Massmedicinering är ett hot mot äldre

Lästips: Massmedicinering är ett hot mot äldre, av Anna Bäsén.

Var fjärde person med hemtjänst får 10 eller fler läkemedel. Läkemedel har ofta biverkningar eller interaktioner. (Minst) 8 procent av akutinläggningar beror på negativ effekt av läkemedel.

 

Comments

 1. 1
  Karin säger

  Kanske svaret på förra inlägget finns här. Även äldre som klarar sig själva och bor hemma har ofta många mediciner. Många äldre går ju med jämna mellanrum på läkarkontroll och så småningom blir det en hel del piller.

 2. 2

  Jag är mycket tacksam för att ha stött på den här seriösa debatten i sena 70-årsåldern. Har tagit beslutet att undvika syntetiska läkemedel och söka alternativ. Går för närvarande hos en fantastisk kinesisk läkare som ger akupunktur kombinerat med örtmediciner vid behov.

  Man kommer ju ändå att dö men det gäller att hålla sig frisk så länge det bara går. Då faller de syntetiska medicinerna bort om man inte har uppenbara skäl att ta dem.

  Att få hjälp på apoteket är bara ett skämt. De vill bara sälja. Läkarna viftar undan allt prat om biverkningar förmodligen för att de sitter i en knipa skapad högre upp i hierarkin. Jösses amalia. Hur kan det ha blivit så här fel.

 3. 3
  Gunnar Isaksson säger

  #2 Moventa

  Jag äter 3 – 5 ägg om dagen i olika varianter. Dessutom lever en gång i veckan förutom rejält med smör varje dag. Näringsberäkningar säger att jag från äggen, smöret och levern får i mig nästan allt min kropp behöver av mineraler och fettlösliga vitaminer. All annan mat ger mig resten av vitaminerna och jag är lite förvånad att ägg och lever täcker upp så mycket av kroppens behov.

  Jag slutade med alla syntetiska vitaminer och mediciner för 5 år sedan och åt min mat/LCHF och fastade regelbundet. För 4½ år sedan blev jag utsparkad av en tjusig diabetessköterska, mitt fastesocker låg då på 5,2 och långsockret på 32. Jag hade gärna fortsatt att gå hos henne för hon var en ren ögonfröjd och trevlig att prata med.

  Efter totalt ett år ville läkaren ta helt nya och mycket omfattande blodprover på mig. Jag hade då inte ätit några mediciner på nästan ett år och inte förnyat mina recept. Hans kommentar var att så fina blodprover brukar han endast se på vältränade 20-åringar.

  Jag misstänker att det var 12 års bruk av Simvastatin som var orsaken till min diabetes, men jag är inte helt säker på den saken.

 4. 4
  olle holmqvist säger

  Det går att äta sig fri från alla tillskott, för nästan alla. SLV tror jag gjorde nyligen en tabell där det visades att t ex 34 g gös ger dagsbehovet D-vitamin. kan inte hitta den nu.
  https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2015/06/Tillskott-av-D-vitamin-kan-gora-mer-skada-an-nytta/
  Vitamin o mineral på det naturliga sättet som mat ”låt maten bli din medicin” kan inte överdoseras
  och kommer som en cocktail med de naturliga ”adjuvanter” som prövats av evolutionen, fetter, proteiner, andra mineraler osv. Ett väldokumenterat fall från Skottland på 80 talet, 20 patienter överdoserades, 3 fick bestående njurskador och två dog.

  Ändå lär mer än varannan svensk tillskotta. > bra affärsidé för ”Big Supplement”

 5. 5

  Heja Gunnar. Jag äter också LCHF men försöker variera maten mer än du. Har också efter hand insett att maten behöver innehålla rätt mycket grönsaker för att jag ska må bra.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  4 olle holmqvist
  Vad överdoserades patienterna med, de som dog?

 7. 7
  olle holmqvist säger

  ”Hypercalcaemia developed in 21 patients due to vitamin-D poisoning; 2 were poisoned twice and 2 were poisoned three times. All patients had taken milligram doses of vitamin D, which for 5 patients was inappropriate. For the other 16 patients (mainly with hypoparathyroidism) milligram doses of vitamin D were appropriate; the patients were poisoned either early in therapy, trying to correct the plasma-calcium too quickly, or, later, because of failure to follow up patients properly. – 2 patients – died as a result of their intoxication. Constant vigilance is essential when patients are taking large doses of vitamin D.”

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6103986

  Svaret är alltså, de överdoserades letalt med D-vitamin.

 8. 8
  AnnsS säger

  Ska man sluta med D vitamin nu då? Hur stor dos tog de? Är det någon som vet?

 9. 9
  kicki säger

  Studien beskriver patienter med hyper-kalcemi – ett särskilt sjukligt tillstånd. ”Vitamin-D poisoning: survey of causes in 21 patients with hypercalcaemia.”
  Man kan inte dra några slutsatser alls från den studien att det skulle vara farligt med D-vitamintillskott!

 10. 10
  jala säger

  Tack för att du klargjorde vad det handlade om.

 11. 11
  olle holmqvist säger

  Svar till jala & Kicki:
  citat ur Davidson Passmore ”Human Nutrition and Dietics” (1986 p 139)
  ”A daily dose of 50 micrograms, only five times the recomended intake, may be toxic if taken over prolonged periods. Overdosage is recognised by by hypercalcaemia…symptoms are anorexia, loss of weight, nausea, headache, depression and iiritabilty..in more severe cases there is confusion and stupor which may suggest meningitis. Renal failure may follow and this may be fatal”

  För oss evolutionstroende är det rimligt att en momentan superexponering av en upprenad kemikalie
  medför diverse oförutsett.

 12. 12
  kicki säger

  Dietdoctor om D3-vitamintillskott. Man hänvisar till många studier som visar på gynnsam effekt av D-vitamintillskott.
  https://www.dietdoctor.com/se/d-vitamin

 13. 13
  kicki säger

  #11 Olle Holmqvist.
  Du har ju skrivit massor tidigare om dina teorier om D3-vitamintillskott. T ex under 2014.
  – Det är väl inte nödvändigt att du upprepar det igen???

  Dietdoctor om D3-vitamintillskott. Man hänvisar till många studier som visar på gynnsam effekt av D-vitamintillskott.
  https://www.dietdoctor.com/se/d-vitamin

 14. 14
  olle holmqvist säger

  1k
  kicki !
  1. upprepning, – någon kanske inte läste det som skrevs året 2014,
  2. Dietdoctor ser jag inte som pålitlig eftersom han har ekonomiska intressen i ”saken”,
  vidare konkret här
  :https://www.dietdoctor.com/se/det-verkliga-sambandet-smor-hjartsjukdom-i-sverige
  diagrammet är förledande eftersom det sätter upp som orsak – smörkonsumtiom –
  vilket är ointressant. Det ”fett” som kommer just med produkten ”smör” är en mindredel
  av allt det fett som är intressant i sammanhanget – och det är smörfett, som en del av allt det fett
  som kommer från komjölk. Det senare får man ett bättre mått på genom ”invägd” mjölk till mejerier
  .Då upphör det av Kostdoktorn hävdade sambandet.

  Jag påpekade det för Kostdoktorn själv för tror jag, fem år sedan. Hans svar_ Ja man kan visa p olika sätt….

  Ett ogrundat argument gör bara saken sämre. Jag är övertygad om att ”kofett”- inte – ökar hjärtinfarkt. Men dåliga argument….

  – Man känner sig som en from människa när hon ser en full präst dela ut nattvarden –

  ”många studier som visar på gynnsam effekt av D-vitamintillskott.” – självklart,, vid verklig brist,
  motsäger inte konsekvens av överdosering.

 15. 15
  kicki säger

  Ja, många lider av ”verklig brist” på D-vitamin!

 16. 16
  olle holmqvist säger

  och för dessa många gäller:
  tillskott onödigt, välj rätt mat

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  16 olle holmqvist
  Och vilken är den bästa maten för att motverka/bota D-vitaminbrist?

 18. 18
  Georg W säger

  Jag vill inte vara elak och ändå är jag det Det jag saknar mest med Göran Sjöberg är hans intellektuellt glasklara formuleringar, som gör att man även förstår det som står mellan raderna. G,S, uppfann den perfekta ordföljden för medvetande-skapande texter. En beskrivning av verkligheten som alla förstår utan att behöva anstränga sig..

  olle h. med små bokstäver, tror jag är samma människa som för tio år sedan ville släppa hönsen fria och tyckte att man kunde äta pesticider för det fanns så mycket gifter ändå, naturligt i plantbaserad föda. Men efter klarlägganden har jag inbillat mig att herr o.h. inrättat sig i våra led och inte längre söker debatt om idiotsaker!

  NEJ!!! Andreas Eenfeldt motiveras INTE av ekonomiskt intresse!!! Skulle vi tro det så skulle han lägga ner allt sitt monumentala medvetande-byggande på Jorden och köpa sig ett torp och leva där med sin familj i ett lyckligt paradis, istället för att jobba arselet av sig! I den här frågan är du oerhört korkad och dum, olle h.

  Man kan inte äta Gös eller annan lokal fisk eftersom den är full av PCB, dioxin, perflourerade konstgjorda molekyler som är bioackumulativa, persistenta och hormonförändrande! Du kan inte äta dig till en godtagbar D-vitaminnivå längre i Skandinavien. Vilket vi har klarat i 7 000 år. Men nu är det slut!!! Vi kan inte äta östersjöfisk eller svensk sötvattenfisk. Den är för giftig och förbjuden för övriga Européer att äta. Vi svenskar rekommenderas att bara äta det en gång i månaden.

  D-vitaminbrist vet nästan alla vad det är idag. Det är det h-e vi lever i! Men 4000IE D-vitamin gör livet uthärdligt!! Ta inte ifrån människor det, genom att komma dragande med skitsnack och repetera lögner och försök att verka intellektuell genom att vara obegriplig.

  Förlåt mig o.h..

 19. 19
  kicki säger

  #18 Tack, Georg W!
  – Man får inte påstå att man kan lita på att få D-vitamin från maten, o.h. är ”ute och cyklar”!
  Nej, vi behöver tillskott på vintern i Sverige för att må bra.- D-vitaminet är så oerhört viktigt för många funktioner i vår kropp. D-vitaminbrist är till stor skada för oss och måste behandlas med tillräckligt stora doser D3 för att komma upp i normala nivåer. Jag tar 5000 IE varje dag 9 mån om året och har kommit upp till bra nivåer i blodet. – Jag blir ganska upprörd över de oriktiga påståenden olle h. kommer dragande med.

 20. 20

  @ 18 Ett stort tack Georg W.

  o h Läs på om hur man beter sig och sluta att skrämma människor med att D-vitamin skulle vara farligt att intaga via kosttillskott.

 21. 21
  XMargareta säger

  Det går att mäta D-vitamin genom att undersöka blod.
  Det borde man kunna göra enkelt, för att monitorera för lämpligt intag, som man sedan kan hålla.

  Jag vet inte om det går att göra via Werlab eller vad det företaget heter, men om inte det går att göra enkelt via dem, så borde de uppmuntras att tillhandahålla det.
  Det finns målvärden för D-vitamin för optimum.

  Jag har stött på en hel del text, som övertygande talar för, att man kan må väl av D3-vitamintillskott under tid, som man inte kan få tillräckligt via solen.

  Det finns också UV-B sollampor, som ger hudbildat D-vitamin året om, fast de är dyra.

  Att mena, att man alltid kan få optimalt intag via kost är ett filosofiskt resonemang, inte så väl uppbackat av undersökningar alla gånger.

  Det finns en hel del, som talar för, att det går att optimera via kosttillskott.
  Då tänker jag på anekdotiska och verkliga fall, uppbackade av undersökningar.
  Det finns näringsterapeuter, som får resultat i linje med dessa i dag.

  De bästa undersökningarna är från 50- och 60-talet.
  Senare finns också, även om det på senare tid går mest pengar via läkemedelsbolag med annan tonvikt.

  Önskvärt, menar jag är, att mer hålla fram ambitiös forskning på verkan av kosttillskottintag.

  Det förekommer mycken lobbyverksamhet bl.a. i EU, för att få till stånd ett omöjliggörande av fri försäljning av tillskott, som är i mängd syftande till verkan.

  Det finns en devis. ”Följ pengarna.”
  I alla fall kan man ha detta i åtanke, när man försöker bedöma uttalanden i frågan.

 22. 22
  kicki säger

  Att mäta D-vitamin i blodet kan göras på varje vårdcentral. Man får motivera för doktorn varför man behöver få provet taget. För kvinnor (och äldre män) kan osteoporosrisk vara ett starkt skäl. Viktigt att ha optimal nivå när man riskerar benskörhet eller lider av osteoporos. – Som en liten extra varning avråder jag alla att ta mediciner med bifosfonater som man kan få utskrivna om man har osteoporos, – de gör större skada än nytta.

 23. 23
  XMargareta säger

  # 22.

  Ja man måste motivera doktorn. Rent stukturellt kan jag förstå det.
  Det skall vara motiverbart utifrån att vi alla betalar vården via skattsedeln och då kan inte ”alltmöjligt” komma i fråga. Det finns ju riktlinjer för vad som räknas som relevant.

  Jag åsyftar att man borde kunna göra det smidigt på egen bekostnad ifall man vill det, utan att behöva gå via vårdcentral. Tex om jag vill ställa in D-vitamindosen.

  Är också motståndare till, att behöva beställa ”paketprov”, dvs pådyvlas andra prover om jag inte vill ha det.
  Har aldrig nyttjat Werlabs, men har för mig, att de har dyra ”paketlösningar.”

  Det hela lyder ju dock under marknadskrafter, så jag har viss förståelse för sådana konstruktioner.

 24. 24
  Mormor säger

  Konstigt att man måste motivera en sådan test i Sverige…en sån viktig och relevant analys borde väl ingå automatiskt, precis som blodfetterna, som däremot kanske skulle kunna uteslutas utan större allvarliga konsekvenser.
  När vi går här nere (Italien) nån gång på en hälsokontroll med blodanalyser, är nivån av D-vitamin alltid inkluderad. Sist vi gjorde en sån test var i höstas, då hade både jag och min man en låg nivå på just D-vitamin, alla andra värden var perfekta utom ett relativt högt kolesterol för mej, (vilket läkaren inte sa något om eftersom jag kommenterade ”ju högre dess bättre” och då bara nickade hon….) men vi fick båda varsin dos med D-vitamin som tillskott, tre små flaskor var, som skulle intas en gång per månad innehållandes var och en 50.000 i.u., om jag kommer ihåg rätt..?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa