Högt värde på C-peptid indikerar högre komplikationsrisk hos Typ2-diabetiker

Artikel i Läkartidningen.

C-peptid-värdet avspeglar den egna produktionen av insulin. Professorer och läkare brukar säga att diabetes typ2 är en insulinbristsjukdom.
I denna avhandling visas att högt C-peptidvärde avspeglar en högre risk för diabeteskomplikationer.

Behandlingen av diabetes 2 borde då gå ut på att sänka insulinvärdet. Den bästa metoden för det är LCHF-kost.
Medvetenheten om detta är dock tyvärr nästan obefintlig inom professionen.

 

Comments

 1. 1
  Anders Gyllenör säger

  För en tid sedan gav jag Lunds Universitet och dåvarande högskolan Malmö ett förslag om lågkolhydratisk kostutredning, då de annonserade efter lösning om diabetes 2. Fick sen ett velande svar med ”ett bland många andra aspekter”. Tänka sig. Varför inte göra saker enkla? Nej, det går inte. Då tappar man mystiken, den gäckande gåtan, denna försvunna skatten, som kanske finns där i vetenskapens outgrundliga mörka grotta med alla gångarna, avskärmad från ljuset – det vi ser varje dag.

 2. 2
  Stefan säger

  @1,

  Härlig kommentar:-)
  Den borde även få komma med i ovanst. artikels kommentarer.

 3. 3
  Thomas H säger

  Se där, i Danmark anammar man nu LCHF-kost mer än i Sverige! Förnuftigt! (Kopierat från Kostdoktorns forum) Dagens Medicin (dansk tidskrift) berättar att ett nytt professorat har upprättats för att bygga upp behandlingar för metabola sjukdomar (främst diabetes 2) via låg-kolhydrat kost.

  Vad jag vet, så er detta första gången ett statsdrivet sjukhus i Danmark gör en sådan satsning. Privatpraktiserande läkare och privata kliniker har använt LCHF liknande behandlingar ett tag, men nu alltså också på offentligt sjukhus. Det vill jag kalla en början på ett genombrott i rätt riktning 🙂

  Hur ser det ut med detta i Sverige?

  https://dagensmedicin.dk/ny-professor-vil-behandle-multisygdomme-ved-hjaelp-af-kost/

 4. 4
  Helge säger

  Nog är det så att de politiska partierna beviljar sig själva stora partistöd,så de blir alltför oberoende av medlemmarna. Partierna blir ”kampanjpartier”,och det är ett problem hur befolkningen skall vinnas. Tyvärr verkar alltfler partier agera som SD. SD har länge haft sin trollfabrik ”avpixlat”,och nu verkar det som om socialdemokraterna och moderaterna verkar vilja ta över SDs sätt att utveckla politiken. Ledningen hittar på en politik, och sedan gäller det att få partimedlemmar och väljare att tro på den.
  Partierna blir alltmer frikoppalde från vanligt folk.
  Partierna struntar i den opinion som LCHF har skapat i kostfrågan. De verkar helt döva för de skador högkolhydratkosten skapar. De verkar vara nöjda med att livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrierna styr i kostfrågorna även fast det lett till en explosion av typ 2 diabetes och fetma, och politikerna bryr sig inte.
  Mycket trist!

 5. 5
  Helge säger

  Att man kan behandla typ 2 diabetes med kostterapi är en gammal kunskap: https://www.dietdoctor.com/se/diabetes

  Virta Health har vetenskapligt visat att kostbehandling fungerar bättre än medicin behandling även idag.: Virta Health blogg

  Varför fungerar det inte idag? Är det för allt för många läkare inom vården får pengar från läkemedelsbolag?
  Är det fråga om korruption?

 6. 6
  Axel Westin säger

  Helge.
  Din text under 4 och 5 känns som ”huve på spiken” och ”spot on”. Jag tycker att du har sammanfattat dagsläget korekt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa