Fetmans gåta: Insulin – Leptinbalansen?

Jason Fung skriver hos Diet Doctor om lösningen på fetmagåtan. Det är hormonerna Insulin och Leptin som ska vara i balans och sköta kroppens fetma’termostat’ BSW (Body Set Weight). Om man missköter denna balans genom att inta förmycket av raffinerad stärkelse, och socker – och för lite fett, så kan det bli för mycket insulin, med insulinresistens, och sekundärt en leptinresistens, dvs kroppen reagerar inte på leptinets mättnadssignaler, utan fortsätter att känna sig hungrig, och äter mera kolhydrater. Det krävs en omänsklig viljeansträngning, och kamp mot ständig hunger, för att klara att hålla vikten normal med denna kost.
Om man däremot äter mindre av kolhydrater, framför allt socker, så kan man minska insulinhalten i blodet, och därmed insulinresistensen, och sekundärt minska leptinresistensen. Då kan man återfå sin BSW-’termostat’.

Nu är det ju tyvärr inte alltid så enkelt. Det finns tex sjukdomen Lipödem. som bäddar in fett fast i ödemet.  LCHF-magasinet har skrivit flera artiklar om det.
Det jag själv har problem med är mat- och sockermissbruk. När jag ställs inför god mat, inte minst goda sockersaker, så äter jag alltför mycket av den. Med påföljande överviktsproblem. Tack och lov lever jag numera en lugn pensionärstillvaro där jag kan kontrollera vad som erbjuds mig.
Men jag tror ändå inte att jag skulle gå upp till min tidigare övervikt, som jag hade då jag ätit fettsnålt och kolhydratrikt i många år, även om jag vistades i ’vanlig’ kostmiljö, i och med att jag numera kan principerna för kost för hälsa och normal vikt.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Fung har definitivt rätt i att minska raffinerade kolhydrater, förmodligen vår tids största gissel.
  Vad man ersätter det med har också betydelse, varför fett är bättre än proteiner som ökar cancerrisken genom mTOr. Men eftersom tjocktarmen behöver matas med komplexa kolhydrater, som kan passera tunntarmen, för att producera butyrat, propionat och acetat blir det viktigt att de kolhydrater vi får i oss huvudsakligen hör till den komplexa gruppen, som ej bryts ned i tunntatmen. Butyrat tätar bla tarmarna så att vi slipper bl.a. IBS, Crohns och colitis.
  Propionat hjälper till med viktbalans och mättnad, kanske via leptin som Fung säger. Acetat är en viktig pH buffer. För lite actetat medför dåliga tänder, då acetatet buffrar den syra munbakterier bildar då de äter glukos, som angriper tandemaljen. Skillnaden kan bli 5 minuters angrepp med saliv med mycket acetat jmf med en halvtimmes angrepp efter samma godisintag, visat i test. Beroende på bl.a. vilken frukost man äter!
  Möjligen medverkar en acetatbrist (försurning) även på erosion av benstommen eftersom de tester Weston Price gjorde visade dålig benbyggnad/ben endast hos de som bytt till vitt socker, mjöl och salt.

  Så länge vårt MSM och våra ofta självgoda politiker ”ägs” av livsmedels-, jordbruks- och läkemedelsindustrin lär de kroniska sjukdomarna inklusive fetman ej försvinna då de huvidsakligen beror på snedvridna ovetenskapliga råd vårt SLV sprider med hjålp av skattepengar och smygfinansiering av livsmedelsindustrin.

 2. 2
  XMargareta säger

  # 1

  (Menar du att Acetatet, ättikssyrans salt, som du beskriver bildas i tjocktarmen skulle kunna komma upp i saliven?)

  Du måste väl mena, att det är karbonatjonen ( HCO3minus, hur skriver man minustecken för en negativ laddning?) som står för den syrabuffrande verkan i saliven? och som hindrar emaljen att lösas upp.

 3. 3
  XMargareta säger

  Förtydligande HCO3minus heter bikarbonatjon.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  3 Xmargareta. Ja det menar jag. Propionat och acetat tas upp i blodet från tjocktarmen och hur det går till sedan vet jag ej. Studien måste jag ha läst för över 10 år sedan,
  Man gjorde godistest på ett flertal individer under synbarligen samma omständigheter för att se vilka skillnader man kunde finna. Sedan tog man en mängd prover och fann att den enda variabeln som korrelerade positivt med snabb återhämtning från lågt pH var acetatkoncentrationen i saliven.
  Andra acetatkällor är naturligtvis vinäger och slutprodukten efter alkoholförtäring. Så jag kan ju ha fel i att allt kommer från tarmen.

 5. 5

  # 1

  Intressant inlägg, vilka grönsaker menar du är komplexa?
  Jag besökte tandhygienisten igår och hade mer tandsten och inflammation på mitt ”sämsta ställe”. Så nu lägger jag alla klutar på att försöka bli så bra som möjligt. När jag började med LCHF för drygt fem år sedan blev det totalt sett mycket bättre i munnen, men nu ett bakslag. Fick också tandkräm med bikarbonat och nu fick jag en förklaring till det, tack! 🙂

 6. 6
  LCHF-Bengt säger

  5 Efter tandborstning och tandtråd kör jag kolloidalt silver som gurglas runt i munnen i 10 minuter och sen sväljs, blödande tandkött försvinner efter 2-3 dygn är min erfarenhet.

 7. 7
  sten bjorsell säger

  5 stina. Det verkar som om blötlagd havre kan vara ett bättre val än många grönsaker pga mycket hög del resistent stärkelse. SLV har en lista av komplexa grönsaker men jag litar inte på deras uppgifter längre.

  Havre ger ca 14% resistent stärkelse till tjocktarmen som då producerar dom här reparations-, tarmtätnings- och bufferkomponenterna. Kokt havregrynsgröt ger bara 0.5% resistent stärkelse! Man kan ju äta med fet sockerfri yogurt eller filmjölk, t.ex. Vi har nu beställt hela havrekorn, precis som dom kommer ut ur tröskan. Gissar att de tar flera dar i vatten för att bli tillräckligt mjuka. Annars blir det en liten hemkvarn, så att inga vitaminer eller fetter ångas bort, som i rullade från industriprocessering.
  Med ny modern lokal teknik kan snart en stor del av matprocessindustrin läggas ned eftersom så mycket bra i maten tas bort för att den skall bli lagringsbar. Räcker med att det vårt jordbruket producerar idag är urvattnat. Hela korn för som här, eller för gröt och bak håller sig i åratal på kökshyllan.

 8. 8
  sten bjorsell säger

  6 LCHF-Bengt
  Ersatte både kolloidalt silver och kokosolja med 2% saltlösning. Dödar alla dåliga bakterier. Tandkött som blödde efter tandtråd gjorde det inte 24 timmar senare. 15-20 minuter med SUG. Saltssug. Men spotta ut och skölj eftersom döda bakterier ibland avger gifter.

 9. 9

  8 Sten,
  Blandar du saltlösningen själv? Vad menar du med SUG?
  Jag behöver verkligen hitta ett bra sätt att bli av med dom dåliga bakterierna.

 10. 10

  Att skölja munnen med saltvatten var ju något som var vanligt förr i tiden. Mina föräldrar som var födda på 20-talet gjorde det t ex.
  Det är verkligen så många saker man gjorde förr i världen som var riktiga – men som ansågs vara värdelösa när kapitalismen slog till och allt de framställde skulle vara så bra.
  Se bara på alla dessa TV-reklamer om olika varor man absolut inte kan vara utan.
  Nej fram för gamla mormorsknep som fungerade och dessutom är i det närmaste gratis !!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa