Kolhydrater dödar oss

Artikel i Washington Times.

Vi är sedan flera decennier lurade att tro att det är mättat fett och kolesterol som skadar våra hjärtkärl. Det är i stället kolhydraterna som är skadliga.

Läs och njut!

 

Comments

 1. 1

  Enastående bra artikel. Säger allt. – Det pågår ett paradigmskifte.

 2. 2
  Georg W säger

  Någon eller alla borde informera Livsmedelsverket om att de är helt fel ute. Att de genom sina riktlinjer skadar människor och att samhället nu förstår att de levt i ett halvsekel med skattefinansierade lögner.

  Visst är det snurrigt när Staten har fel i 45 år? Stackars oss människor.

  Det krävs en grundlig opartisk utredning och ett helt nyskapat livsmedelsverk! Koruptionen inom staten, sjukvården, skola och universitet måste få ett slut!

 3. 3
  Mormor säger

  Kanske bäst att vi är lite försiktiga och inte går till överdrift åt andra hållet…
  Det finns ju kolhydrater och kolhydrater….och inte alla är giftiga och dödar…

 4. 4

  Vi behöver kolhydrater också – för mycket och för litet skämmer allt.
  Vad är vitsen med att gå över från fettskräck till kolhydratnoja?
  Det är inte så att ”staten” har varit helt fel ute och att ni har helt rätt.
  Vi har länge vetat att det inte är bra med för mycket socker och snabba kolhydrater.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Viola
  Vi behöver inte kolhydrater. Kolhydrater är inte essentiella. Vi har mekanismen glukoneogenes som gör att vi alltid har ett stabilt fasteblodsocker även om vi inte äter kolhydrater. Däremot kan kolhydratmat innehålla annat som vi har nytta och glädje av, som fibrer, vitaminer och mineraler, färger och smak.

 6. 6
  Maritta Sundin säger

  Min ’kolhydratnoja’ gör att jag väljer bort produkter med socker och mjöl, framförallt vitt mjöl. Potatis och ris minimalt ett.par ggr i månaden.
  Men jag äter ägg, kokos yoghurt, bär, kött och fisk. Grönsaker det mesta men till största delen gröna blad, blomkål, lök, paprika, kål i alla former. Men inga överdrifter här heller. Mjölkprodukter brieost och gräddost då ost inte innehåller laktos. Andra mjölkprodukter ibland men då laktosfritt. Kokosolja och smör till stekning och kokosgrädde till såser.
  Jag tror att de flesta skulle må mycket bättre bara av att hålla sig under 5% på sockerartena t.ex vid köp av bröd.
  Är det inte såhär de flesta lchf:are äter förutom att jag valt bort de flesta mjölkprod på grund av cancer. Detta kan man ju inte på något sätt kalla för noja. Välj kranvatten med en citronskiva istället för sötade drycker.
  Läste i veckan om en häst som fått fång, sjukdom i hovarna som är mycket smärtsam, på grund av extrema torkan. Detta drabbar i regel hästar tidigt på våren när nätterna är kalla och sockret stiger med värmen under dagen. Tydligen sker något som gör att sockret i det torra gräset stiger. Åter handlar det om socker även med djuren trots att det är deras naturliga föda. Det var lite utanför ämnet men ibland leder fång till slakt.
  Det är ingen noja att välja bort godis, tårtor, läsk, makaroner, potatis osv. Lchf:are äter grönsaker som växer ovan jord.

 7. 7
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag mår också bra av att skära ner på kolhydrater. Min LCHF-kost är ekologiskt ’allt’.

  Jag använder kokosolja, ofiltrerad olivolja, smör och tjock grädde. Jag äter väldigt lite frukt – däremot mycket bär. När det gäller grönsaker blir det mest sådana som växer ovan jord – sallad till alla mål.

  Potatis förekommer någon gång ibland – kalla i sallad. Ris och pasta undviker jag helt (blir så sömnig). Linspasta går däremot bra. Socker minns jag inte när jag köpte sist och bröd äter jag inte heller längre – någon bit Finn Crisp ibland – eller en ostskiva med smör (som Dr Annika föreslog en gång ..ett gott råd). 🙂

  Ägg, kött (mest kyckling, lamm och nötkött) och fisk (aldrig odlad sådan!) står också på matsedeln – lagar praktiskt taget all mat från grunden.

  Mina drycker är filtrerat kranvatten (ca 2 ltr/dag), 1dl rödbetsjuice på morgonen (tills. med 2tsk MSM-pulver), kaffe med kokt mjölk (liten mugg efter lunch och middag), örtte´ inemellan och rött vin (ett glas till midagen på kvällen).

  Mitt ’godis’ är en bit mörk choklad (minimum 70%) till kaffet. Någon enstaka gång ett glutenfritt kex ..inte för att jag har problem med gluten, utan för att de är så knapriga.

  Har sällan eller aldrig behov av mellanmål eller ’snacks’. Det beror förstås på att Rätt Fett Mättar!

  Känner mej inte ett dugg ’nojig’ för att jag lever hälsosamt – tvärtom.

 8. 8
  Viola Ollaiver säger

  Så Annika – om man konsekvent undviker precis alla kolhydrater vilket är väldigt svårt så måste vi rimligen stoppa i oss vitaminer och mineraler som vi behöver på konstgjord väg. Finns det någon enda kolhydratfri grönsak? Vi skulle få alla möjliga bristsjukdomar om vi helt uteslöt alla kolhydrater.

  Du brukar ju plädera för att ursprungskosten, om den nu går att fastställa generellt, kan ingen bli sjuk av eftersom vi är genetiskt programmerade på den och inte kan någon hävda att den var kolhydratfri.

  Jag har läst någonstans att om kroppen tvingas skapa sitt eget blodsocker så tas det från musklerna Vad anser du om det?

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Viola Ollaiver
  Animalisk kost, tex ägg, innehåller alla vitaminer vi behöver, förutom C-vitamin. Inälvor innehåller även C-vitamin. Alltså drabbas vi inte av någon brist om vi äter allt ätbart från djuren.
  Men jag hävdar inte att vi ska avstå från alla vegetabilier. Jag tycker att vi kan äta generöst av ekologiska grönsaker.
  Om man äter protein och fett så tar kroppen av dem för att tillverka blodsocker i glukoneogenesen. Kroppen tar inte av våra muskler om det finns mat att tillgå.

 10. 10
  Georg W säger

  Jag har löst kolhydratproblemet genom att flytta ut i skogen. Dessutom ska byns lanthandel nu stänga. Då blir det 2 mil till.närmaste glass. Med månadsköp blir det begränsat med affärens globala giftigheter/kolhydrater. Däremot är min gård fylld av körsbär som jag äter omåttligt av. Rent godis med smultron och blåbär. Jag passar på medan det finns och hoppas att jag kan lägga på mig åtminstone något fett på kroppen.

  När jag berättar för den enda människa jag konverterat till LCHF om min idé att äta kolhydrater för att få fett på kroppen, svarade han -skitsnack! Och det är.nog så det är, för de enda kolhydraterna man kan äta har man antingen odlat själv eller köpt av någon lokal trädgårdsmästare. Möjligtvis kan man tillåta sig en ekologiskt producerad kolhydrat-livsmedel. Som producerats i ett fattigt land där regeringen för bort lokalbefolkningen med vapen i hand och säljer marken till multinationella livsmedelsföretag som säsongsanställda slavarbetare. Mat industriproducerad i den globala monokulturen som dödar Naturen och fyller lufthavet med koldioxid som ska vara bundet i humusen.

  Den globala industriella monokulturen och att vi köper dessa produkter är orsaken till att vi gjort den här planeten obeboelig och nu måste flytta till en annan planet som vi kan förstöra genom vårt biokemiskt skapade behov av kolhydrater.

 11. 11
  Georg W säger

  Jag glömde säga att 75% av planetens industriella monokulturer används för att producera kolhydrater till stallade djur! Detta gör vi för att de ska bli feta! Tyvärr blir djur sjuka av alla dessa kolhydrater som botas med antibiotika ( inte svenskt kött).

  Sambandet är exakt detsamma för människor! Vi blir feta och sjuka av kolhydrater. Plus att nästan all växtbaserad föda är i grunden naturligt giftigt även ekologiska.

  Den moderna människan lider idag av näringsbrister. Det finns inte plats för en massa jäsande kolhydrater i oss. Det skadar vårt Colon och tar näringsrik mats plats i våra tarmar.

  Jag som vuxen man behöver 200 gram kött och 200 gram fett. Det plus nödvändiga kosttillskott har efter snart 15 år av paleo/LCHF, gått från rörelsehindrad till full mobilitet och styrka. Det blir så när man springer efter får i skogen.

 12. 12

  Du har så rätt i det du skriver Georg W

 13. 13
  XMargareta säger
 14. 14
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Och här anser man tvärtom:

  https://www.msn.com/en-gb/news/familyhealth/fad-diets-which-swap-carbs-for-fat-could-increase-diabetes-risk-research-finds/ar-BBLGRts?ocid=News

  Undrar vilka som står bakom denna studie – innehåller en del genenrella kommentarer ..’tyckande’ ..suck..

 15. 15

  #14 Evening Standard, Tom Powell en frilansande journalist, Fick sin examen 2013 – allmänt okunnig beträffande kost o hälsa skulle jag tro.

 16. 16

  Low-carb kan faktiskt vara hälsosamt, skrev Lancet helt nyligen:

  https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(15)00367-8/abstract

  Så har “etablissemanget“ börjat vackla? Kanske det, men idag det mothugg som var att vänta.
  Low-carb förkortar livet, får vi nu lära oss, baserat på många års intervjuer om matvanor, finansierade av National Institutes of Health i USA.

  https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-08/tl-tlp081518.php

  Det gäller att hålla balansen. När BBC rapporterade detta denna morgon hade man också släpat fram en pensionerad professor Sanders, som betonade att detta är värt att tänka på.

  https://www.bbc.co.uk/news/health-45195474

  Zoe Harcombe med anhang fick inte komma till tals.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa