Sjukt mycket pengar – därför matas vi med piller

Expressen. Jag ser att artikeln är från 2009, men den är aktuell även idag.

 

Comments

 1. 1

  Oh vilken underbar artikel. Säkert modig också. Hoppas att den följs upp av svt och morgontidningarna senare idag.

  Jag var hos en AT-läkare häromveckan för att få prover tagna och remiss för tillsyn av operationsärr efter bortoperation av ett bassiliom (?). När han såg min journal med historia från biverkningar och hörde att jag inte ville han att han skulle ta blodtryck eller blodsocker för jag gjorde det själv hemma blev han förskräckt och utropade ”Du verkar hata läkare” Då svarade jag ”ni gör nog så gott ni kan, men det är läkemedlen jag inte tror på”. Han hade gjort praktik hos Hellenius och var kritisk mot mättade fetter. Jag berättade att jag ätit det i 15 år med normala värden hela tiden.. Hoppas han fick en tankeställare i alla fall.

 2. 2
  Patrik säger

  ”Det är en chansning både att ta mediciner och att inte ta dem.”

  Är det något vi ska tänka på idag så är det försiktighetsprincipen. Människor förr nådde hög ålder med bibehållen hälsa utan allsköns preparat och underlig mat. Idag har vi galopperande övervikt, diabetes, demens och cancer. Det är lätt att inse att något är väldigt fel idag, även om man inte kan sätta fingret på exakt vad.
  Tillämpa därför försiktighetsprincipen. Ät som man gjorde förr, och ät inte sånt man inte åt förr. T ex piller mot kroniska besvär. Behandla istället med naturlig fettrik kost, fasta och regelbunden fysisk aktivitet.

  Jag har börjat titta mer och mer på äldre medicin och visdom som kolloidalt silver. Åderlåtning har varit utskämt, men jag börjar undra. Erik Enby har visat att sjuka människor har stora mängder mikrober i blodbanan. Varför skulle det vara så dumt att tappa av lite av detta och på så sätt hjälpa kroppen att läka sig själv?

 3. 3
  Elisabeth G säger

  # 1

  Bra, Moventia. Jag träffade en läkare som trodde att man kunde må bra av LCHF i många år men sedan rasa ihop fullständigt.

  Å andra sidan har jag faktiskt också träffat kunniga läkare som rekommenderat LCH och det gläder mig.

 4. 4
  F d anhörig säger

  Här är ett färskt citat från Läkartidningen: 10 eller fler läkemedel!!!

  …”Samtidigt hade nästan 32 procent av dem över 75 år i särskilt boende tio eller fler läkemedel under 2017, vilket är en ökning med 6 procentenheter jämfört med föregående år, enligt rapporten.

  Och även när det gäller personer med hemtjänst sågs en ökning i den här åldersgruppen. Där hade drygt 24 procent tio eller fler läkemedel förra året – en ökning med 3 procentenheter jämfört med 2016.”…

  https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/04/Fler-aldre-far-manga-lakemedel/

 5. 5

  Svar till f d anhörig. Vilken skrämmande utveckling. Nån måste dra i bromsen. Vem?

 6. 6
  Bokmal säger

  S E N I O R V E C K A N
  Apoteken erbjuder läkemedelsgenomgångar för äldre
  Här följer länkar till några olika artiklar.

  https://www.hjart-lung.se/aktuellt/aktiviteter/apotekens-seniorvecka-2018/
  https://svenskfarmaci.se/apotek/aldres-lakemedel-i-fokus-under-apotekens-seniorvecka/
  https://www.senioren.se/nyheter/ar-dina-lakemedel-lampliga/

  Läkemedelsgenomgångar kan säkert vara bra ibland, men är ett fattigdomsbevis på en vård som inte fungerar. Resultaten inger en falsk trygghet eftersom man bara känner till parvisa interaktioner (hur läkemedel påverkar varandra) och ibland inte ens det. Det är omöjligt att veta vad som händer när man står på flera olika mediciner (fler än två) och det är vanligt.

  Redan 2004 upptäckte jag att man kunde på in på Stockholms Läns Landstings hemsida (egentligen för vårdpersonal) http://www.janusinfo.se, registrera sig och söka. Jag gjorde en sökning gällande en närståendes mediciner och kunde skriva ut en och en halv A4-sida. Den innehöll bl.a. en allvarlig interaktion – Waran tillsammans med Relifex (en anti-inflammatorisk av typ NSAID). Både dessa mediciner förtunnar blodet. Det var upprörande. Samme läkare förnyade recepten i flera år. Efter ett tag ställdes X, dessutom, på Apodos (mediciner paketeras i små plastpåsar).

  Jag ringde till det aktuella Apodos-apoteket och undrade hur det kunde förekomma en sådan allvarlig interaktion utan att någon upptäckt den – fanns det inte några varningar i deras datasystem? Jag undrade också hur det såg ut hos den förskrivande läkaren. Kan inte komma ihåg att jag fick några vettiga svar.
  Det här inträffade för cirka 10-12 år sedan.
  Undrar just hur det ser ut idag?

 7. 7
  Bokmal säger

  M E D I C I N S K C O C K T A I L

  Den danska tidningen Politiken hade 2013 en serie av artiklar om läkemedel. Här är en av dem.
  https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5483682/L%C3%A6geforeningen-L%C3%A6ger-har-ingen-chance-for-at-vide-hvordan-en-medicincocktail-virker

  Jag citerar några tänkvärda rader ur texten:

  ”Det er barokt«
  »Hvis vi skal være helt ærlige, så har vi læger jo ikke en chance for at vide, hvordan en cocktail af 10 forskellige slags medicin fungerer. Forestil dig 10 forskellige kemiske stoffer blandet sammen i en gryde. Ingen kan regne konsekvenserne ud af det,« siger Michael Dupont, der selv er praktiserende læge i Birkerød.”

 8. 8
  Bokmal säger

  P A P P A S H U V U D V Ä R K

  Pappa multimedicinerades år efter år. På den tiden fanns varken Internet, kritiska böcker eller ifrågasättande. Tilltron till vården var stor från alla i familjen.

  Pappa drabbades av huvudvärk nästan varje dag. Det var plågsamt. Det förskrevs olika värktabletter – inget hjälpte. Han riskerade dessutom magblödningar som biverkan. Jag tipsade pappa om TENS (transkutan nervstimulering) som jag hade hört talas om av min sjukgymnast som kom från Finland där den här typen av behandling var vanligare. Pappa fick, efter förfrågan, låna hem en apparat från landstinget (en liten dosa). Pappa kunde minska tablettintaget men huvudvärken försvann inte, lindrades av och till.
  Pappa hade läst om en professor i Göteborg – eller var det kanske på TV. Jag erbjöd mig att skriva brev. Vi inkluderade aktuell läkemedelslista och röntgenkopia av hjärnan samt undrade om professorn möjligen hade några förslag. Det kom ett mycket vänligt svar. Professorn hade aldrig sett en så vacker hjärna hos en så gammal man. Hans förslag var att pappa kunde prova att ta Tradolan! Som tur var hade jag läst om Tradolans (= tramadol) beroendeframkallande verkan och hur svårt det var att sluta.
  Numera finns Tradolan och tramadol med på nedanstående lista
  https://www.senioren.se/leva-uppleva/halsa-medicin/kolla-haer-om-du-far-olaemplig-medicin/

  Häromdagen såg jag att Stockholms Läns Landsting kommer att anordna ett kvällsseminarium för vårdpersonal under rubriken – Läkemedelsinducerad huvudvärk, finns det ?
  https://www.janusinfo.se/Fortbildning/Sok-fortbildning-och-boka/?EventId=b89b03db-c1cc-4b5b-9129-561b9bf96b32

  P.S: Läkemedelsinducerad (=drug induced) + symptomet kan vara bra sökord när man googlar.

 9. 9
  Mormor säger

  5 Moventia
  Antagligen bara vi själva…ta inga medeciner!! Allt går över…vissa besvär kan ta lite längre tid, men kroppen klarar det mesta med förståndig kosthållning, ordentligt med sömn, bra familjeliv och sociala kontakter, en viss fysisk aktivitet, mindre stress osv osv
  Efter mina operationer av totala knäproteser skickades jag hem med tre olika slags piller mot smärtan, hjälpte inte det första skulle jag ta det andra, och funkade inte det skulle jag fortsätta med det tredje, som var starkast och absolut skulle hjälpa…men smärtan blev värre och värre för varje piller jag tog och efter dom första sömnlösa nätterna slutade jag i ren desperation med dom alla….och upptäckte redan första natten att smärtan var uthållbar, den minskade undan för undan och jag fick inte ens ont i magen, som var bonuset på dom smärtlindrigande pillren…..som man ju också skulle ta piller för…
  Nåt fel, nånstans, är det på vården…
  Nu för tiden tar jag absolut inga medeciner, det enda jag tar är vissa kosttillskott i form av vitaminer och mineraler, som jag anser är viktiga med den usla kvaitèn på maten, som vi för det mesta sätter i oss…
  Det var bättre förr i tiden…

 10. 10
  Patrik säger

  Apropå det här med knä-, rygg- och höftledsoperationer tror jag en bra förebyggande åtgärd för att slippa det är att äta en kost riklig på naturligt fett. Kroppen behöver nämligen byggmaterial s.k. näring för att kunna bygga upp brosk och annat, och den viktigaste näringen här är naturligt fett. Men som ni vet så är den allmänna rekommendationen att vi ska göra oss undernärda genom att äta för lite fett, och då finns det naturligtvis stor risk att problem tillstöter som benskörhet och höftledsbesvär.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa