Lågt LDL och statiner försämrar överlevnaden för hjärtsviktspatienter

En studie presenterad i QJM.

Man följde ett antal personer med hjärtsvikt i 20 år. De som hade ett lågt LDL-kolesterol och de som åt statiner hade den högsta dödligheten.

Kommentar: Det förefaller knappast troligt att mindre sjuka personer har nytta av lågt LDL och att äta statiner.

Jag har skrivit många blogginlägg om kolesterolets och statinernas betydelse.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Där man har råd , t.ex Saudi Arabien, eller där stränga straff för brott mot allmänintresset, som i Japan och Kina ofta utdöms, eller där man känner till att industrifinansierad forskning är korrupt, som kanske i Israel där den här studien var gjord, görs och presenteras oberoende studier oftare än i våra länder, dessvärre. Studier som inte görs ”tillsammans” med industrin anses tydligen här som ”industrifientliga” och får dessvärre inget större utrymme i våra huvudmedia i Sverige, Europa och USA. Våra massmedia är antingen beroende av annonser eller så är de styrda av samma större ekonomiska krafter som med stort ägarinflytande i läkemedelsindustrin.
  Priset betalas som vi vet dels av alla skattebetalare och dels av de som fortsätter att vara godtrogna, i form av förtidig död och ofta långvarigt och onödigt lidande. Att man idag gör stora framsteg trots dessa stora industriintressen i England både i Diabetes-2 och Hjärtsjukdom är anmärkningsvärt.
  Dessvärre sker inte vad jag förstår mycket motsvarande i det fortfarande huvudsakligen auktoritetsstyrda Sverige. Den ”styrningen” gör att HC-Anderssonsagan om kejsaren gäller mer än någonsin i Sverige idag.

 2. 2
  olle holmqvist säger

  ”Gifter i växter är ofta avsedda som försvar mot småkryp som insekter, mikroorganismer och svampar – inte mot människor. Därför innehåller växter oftast låga halter av gifter och för att de ska bli giftiga för människor behöver man äta stora mängder.” SLV
  Jag vill gärna se refs till til hur många av dylika substanser vi exponeras för, naturligt resp via jordbruket. Ett naturligt växtgift som brukar döda badande hundar är katthhårssalgen, inte med i SLV:s statistik.
  https://www.havet.nu/livet/kattharsalg
  Hundarna tror att de skummande vågkammarna är fasta föremål och försöker bita i dem. Barn är klokare.

 3. 3
  Patrik säger

  Media är FULLSTÄNDIGT korrupt. På global nivå. Vi lever i villfarelsen att det finns saker som är för stora för att vara lögn. Media förefaller vara fritt och decentraliserat och de flesta som arbetar inom den tror detta också. Det gör det hela enkelt. Se till att det stora trovärdiga nyhetsbyråerna och TV-nätverken rapporterar lögnerna så följer övriga media med.

 4. 4
  Maritta Sundin säger

  Alltså detta med kolesterol: Jag valde ju själv för någon ca 3 mån sedan att ta bort mina statiner. Jag har följande värden:
  P- Triglycerid 3,2mmol/L (0.45-2,6)
  P-HDL 0,82mmol/L(1.0-2.7)
  P-LDL 2.7mmol/L (2.0-5.3)
  P-kolesterol 4.6mmol/L (3.9-7.8)
  Annika det som jag mest oroade mig för var att HDL var så lågt. Eller hur ser du på mina värden? Ska på ny kontroll i sep ska bli intressant att se vad som hänt med dem. Jag hade artorvastatin 20 mg när jag slutade men har även haft 40 mg något år innan.

  Många förespråkar ekologisk odling men även här används ju överblivet slam från reningsverk på åkrar. Man vill ta till vara fosforn men det åker med lite annan skit oxå som tungmetaller osv. Man använder även slam som inte går att använda på åkrar till växtjord i påsar, biogas. Läste häromdagen att många drabbats av legionärssjuka . Gemensamt för alla de hade hanterat jordpåsar.
  Jag har faktiskt i år vattnat mina tomat och gurkplantor md en tsk bikarbonat utspätt med en liter vatten /varje vecka. De växer som tjyven. Lär stoppa försurningen i jorden.Jag får mina tvivel på ekologiskt som finns i butik… närproducerat får nog bli det som gäller.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Maritta Sundin
  Statiner har ingen positiv effekt på kvinnors hälsa. Dina värden ger inte heller anledning till statinmedicinering.
  Du har något lågt HDL och högt triglyceridvärde. Det du kan göra åt det är att äta LCHF. Inga statiner.

 6. 6
  Maritta Sundin säger

  5 Annika
  Tackar då fortsätter jag den nu utvalda vägen med lchf.

 7. 7
  XMargareta säger

  4. Maritta Sundin.

  ”Ekologiskt” kan betyda olika saker, har jag fått veta genom att bl.a.söka på nätet.

  För några år sedan frågade jag KRAV-föreningen om de tillät rötslam från avloppsreningsverk.
  Då gjorde de i alla fall inte det.
  Det var inledningen på mitt prioriterande av KRAV.
  Det går ju inte alltid att hitta Krav-produkt, men jag framhärdar med att prioritera så.

  (Det är skillnad på rötslam från avloppsreningsverk och sådant, som blir rest i biogasanläggningar.)

  Jag sökte på Wikipedia och därifrån är klippet nedan.

  ”Det ekologiska regelverket KRAV tillåter inte kretslopp av humanurin, avloppsslam eller merparten ”biogödsel” (rötade matrester). Däremot är det tillåtet att använda sin egen stallgödsel. Det ekologiska regelverket tillåter även användning av merparten gödsel från ”vanliga” djur.[14]

  Har inte hunnit återfråga KRAV, men wikipediaklippet motsäger i alla fall inte det som KRAV-föreningen svarade mig för några år sedan.

  Jag kommer att fortsätta prioritera KRAV-produkter framför ”vanligt” ekologiskt tills jag blir överbevisad om att motsatsen bör gälla.
  Ett plus om det är närproducerat, men även närproducerat kan ju vara rötslamsgött.

 8. 8
  Georg W säger

  I Sverige är det förbjudet att rötslamsgödsla åkrar som producerar människoföda. Förutom bärbuskar och fruktträd.

  Svenska kravföreningen lobbade i EU för att få gödsla med humanurin!?! De fick avslag! När jag frågar varför? Så får jag svävande svar och de ska fortfarande återkomma.

  Däremot så uppmanar staten bönder att gödsla åkrar som producerar djurfoder. Cirka 30 % av Sveriges avlopp hamnar på dessa åkrar.

  Nu har FN konstaterat att rötslammets alla industrigifter som läggs på åkrarna blir luftburet när regnet dunstar och sprids därmed till alla åkrar och bönder. Lyckligtvis ser vi i dagarna ett paradigmskifte. Eftersom bondeorganisationerna nu säger stopp för rötslam i matproduktionen och följer därmed ett flertal Europeiska nationer. Importerad mat är med största säkerhet rötslamsgödslad.

  Kanske blir framtiden giftfri. Jag själv tänker både gödsla med humanutin och rötslam från avloppet (:

  Vi är en ekologisk familj med otroligt näringsfattiga, men vackra och blomrika ängar. Ska jag ha djurproduktion, så räcker det inte med fårens gödsel. Jag måste ta all skit jag har.

  Lite filosofiskt, faktiskt. Vi och fårens skit hamnar i biomassan som fåren äter och sedan äter vi fåren och skiter ut dem på ängarna igen. Kretslopp, men utan p-piller och antibiotika.

  De säger att jag måste plöja ner det. Vilket inte överensstämmer med min religion riktigt. Plogen och harven har mördat den här planeten.

 9. 9
  XMargareta säger

  # 8

  Har också sett det goda beskedet någonstans, att det kanske blir stopp för avloppsrötslam till matproduktionsmark i Sverige.

  Om man fortfarande får avloppsrötslamgödsla åkrar för djurfoder, så får man ju ändå in tex tungmetallerna i kretsloppet.( Kanske inte i ditt fall om ni är noggranna med vad ni stoppar i er.)

  Du nämner, att importerad mat med största säkerhet är rötslamgödslad.
  Gäller det även den märkt med europeiska ekologimärket?

  Ja det var tokigt, att du måste plöja.
  Ursäkta min okunskap.
  Erkänner den, men måste du plöja ner om du rötar? Efterkompost!
  Eller täcker med något annat organiskt?

 10. 10
  Georg W säger

  Jag kan inte tro att man rötslamsgödslar någon ekologisk produktion. Det vore kriminellt. Däremot så har rötslammet utvecklats med tiden och blivit mer och mer giftigt. Numera vet vi att det är en del av naturens kretslopp och en isbjörn är full av rötslammets industrigifter.

  Dina frågetecken är mina frågetecken. Jag återkommer när jag fått grepp om det här. Jag kan inte tänka mig att det rötas i brunnen.

  Jag vet ingenting, men lär mig hela tiden (:

 11. 11
  I Like Neil Young säger

  Läste nyss Dale Berendsens The End of Alzheimers – statiner är ju inte direkt nån favorit i den boken.
  https://www.drbredesen.com/
  https://www.bokus.com/bok/9781785041228/the-end-of-alzheimers/

  Underbar bok och sommarläsning – jag rekommenderar den till alla hälsointresserade.

 12. 12
  Georg W säger

  Jag fick ett mail från vår andre och manlige svenska superhjälte, Gunnar Lindgren. Han skriver att vi, mänskligheten, har fått bakslag hos LRF. De ska inte sluta med rötslamsgödsel i foderproduktionen! Det visar sig att det var Staten som svängt i frågan och LRF fattade beslut mot rötslam. Men plötsligt dyker det upp en officiell skrivelse att förgiftningen av planeten fortsätter i Sverige.

  Vi vet inte hur pass grundat detta är i LRFs styrelse. Det kan vara enskilda försök till överkörning av bonderörelsen. Som ju inte vill bli förknippade med denna omoraliska Kommunala hantering av civilisationens samlade gifter.

  Massmedia kan rada upp ändlösa scenariot om hur jorden går under. Men det är bara dimridåer för det som verkligen sker. Ett spädbarn föds idag med 300 främmande ämnen i sin kropp. Ämnen som är bioackumulativa, de finns överallt. De är persistenta som DDT, förbjöds på 70-talet men ökar fortfarande i människor och djur. De är hormonförändrande, vilket betyder att pojkarna blir flickor.

 13. 13

  Annika, jag kom in på din blogg efter att ha googlat massor efter ett jobbigt besök hos läkaren idag. Fick veta att jag genast måste börja med statiner för annars får jag en stroke (hans ord). Blev helt chockad. Det känns HELT FEL!

  Lite bakgrund;
  Jag är en 34-årig småbarnsmamma. Har precis gått ner 12 kg med LCHF och har ”blivit av” med min IBS tack vare denna underbara kost. Väger numera 52 kg till mina 162 cm så jag har ingen övervikt kvar alls.

  Mina värden:
  Totalkolesterol: 7.1
  HDL: 1.6
  LDL 5.1
  Triglycerider 0.8

  Alla andra värden var toppenfina.

  Läkaren började trycka igenom ett recept på Crestor när jag stoppade honom. Han ställde inga frågor. Jag frågade hur det är om man skulle bli gravid igen. Statiner är väl farligt vid en graviditet? Nej säger han och kollar FASS…jo det är det ju visst.

  Känner inte att jag fick något förtroende alls och är helt förvirrad nu.

  Har du några råd?

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  13 Tina
  Dina värden är helt normala, och förresten är det bättre för hälsan med högre kolesterol.
  Se den senaste filmen hos Kostdoktorn:
  https://www.dietdoctor.com/se/darfor-ar-hogt-kolesterol-halsosamt
  Du kan bli gratismedlem hos Kostdoktorn i en månad.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa