Gunnar Johansson – Vegan – professor i kostvetenskap

Gunnar Johansson, professor i kostvetenskap i Halmstad, vegan och medlem i den militanta veganorganisationen Läkare för framtiden, har skrivit en debattartikel i Läkartidningen: Svårt att få brist på protein – för högt intag är större risk.

Han berättar att det är svårt att få proteinbrist om man äter tillräcklig matmängd, eftersom vi har en återanvändning av fria aminosyror. Däremot påstår han att det är skadligt att äta för mycket protein. Han skriver att animaliskt protein har ett samband med sjukdom och förtidig död. Han skriver också att animaliskt mättat fett och rött kött  är farligt för hälsan.
Man kan då undra hur det kommer sig att (ursprungs)befolkningar som ätit animalisk kost har levt friskare än de som ätit vegetabiliskt? Stora epidemiologiska studier, som nu senast PURE-studien har visat detta.

Det är i och för sig positivt att få veta att risken för proteinbrist är minimal om man inte äter svältkost (en längre tid?).

 

Comments

 1. 1

  Synd att man skall sluta amma sina barn också!! Bröstmjölk är ju fullt(55%) med mättat fett!!

 2. 2
  Stefan säger

  Vore bättre han åkte ner och lärde sig lite om verkligheten och hur man helar vår Jord av boskapsskötare i Namibia.
  https://blogg.naturskyddsforeningen.se/blog/2012/08/20/vi-anvander-vara-kor-for-att-hela-var-jord/#comments

 3. 3

  Man ska inte lita på forskare som aldrig försöker falsifiera sina egna påståenden. De kan ha en helt annan agenda än en vetenskapligt öppen och skeptisk agenda.

 4. 4
  Mats B säger

  Se till de gamla inuiternas kost. De hade nästan inga av våra numera vanliga sjukdomar.
  Grönsaker förekom mycket sparsamt-så även veganfascister som Gunnar Johansson.
  De skulle ha skakat på huvudet åt dylika stollar och det ska vi också göra.Tycker jag.

 5. 5
  Thomas H säger

  Enligt NNR är ju fett och protein essentiellt, men inte kolhydrater……

 6. 6
  Michèle Wilcox säger

  Vegankost kanske inte ökar risken för proteinbrist men risken för kunskapsbrist verkar bli större.

  Gary Taubes var rolig när han sa nåt i stilen med att han börjar tro att animalisk kost är nödvändig för bra kognition:)

 7. 7
  Mikael säger

  ”Man kan då undra hur det kommer sig att (ursprungs)befolkningar som ätit animalisk kost har levt friskare än de som ätit vegetabiliskt?”

  Det här är jätteintressant, och jag skulle vilja läsa mer om detta, kan du hänvisa mig någonstans, Annika?

 8. 8
  Humlan säger

  Här finns en bra motvikt – ”Köttpodden”.
  I varje avsnitt deltar en intressant och på olika sätt kunnig person i samtal om kött.
  Utgivare av podden är Svenskt kött och den leds av dess VD Elisabet Qvarford som är väldigt insatt i många delar av ämnet.

  https://www.svensktkott.se/aktuellt/kottpodden/

 9. 9
  Elisabeth G säger

  # 6

  Psykiatriken Georgia Edes skriver mycket om kostens betydelse för den mentala hälsan. Hon har blivit alltmer övertygad om att veganer allvarligt skadar sina hjärnor och därigenom sin mentala hälsa. De kan helt enkelt inte få i sig vad som behövs av tillräckligt god kvalitet, dvs. sådant som kroppen enkelt kan tillgodogöra sig. Själv har hon gått över mer och mer till animalisk kost.

  Här är en länk till hennes sida: https://www.diagnosisdiet.com/

 10. 10
 11. 11

  ”Man kan då undra hur det kommer sig att (ursprungs)befolkningar som ätit animalisk kost har levt friskare än de som ätit vegetabiliskt? Stora epidemiologiska studier, som nu senast PURE-studien har visat detta.”

  (Ursprungs)Befolkningar som äter vegetabilisk kost äter kanske mer raffinerade kolhydrater än (ursprungs)befolkningar som äter animalisk kost?

  Om kritik av PURE-studien.

  https://forskning.no/mat-og-helse/2018/05/forskere-kritiserer-studie-om-fett-kritiske-til-karbohydrat-studie-kritiske-til

  ”Det er et problem at Dehghan og co bare oppgir det totale innholdet av karbohydrater i kosten, ikke hva slags karbohydrater det var snakk om, skriver både Jim Mann og kollegaer og Andrew N. Reynolds.”

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  7 Mikael
  Jag har inte länken till undersökningarna till hands, men Uffe Ravnskov brukar skriva om det: två kulturer i Indien, den ena vegetarisk och den andra mera animalisk. Den vegetariska hade betydligt mera av hjärtsjukdom.

 13. 13

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa