Ungdomarnas dåliga psykiska hälsa

Vad beror ungdomarnas dåliga psykiska mående på? På radionyheterna idag tillviter man stress i skolan skulden för ohälsan. Ena månaden kommer larm om dåliga skolresultat i svenska skolan, andra månaden om stress i skolan för eleverna. Man vet inte vad man ska tro.

Min tro är att åtminstone en del av skulden ligger hos de sociala medierna. Ungdomarna håller på så mycket med sina mobiler och datorer att de blir trötta av det och inte orkar eller hinner med sitt skolarbete. Därav frustration och dåligt mående för att de inte uppnår de skolresultat de förväntas få.

Sen kan också en dålig kost med alltför mycket kolhydrater, socker, och för lite naturligt fett delorsaka dåligt mående.

 

Comments

 1. 1
  Mikael säger

  Jag vet inte vad det beror på, men jag har märkt att vad jag än gör på internet, oavsett om det är hotmail, facebook, youtube eller att söka efter eller läsa information så mår jag dåligt om jag sitter för länge.

  I mitt fall så kan det ha att göra med att jag har ett stort behov av att röra på mig, och när jag då och då kliver upp och går en sväng (inomhus) på bara några sekunder så mår jag mycket bättre.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Mikael
  Precis detsamma har jag märkt.

 3. 3

  1,2
  Samma har även jag märkt.

 4. 4

  Jag såg Vetenskapsprogrammet om det här där en tydlig linje skjuter i höjden ett specifikt år. Tror det var 2007. En amerikansk forskare hade hypotesen att det var smartphones som var anledningen. Sen övergav programmet den hypotesen för mer livsstilsrelaterade problem som hade med faktorer i vårt samhälle att göra där också kosten kan vara en del. Men jag tror inte att dessa livsstilsrelaterade problem kan stiga så brant ett specifikt år utan måste få en mer utjämnad kurva över längre tid..

  Så jag undrar om inte smartphone ändå är en starkt bidragande orsak just detta år. Har läst en del böcker om det här på sista tiden och en del menar att artificiell intelligens kommer att driva på att människan förändras på samma sätt som vid tidigare förändrats genom årtusenden.

  Kom en bok av en amerikansk psykolog häromåret som sammanfattade forskning om de nya apparaterna och visade på att dialogen mellan människor och relationerna redan har tagit stryk av detta bortvända sätt att förhålla sig till omvärlden. Ett exempel på det var att på advokatbyråer är de gamla advokaterna förbryllade att de unga sitter som i en cockpit med alla sina apparater medan det gammaldags handledarskapet förfaller så erfarenheter förs inte över från generation till generation som tidigare. Jag har också hört barn klaga över tomhetskänslor när de inte får använda sina smartphones.

  Så sammanfattningsvis tror jag inte man ska underskatta risken med smartphones men andra faktorer är säkert också inblandade fast de har pågått och pågår under en längre tid.

  Vad göra? Inte vet jag men diskussionen är viktig och kanske så småningom leder fram till något som kan bryta utvecklingen. Själv har jag inte skaffat smartphone eller gått med i Facebook. Vet inte egentligen varför men min känsla är att jag inte har tid med det och att det bromsar min kreativitet.

  Vad säger ni andra?

 5. 5
  Dennis säger

  Det är känt att de mobila näten påverkar människan och som hitills vägrar överheten socialstyrelsen, näringslivet m.fl. acceptera diagnosen ”Elöverkänslighet” så de drabbade har tvingats underkasta sig diverse andra diagnoser som t.e.x. utmattningsdepression. Skamligt värre och nu ser vi effekterna av ett undertryckande av verkligheten. Vi i Sverige har ett företagarvänligt klimat har Stefan Löve’n uttryckt och det är nu så vänligt att arbetsskadeförsäkringen knappt längre existerar. Dålig kost eller inte men ha fokus på just mobilerna här kan leda även den blinde rätt..

 6. 6
  Dennis säger
 7. 7
  Erik 2 säger

  Om det gick att undersöka gissar jag att man skulle finna att det var länge sedan undernäring var så utbrett som idag.

  Och med det menar jag inte otillräckligt med energi – utan otillräckligt med vitaminer, mineraler, fett och aminosyror.

  Och jag gissar att man även skulle finna att låggradig inflammation aldrig varit mer utbrett än idag.

  Smartphone-teorin tror jag inte på. Inte heller skolmiljön och arbetsmarknadskrav (se text tv).

 8. 8
  Georg W säger

  En fantastisk hypotes och den nya världsbilden från Youtube:

  Nästan alla människor på Jorden sitter och gör samma sak och alla ger sig själva den skärmtid man behöver. ALLA följer liksom SLAVAR tidens gång och teknikens utveckling. All mänsklig aktivitet på Jorden idag mynnar ut i en helt uppenbar självutplåning. Mot denna dystopi står förhoppningarna till teknikens utveckling och att Tiden ska fortsätta att rotera.

  Det pågår ett fruktansvärt 3.dje Världskrig! Inte hemma i min by eller i vårt ålderstigna mat- och hälsokollektiv. Men på Youtube där flyger dagligen en mångfald av UFO,s och berättelsen om de s.k. Sumeriska ”gudarna”. Förklarar för oss att vi människor är en artificiell intelligens som aldrig fick öppnas mentalt. Vi fick inte äta kunskapens frukt och ändå gjorde vi det och plötsligt förstod vi att det är sant. Vi ÄR slavar! Hela vår personliga liv handlar om att göra sin plikt och vara en duktig slav som håller ordning på sig och läser sina läxor för att kunna bli en rik och lycklig slav istället för en fattig arbetslös och deprimerad slav.

  Vår duktighet och präktighet som är så självklar för oss, är bara slavattribut! Mänskligheten har alltid varit slavar och enligt Sume’erna så skapades vi för att ersätta arbetare, som tröttnat på sitt jobb och ville hem till hemplaneten. Enligt de gamla lertavlorna är vi inte egentliga slavar utan hjälpare! Vår uppgift har tydligen varit att utvinna guld åt våra herrar och skapare. Som för övrigt själva är troende på någon sorts Gud. Vars kosmiska lagar bröts när dessa exploatörer skapade oss.

  Det som nu pågår är ett krig mellan den Luciferiska kraften, ordning och reda och präktighet, den utnämnde ”guden” och den kraften som skapade oss även han kallad Gud (Bibelns Gud), men han är en kaosgud.

  Det som hänt är att mänskligheten har hittat en väg ut ur sitt mentala slaveri och de stora krafterna som styr oss håller på att förlora kontrollen på sin skapelse. Därför måste ordning och reda-guden förgöra oss innan vi blir medvetna varelser i Universums gemenskap.

  Våra skapares programmering av oss förstördes när mänskligheten kom på att den förbjudna frukten inte var ett äpple, utan psykedeliska droger från naturen som plötsligt gjorde människor medvetna om att det finns ett alternativ till slaveriet i vår hjärna: Naturlig Frihet!!!

  60-talets hippierörelse och deras psykedeliska droger slog ut ”gudarnas” programmering av mänsklighetens hjärna och nu tar mänskligheten steget upp i en högre kosmisk verklighet. Vi blir alla ett!!!

  Jag tror att det är väldigt viktigt nu att äta rätt och inte hålla telefonhelvetet vid örat. OCH att inte tro på någonting!

  Ska vi rädda världen så måste alla frigöra sig från sina mentala barriärer. Svaret heter psykedeliska droger!

  Ja, det var någon som frågade (:

 9. 9

  Psykisk ohälsa efter ungdomsåren ”kan kanske” bero på dålig kost!
  Varför blir man inte frisk?
  https://www.expressen.se/nyheter/kommunen-betalar-346-000-kronor-for-att-slippa-torsten/

  Man kan undra om kommunens pengar används ändamålsenligt?

  För 346 000 kr skulle man få mycket bra mat.

 10. 10
  Maritta Sundin säger

  Jag tror att kraven idag är för höga. Du ska bli något inte en vanlig arbetare utan något fint. Undersköterska vad är det när du kan bli barnmorska osv. Men så var det de där med betygen som inte räcker till. Ibland inte ens till gymnasieutbildning.
  Samhället är tufft, en del ungdomar är väldigt tuffa mot varandra på våra sociala medier där du måste medverka med bilder och inlägg för annars finns du inte.
  Men en stor och mycket viktig bit är att lära ungdomar att det måste inte hända något hela tiden. Man måste våga ha tråkigt annars vet man ju inte när man har roligt. Det är okej att vara osynlig att inte alla kan ta plats.
  Det dummaste med dessa smartphone är väl den där väckningsfunktionen i dem som gör att den är precis intill dem på nätterna också. Vad hände med den hederliga väckarklockan?

 11. 11

  Jag har märkt en sak som håller mig vaken på kvällarna och det är en alltför ljus skärm och för mycket ljus i arbetsrummet.

  Lösningen på problemet:

  Jag har på olika vis lyckats göra skärmen mörkgrå och svart med vit text istället genom inställningar i Linux Mint samt genom tillägg i Firefox, samt plockat bort bilder och så sänker jag ljusstyrkan ytterligare successivt. Detta gör mig trött snabbare på kvällen.

  Även att täcka över lampskärmen med ett rött skynke hjälper, även om det ser lite porrigt ut. Tricket är att gå i säng direkt när tröttheten kommer, inte ”jag ska bara” ditten eller datten. Tröttheten kommer och går nämligen i intervaller.

  https://www.networkworld.com/article/3141938/mobile-wireless/smartphones-cause-insomnia-study-finds.html

  Att stänga av ljudet på mobiltelefonen eller stänga av den helt och lägga den i ett annat rum är givetvis det allra bästa vid en viss tidpunkt på kvällen. Det finns andra väckarklockor.

 12. 12
  Mona Sommer säger

  Inaktivitet og dårlig kosthold påvirker psykisk helse, så vel som den fysiske. Jeg synes det er spennende at det nå er en begynnende interesse for kosthold i forhold til psykisk helse, også Lchf og pskykisk helse. Psykiske helseproblemer his unge er nok mer sammensatt en kosthold og bruk av pc og mobil. Vi som ikke har vokst på med dette, kan nok også ha fordommer mot dette som de unge ikke kjenner seg igjen i. I alle saker der vi undrer oss over noe som gjelder andre, må vi spørre dem det gjelder. Jeg er forsker innen psykisk helsefeltet og mitt forskningstema for tiden er unge voksne med psykiske helseproblemer og deres erfaringer med ”støtte”. Jeg er opptatt av hva som er til hjelp for dem. Jeg har snakket med mange unge over de siste årene og jeg vet i alle fall at dette er sammensatt og komplekst. Det viktigste for de unge, slik de selv forteller, er at noen bryr seg om dem, engasjerer seg, styrket deres selvfølelse, holder ut over tid, og at de har gode fellesskap å være i. Ensomhet er verre enn dårlig kosthold! Fellesskap, å høre til, ha noen som bryr seg, er det aller viktigste. Jeg har hørt mange fortellinger som har gjort sterkt inntrykk på meg. De unge som strever med psykiske vansker fortjener å bli hørt og tatt på alvor. Jeg er glad for all forskning som har til hensikt å hjelpe disse unge, om det er kosthold, sosiale faktorer, fysisk aktivitet, eller hva det måtte være. Ettersom jeg selv er interessert i kosthold, og tror det har betydning, følger jeg spent med på det. Men uansett, så tror jeg neppe det finnes noen ”quick-fix” på dette. Det er oftest mange ting som spiller inn. Du kan ikke spise deg til gode relasjoner….

 13. 13
  Georg W säger

  Den viktigaste lärdomen jag fått från LCHF-rörelsen är att näringsbrist har både fysiska OCH psykiska konsekvenser. Dessa konsekvenser visar likaledes att jag saknar vissa näringsämnen. Därför äter jag magnesium för att inte bli en spattig gubbe utan jag får behålla min kropps relativa smidighet. Likaså blir min kropp snabbt ett fysiskt vrak om jag slarvar med mina 6-7 g Askorbinsyra per dag som min kropp kräver för att klara min vardag och inte gå förlorad i inflammationer.

  Men viktigaste av allt, utforskat i många år nu, är ändå D-vitaminet. Sjunker nivån av D-vitamin i kroppen så får det omedelbara konsekvenser på min tankeverksamhet och felaktiga tankar smyger sig in i hjärnan och fastnar och blir självdestruktiva!!!

  Vi vill gärna tro att den orsak som hjärnan finner ut att vara den skyldiga till depressiva tankar är något som botas med terapi. Men det är fel. En deprimerad människa som börjar äta D-vitamin får mycket snart kontroll på sin tankeverksamhet igen och tankarna blir hanterbara och inte självdestruktiva.

  Detta är jag fullständigt övertygad om efter egna experiment och jag skulle vilja skrika ut till alla som är stånd att begå självmord att : För helvete ät minst 4000 ie D-vitamin per dag, så slutar depressionen.

  Vad gäller ungdomar så finns ett speciellt varuutbud som är designade för ungdomar. De gifter och kemikalier dessa produkter innehåller är inget som en förnuftig människa för över sina läppar.. Men många är de som nu ska dö för att de inte blivit medvetna om att det inte är ofarligt att äta konstgjorda kemiska produkter, från maskiner i fabriker.

  Rädda den som raddas kan och glöm inte D-vitaminet!!! Lösningen på nästan alla psykiska problem.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa