Ökad frakturrisk efter överviktsoperation

Netdoktor: Ökad frakturrisk efter överviktsoperation.

Man såg 30% ökad frakturrisk efter överviktsoperation. Man trodde att det berodde på minskad belastning av skelettet efter viktnedgång – men frakturrisken var inte proportionell mot viktnedgången.
En kvalificerad gissning är att den ökade frakturrisken beror på näringsbrist efter stympningsoperationen. Även fallrisken ökade vilket också är oroväckande och tyder på att även hjärnan är påverkad av näringsbristen.

Det vore önskvärt att man gjorde en jämförande studie beträffande frakturrisk mellan överviktsopererade och personer som gått ner i vikt med hjälp av LCHF.

 

Comments

 1. 1
  XMargareta säger

  Är jag förvånad?

  Tyvärr, nej!

  Detta har jag väntat på. Och jag väntar tyvärr mer av samma slag.

 2. 2
  Sqeptisk säger

  Det gamla kirurgskämtet (och i många fall sanning) gäller även här……..”Oskuret är bäst”

 3. 3
  XMargareta säger

  Kan eventuell? övertro på detta ingrepp ha någonting att göra med den,
  (enligt de som känner till och vittnat angående detta),
  förmodade dåliga utbildningen och insikten
  i betydelsen av rätt intag av mikro-, samt makronäringsämnen inom medicinyrkena?
  och hur matsmältningssystemets kurans inverkar på hälsan?….

  …samt okunskapen/oviljan att ta till sig de strålande resultaten av LCHF?

 4. 4
  Maritta Sundin säger

  Men många av dem som gör denna operation har nog provat det mesta. Men man saknar inte viljan att gå ner i vikt men man har inte karaktären att sluta äta.
  För även om man äter lchf så kan man ju inte äta hur mycket som helst. Jag har flera personer i min bekantskapskrets som gjort denna operation och alla äter kosttillskott så man är ju från vårdens sida väl medveten om problemet.
  Kan ju tillägga att de mår bra när de kommit in i vad och hur mycket de kan äta och det skiljer sig från person till person.

 5. 5

  Här kommer info till de som ska opereras från Södermanlands läns landsting.
  Det uppträder, som ni kan läsa en hel massa problem efter en operation -finns säkert en hel del patientberättelser som är ganska ledsamma.

  https://www.landstingetsormland.se/PageFiles/13618/Kostr%C3%A5d%20till%20dig%20som%20ska%20genomg%C3%A5%20en%20gastric%20bypass%20eller%20en
  %20gastric%20sleeve.pdf

 6. 6

  #4 – jag trodde att man har slutat säga så här om överviktiga – ”men man har inte karaktären att sluta äta.”. Det sa man på 60- 70- talet till överviktiga om man ville vara elak. Nu finns så mycket information om överviktsproblematiken. Läs om t ex My, lchfingenjören, HalvaLinda m fl. Deras bloggar är läsvärda – om hur Lchf- och Ketogen kost hjälpt dem till ett hälsosamt liv och reducering av deras övervikt.

 7. 7

  Här är en länk till Kostdemokrati där några som gått igenom Gastric-by-pass berättar om hur det blivit för dem. https://www.kostdemokrati.se/links/2012/08/19/annes-helvetes-resa/

 8. 8
  Maritta Sundin säger

  6
  Det är så frustrerande att du hela tiden väljer att misstolka det jag beskriver. Elak…det är så mina bekanta själva beskrivit sin situation…de har inte karaktären att låta bli att ta mer eller låta bli gosakerna
  . Jag tycker oxå lchf är rätt väg men den funkar inte om du inte kan begränsa matintaget där heller.
  Naturligtvis så vet ju jag att många får problem och en del helvetiska sådana och andra mår hur bra som helst.
  Men man måste respektera dessa människors val. Det är lika elakt att fnysa åt deras val….när de kunde valt lchf.
  Sen finns det ju övervikt av sjukliga skäl.
  Men om man sett några program av Biggets loser så har jag då inte hört någon av dem beskriva sin övervikt med annat än just karaktär och oförståelse för mängden mat man behöver i förhållande till rörelse.

 9. 9

  Vet inte vad du avser med din text. Du refererar till Biggest looser som är ett väldigt vilseledande bantningsprogram som inte kan hjälpa överviktiga människor alls.
  Annika Dahlqvist har kommit fram till att man blir frisk, o smalare i regel, när man börjar leva efter hennes Lchf-anvisningar som finns här på hennes blogg.
  Jag försöker berätta att fetma inte har med karaktär att göra.- Kanske människor fått höra att de har ” dålig karaktär” eftersom de blivit så överviktiga. Därför sätter de samma stämpel på sig själv. Att tänka att man ”har dålig karaktär” är hindrande – istället bör vi sprida kunskap hur det verkligen ligger till. Att det Inte är fel på”karaktären” – är ett positivt budskap – ”dålig karaktär-tänket skapar skuldkänslor och uppgivenhet hos överviktiga. De behöver istället få höra att det finns möjligheter för dem att bli friska och förstå hur de verkligen kan komma tillrätta med fetman. Det är att visa människor respekt och omtanke. – Det är aldrig för sent att få ny information. Kunskap ger kraft, energi och mod.,

 10. 10
  XMargareta säger

  Hur man än ser på problematiken, så tolkar jag det så att det finns risker med metoden, som många kanske inte alltid sett från början.

  Det är mot den bakgrunden, som jag, ända från början, när man började utföra dessa ingrepp, faktiskt tänkte, att det efterhand kanske skulle uppstå biverkningar i den stil man nu sett.

  Man kan undra om de tillskott man rekommenderar/erbjuder blir tillräckliga i längden.
  Tillåt mig, att tvivla på det.

  Det har, om jag inte är felinformerad, tagit olika lång tid för olika personer, innan vissa symptom visat sig.

  Tänk om den läkare man hade kontakt innan beslutet om operation hade kunnat ge välinformerad information, om tex LCHF.
  Det tycker jag man kan begära, nu när det finns sådan info.

  I alla fall kanske en del opererade, nu i efterhand, önskar att detta hade varit fallet, när de sedan sitter där med sin kapade magsäck och att det är för sent, att ångra sig.

  Ännu viktigare borde det vara, att vederhäftig och korrekt info ges innan viktökningen nått katastrofala nivåer.

  Visst en del klarar inte av att hålla den bästa dieten, men det minsta man kan begära är korrekt info.

 11. 11
  Maritta Sundin säger

  9
  Vi byter ordet karaktär till ordet självdisciplin. För det är där det hela brukar brista. Oavsett vilken metod du väljer så är man i början peppad . Men när det gått en tid ska den metod du valt bli rutin oavsett storhelger tråkiga och roliga händelser. Då har inte alla den självdisciplin som behövs för att inte falla i gamla spår. Alla har inte den och det är inget att skämmas för och heller inget du själv behöver förneka bakom några andra skäl som psykologiskt låter bättre. Sen mår ju inte alla överviktiga dåligt utan är glada och nöjda ändå.
  Jag kan gå till mig själv jag har inte gått ner med lchf men jag håller den vikt jag har och är glad och nöjd med det.
  Sen nämnde jag inte Biggest loser som ett alternativ till lchf eller någon annan bantningsmetod utan mer hur de som deltager ger som skäl till sin övervikt. Jag tycker både maten och träningsmetoderna är helt fel.

 12. 12
  Elisabeth G säger

  # 11

  ”Vi byter ordet karaktär till ordet självdisciplin.”

  Det blir inte ett dugg bättre utan precis lika illa, felaktigt och – faktiskt – kränkande. Det enda ”positiva” med ordet är att det får de som fixar sin viktminskning att känna sig bättre än alla andra.

  Kalorier är ett värdelöst mått. Äter man rätt sorts mat kan man äta sig mätt och normalisera sin vikt utan att fundera över hur mycket man äter. Innan jag fann LCHF gick jag upp i vikt på 1 300 kcal. När jag började äta LCHF, gick jag ner i vikt på dryga 3 000 kcal.

 13. 13
  Maritta Sundin säger

  11
  Självdisciplin är faktiskt något du kan träna upp så det är inte konstigare än att lära sig att äta rätt .
  Var det ingen som talade om för dig att med för få kalorier så signalerar vår förträffliga hjärna….här pågår svält här gäller det att spara.
  Har man karaktär kan man ju öva upp sin självdisciplin och aldrig ge upp sin lchf

 14. 14

  #12 Tack Elisabeth G.
  För min egen del är jag nöjd o glad över att jag fått kunskap om lchf-metoden. Om man följer den så blir man mätt o nöjd och det är inte svårt att låta bli sockret för mig. Metoden är så bra. Mår bättre än tidigare och behöver inga mediciner. – Tack Annika Dahlqvist – det fungerar!

 15. 15

  Här är en länk som berättar om vad hungerhormonet lepitin kan göra i vår kropp. Martina Johansson har alltid så mycket bra info om hur våra kroppar fungerar. – Här beskriver hon Lepitinprotokollet som säkert kan var till hjälp för många som kämpar med sin vikt. – Det är så bra att det finns så mycket värdefull kunskap på webben. Jag lyssnade till Martinas föredrag på Lchf-konferensen i år.
  https://martinajohansson.se/balansera-dina-hormoner-med-leptinprotokollet/

 16. 16
  Maritta Sundin säger

  Jag äter LCHF för att jag har diabetes typ 2. När jag började med detta sa min diabetessköterska…då kan vi snart ta bort medicinerna. Så har det inte blivit och det beror inte på att LCHF är fel väg utan mer att jag inte kan motionera…just nu pga diskbråck i kombination med polyneuropati och cancer
  Jag funderar ibland på hur mycket mina levermetastaser påverkar diabetes.
  Jag är inte speciellt överviktig 162cm och 65.5 kilo men kunde jag promenera mer så kunde jag nog få bort ett par kilo och då skulle jag nog oxå kunna få ner blodsockret lite. Men det kommer att kräva både karaktär och självdisciplin att ge sig ut och bortse från smärtan och att benen inte vill det jag vill.
  Men jag har båda delarna…jag slutade ju röka för fyra år sedan.

 17. 17

  16

  Har en bekant med T2 som trots LCHF hade svårt att få ordning med blodsockret. Nu har äntligen perioder med fasta gjort att saker och ting till slut börjar gå åt rätt håll. Kan rekommendera att du läser på om fasta, hos Jason Fung t ex.

 18. 18
  Maritta Sundin säger

  17
  Ok jag lyssnade på hans råd om olika metoder att fasta. Jag har ju en del mediciner som jag måste ta med mat. Men jag fastar för det mesta tolv timmar/dygn och har gjort det under ett par års tid. Men tack för rådet.

 19. 19

  Maritta du skrev: ”Var det ingen som talade om för dig att med för få kalorier så signalerar vår förträffliga hjärna….här pågår svält här gäller det att spara.”

  Gå ned till rubriken ”Problemet med socker och stärkelse” i länken: https://www.dietdoctor.com/se/lchf

  Om Man har problem med att släppa ”gamla favoriter”, då gäller det att hitta LCHF alternativ,som fungerar lika bra som de gamla högkolhydrat favoriterna.

  Själv åt jag mycket glass innan jag hittade LCHF, och därför gick jag in på ”kolhydrater i fokus”, och frågade om någon kände till något bra lågkolhydrat alternativ till glass,och de rekommenderade mig att vispa tjockgrädde, och hälla i frysta bär. Då blir det mycket mindre kolhydrater än vad det är i glass, och det har fungerat utmärkt för mig.
  Sedan kan man behöva ändra sinna matvanor. Alltså på LCHF så får man inte så stora blodsocker-svängningar, som på högkolhydratkost, så därför kan det vara bra, att prova att äta mindre ofta. Det är inte svårt, när man väl fått ner blodsockersvängningarna. Första gången man provar, så känner man sig hungrig i 20 minuter, men om man har fått ner insulinnivåerna, så går ”hungern” över sedan.

 20. 20

  LCHF är ett metabolt biokemiskt medvetande som väcks i individen. Det vi en gång kallade sanning, visade sig vara ett hopkok av lögner och vårt medvetande kan börja en ny och mer välinformerad resa genom livet. Beroende på individens nyfikenhet växer medvetandet till att söka en mer naturlig livsstil med mer naturlig ursprungsföda.

  Jag har nu blivit medveten om att jag saknar både karaktär och självdisciplin. Istället har jag studerat varför jag blir slav under min hjärna och kropp och ibland bilir självdestruktiv och förstått att dessa beteenden är signaler för kroppens arbete och dess näringsbrister och mineralbrister. Eller så är vi slavar under parasitsvampar eller cancertumörer som har förmågan att styra och kontrollera vår hjärna, till vårt sista andetag.

  Jag känner människor som har karaktär och självdisciplin. De är facsister mot sig själva och de blir fascister mot sina medmänniskor! De betvingar sina egna själar tills de får leukemi eller MS! De människorna är dom som stryker med först. De som betvingar Naturen förtjänar inte att leva. De saknar acceptans för sina kunskapsbrister och lever i ett tillfälligt omedvetet metabolt tillstånd. Kort sagt de är idioter!

 21. 21
  Maritta Sundin säger

  19
  Jag har inte ens nämt ordet kalorier inte heller att du ska äta sockersöta produkter. Det var elisabeth g som skrev om viktnedgång och kalorier. Hon skrev jag gick upp i vikt på 1300 kalorier innan jag började med lchf och att med lchf nu hade viktnedgång trots att hon åt 3000 kalorier med lchf. Då skrev jag ….var det ingen som talade om för dig…. Och då hänvisar jag till en annan skribent kicki och t.ex martina johansson om det jag menade nämligen lepitinets betydelse när vi får i oss för lite näring….vilket ju hände elisabeth när hon trodde att lite kalorier skulle ge viktnedgång.
  20#
  Sen det andra med karaktär och självdisciplin…för mig får människor gärna vara ryggradslösa…i min värld ansvarar var och en i första hand för sig och sitt liv.

 22. 22

  Läste på Kickis länk om några av de magstympade personernas helvetesresor på Kostdemokrati……
  är så att man gråter blod när man hör om dessa hänsynslösa metoder….
  Kanske man måste vara geni för att förstå att slika metoder förr eller senare leder till allvarliga näringsbrister, trots olika tillskott, för dessa stackars utsatta, som fortfarande litar på våra ”professorer”…….
  Och året är 2018…

 23. 23
  Mumballoo säger

  ”I min värld ansvarar var och en i första hand för sig och sitt liv” Ryggradslösa! Känner inte igen såna ord på ett LCHF forum! I Gäller detta våra sjukdomar oxå? Näringsbrist eller förgiftning? Ger vi våra kroppar vad de behöver finns inneboende krafter som helar och läker! Detta har LCHF rörelsen genom upplysning goda råd och positiv anda i mängd gett till världen! Maritta läs och begrunda Georg W! Den 22 aug 2018 firar jag 10 år med LCHF – Tack Annika!!

 24. 24

  # 22 Finns det uppföljande studier som verkligen tar problemen efter operation på allvar? Det måste finnas massor med patienter att följa och intervjua – minst en operation om dagen i Sverige nu under ca 20 år.

 25. 25
  Maritta Sundin säger

  23
  På Soreg kan du läsa en 32 sidig rapport för år 2016.

 26. 26

  S p e k u l a t i o n e r

  Netdoktons artikel fick mig att spekulera.
  Jag citerar några rader ur själva artikeln.:

  ”– Gastric bypass är en väletablerad metod med goda resultat för att minska fetma, diabetes och dödlighet, så självklart betyder inte våra fynd att man ska sluta operera, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och överläkare på universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

  Kan det vara så att professor Lorentzon ”puffar” för förebyggande, ”benstärkande” behandling i samband med magsäcksoperationerna?

  Han har varit involverad i bl.a. en studie som handlar om den nya substansen romosozumab. Den sägs stärka skelettet och har tagits fram av läkemedelsbolagen Amgen och UCB Resubmit Biologics. Ansökan om godkännande har lämnats in till europeiska läkemedelsmyndigheten januari 2018 enligt pressrelease från Amgen.
  https://www.amgen.com/en-au/media/news-releases/2018/01/european-medicines-agency-accepts-filing-for-evenity-romosozumab/

  Så här såg Mattias Lorentzons jävsdeklaration ut 2016-11-02 (under artikel om osteoporos i Läkartidningen)
  ”Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Mattias Lorentzon har fått föreläsningsarvode från Amgen, Lilly, Novartis, Meda, Servier, GE-Lunar och Santax Medico/Hologic.”

 27. 27
  Gunnar Isaksson säger

  Det är häpnadsväckande att man utför kirurgiska operationer som tvingar patienten att resten av livet knapra på syntetiska kosttillskott. De verkar tyvärr inte hjälpa särskilt mycket. Inte blir det bättre av att man skrämt människor från att äta ägg och lever som är otroligt näringsrika.

  Mitt förslag är att patienterna läggs in ca 2 veckor och från början ger dem exogena ketoner. Det är tillskott som innehåller rejält med ketoner. Det gör att kroppen börjar använda sig av ketoner så de inte blir utsvultna. Samtidigt får de bra LCHF mat utan inblandning av dietisternas vanföreställningar.

  De exogena ketonerna gör att övergångsbesvären mildras. Svårt insulinresistenta människor kan ha mycket stor nytta av den mjuka övergången till LCHF.

  Därefter tror jag inte att magoperationer behövs. Undrar just om det blir lika dyrt som en magoperation?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa