Sommar och sol – hälsovinst eller hälsokollaps?

Diabetes.nu.

Det är helt upp till vad man gör med vanorna under sommaren. Om man äter bättre, får tillräckligt med sömn och avkoppling, och motionerar mera kan det vara hälsobefrämjande.

Men frestelserna kan vara många. Alkoholen är ett exempel. Det är epidemiologiska studier som visar association mellan alkohol och färre hjärtinfarkter. Epidemiologiska studier är ju inte bevisande, utan endast hypotesgrundande. Diabetes.nu tar upp att associationen kan bero på att vindrickare ofta har en högre levnadsstandard, och kanske äter generellt bättre mat.
Jag kan tänka mig ett ytterligare samband. De som inte dricker vin kanske dricker mera av sockrade drycker?
En  risk med alkohol är att de som har beroendebenägenhet kan utveckla överkonsumtion och beroende av alkohol.

 

Comments

 1. 1
  lensof säger

  Jag har lärt mig att det handlar inte bara om vilka drycker vi dricker eller vilken mängd det är. Det handlar också om hur vi intar dem. För att rödvinet ska kunna ha en hälsoeffekt ska det drickas till mat, lämpligen då till middagen som oftast är störst och dessutom vi den tidpunkt då vi varvar ner och bättre känner efter. Som mättnad.

  Varför detta är viktigt vet jag inte men tycks mig vara rimligt. Kanske kan måltidens näringsämnen lättare tas upp med lite alkohol. Att resa sig från bordet blir också ett naturligt avslut på både ätande och drickande.

  Tycker själv det är väldigt gott med en god måltidsdryck och har därför hållit mig till detta sedan lång tid tillbaka. Det är mycket sällan jag dricker alkohol vid andra tidpunkter och har inget som helst sug efter det. Det är som om hjärnan kopplat bort det suget helt.

  Vad som dock definitivt är skadligt för folkhälsan är den nya trenden att vinerna ska vara så söta. Rödvin med över 10 % sockerhalt ger ju dubbelt beroende. Dett har blivit väldigt vanligt och man får lusläsa innehållet för att gallra bort de söta vinerna. Jag tycker detta är hårresande av en statlig inrättning som man påstår ska finnas till för att skydda konsumenterna.

  De höga sockerhalterna beror på tillsatt socker tillsammans med en massa andra konstlade smakämnen. Ett naturligt framtaget vin som har tillåtits mogna i egen takt har en sockerhalt på under 3g.

  Sött rödvin ger inga hälsovinster men skapar ett starkt beroende. Något som antagligen mest drabbar dom som har sämre resurser kunskapsmässigt och ekonomiskt. Upprörande men ingen pratar om det.

 2. 2
  I Like Neil Young säger
 3. 3
  Elisabeth G säger

  # 3 lensof

  Apropå det du skriver kan jag berätta om att jag för några månader sedan fick rejäla ”cravings”. Hade det funnits lösgodis hemma hade jag utan vidare ätit upp det. När jag funderade över vad jag gjort kom jag på att jag någon timme tidigare hade druckit ett glas vitt vin. Det brukar inte vara något problem men när jag gick in på Systembolagets hemsida fick jag se att vinet innehöll 15 g socker per liter. Numera är jag mycket noggrann med att hålla mig till viner som innehåller max 3 % socker och då märker jag ingenting.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa