anammas av onkologen och cancerpatienterna, liksom den veganska antipopulationsagendan!

  Jag som lever i naturens biomassa är fullständigt förbluffad över hur naturen plötsligt är full av biomassa i överflöd efter bara några regnskurar.

  Kineser har i årtusenden forskat på naturens läkande förmågor och vi kan nog konstatera att den medicin vi söker kommer vi att kunna finna i naturen. Men inte i någon av de för evigt förbannade industriella, kemiska, globala monokulturerna!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa