Ökar statiner risken för det fasansfulla ALS?

Inlägg av Lars Bern.

 

Comments

 1. 1
  Gunnar Isaksson säger

  ALS är ju ovanligt men blir allt vanligare. I de fall av ALS som funnits så borde journalerna gås igenom och se vilka mediciner de ätit samt andra livsstilsfaktorer. Framförallt är det mycket intressant om patienterna inte ätit statiner.

 2. 2
  Sigge Johansson säger

  En — som vanligt — MKT bra artikel av Lars Bern med ”obekväma sanningar” om den dödligt SJUKA ”vård” vi blir påtvingade.

  Artikeln nämner:
  • ”Det tillstånd som kräver behandling är om patienten har den ärftliga sjukdomen hyperkolesterolemi eller om patienten är en medelålders man med en tidigare infarkthistorik.”

  Jag passar in i båda kategorier — har ca 12 i obehandlad totalkolesterol, haft flertalet infarkter, bypass-opererad 1987 och 1996, påtvingad statiner från 1985 fram till februari 2015 (30 år!) då jag slängde den GIFTIGA ”medicinen” efter att ha upptäckt Dr Annika Dahlqvists FRISK-vårdssajt och mår sedan dess ÄNTLIGEN bra då samtliga statin-genererade negativa biverkningar upphörde som genom ett trollslag! Började då även med LCHF.
  Har TROTS dessa tre decenniers — av den svenska sjukvårdens — SJUKA vanvård lyckats bli 65…. ☺

  Fråga:
  • VARFÖR påstås det vara befogat med livsfarliga tillika livskvalitetsnedsättande statiner vid familjär hyperkolesterolemi och/eller ”tidigare kardio-historik för medelålders” undras förbryllat?

  Har läst bl.a. Uffe Ravnskovs böcker vilka påstår samma sak, dock UTAN tillfredsställande motivering. Har förgäves sökt en förklaring på detta ologiska påstående över hela cyberspace men finner bara samma papegojade floskel utan förklaring…..

  Kan någon på denna utmärkta sajt bidra med lite mer kött på benen kanske?

 3. 3
  Katerina säger

  Sigge Johansson, det finns förklaring till varför det är så som du beskriver. Jag läser nu ”The Big Fat Surprise” av Nina Teicholz som beskriver hur denna kolesterol-saga började på 50-60 talet.

  Hur en del forskare bland dessa Ancel Keys visste att de hade rätt när de utpekade fettet och framförallt kolesterolet som boven i hjärt- och kärlsjukdomar trots att det saknades vetenskapliga bevis av bra kvalité.

  Hur man anpassade studieresultat till det man ville bevisa. Hur rädda medelåldersmän tillika politiker kände sig i farozonen och införde lågfett- kolesterolbekämpande policy trots att det saknades veteskapliga bevis.

  Hur man till slut tystade kritiker och införde dessa riktlinjer inte bara för medelåldersmän utan för barn och kvinnor också. De sista två grupperna hade man inte forskat på. Man bara antog att det var rätt för alla.

  Hur man till slut mycket på grund av generationsskiftet tystade barnläkare som påpekade att det var viktigt för de växande barnkropparna med fullvärdiga proteiner och fettlösliga vitaminer som fanns i kött, ägg och mjölkprodukter. Det var viktigare med hälsan hos medelålders män så barnen fick anpassa sig.

  Och allt detta var gjort utan att man har egentligen lyckats att vetenskapligt bevisa att fett och kolesterol var boven i dramat för hjärt- och kärlsjukdomar. Man ansåg att man hade rätt tills motsatsen var bevisad … och samtidigt tystade man kritikerna bäst man kunde.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  2 Sigge Johansson
  Jag känner mig lika förvirrad som du när det gäller Familjär hyperkolesterolemi och statiner. Vad jag har förstått från Uffe Ravnskov så är det inte kolesterolförhöjningen i sig som är det farliga i sjukdomen, utan någon annan störning. Graden av kolesterolförhöjning säger inget om farlighet. Ärftlighet av hjärtinfarkt säger mera.
  De med FH som har uppnått en viss ålder, kanske 55+(?) har ingen ökad risk för hjärtinfarkt längre, utan bara som normalt.
  Jag kan inte avråda någon med FH från att ta statiner, men jag säger att om hen har jobbiga biverkningar, kan den fundera på att avstå från statin. Den får bestämma själv.

 5. 5

  Det är ju så att många med familjär hyperkolesterolemi drabbas tidigt av infarkter och även om detta bara indirekt är orsakat av den höga kolesterolhalten (huvudorsaken är givetvis ngt annat) så skjuter man sannolikt på risken för åderförfettning något om man kan sänka kolesterolnivån.
  Jag delar helt Annikas svar ovan.

 6. 6
  Mormor säger

  Vad jag förstått av faran med familjär hyperkolesterolemi är den att cellerna, som alla behöver ämnet, inte kan få tag i det pga de otillräckliga receptorerna….och då mår dessa celler dåligt i förhållande till i vilket organ dom befinner sej, som är mest utsatt…
  Och vad som orsakar åderförfettningen är väl det överflöd av intaget av dåliga kolhydrater, som leder till de välkända glycerade AGE-produkterna, som genom två olika försvars-processer stimulerar immunsystemet att bekämpa det som uppfattas som ”non self”…vilket är en fysiologisk skyddande reaktion, om den fungerar som den ska med den rätta kosten vi borde få i oss…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa