Ge patienter med typ 2-diabetes en bättre chans att överleva

Debattartikel i SVT.se. Två professorer propagerar för massiv farmakabehandling av diabetes. Ingenting nämns om kostbehandling.

Var finns den jämförande studie som visar att det är bättre med massiv farmakabehandling än LCHF-kost för t2-diabetiker? Jag har inte sett den.

Däremot har jag sett flera som har visat att LCHF är bäst mot typ2-diabetes. Dessa professorer har dock ignorerat dem. De passar inte i deras världsbild.

En intressant aspekt är att professorerna skriver att förhöjt kolesterol är en riskfaktor för diabetiker. Det är inte sant. Diabetiker med högre kolesterol har inte större risk för hjärtsjukdom och -död.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Tråkigt att två professorer kan vara så utomordentligt dåligt informerade.

  Att det statliga SVT inte har något kommentarsfält beror väl på att medicinpropagandan man idag sprider alltför ofta får direkt mothugg från oss, folkmassan, och därigenom ofta blir alltför nyanserad, alltså urvattnad propagandaeffekt.
  Redan Hippokrates ansåg att maten är vår medicin, medans de två professorerna kanske även glömt vem de svor eden till.

  Professor Mats Eriksson är ”adjungerad”, dvs betald av någon annan än KI.

  ”Adjungerad – En professor som tillsätts med extern finansiering”. Sverige tillåter att personen som betalar den adjungerade professorn hemlighålls! När det gäller medicin används sådana professorer ofta i reklamsyfte. Alltså istället för att presentera vetenskapliga studier låter man vetenskapsmän med bästa möjliga titlar tycka, precis som i artikeln. Mycket osmakligt, då människors livslängd och hälsa står på spel.
  Framförallt då fusket med hur man t.ex. ser till att statiner ”knappt har några biverkningar alls” går till, och att de med högst kolesteroil lever längst efter 65, etc..

  Eftersom Eriksson forskar på blodfetter kan man gissa på finansiering av någon statintillverkare.

  Och professor Lars Rydén är professor eremitus, pensionerad sedan länge och nu nästan 80.

 2. 2
  Kenneth Thorberg säger

  Tack till dig Sten Björsell för ytterligare info runt dessa figurer. Klickade på mail-adresserna som står i deras namn nedanför artikeln , men de leder bara till svt-opinion…så att de kan se till att dessa Big Pharma-försäljare slipper ta emot kritik. Letade vidare på KS hemsida men hittade inga mail-adresser där heller.
  Nån som vet mer här ?

 3. 3
  Lena i Umeå säger

  Jag hittade följande e-postadresser:
  Lars.Ryden@ki.se
  Mats.Eriksson@ki.se

  Tror det ska vara korrekta adresser.

 4. 4
  Henrik säger

  Om de gör en studie, så bör den väl ge bättre resultat, än denna studie: https://blog.virtahealth.com/virta-healths-treatment-for-sustained-type-2-diabetes-reversal-provides-new-hope-for-chronic-disease-patients/

  Statin behandling av patienter bör upphöra, då de inte är ekonomiskt fösvarbart. https://lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2017/08/Lakare-som-ordinerar-statiner-bor-lasa-oversikt-i-Lancet/

  Kostbehandling av typ 2 diabetes har Virta Health visat vara effektivt, och ekonomiskt försvarbart, Ryden och Erikssons förslag verkar inriktat på att gynna läkemedelsindustri främst, eftersom de inte alls talar om det faktum att typ 2 diabetes är en sjukdom som går att bota. 60% av de som följde Virtas behandling var efter år 1 fria från diabetes.Dessa behandlingar fortsätter och det finns skäl att ro på ännu bättre resultat efter år 2.
  Ryden och Eriksson verkar inne ha insett det som professor Roy Taylor påvisade för 15 år sedan, att typ 2 diabetes är en sjukdom som går att bota.

 5. 5
  Maud Marie Ryding Lönnberg säger

  As usual Yes…

 6. 6
  Piltson säger

  Det finns ungefär sexhundra ”adjungerade” professorer i Sverige. Det är väldigt tokigt att ett statligt universitet skall ge denna rang och värdighet till privat avlönade personer utan att man ens får veta
  var pengarna kommer ifrån. Speciellt besvärligt känns det när det handlar om långsiktiga folkhälsointressen.

 7. 7
  Berit Hasselmark säger

  Jag har – tack o lov – inte diabetes och är inte med i något vårdsammanhang här. Men det är ju lätt att notera de mycket stora skillnaderna mellan

  1) http://www.diabetes.se och 2) http://www.diabetes.nu .
  —- På den första ondgör man sig högt över denna komplett okontrollerbara sjukdom och menar att mer, mer,, mer pengar behövs för mer och mer forskning. Man har inget hopp att komma med alls.
  — På den andra ges massor av hjälp, kunskapsbanker, listor på kolhydrater. Det hela ser riktigt hoppfullt ut.

  Mycket intressant jämförelse!

 8. 8
  sten bjorsell säger

  5-Piltson: Gissar att de flesta ”farliga” är hyrda av läkemedelsföretag, livsmedelsföretag och jordbruksindustrin.
  Effekten på livsmedel är att de produkter industrin kan göra störst netto på, billiga spannmålsprodukter och billiga omega-6 inflammatoriska oljor, ges ”vetenskapligt” stöd genom adjungeringen. Hur många av dessa köpta professorer ingår i de paneler SLV ställer upp för att ”finalisera de Svenska kostråden”.
  Beträffande jordbruksindustrin gäller det konstgödsel, växtgift (omdöpt av samma(?) profeter till växtskydd)
  och GMO, nu senast följt av det ännu tveksammare ”geneditering” som man kanske tror är en passande ”bakdörr” att få in det mesta GMO med.
  Inflytandet över jordbruksforskningen gör att kvaliten på jordbruksprodukter uttryck i mineraler som växterna tar upp stadigt minskar: NPK -gödsling minskar växternas behov att ta upp andra mineraler ur jorden. Dessutom sjunker mullhalten vilket betyder att jorden blir betydligt känsligare för torka. ”Rika föräldrar och fattiga barn” gäller både kalkning och NPK, då bågge tär på engångsförråd.

  Adjungeringar som är vettiga är om ett företag vill forska fram en ny metod eller produkt, och i sådana fall krävs inget hemlighållande av relationerna. Tvärtom kan företaget stoltsera med att professor nn tagit fram den nya produkten/metoden.
  Finns alltså ingen anledning att fortsätta att tillåta hemliga jäv för reklamvetenskapsmän, som ovan.

  Finns det något politiskt parti som vill sätta ”slut på den hemliga adjungeringen” på sitt program?

 9. 9
  sten bjorsell säger

  7-Berit Hasselmark.
  Roligt. Ungefär som Diabetes.co.uk.
  Snart kommer siffror på hur mycket pengar den föreningen besparat den Engelska sjukvården idag, och för resten av de lidande liven för de som inte brytt sig att ta reda på.
  Kommentarer med alternativ information, som din, är en viktig anledning till att det ”maktfullkomliga” SVT inte har kommentarsfält.

  SVT är här för att indoktrinera, inte för att sprida ljus.

 10. 10
 11. 11
  I Like Neil Young säger

  Globalismen kommer aldrig att ge sig! Finns bara ett motgift – informera dig. Läs på – och bli förbannad.

 12. 12
 13. 13
  Piltson säger

  8 Bjorsell: ”Gissar att de flesta ”farliga” är hyrda av läkemedelsföretag, livsmedelsföretag och jordbruksindustrin.”

  Jo, här bara en mening från Proctors bok: ””…many of these manufacturers of uncertainty do nor want ”sound science”, they want something the sounds like science but let them do what they want.” (Agnotology, sid. 103, bidraget av David Michaels:”Manufacured Uncertainty, contested sceience and the protection of public health”.)
  Han efterlyser en ny grundregel för publicering av forskningsrapporter: neutral sakgraskning och redovisning av finansiören. ”peer review” duger inte, eftersom ”peers” kan sitta i samma gryta.

 14. 14

  Diabetes.nu drivs av 2 läkare. Det mesta som står där är riktigt bra – men läkarna ifråga tror på statinernas hälsobringande effekter. Citat från Diabetes.nu: ”Man skall också komma ihåg att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom faktiskt har gått ner under samma period som intaget av kolhydrater har ökat. Man har dock beräknat vad som föranlett denna förbättring och det tycks huvudsakligen vara att vi röker mindre, har lägre blodtryck, lägre blodfetter (bl a med hjälp av statiner) och bättre behandlingar för personer med hjärt-kärlsjukdom. ”

 15. 15
 16. 16
  Stig Lottkärr säger

  Så är det givetvis
  /Stig Lrr

 17. 17
  Piltson säger

  8 Bjorsell, här är den text av Michaels, som vi hänvisade till härovan:

  https://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2004.043059

  Det säregna är att dessa människor driver sin kampanj mot köpt vetenskap med dold bakgrund och dess relation till folkhälsan utan att uppmärksamma det område där sådant är mest ödesdigert, nämligen kostfrågorna och felutbildad vårdpersonal.

 18. 18

  Annika,
  Tror du lchf hjälper mot ett stort sår7x5 cm, mitt på smalbenet, som totalt saknar underhud
  Pat. Är 81 år. Har inte diabetes. Vet ju av erfarenhet att lchf hjälper mot det mesta, men här är jag funderande. Vore glad om jag kunde rekommendera lchf, om det skulle fungera.
  Hoppas du har något råd, som jag kan ge min vän!!

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  18 Sivan
  Sår på underbenet kan vara oerhört svårläkta, men det är avbsolut värt att prova LCHF-kost.
  Sen har jag hört, och även haft personlig erfarenhet av, positiv effekt av att sätta på kompress indränkt med kolloidalt silver, och även av att smörja med EMS-salva (innehåller silver och svavel) (Finns att köpa på nätet, tex Bodystore).

 20. 20

  Det finns landsting som kan detta med sårläkning och kost bättre än andra. Jag hittade detta när distriktssköterskorna inte hade lyckats läka min mans bensår efter väldigt lång tid. Jag såg till att han fick i sig stora doser C-vitamin och max-dos zink. Då tog läkningen fart!
  https://www.regionorebrolan.se/sv/Halsa-och-vard/For-vardgivare/Sarvardsboken/Metoder/Nutrition/Kost-och-sarlakning/

 21. 21

  Zinktillskott främjar sårläkning liksom c-vitamin – håller helt med LenaK.
  Sedan är det otroligt viktigt att man äter nyttig mat. Protein o fett i större mängd – tar bort kolhydrater som bröd, kakor, ris, pasta, sockrade produkter osv. Var noga med att öka protein – t ex 2 ägg, bra kött av olika slag – ordentligt med protein varje dag.
  Näringsstatus otroligt viktig vid all läkning i vår kropp.
  – Svaret är att LCHF-kost är bättre!!!

  Viktigt också att blodvärdet är bra – Hb-värdet. Viktigt med syre och näringstransport ut till kroppens vävnader.

  Kolloidalt silver som Annika skriver på kompress.
  Viktigt att inte såren är infekterade.
  Högläge av benen så fort man sätter sig ner.
  Om benen är svullna bör de lindas med kompressionslindor under dagen. – Tas av till natten.
  MVH från mig som jobbat med att hjälpa människor med bensår.

 22. 22

  Tack för svaren! Ska meddela detta till min väninna!

 23. 23

  Ska det kolloidala vattnet blandas ut, eller användas som det är?
  Enligt min väninna, som går hos distriktssköterska med benet, så skrapas det bort ett lager nybildat ”skinn” varje gång. Hur kan det då läka?

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  23 Sivan
  Kolloidalt silver ska användas outspätt.

 25. 25
  XMargareta säger

  # 23

  Varför skrapas det bort ett lager skinn? Förstår inte.
  Gör distriktssköterskan det? I så fall varför?

  Du skriver ” kolloidala vattnet”, men jag förstår, att du menar kolloidalt silver.
  Man använder det kolloidala silvret outspätt.
  Man kan vad jag förstår till och med spraya det på såret.

  Jag har läst texter, där man menar, att det tack vare det kolloidala silvret, så sker nyybildning av celler effektivare och därför läker det bättre.
  Det kolloidala silvret är dessutom mikrobdödande, så därför blir det inte heller lika lätt infekterat på grund av det.

 26. 26
  XMargareta säger

  Fick just med mejlen en länk från Natural News.
  Den handlar om, att det eventuellt i åtskilliga fall går att förebygga både diabetes typ 1 och 2.

  Längst nerpå sidan finns referenser.
  Dem har jag inte hunnit läsa.
  https://www.naturalhealth365.com/vitamin-d-levels-diabetes-news-2648.html

 27. 27
  Maritta Sundin säger

  23
  Det är nog inte nytt skinn utan döda hudavlagringar som skrapas bort.

 28. 28

  Är det inte bäst att sår får lufta sig och klara sig själva?
  Funkar inte detta får man väl ta till ionosil och EMS créme?
  Skulle inte våga utsätta mig för vårdens behandling av sår

 29. 29
  Maritta Sundin säger

  Bensår ska väl hållas fuktigt med någon form av kompress som inte ger ifrån sig ludd. Kolliodalt silver på en sådan. Har man sår ska man ha bandage tills såret är läkt för att minska risken för bakterier. Lufta sår är inget man håller på med idag gammal metod.Det är en seg process att läka bensår.
  Min häst fick ett sår på benet förra sommaren. Det blev till slut ett buktande svallkött. Fick till slut en läkning med följande metod…en droppe jodopax mitt på såret och sen linda om med sterila omslag. Det tog ca 1 månad sedan var det läkt. Veterinären ville nämligen ha läkning från mitten och ut mot kanterna och inte tvärtom. Men det funkade. Vi var ju först inne på luftning osv vilket ju bara förvärrade.
  Så på med bandage.

 30. 30

  Visste du att de med sockersjuka typ 2 har betydligt lägre ph i urin. De har 5.45 jämfört med friska som har 5.90.
  Vad som är höna eller ägg är frågan. Kan vara läge köra med kalk här. Ofta ger för sur urin problem med stenar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa