Cykliska dieter kan vara bäst

Mercola skriver intressant om Denise Mingers kosterfarenheter.

Hon avhandlar där China Study, Blodgruppsdieten, LCHF och LFHC.
Hon har kommit fram till att en LCHF-kost med cykliska inslag av kolhydrater kan vara bäst, eftersom en långvarig ketogen diet kan försämra förmågan att hantera kolhydrater, och riskerar att öka produktionen av glukagon som höjer den egna glukosproduktionen, glukoneogenesen. Intermittent fasta kan vara bra.
Dock är hon öppen för att åsikter kan vara fel, och att vi hela tiden måste vara öppna för att ändra våra åsikter. Vi ska lyssna och dra lärdom av varandra och inte låsa oss fast vid vissa dogmer.
Hon verkar vara en mycket klok kvinna.
Jag måste läsa artikeln igen.

Själv äter jag en måttlig mängd av proteinmat, med en generös mängd av grönsaker och fet sås. Ingenting till vardags av stärkelserik mat eller socker. Lite av mejerier. Ekologiskt så långt det går. Inälvor kommer jag sällan ihåg att äta. ’Gammal’ som jag är är det svårt att ändra vanor. Jag är inte heller säker på att jag bör ändra vanor.

 

Comments

 1. 1

  Verkar vara en mkt intressant artikel. Ska läsa den ordentligt i kväll när jag får tid.

 2. 2
  Marianne Peterstrand säger

  Jag har ätit LCHF nästan från början så det är många år. Minns en av de första jularna då jag ville belöna mig själv med att få äta vad jag ville från julbordet och godisbrickan. Jag blev sjuk och låg till sängs i flera dar. Det var uppenbart att min kropp hade tappat sin förmåga att smälta kolhydrater och socker. En skrämmande upplevelse men jag återgick till LCHF som gett mig så många hälsovinster och viktnedgång. Ibland fuskade jag lite grand men inte mycket med tanke på vad som hände den där julen. I bakhuvudet var jag också rädd att jag skulle återfalla till ”vanlig” mat, men det hände inte. Hade mottot ”Inget socker men gärna feta såser så jag blir mätt”. Med åren har jag haft en misstanke som stämmer med den här artikeln – man måste ibland bryta dieten så att alla delar av kroppen får användas. Att resonera så låter ju väldigt likt en bortförklaring och kanske är det så. För jag tillåter mig ibland en liten tårtbit på kalas, några chips vid fester och andra övertramp. Men alltid tillbaka till LCHF.

  På sista tiden har jag fått ett oerhört sug efter Finn crips. Längtat efter något att sätta tänderna i. Jag har gett efter. Också fuskat en del med rödbetsjuice och majskolvar med mera. Ser att blodsockret stigit för mycket. Kanske är det inte så farligt ändå med att hoppa över skaklarna ibland. Vi har ju också det här med resistent stärkelse som tvingar oss att ta en del kolhydrater för att vara snäll mot tarmarna.

  jag håller med författaren i hennes slutsats att man inte ska driva något in absurdum. Dessutom se till att man inte äter för enformigt utan bredda sig ibland. Men det är jobbigt. Man har sina käpphästar så jag får se hur det går.

 3. 3
  XMargareta säger

  Kan vara svårt, att få en struktur om man ”ibland” skall äta kolhydrater.
  Här finns utrymme för misslyckande.
  Det kan bli lite för mycket ”ibland” och sedan kan man tappa tråden och virra bort sig.

  Om man får den upplevelsen, så tror jag det kan vara bra, att luta sig mot Mercolas bok ” Fat for Fuel.”
  Då kan man få teorin i repris och omigen uppdatera sig, så att man inte ger upp för att det inte funkade.

 4. 4

  Kan absolut vara så.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  3 XMargareta
  Jag tycker också att det kan vara en risk att man faller ur LCHF-kosten om man ska äta periodiskt kolhydrater. Men kanske man kan ta en vana, att tex på helgen äta en kokt kall, återuppvärmd, potatis?

 6. 6
  Mormor säger

  Det är väl lite svårt att äta utan att få i sej kolhydrater??

 7. 7
  XMargareta säger

  Ja någon typ av fast strategi bör man nog utgå ifrån.

 8. 8

  Jag tycker AltShift Diet som Jason Seib förespråkar verkar intressant. Går tydligen ut på att man äter LCHF liknande under 5 dagar och sen 3 dagar då man äter mindre fett men mer kolhydrater. Han menar att man kan äta en kopp ris eller en sötpotatis eller rotfrukter. Allt för att kroppen inte ska förlora förmågan att bryta ner stärkelse. Sen börjar man om med shift 5 osv. Har tyvärr inte kommit till skott och provat själv ännu men det verkar som att det fungerar för många.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Åsa
  Ja till slut är det som vanligt, att var och en får prova sig fram till vad som fungerar bäst för den.

 10. 10

  Ska absolut köpa Mercolas bok för att få ordning på det här. Men apropå kall potatis kan man ju hälla lite creme fraiche på, röra ner majonäs ihop med lite lök och kapris. Så får man en liten sallad. Bara kall potatis låter så äckligt.

 11. 11
  Mormor säger

  Att ”Fat for Fuel” är den mekanism, som alla celler (utom dom röda blodkropparna och några få andra….) använder och på så sätt förbränner fett för att skaffa sej energi och kunna underhålla sina livsviktiga funktioner, står faktiskt i precis alla seriösa biokemiböcker.
  Detta tycks dock helt mirakulöst ha undgått våra näringsexperter på Livsmedelsverket.
  Man kan fråga sej vilka källor dom hämtar sina felaktiga kostråd ifrån…?

 12. 12
  Lars Henrik säger

  Ismannen Ötzi åt LCHF!

  Det borde räknas som något 🙂 .

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6997087

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa