Minus socker

I min ungdom, på 70-talet, när jag arbetade inom sjukvården, fanns det ’diabeteskost’ till diabetikerna. Diabeteskosten var strikt kolhydratsnål. Sen fanns det ett lättare alternativ för de med lindrigare diabetes, dvs de hade diabetesdiagnos men låg bra i blodsockervärdena: ’Minus socker’. De fick då normalkost, minus allt socker. Det fungerade utmärkt så vitt jag kommer ihåg.

När jag tex  ska flyga, och ska beställa flygmat, har jag problem. Jag är inte diabetiker, men är insulinresistent, prediabetiker, och bör inte äta stärkelse, och framför allt, inte socker.
En gång beställde jag diabeteskost, och det var gräsligt. Extremt fettsnålt och stärkelserikt, samt helt smaklöst. Sedan dess beställer jag inte specialmat.
Problemet när jag sedan äter är inte stärkelsematen. Jag har inga problem att låta bli potatisen, pastan och brödet – men jag har mycket svårt att låta bli godbiten som ligger där och ser så läcker ut. Den är dessutom väldigt söt när jag äter den. Det känns väldigt demoraliserande sen när jag har ätit upp den. Självkänslan sjunker i botten.
Det skulle kännas mycket bättre om det fanns ett kostalternativ att beställa: Minus socker, eller sockerfritt.

Ingen dietist i världen borde kunna protestera mot sockerfritt?

 

Comments

 1. 1

  Jag känner igen problemet. Brukar numera ta med matsäck. Kolisfritt bröd med stekt ägg Men om det passerar säkerhetskontrollen är jag tveksam till. Nån som vet?

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Sist jag flög långt bestod efterrätten av yougurt som med stora bokstäver deklarerade ZERO FAT.
  Jag frågade om dom också hade en med ”Zero sugar”, men det fanns naturligtvis inte.
  Tror att om vi LCHF-are ber om vad vi vill ha varje gång vi flyger kanske dropparna snart urholkar stenarna.

  Efter Malhotras m.fl. debattinlägg häromdan ökar hoppet om snarare ändring.
  Men när industrin ser att det går åt fel håll hyr dom fler lobbyister. The Empire is striking back. Ingen lätt match. Vi behöver flera modiga som Malhotra för ändring.

 3. 3

  Jag tar alltid med mig egen mat på flyg, vanligtvis egetbakat fröbröd med massor av feta pålägg och smör. Det är ingen som har klagat i säkerhetskontrollen.

 4. 4
  Jan Nylund säger

  Har konstaterat samma sak! Fettsnålt och kolhydratrikt. De senaste gångerna jag flugit så har jag inte ens beställt (eller försökt beställa ) diabetikerkost. Meningslöst eftersom det ändå inte är bra. Och den ynka portion flygmat man får lär man nog överleva.

 5. 5
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Har också med mej egen mat vid resor – fungerat bra hittills.
  Betr. sockerfritt så tycks det tyvärr betyda att produkten istället innehåller gräsliga syntetiska sötningsmedel istället – så inget alternativ för min del.

  Det hjälper att ’tjata’ (t.ex. med hjälp av petitioner – 38 degrees eller Avaaz..) och jag hoppas att vi snart kommer att kunna få LCHF-kost på tåg o’ flyg.

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Glömde tillägga att eftersom jag inte tål besprutningsmedel är min kost ekologisk ..så egen matsäck är nödvändig för mej.

 7. 7
  sten bjorsell säger

  6 Mayne Sundewall Hopkins:
  Utmärkt argument för ekologisk kost! Fler av oss måste använda samma argument ofta, så att andra hör och undrar om dom själva ”egentligen” tål besprutat!

  Jag vet ingen som tål besprutat i långa loppet. Men en del glyfostförsäljare som är snikna eller det går dåligt för skulle säkert dricka ett glas för att ”bevisa” att det är ”ofarligt.” Råttförsöken av bl.a Seralini räcker för mig.

 8. 8

  Ett lyxigt icke-problem. Tag med dig egen mat!

 9. 9

  Det som har hjälpt min man är att skära ett
  stycke purjolök ner i vatten vänta i 24 timmar
  ock dricka vattnet. Sedan gör man samma procedur
  igen var annan dag. Han har bättre känsel i både
  händer och fötter.

 10. 10

  Flygmat är i de flesta fall helt oätbar. Kryllar av kemikalier och socker. Dessutom är den lagad och sedan nedkyld (i vissa fall till och med frusen) och sedan uppvärmd igen. Avstår även flygbolagens undermåliga pulverkaffe.
  För egen del brukar jag ta tillfället i akt till en fastedag när jag är på resande fot. Alla parter glada och nöjda med det hoppas jag 😉

 11. 11
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Nämen Martin! (8)

  Nu blev jag förvånad – du menar väl inte att det är LYXIGT att inte vilja äta förgiftad mat?!! ..oavsett om man är på resa eller ej..

 12. 12
  Agneta Andersson säger

  Självklart har jag alltid med egen mat på flygningar. Det brukar bli omelett med grädde, ost , bacon och spenat, som jag äter kall. Brukar ha med papperstallrik och plastbestick.
  Men vad som oroar mej nu efter att ha läst att flygpersonalen själva aldrig skulle dricka kaffe eller te på planet. Och detta på grund av att vattentankarna inte rengörs ordentligt. Vi kontroller har det visat sej innehålla kolibakterier.
  Vill ju inte ta med termos också så det får bli vatten nästa gång.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  12 Agneta Andersson
  I fråga om kolibakterier handlar det om mängden. Enstaka (snälla) kolibakterier är inte farliga. De ingår i hela vår miljö, och hjälper till att bygga upp vårt immunförsvar.

 14. 14
  sten bjorsell säger

  Själv har jag gjort som BJ ovan, passat på att fasta vid flygning.
  Svart kaffe går att dricka i måtta under min fasta. Socker i kaffe slutatde jag med långt innan LCHF, av en tillfällighet redan i 20-årsåldern. Skulle nog knappast vara i liv idag utan den ”olyckan”: Inget socker på en vecka. När det sedan kom hade smaken vant sig vid rent kaffe!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa