Sven Erik Nordin skriver om amygdalin – ett effektivt gift mot cancer

Svaradoktorn.se.

Livsmedelsverket skrämmer oss för aprikoskärnor: ”För dessa kan innehålla cyanid”. Sven Erik beskriver hur innehållet i aprikoskärnor, och krossade linfrön, innehåller ett ämne, amygdalin, som är ett potent gift mot cancerceller, men ogiftigt för annan vävnad.
Sven Erik har skrivit fråga om detta i ett öppet brev till Livsmedelsverket.

 

Comments

 1. 1
  Dan Uhrbom säger

  Josef Östlund använde på 80-talet aprikoskärnor med sitt B17, mungbönor med endast två mm groddar som han mixade med vatten som han kallade paradisvälling innehöll också B17. Med det + vegankost och lavemang botade han och Kerstin många cancer patienter på Mistelgårdens hälsohem som de startade och drev i Skåne på 80-90-talen.

 2. 2
  Maritta Sundin säger

  Har googlat på bittra aprikoskärnor och blev lite fundersam på om de är rostade i värme för då försvinner tydligen en stor del av vätecyaniden i rostningen. För då kan jag förstå att de knaprat i sig10-15 st istället för det rekommenderade 6 st..
  Men alla sorter kanske inte rostas?

 3. 3

  Maritta, om du läst inlägget – Svaradoktorn.se – så hade du sett att jag och min fru under mer än fyra års tid ”knaprat i oss” 10 – 15 bittra aprikoskärnor VARJE DAG – och de har inte varit rostade. Och var rekommenderar man 6 st? Livsmedelsverket skriver högst 2…

 4. 4
  Maritta Sundin säger

  Hej Sven Erik.
  Klart jag läste inlägget. Kikade även i hälsokostbutiken och kollade om de hade bittra aprikoskärnor. Det hade de av märket rawpowder och de är eko. På påsen står det att man bör börja med två/dag och sedan max 6/dag. Det står även att rekommenderad dos ej fick överskridas. Då googlade jag bittra aprikoskärnor och när jag scrollar neråt hittar jag ett annat märke som menar att deras är godkända av livsmedelsverket på grund av att de är rostade . Så det var enbart det som gjorde att jag funderade över antalet. Hur ska man för övrigt veta vilka som inte är rostade/torkade i ugn

 5. 5
  XMargareta säger

  Det kan vara idé, att starta med få kärnor och med försiktighet öka.
  Det lär vara beroende bl.a. på hur mikrobsammansättningen är i tarmsystemet hur man reagerar och det finns förgiftningfall, se bl.a. länk.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29872744

 6. 6

  #5 Försiktighet är nog bra – även när det gäller ”godkända läkemedel”. Jag brukar också ge rådet att börja med en mindre dos aprikoskärnor och trappa upp försiktigt. Intressant i detta sammanhang är, att när jag kontaktade Giftinformationscentralen sommaren 2017 kunde man inte redovisa ett enda fall där aprikoskärnor eller linfrön förorsakat förgiftning – och inte heller kolloidalt silver! Däremot hade man då redan – efter att bara halva året gått – mer än 3000 misstänkta förgiftningsfall av Paracetamol (Alvedon, Citodon, Panodil mm). Det är en viss skillnad på hur patenterade läkemedel och ”naturmedel” behandlas – av myndigheter och i media. Och skillnaden tycks inte huvudsakligen bero på deras faktiska verkan…

 7. 7

  Ursäkta en okunnig, men används inte aprikoskärnor som ”mandelmassa” i t ex semlor?

 8. 8
  I Like Neil Young säger

  Wikipedia har jag för länge sedan slutat tänka på som seriös kunskapsförmedlare.Det är synd för tanken är bra.
  För övrigt en mycket bra text av Sven Erik Nordin. När det gäller linfrö är det väl bara att ta mortelstöten och krossa valfri mängd och sedan sluka? Eller?

 9. 9
  Maritta Sundin säger

  8
  Nja eftersom jag är ägare till en häst med trög mage så har jag fått lära mig att krossade linfrö måste man koka till så det bildas en gele. Hela linfrön passerar utan att avge något speciellt. Men allt förändras ju med tidens gång…man minns ju sju brödskivor om dagen.

 10. 10

  Novis. Några länkar angående mandelmassa och aprikoskärnor.

  https://www.hungrig.nu/?p=28828

  https://www.efterratter.se/i-stallet-for-mandelmassa-2011711

 11. 11
  I Like Neil Young säger

  #9

  Behåller verkligen linfröna sin anticancerogena effekt om man kokar dom?

 12. 12
  I Like Neil Young säger

  Big Pharma Tyranny
  En av David Ickes bästa – från 22 Juni

  https://www.youtube.com/watch?v=LY-8knmR8aY

 13. 13
  Maritta Sundin säger

  11
  Det vet inte ens livsmedelsverket men jag fick lära mig att gifterna försvann delvis. Livsmedelsverket har vad jag förstod nått olika resultat. Så därför avråder man krossade linfrö i mat och bröd osv. Men man ska ju komma ihåg att alla gifter tål man individuellt olika . Det gäller cellgifter, hormoner, bittra aprikoskärnor, björkaska gurkmeja osv. Vi är alla olika och det som funkar på en person kanske inte funkar övertaget på nästa. Och när det gäller livet så finns det inget facit man kan tjuvkika i.

 14. 14
  Thomas Ferraton säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa