Anna Wahlgren

Jag har just sett första delen av filmen om Anna Wahlgren. Jag fick hennes bok Barnaboken i present på 80-talet, men jag måste erkänna att jag aldrig läste den. Jag kände en instinktiv motvilja mot att en människa så säkert visste hur barn bäst ska behandlas.
Sen hade jag också svårt för tanken att hon missbrukade tobak och alkohol mitt bland alla barnen. Men barnen blev nog fina i alla fall.
Fast jag måste erkänna att jag inte har läst Felicias bok heller.

Sen tycker jag att daghem, eller förskola som man säger nu, är bra för barn, i måttlig dos. I realiteten nu om ett barn är hemma med sin mamma, så har den inga lekkamrater, eftersom alla andra är på förskola. Men långa dagar på förskola kan inte rimligtvis vara bra för barnen. De behöver få umgås med sina föräldrar också – varje dag. Deltidsarbete för alla småbarnsföräldrar är önskedrömmen, och några timmar på förskola för barnet.

 

Comments

 1. 1
  Gun Ek säger

  Jag kan inte förstå varför SVT släpat fram den personen. Finns det verkligen inte något annat att visa.

  Jag har läst dotter Felicia Feldts biografi och det var precis vad jag intuitivt känt om denna Anna Wahlgren.

  9 barn då vill det till att man också är en helylle morsa!

  Arma barn säger jag bara. Har sett nog av den här varan i mitt jobb.

 2. 2

  Jag har sett båda avsnitten och hon imponerar inte på mig.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 Gun Ek
  Vad har du jobbat med?

 4. 4
  Lisbeth Andersson säger

  Jag har läst Barnaboken, men var stark motståndare till henne på 70-talet. Håller med dej angående förskola och deltidsarbete för föräldrar. Långa dagar på dagens förskolor med stora barngrupper är alldeles för jobbigt för barnen. De behöver också mer tid med föräldrarna.

 5. 5

  Det är dessutom logiskt med arbetstidsförkortning allteftersom robotisering och automation fortskrider.

 6. 6

  #1 Man har släpat fram henne för att hon är mor till Sara Danius. Som för övrigt förefaller rätt välartad och säger sig tycka mycket om sin mor. Å andra sidan växte hon upp merendels hos sin far.

  Jag har inte läst någonting jag. Men jag vet att ett mynt har mer än en sida.

 7. 7

  Håller med om att Anna Wahlgren var mycket kategorisk när hon uttalade sig om daghem. Men det ingick delvis i hennes roll som debattör. Annars hade ingen varit intresserad. Jag har fyra nu vuxna barn och en bara vägrade att gå på daghem. Så vi fick rätta oss efter det och det var möjligt för oss att göra det då det fanns lekskolor och hyrorna inte var så höga.

  Nu har jag åtta barnbarn och har följt speciellt en på dagis sen han var ett år. Jag var förfärad hur det såg ut på det daghem han först gick på. Barnen satt på bänkar och räckte ut armarna och sa ”mamma” när jag kom för att hämta mitt barnbarn. Han hade i början svårt att skilja ut mig från andra vuxna så han måste mutas med karameller för att vilja följa med. Det dagiset hade bara en liten asfaltsgård för barnen att leka på. Som tur var fick han byta pga hans mammas enträgna försök. Men också på det lite bättre daghemmet var det ofta kaos. Barnen var många, personalen fåtalig, byttes ofta och slutade fort. Mitt lilla barnbarn brukade ibland sitta i ett hörn. ”jag väntar tills ni kommer” brukade han säga. Då frös jag i hjärtat.

  Jag tycker daghem passar för känslomässigt robusta barn men de ska helst vara en 3-4 år så viktiga utvecklingsskeden passerats och konsoliderats. Jag tycker att Anna Wahlgren därför var en viktig röst. Säkert blev hennes familj ett sätt att omedvetet kompensera för sin trasiga barndom. Jag kände mig starkt berörd av filmen och tyckte det var tragiskt att hon fått skaffa sig en ersättningsfamilj.

  Jag tycker att man vad gäller daghem talar för lite om barnens behov utan lägger tyngdpunkten på kvinnans möjligheter att förverkliga sig. Detta har också samspelat med att samhället behövt få fler i arbete så det kan bli tillväxt. Håller med om att det bästa vore om båda föräldrarna jobbade halvtid och ensamstående mammor gavs ekonomisk möjlighet att göra detsamma.

  Så jag är lite motvalls kärring och manar till en mer nyanserad debatt. Och apropå Anna W:s metod – visst tycker många ungar det är tryggt med tydliga gränser som de kan luta sig mot och försöka manipulera. Det växer de av. Men det behöver förstås göras med kärlek och omtanke.

 8. 8
  Rolf Löfgren säger

  Vår familj valde att leva på en lön och att barnen var hemma. På 70-talet fanns fortfarande en del barn hemma på dagarna, så det fanns lekkamrater i närheten. Barn under 7 år bör ha hemma som den trygga basen, och därifrån söka kontakter utåt.

  Min åsikt är att barnfamiljer, då barnen är under 7 år, ska erbjudas ersättning, så att familjen (2 vuxna) max arbetar 30 tim/vecka. Då kan vi få levande bygder, där vuxna och barn finns på hemmaplan på dagarna.

  Dagens samhälle häller på att brytas sönder pga. att barnfamiljer inte får det stöd de så väl behöver.

  Alla pratar om att barnen är vår framtid, men ingen i ledande ställning gör något för att verkligen förverkliga detta. I stället jagas barnfamiljer av pengabrist och stress.

 9. 9
  Farmor säger

  Det fina med dagis var att man träffade samma barn på helgerna i lekparkerna. Då fick man också lära känna föräldrarna till barnen och barnen fick bra kontakt med andra vuxna. Något annat som var bra var att barnen följdes åt under skoltiden. Dom kände redan sina dagisbarn, vilket är mindre vanligt i dag då skolbarnen blir skjutsade från när och fjärran.

 10. 10
  Elisabeth Wink säger

  Hej alla som följer LCHF bloggen!
  Är det här inte på snudden till personangrepp mot Anna Wahlgren och Barnaboken?
  Som jag ser det, har det inget med LCHF att göra.
  Vi människor måste har rätt att sticka ut, om inte, fanns verken Barnaboken eller LCHF.
  För min del har jag haft och har glädje och nytta av både Barnaboken och LCHF.

 11. 11

  Jag håller med @ 10.
  Jag har läst boken och den var mycket bra. Mycket bra och användbar information som jag hade bra nytta av. En del av Er som har skrivit om Anna och boken utan att ha läst den borde ställa sig i skamvrån och skämmas.

 12. 12
  Georg W säger

  Jag har 9 barn, fem flickor och fyra pojkar. Äldsta sönerna är 36 år och yngste sonen fyller 11 inom en månad. Anna W. var en av mina ungdomsidoler och det smärtade mig när hennes dotter krossade henne. Antar att hybris ställde till det och en massa pengar. Fina efternamn fick de i alla fall hennes döttrar!

  Jag tror Anna var stor innan man fick egna barn och att hon sedan dess glömts bort. Jag vet inte längre vad hon stod för mer än att man skulle låta barnen skrika sig trötta. Vilket faktiskt kan vara nödvändigt ibland (:

  Många människor som möter mig tror nog att jag är någon sorts konstig kuf. Men så möter de mina barn och smäller av för de är helt normala, bortsett från att de alla 9 är oerhört charmerande och trevliga. Till skillnad från mig som nästan verkar vara mina barns motsats.

  Och så är det nog. Jag har noga undervisat mina barn att inte göra som jag gör utan göra det jag säger till dem. Detta gäller naturligtvis inte maten. Där är fascistpappan stenhård. Blivande barnaföderskor och spermiebärare får inte förorenas av moderna kemikalier!!!

  I övrigt så säger jag till mina barn att skolan är bara en massa lögner och alla betyg baseras på vad du och din lärare tycker om varandra. Därför är det viktigare att de tycker om varandra och undervisning/kunskap är något man skaffar sig genom livet!

  Jag tror att hälften av mina barn har toppbetyg och hälften är genomsnittliga. Alla mina barn är poeter och musiker. Mest tack vare att min äldste son varit musiklärare som sprutat ut rockmusiker från sin källare på studiefrämjandet.

  Alla mina barn är totalt olika, släktskapet går att se men är otroligt individualiserad. Sammantaget skulle man kunna säga att mina barn tillsammans manifesterar 1 mig. Min familj är mitt jätte ego och det egot är inte relaterat till mitt ego. Jag kämpar för något annat än mig själv. Jag krigar för min klan!

  So far so good! Alla mina barn är lyckade A-barn. Bortsett från det första barnets vegan-epilepsi, är vi alla friskare än normalt, starkare, snabbare, trevligare. smartare. Och alla mina barn vet att frihet kan köpas, för pengar som man inte tjänat.

  Mina barn har haft en far som struntat totalt i pengar och karriär. Istället har jag ägnat mig hundraprocentigt åt att klara mina sista ungar ut i livet. Vi bor i paradiset och äter mat som blivit älskad av oss! Vi saknar ingenting! och har det som inte andra har. En egen Natur som vi är kungar i.

  Enda problemet är att mina barn blir duktiga slavar i samhällsmaskineriet och den spirituella utvecklingen stannar. De lär sig leva med samhällslögnerna men vill inte störa ordningen. Jag är anarkist och hade gärna velat att mina barn varit lite mer av andliga sökare som jag. Men den gåvan fick inte mina barn, förhoppningsvis vaknar den i någon gen någonstans. Frihet i spirituellt sökande och utveckling är förbjudet! Det krävs en oduktig kille som mig för att utforska de gränserna.

 13. 13
  olle holmqvist säger

  Av egen erfarenhet : Det bästa (enda ?) sättet att uppfostra barn är att
  föregå som varnande exempel.

 14. 14

  Leve anarkin!

 15. 15
  Gun Ek säger

  Tänker inte ställa mig i någon skamvrå för Anna Wahlgrens skull. Skriva något dylikt är helt enkelt oförskämt!

  Dessutom är det så att den dotter SD faktiskt har haft en annan familj som nog har varit bra input och bra förebilder..

  Men ni som tycker att barn skall skrika sig trötta etc. får gärna leva i den tron. För mig blev hon aldrig någon förebild och jag kan försäkra att mina barn har det gått alldeles utmärkt för. Barn är inte stöpta i samma form och behöver olika saker/bemötanden..

  Dessutom har det varken supits eller slagits i mina barns hem och jag tror nog att de klarat sig väl utan dessa inslag.

 16. 16
  Kristina Bengtsson säger

  Har alltid fått en konstig känsla när jag läst vad Anna Wahlgren skrivit…. Hon tror ju sig vara specialist bara för att hon fick många barn.. Nänä.. Bäst att höra vad barnen säger.. Barn ska vara hemma hos någon som de känner älskar dem. tills de klarar av att umgås med andra barn, d.v.s. vid två-tre-årsålder.. De är faktiskt inte mogna innan dess ! Men lite grann har Anna rätt i förstås.

 17. 17

  Gun Ek.

  Du fick en fråga av Annika som du behagade strunta i, därmed placerade du dig själv i en klass som jag definitivt inte har något förtroende för.

 18. 18
  Elisabeth Wink säger

  Gun Ek det är inte meningen att någon skall stå i skamvrån.
  Men utan människor som sticker ut som Annika Dahlqvist eller Anna Wahlgren får vi ett mycket fattigare och tråkigare liv.
  Kanske vi behöver träna oss, på att var mer toleranta för varandras olikheter.

  Till dig som äter LCHF och gilla att baka.

  100 gr mandel 100 gr hasselnötter 100 gr linfrö 100 gr sesamfrö 100 gr solrosfrö 100 gr valnötter
  100 gr pinjekärnor 100 gr pumpafrö 6 st ägg 1 dl olja salt.
  Bland alla ingredienser. Klä en lång brödform i ungnen på 160 grader i en tim. Från Stenålderskost Paleo Kokbok för
  moderna människor.
  Fortsatt trevlig dag
  Elisabeth

 19. 19
  Gun Ek säger

  jala says

  Har det här förvandlats till en sandlåda?

  Vad jag jobbat har jag ingen som helst anledning eller lust att svara på utan att bli påhoppad med dumma kommentarer!

  Elisabeth Wink: Du får gärna träna dig på Anna Wahlgren jag avstår gärna och det har inte med tolerans att göra. Det är bra om man håller sig till ämnet man öppnar upp och vill diskutera.

 20. 20

  19
  Gun Ek says:
  25 april, 2018 at 16:18
  jala says

  Har det här förvandlats till en sandlåda?.

  Nu blir jag allvarligt orolig, du verkar vara aningen förvirrad. Var någonstans skrev jag ” Har det här förvandlats till en sandlåda?. Tycker personligen att du skall hålla dig till ämnet samt inte hacka på en person du inte känner.

 21. 21
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Nämen så trist den här diskussionen har utvecklats. Varför får man inte vara annorlunda i Sverige? Svenska bloggar och Fb-grupper tycks allt oftare drabbas av vad jag kallar ’det svenska pekfingret’. Dessutom har man otroligt svårt att hålla sig till sakfrågan.

  Jag bor i UK och det tog mej nog minst 10 år att bli av med ’det där fingret’. Jag har lärt mej att uppskatta olikheter; att människor har olika uppfattning om saker och ting; att det är helt ok att vara som man är; att tycka som man vill – utan att bli påhoppad. Tack och lov säger jag som varit ’motvalls kärring’ sedan barnsben.

  Jag fick också boken i present på 70-talet. Jag läste den och tyckte om somt och tvärtom om annat – så vadå. För min del fick Anna Wahlgren gärna vara som var. Hon stod upp för det och det var helt ok för min del. Man måste inte ha inte ha samma åsikter oavsett det gäller barn och deras fostran eller någonting annat!

  Det går alldeles utmärkt att diskutera utan att tvingas in i fållan ’jag tycker lika som du’ ..eller hur? Låt oss komma överens om att vi är olika och vi får lov att tycka olika utan att hoppa på varandra – eller som min Walesiske man säger ’Let’s agree to disagree.’ .. 🙂

 22. 22
  XMargareta säger

  # 21

  Ja men visst!
  Trist var ordet sa Bill tlll Bull

  Låt oss diskutera sakfrågor och inte hur någon är funtad.

  Lägg problemet på ” bordet” och diskutera det.

  Jag skall i alla fall försöka att inte vända mig mot någon med invektiv pga någons inlaga eller åsikt.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  Orsaken att jag skrev inlägg om Anna är att just detta med behandling av barn är särskilt känsligt, och det rör upp mycket känslor. Jag tycker att Anna har många åsikter som inte är underbyggda. Tex det hon sa i programmet, att det faktum att många ungdomar idag mår dåligt, är ett bevis för att dagis inte har varit bra för dem. Jag tycker att det är en förhastad slutsats. Det är så mycket som är annorlunda i samhället och vår livsstil nu jämfört med förr att det är omöjligt att så där plocka ut en företeelse och lägga skulden på den.
  En annan möjlig orsak kan vara kosten. Ungdomarna idag har ätit fettsnålt och margariner och omega-6-oljor hela sitt liv. Det kan också göra att de mår psykiskt dåligt.

 24. 24

  Du har rätt Annika vara att Svenska Staten önskar sig att föräldrarna jobbar heltid och barnen går på dagis

 25. 25
  Gun Ek säger

  Jag har bara ett att tillägga i den här debatten som jag tycker bitvis har blivit urspår: BARN är ALLTID lojal mot sina föräldrar och det vet de barn som haft alkoholister till föräldrar.

  Dessutom är det så att AW:s barn är de som har tagit hand om varandra och i mångt och mycket fått lära sig att hålla ihop. Hon lever ju ännu inte tillsammans med sina barn utan har alltid levt parallellt med sina barn. Fortfarande är hon den där lilla sargade flickan som inte vuxit upp.

  Det finns många barn som tidigt förlorat sina föräldrar och har genom att själv blivit förälder hittat hem. Så är inte fallet med AW. För mig är det bara beklämmande att se hur hon som mycket gammal kvinna ännu hakar fast i föräldrarnas oförmågor. Man måste kunna förlåta sina föräldrar för vad de inte kunde. Man måste faktiskt se efter vad de föräldrarna med sina oförmågor själva hade för barndom. Mycket enkel ekvation.

  Jag tycker att Felicia har givit balans till Annas entoniga och nog så högljudda röst. Jag har själv inte någon tillit till människor som är så självsäkra och tror sig veta allt. En enkel anledning till det är att: människor är inte några järnspett utan varje människa liksom varje barn är unik. Vi är unika och att föras ihop i en dussinform kan inte vara riktigt.

  Jag har själv varit mamma redan på 60-talet, sista barnet fött på 80-talet, jag har ett tidskapital att jämföra med och har följt utvecklingen i samhället och barnets/människans förändrade värld. Dessutom har jag i mitt jobb sett så mycket elände där barn verkligen farit illa i just de miljöer som AW:s barn har fått växa upp i. Det är inte för inte som ”maskrosbarn” har myntats som uttryck.

  Fö vill jag bara tillägga att jag även läst Lars Gustafssons lilla häfte ”Leva med barn”, som man fick på mödravårdcentralen, har den alltjämt kvar. Man behöver inte tala med stora bokstäver för att föra fram något budskap.

  Skall man skaffa sig ett riktigt omdöme skall man inhämta mycket faktauppgifter från olika håll. Omdömesförmågan är den viktigaste förmågan som vi människor har.

 26. 26
  Mikael säger

  Jag jobbade inom förskolan på 80-talet, så jag köpte den. Jag kommer inte ihåg så mycket av den annat än att jag tyckte att hon gjorde fel som behandlade män annorlunda än kvinnor när det gällde barn. Jag kom ihåg hur jag undrade hur hon kunde rättfärdiga att umgås med män när hon klart och tydligt behandlade alla män som potentiella pedofiler.

 27. 27
  Maritta Sundin säger

  Barn får inte alltid de föräldrar de förtjänar, samtidigt är det så att ibland får inte föräldrar de barn de förtjänar.

 28. 28

  #19 Vill du inte prata om ditt yrke kanske du inte heller bör referera till det. Just sayin’…

 29. 29
  Gun Ek säger

  Fetbobba alias hemul alias mm.

  Klarar du inte av en diskussion i ett ämne som finns dokumenterat i ämneskunskapsområden kanske du skall göra något annat än skriva otidiga inlägg. Jag har åtminstone inget alias i mina inlägg.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  29 Gun Ek
  Det är kanske bättre att tala klarspråk under alias, än halvkvädna visor under eget namn.
  De som känner dig vet ju ändå vad du jobbat med.

 31. 31

  30 Annika Dahlqvist
  Så bra Skrivet.

  28 hemul.
  Jag håller med dig.

 32. 32
  Gun Ek säger

  Annika det är inte halvkvävda visor och det borde ju du veta som jobbar/jobbat som läkare.

  Jag utgår och betackar mig för vidare samröre i sandlådenivå.

 33. 33
  olle holmqvist säger

  ”Hedra din fader och din moder, för att du må länge leva i det land som HERREN, din Gud, vill giva dig.

  Jag hade knappt hört namnet Anna W. innan här hos Annika. Hyser ingen uppfattning om den kvinnan. , trots två barn födda 76 och 79. Två barnabarn, tredje på g. Bibeln är ju ihopsamlad visdom för inför verkliga situationer som generationer upplevt. Det här budordet berättar att när det gäller de gamla, så behövs kommando, uppfostran, påbud: Det är inte medfött att vi ordnar med undantagsstuga,mat och ved når arbetsförmågan tryter.

  Men inget Guds budord finns att vi skall ta väl vara på våra barn. Är inte det minst lika viktigt ? Jo
  det är t o om ännu viktigare. Det är så viktigt att det av den skapande evolutionen ristats in i våra gener.
  Vi älskar våra barn. Det gäller nästan alla, tillräckligt många för att släktet ska fortleva.

  Den skapande evolutionen litar inte på kultur, uppfostran, insikt, förstånd och logik när det gäller en så viktig sak som att skydda och låta barnen växa upp. Nästan alla gör ändå rätt, för att vi gör vad som ”känns” rätt. Här råder känslornas diktatur, det som evolutionen litar på.

 34. 34
  Maritta Sundin säger

  Hm….Anna Wahlgren gamla människan ska inte se tillbaka på sina föräldrars oförmågor utan förlåta och se till vilken barndom de växte upp i. Men ska inte A.W s dotter göra det oxå… så faller ju ditt resonemang pladask…eller hur Gun Ek.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa