Samband mellan tandlossning och hjärtinfarkt

Tandlossning ökar kvinnors risk för hjärtinfarkt.

Ännu en förståndshandikappad studie, om samband mellan det ena och det andra. I detta fall mellan tandlossning och hjärtinfarkt. Forskarna utgår då alltid ifrån att det ena har orsakat det andra. De kommer aldrig på att båda sakerna kan ha en gemensam orsak.
I det här fallet orsakas både tandlossning och hjärtinfarkt av en dålig kost, enligt de gällande riktlinjerna från myndigheterna, med hög andel kolhydrater, låg andel naturligt fett, samt inga restriktioner på industriprocessad mat.

Socker och stärkelse ger tillsammans med bakterier i munnen den syra som inflammerar tänderna och orsakar karies och tandköttsinflammation, som i sin tur ger tandlossning.
Socker och stärkelse, samt den höjda insulinhalt som de ger, orsakar den inflammation i artärerna, som i sin tur orsakar hjärtinfarkt.
Det är sorgligt att forskarna inte har den elementära förmågan att inse dessa orsakssamband. Men de är hjärntvättade till att inte kunna det.

 

Comments

 1. 1
  Barbro säger

  Var det sååå ”enkelt”? Detta har man ju läst en och annan gång men aldrig fått någon närmare förklaring. Förrän nu! Tack Annika

 2. 2
  XMargareta säger

  Det är säkert sant, att det i hög grad har med kosten att göra.

  Ägget och hönan var det.

  Har man inte även funnit samma bakterier som finns i munnen i blodet och i placken?
  Läckta från munnen?

  Sant är dock att god munhygien också är viktigt.

 3. 3
  Lena i Umeå säger

  Min första tanke när jag hörde ”nyheten” var också att det som är gemensamt för både tandlossning och hjärtsjukdom är ett för stort intag av socker/kolhydrater. Lite märkligt att en specialist på tandsjukdomar inte tar med det som en tänkbar förklaring.

  När jag var barn för 50 år sedan var det självklart att socker orsakade problem med tänderna. Och idag vet vi ju också att socker orsakar inflammation och hjärtproblem. Men den kopplingen dyker inte upp i tankarna hos de här forskarna.

 4. 4
  Gunnar Isaksson säger

  Jag tror som Annika att det är kosten. Det spelar ingen roll hur mycket man borstar tänderna. Äter man mycket kolhydrater så kommer saliven att innehålla glukos hela tiden och då trivs bakterierna i munnen.

  Då det gäller blödande tandkött och tandlossningssjukdomar så misstänker jag att det liksom är kanariefågeln i gruvan. Dvs ett av tidiga tecken på felaktig kost.

  Då en tandläkare upptäcker detta borde han så klart göra vad han kan men även remittera patienten för kostrådgivning hos en LCHF utbildad kostrådgivare.

 5. 5
  Erling säger

  Ett är säkert, LCHF höjer pH i munnen till en säker nivå uppåt 8. Det betor på att de surgörande bakterierna inget har att leva av och salivens naturliga basiska pH nivå upprätthållas. Ingen karies, inga hål, inget behov av fluor. I kärlen och kroppen i övrigt mycket lägre inflammatorisk aktivitet och här är listan på fördelar kilometerlång och omfattar vårdvinster på hundratals miljarder – DET ni!

 6. 6

  Annika, så glad jag blev, när jag läste din slutsats! Det var nämligen även min första tanke när jag hörde nyheten imorse. Inte nog med att jag mått så bra under mina sju LCHF-år, utan jag har även lärt mig en massa och blivit väldigt kritisk till forskarnas slutsatser. För sju år sedan hade jag utan tvekan gått på denna s k nyhet.
  Jag var själv hos min tandhygienist igår för tandficksmätning och tandstensborttagning. Före LCHF hade det definitivt blött rejält av den behandlingen men nu fick tandhygienisten i princip inte fram en droppe blod, något vi faktiskt pratade om. Hon vet hur jag äter och att jag använder fluorfri aloe vera tandkräm.

 7. 7

  Erling, ”ingen karies, inga hål” men tyvärr mer tandsten än före LCHF. Vad beror det på?

 8. 8

  Nu har jag inte läst studien, men jag valde precis att dra ut en tand, Orsaken var att jag ogillade tanken på en död tand i käften, samt hade trångt mellan de andra tänderna.

  Jag noterade att det gav feber och att jag fick en liten röd fläck under fotsulan. Jag kände också något i hjärtregionen. Kan det ha varit små blodproppar av koagulerat blod från det läkande såret?

  Om en sådan blodpropp hamnar på fel ställe i hjärtat så kanske det kanske utlösa hjärtinfarkt?

  För de som väljer att dra ut tänder kan det kanske vara vettigt att äta grapefrukt eller dricka rödvin eller något annat som förtunnar blodet?

 9. 9
  sten bjorsell säger

  Dom enda kolhydrater man skulle kunna och även bör sätta i sig blir de fiberrika, eller de ej raffinerade, som ju våra affärer idag är proppfyllda med, förutom godis! En ”perfekt storm” enligt en studie jag läste för många år sedan. Den jämförde individuellt kariesangrepp efter samma kontrollmängd godis, via salivens pH. Vid pH under ca 4 blir angreppen kraftiga då lågt pH fräter emalj så att bakterierna ofta snart kan bosätta sig nästan obehindrat i benmaterialet under vid regelbunden godisexponering.
  Efter godisintag sjönk pH hastigt till ungefär samma frätande nivåer för alla försökspersoner. Vissa återhämtade pH långsamt, efter ibland flera timmar medans andra återhämtade sig inom kort tid, ibland minuter. Angreppen mättes och stod i proportion till ”tid under visst pH”, och skillnaderna var mycket klara då den längre syraexponeringstiden förstörde betydligt mer emalj än den korta, med få genombrott i de med snabb salivåterhämtning.
  Många även moderna forskare skulle säkert ha klassat skillnaderna genetiska, något vi vet ofta rutinmässigt antas när samma ändring ger olika resultat och man inte tar med kosten i beräkningen.

  Men Weston Price visade att skillanderna på goda och dåliga tänder berodde på maten och att samma genetiska material fick dåliga tänder med modern mat, raffinerat mjöl, raffinerat socker och salt, medans de i samma släkt som fortsatte att leva som förr ofta vanligen behöll sina tänder livet ut.
  Forskarna som gjorde tandstudien ovan analyserade även salivens beståndsdelar och rapporterade att den enda tydliga skillnaden var högre halt av acetat i saliven hos de som hade fina tänder och korta syrangrepp efter godisintag. Därmed lämnade man med ett frågettecken, om acetatnivån kunde vara genetiskt betingad. Acetat är en pH-buffrande förening och förmågan att bilda detta är alltså utomordentligt viktig för tandhälsa.
  Just actetat bildas tillsammans med butyrat och propionat av fiberrik och/eller resistent stärkelse i ändtarmen. Med modern vällagad kost får vi idag i oss betydligt mindre sådan stärkelse än förr, vilket stämmer precis med Weston Prices observationer hur vitt bröd,socker och salt försämrade tänderna hos den del av befolkningarna han studerade bytte till ”store bought” mat. Dessutom observerande han mycket signifikanta skillander på både huvud och kroppskelett som föjde samma koständringar.
  Alltså är det viktigt inte bara att undvika de moderna snabba kolhydraterna utan, även på LCHF, att få i oss komplexa kolhydrater som grönsaker, ofta inte alltför välkokade eftersom vi vet att t.o.m. potatis är resistent stärkelse så länge den inte är helt kokad, eller kokt och återkyld. Sedan vet vi som påpekats att samma bakterier som frodas i munhålan återkommer i kärlsjukdomar vilket gen pekar på kosten, via tänderna eller ej. Senare idag tänker jag ”halvkoka” potatis och låta den stå i ett par timmar och se om det blir som att koka den och sedan kyla den.
  En bekant berättade att ”diversearbetare” som kunde få svårt att ta med sig och skydda en matlåda förr i tiden ofta inte tog med sig något svårlagrat. Istället åt de en rejäl frukost som till stor del bestod av halvkokad potatis. Iden var att den längre matsmältningstiden gjorde att kroppen kunde förbränna den halvkokta potatisen på eftermiddagen.

 10. 10
  Lars Lundqvist säger

  Bra förklaring!
  Tack!

 11. 11
  Lennart säger

  Det är en fröjd att läsa vad Du skriver Annika, verkligen sunt förnuft.

 12. 12
  Lennart säger

  Fråga till Martin 8
  Grapefrukt tunnar ut blodet låter intressant.
  Önskar mer info om detta

 13. 13

  Att grapefrukt kan förtunna blodet drar jag efter att ha läst att de som äter blodförtunnande inte får äta grapefrukt och det verkar stämma, även om läkemedelsmaffians förklaring skiljer sig avsevärt från följande förklaring:
  https://www.mabra.com/11-saker-du-borde-veta-om-grapefrukt/

 14. 14
  XMargareta säger

  Det finns ett ämne i Grapefrukt, som man har upptäckt, att kroppen använder samma enzymsystem, för att hantera, som kroppen också använder för att bryta ner många mediciner, inte bara blodförtunnande.
  Då blir medicinkoncentrationen i blodet för hög.

  I fallet blodförtunnande kan det sluta med förblödning.

 15. 15

  Apropå HJÄRTINFARKT och MUNHÄLSA så bör detta vara av särskilt intresse, citat;

  ”Din rotfyllning kan vara livsfarlig. 90% av alla hjärtinfarkter kan skyllas på bakterier i rotkanalerna i tänderna. Det här berättar den amerikanska kardiologen Thomas Levy i en intervju med TV Helse.”

  LÄS OCH SE MERA; se videointervjun med den amerikanska kardiologen Thomas Levy

  ”Bevis på sambandet mellan rotfyllning och hjärtinfarkt”

  https://www.tv-helse.se/bevis-pa-sambandet-mellan-rotfyllningar-och-hjartinfarkt/

 16. 16
  sten bjorsell säger

  15 Ulf Bittner. Absoult!
  Eftersom det inte går att täppa till de miljoner kanaler i en död tand som bakterier kan leva i när den är rotflylld blir de blodlösa kanalerarna utmärkta bakteriebostäder där varken tandborste eller kemikalier når djupt. Vilka bakterier säger nej till säker, fri bostad med ofta 3 gratismål och mellanmål om dan? Med målen bestående av en socker/stärkelserik kost vet vi dessutom att just de sämre bakterierna trivs utmärkt i.
  En rotfyllning ser jag idag som en trojansk häst. Tror jag blivit av med alla nu, men det var svårt att övertala tandläkarna att dra ut dom.

 17. 17

  16 sten bjorsell

  Att få rotfyllda tänder utdragna, det handlar inte om tandläkarna i grunden, det handlar mer om skolmedicinska läkare och deras okunskap, skolmedicinska läkare generellt är förmodligen helt ovetande om denna enorma belagda och bevisade enorma risk med rotfyllda tänder.

  Kom ihåg att en sådan ”livsfarlig” rotfylld tand går att laga gång efter annan, alltså en intäktsmöjlighet för tandläkarna! Därtill garant för sjukdom, enligt bevisat av Thomas Levy, vilket delges här nedan, se för allt smör i Småland videon där Thomas Levy intervjuas.

  Om Du får din skolmedicinska läkare att förstå detta som är BEVISAT nämligen;

  ”Bevis på sambandet mellan rotfyllning och hjärtinfarkt”

  https://www.tv-helse.se/bevis-pa-sambandet-mellan-rotfyllningar-och-hjartinfarkt/

  Då finns en lagstiftning som är fullt ut användbar;

  TANDVÅRDSLAG

  Tandvårdslag (1985:125), se i denna lag 8 a § , de 3 sista raderna, citat;

  Landstinget ska vidare se till att tandvård kan erbjudas
  1. dem som har behov av särskilda tandvårdsinsatser som ett led i en sjukdomsbehandling under en begränsad tid, och
  2. dem som har stora behov av tandvård på grund av en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Lag (2017:34).

  Slut citat.

  Källa till ovan citerat
  https://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19850125.htm

  Alltså ”som ett led i en sjukdomsbehandling under en begränsad tid”

  Hänvisa den skolmedicinske läkaren till vad som BEVISATS och begär ett INTYG om att den rotfyllda tanden ska extraheras(dras ut). Kräv av tandläkaren/käkkirurgen att du får med i en plastburk hela tanden inklusive alla rötterna(så att allt verkligen är borttaget.

  Angående INTYG, citat;

  Se Patientlag (2014:821)

  10 kap. Personuppgifter och intyg

  3 § Den som är skyldig att föra patientjournal ska på begäran av patienten utfärda intyg om vården.

  Slut citat.

  https://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20140821.htm

  Observera
  Om en tand, eller flera tas bort genom detta förfarande ska detta ske utifrån högkostnadsskyddet, dvs. enligt Hälso- och sjukvård som ett led i en medicinsk sjukdomsbehandling alt. medicinsk rehabilitering, effekten blir också att tanden ska ersättas utifrån samma grunder.

  Dvs. skolmedicinska läkare ”håller nog tyst om detta” för uppenbart är, enligt BEVISAT om rotfyllda tänder, så föder och göder dessa rotfyllda tänder sjukdom, hälso- och sjukvården/skolmedicinen ”lever på och av sjukdom” och är utbildade generellt för symptomlindring.

  Symptomlindring genom recept och sk mediciner, som läkemedelsindustrin uppenbart profiterar enormt på och av. Ett förhållande emellan skolmedicinska läkare och industrin som säkerställt enorma problem för mänskligheten, beakta följande;

  “Pharmaceutical medicine kills more people than all acts of war, terrorism, gun violence and murder COMBINED”

  Fritt översatt till svenska

  ”Läkemedel dödar fler människor än alla krigshandlingar, terrorism, skjutvapendåd och mord SAMMANTAGET”

  Läs mera
  https://pharmadeathclock.com/

  Sven-Erik Nordin, SVARA DOKTORN, har delgett följande, lösryckta citat ur artikel, citat;

  Mediciner vanligaste dödsorsaken?

  Det här betyder alltså, att MEDICINER (korrekt utskrivna av läkare) sannolikt är den i särklass viktigaste anledningen till sjukdom hos äldre – och möjligen den allra vanligaste dödsorsaken.

  Detta borde resultera i krigsrubriker på kvällstidningarnas löpsedlar – men ingen tycks ha reagerat på detta! Jag har inte sett några löpsedlar om den här undersökningen – och inte hört något på Rapport, Aktuell, Uppdrag Granskning eller i något anat av SVT:s eller SR:s program! Det har varit DÖDSTYST!

  Har någon påstått att detta bara är en påhittad historia? Nej!

  Har någon försökt visa att rapporten är helt felaktig? Nej!

  Har någon försökt visa, att skåningar i någon medicinsk mening är annorlunda än andra svenskar? Nej!

  Återstår alltså alternativet: Man tycker hela historien är ointressant och inte förtjänar någon uppmärksamhet!

  Inom vägtrafiken säger man sig ha en ”nollvision” för antalet döda (vilket självklart är en vällovlig inställning, om än fullständig utopisk). Det är där inte helt enkelt att identifiera de enskilda orsakerna till dödsfallen, men man anstränger sig verkligen för att minska trafikdöden.

  På det medicinska området kan man med stor säkerhet identifiera en av de absolut vanligaste dödsorsakerna hos den svenska befolkningen – troligen den allra vanligaste.

  Och möjligheterna att i hög grad nedbringa dödstalet borde vara betydande. Detta skulle inte heller kosta massor av pengar, utan sannolikt i stället spara miljarder av våra skattepengar!

  Varför tycks intresset vara obefintligt hos media, politiker, journalister, allmänheten?

  Källa till ovan citerat(rekomenderar att läsa hela artikeln)
  https://www.svaradoktorn.se/427029039/5377200/posting/mediciner-vanligaste-d%C3%B6dsorsaken

 18. 18
  Stefan säger

  Tror av egen erfarenhet att det mest beror på hur väl tanden rotfylles. En korrekt och grundlig rotfyllning ger ej besvär kort sagt. Tyvärr tror jag det inte utföres alla gånger. I mitt fall syntes det på röntgen och de gjorde om en ca 10 år gammal rotfyllning som nu ska vara 100% , antar jag åtminstone…

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  18 Stefan
  Enligt vad jag har läst mig till så går det inte att rotfylla de små kapillärerna i den döda tanden, utan bakterierna gror där, och vandrar vidare ut i cirkulationen. Det är nog inget man själv kan känna direkt, utan det ger senare inflammationer i kroppen, tex i hjärtat.

 20. 20
  Maritta Sundin säger

  Blodförtunnande och grapefruktkärneextrakt är inte en bra kombination (naturläkemedel). Enligt läkemedelsverket hindrar blodförtunnande dig inte från äta några grönsaker eller frukter om du äter dem någorlunda jämt fördelat. Vitamin k finns ju t.ex även i jordgubbar.

 21. 21
  XMargareta säger

  Att undvika grapefrukt vid medicinintag är ett råd, som gäller många mediciner pga att grapefrukt påverkar dessa mediciners nerbrytningshastiget.

  Att undvika K-vitamin eller K-vitaminliknande ämnen gäller specifikt blodförtunnande medel, ( tex. Waran.)

 22. 22
  Maritta Sundin säger

  Tycker bara att det är fel att ensamt peka ut grapefrukt vid blodförtunnande. K-vitamin finns ju i nästan alla gröna bladgrönsaker, raps och soja olja, kiwi, jordgubbar, mangold m.m. Även kött innehåller k vitamin eller?
  Grapefrukt innehåller väl ett ämne som heter furanokumarin och det är väl den som gör att vissa mediciner inte bryts ned. Precis det hände med de som tog hälsokostpreparatet grapefruktkärneextrakt….alltså var det tillsatserna i denna så kallade hälsokost som var problemet tillsammans med blodförtunnaande inte grapen. Man äter ju t.ex kål om man vill äta lchf eller så kan man ju inte vara lchf:are om man har blodförtunnande.
  Jag tar själv blodförtunnade och har många mediciner men har aldrig blivit avrådd att äta grapefrukt eller något annat.
  Däremot tycker min diabetessköterska att jag ska äta rena produkter dvs inte matlagningsgrädde, flora och annat halvfabrikat…jag tolkar det som att hon är för lchf även om hon inte använder bokstavskombinationen.
  Men denna tråd handlade ju om rotfyllningar och dess konsekvenser. Jag vaknandee en morgon 2012 och hade en kraftig svullnad i kinden. Fick penicillin ett par omg och sedan påbörjades rotfyllning. Detta sker ju i omg och det de fyllde tanden med mellan dessa lossnade hela tiden. Arbetet blev så småningom klart men jag kände att det inte var ok. Blev skickad till specialist som sa detta ska vi fixa. Bort med fyllningen och en rensning av kanalerna började. Vid tredje besöket insåg även han att något var fel och remiss till sjukhustandvården för operation av cysta. Och det var en liggande cysta. Det fick läka och sedan rotfylldes tanden. Jag var klar med detta våren 2013. Jag fick sedan dra ut den för den sprack och även tanden bredvid. Våren 2014 har jag en lokalt spridd bröstcancer. Direkt satte jag den i ett samband med allt det med tänderna och gick upp till sjukhustandvården och bad dem fråga om det kunde finnas ett samband. Tror av svaret att han blev irriterad på att jag kunde få för mig något så dumt. Men jag tror fortfarande på att något skit mög sig in kanalerna under dessa tre rotfyllningar av tanden. Läste någonstans att 97% av alla cancerpatienter har rotfyllningar.
  När ska munnen och våra tänder ingå i sjukdomsbilden och tas på största möjliga alvar. Jag ska då aldrig mer rotfylla en tand. Önskar jag hade dragit ut den direkt men cystan fanns ju där ändå. Men hellre tandlös än sjuk.

 23. 23

  Jag har för mig att tandvård ingår i sjukvården i England och har så gjort så länge jag minns.

 24. 24
  Maritta Sundin säger

  Alltså allvarligt vanlig hederlig grapefrukt innehåller noll uq k vitamin. Någon har läst för många veckotidningar

 25. 25
  XMargareta säger

  # Maritta Sundin.

  Exakt, vanlig hederlig grapefrukt innehåller inga som helst mängder K-vitamin, som av den anledningen kan orsaka problem tillsammansmed blodförtunnande medel.

  (Däremot är det kontraindikation med grapefrukt tillsammans med en del mediciner pga att ett ämne däri inverkar på nedbrytningshastigheten av vissa mediciner.
  Kanske inte tillsammans med den medicin du tar, men en del andra tex Viagra, immunnedsättande preparat etc.)

  Anledningen till, att jag överhuvudtaget skriver om grapefrukt här är därför att ” Martin Gustavsson-Vetenskapliga Partiet” ovan i tråden påstått, att grapefrukt är blodförtunnande.

  GRAPEFRUKT ÄR INTE BLODFÖRTUNNANDE!

 26. 26
  sten bjorsell säger

  18
  Stefan
  Läser just boken som fanns på TVHelse som Ulf Bittner ovan rekommenderade , ”The Toxic Tooth”.
  Endontologsammanslutningar accepterar numera att det finns bakterier kvar i rotfyllda tänder men acceptear inte att de kan sprida sig därifrån till andra vävnader, om de är riktigt gjorda.

  Enlight boken förmedlar perfekt rotfyllda tänder helt symptomfritt både bakterier och exotoxiner till resten av systemet. Infektion i många olika organ följer, beroende på immunsystemets allmänna hälsa, vilka organ som som är svagast och bakterietyperna som stängdes in vid rotfyllningen.
  Boken menar tvärtom att ju bättre bakterierna stängs in ju värre blir dom, då de anaerobiska sidorna är värst, då de ger ifrån sig de värsta gifterna. En i luft oskyldig och vanlig bakterie, Clostridium Botulinum, finns t.ex ”överallt”. Stängs den in i en vakumförpackad burk eller plast kan den omformas och bilda botulinum giftet, som kan ge dödlig Botulism. På detta vis utgör just ”perfekt försegling” av en rotfylld tand av den bästa ”tandläkare som finns” ett större långsiktigt sjukdomshot än en tand som läcker tidigare!
  Anledningen till att jag tagit bort alla.
  En intressant aspekt jag inte kände till som tas upp i boken är att gifterna som anaerobiska bakterier tillverkar i skadade eller rotfyllda tänder ofta ”pumpas” ut i systemet vid tuggning. Man kan alltså själv uppskatta/testa kvaliten på tänder/fyllningar genom att fasta eller äta soppa någon dag och jämföra ”hälsotillståndet” då och senare när man tuggar som vanligt.

 27. 27
  Maritta Sundin säger

  Furanokumarin som finns i grapefrukt finns även i palsternacka och selleri. Det är samma ämne som finns i stor Björnloka .

 28. 28
  Jösses säger

  Allt detta elände på grund av socker och spannmål. . . Är det någon som har hört talas om dåliga tänder i frånvaro av detta? D v s finns det någon som fått hål i en tand utan att äta billiga kolhydrater, eller möjligen värmd honung och dadlar/russin tex?

 29. 29
  Stefan säger

  @18

  Skrämmade hur fel det verkar kunna bli. Då mer o mer hänförs till olika bakterier vare sig det är i mage, tarm, munhåla osv, så vill vi förstås försöka gynna de goda på olika sätt. Då jag fick min rotfyllning omgjord för snart 10 år sedan så minns jag att de tog bakterieprover och blev tvungna att tillgripa en starkare variant av bakteriedödande för att få det sterilt. Förstår dock att det kanske över tid är omöjligt att hålla det sterilt där inne i den miljön. Det borde gå att få en koll på detta kan jag tycka.
  Har även märkt och även fått bekräftat av min tandläkare att det är lättare att återkommande få olika symptom såsom ömhet, lätt att blöda och illaluktande (tandsten?) runt den tand jag har krona och den rotfyllda tanden. Min hittils bästa fix för detta är mellanrumstandborste indränkt med klorhexidinsprit!

 30. 30
  sten bjorsell säger

  29 Stefan. Hittar ingen Svensk översättning av ”The toxic Tooth”, Första halvan skriven av en mycket ambitiös tandläkare, andra halvan av en kardiolog.
  Spelar ingen roll hur starkt bakteridödande man använder, det bir alltid en hel del kvar inuti de kilometerlånga dentinkanalerna. Kanske man skulle kunna sätta en del av tanden under vacuum och suga in något som fyller upp alla kanaler? Men det har man inte ens försökt, vad jag vet. Bättre som Jösses säger: Sluta mata med snabba kolhydrater, nästa gång. För tanden med problem är det nog bara att dra ut med noggran benrengörning följt av implantat eller kuliss.
  Hade själv ingen aning om rotkanalkomplikationerna tidigare. Gissar att flera släktingar lider eller har dött i förtid av det.

 31. 31

  Grapefrukt

  Låt säga att man inte kunde eller ville äta blodförtunnande, vore då grapefrukt ett rimligt naturligt alternativ? Jo. Det tror jag, men jag är inte läkare.

  Frågan är vad det är som gör blodet ”tjockt” eller ”tunt” och om grapefrukt kan anse tunna ut detta? Länken anger några olika effekter som jag tycker liknar förtunning, ex. att grapefrukt sänker ett kolesterolvärde.

  Kanske kan en läkare svara på det istället för en dominant ”XMargareta” som bara dominant säger att det är så, helt utan evidens. Varför godkänns ens den kommentaren?

  Tandhälsa

  En annan sak när vi kommer in på tandhälsa är att tandläkarna inte längre verkar vilja laga kariesangrepp i emaljen. Varför inte då? Förklaring saknas. Leder väntan på att djupare inträngning till en bättre ekonomi för alla tandläkare?

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  29 Stefan
  Klorhexidin är ett desinfektionsmedel som sannolikt är giftigt. Det går nog ner och kan skada tarmfloran i tarmen också. Ska inte tillföras i munnen. Detsamma gäller Listerin som det görs så mycket reklam för idag.

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  31 Martin Gustavsson
  Som jag har förstått det så förhindrar ämnen i graperfrukt nedbrytning av vissa läkemedel i levern, så att det blir en förhöjd koncentration av läkemedlet i blodet. Därför bör väl ingen som äter mediciner äta grapefrukt?

 34. 34
  Mikael säger

  Jag har funderat varför folk bara ett par generationer tillbaka dog så unga i hjärtproblem. Kanske det var för att de inte var lika noga med att borsta tänderna?

 35. 35
  sten bjorsell säger

  29 Stefan, uppdatering. Om man lyckas täta så att inga bakterier alls läcker ut, läcker bara toxiner ut. De blir dessvärre giftigare ju mer anaerobisk miljös som blir kvar i tanden.
  Bland gifterna från rotfyllda tänder ingår Svavelväte (H2S) , Metyltiol bägge dessutom mycket illaluktande.
  Väl ur ”en behållare” sprider sig gifterna i hela kroppen. Genom tuggning ”masseras” botten av tänderna mot tandköttet vilket hjälper till att ”leverera” eller pumpa gifterna från tänderna till tandkött lymfa/munhåla resten av systemet. Kanske ”aptitförlust efter ett par tuggor” som jag känner till kan bero på något sådant.
  Det populära ”oil pulling” kanske fungerar genom att med hjälp av visst vakuum i munnen suger man ut toxiner från dåliga tänder som späs ut olja eller vatten eller vad man använder, varefter man spottar ut allt.
  Att göra ”oil pulling” före måltid borde alltså minska alla effekter av gifter från tänder i munhålan. Det är inte bara rotfyllningar som bildar gifter i munnen. När tänder dragits ut utan att hålet efter kirurgiskt rengjorts från bindvävshinnan (periodental ligament) uppstår gärna hålrum där benmassan inte växer igen. Vet inte vad praxis i Sverige är. Dessa hålrum kan också bli farliga bakteriehärdar, vilket betyder att tandutdragning kan ge likande problem som rotfyllningar, om de skadat ben och all bindväv tagits bort efter utdragning.
  Eftersom många av oss inte byter ut sockerrik lättsmält kolhydratrik mat mot nyttigare LCHF-liknade förrän vi drabbas av metabolt syndrom har vi ofta, som i mitt fall, fått både rotfyllningar och hålrum långt innan! Något som bör åtgärdas om man vill hålla sig frisk, speciellt när man blir äldre med ett svagare immunsystem att ”hålla efter” med. Boken beskriver hålrum (cavitations) och rengörning av dessa så att benmassa kan växa där igen, som en positiv avslutning. 3D X-ray är nödvändigt för att se vad som kan behövas. Men den tas en gång och spars sedan på dator och specialisten kan med hjälp av den navigera och göra lokal ingrepp efter prioritet.

 36. 36
  Babsen säger

  Jag har alltid hört/läst/trott att tandlossning kan komma utav att man röker och att hjärtinfarkt också har samma orsak (delorsak). Detta var min första tanke när jag häromdagen hörde det vansinnigt kortsynta uttalandet om sambandet mellan tandlossning och hjärtinfarkt. Så en kombination av dålig kost och rökning är min teori. Vad tror du om detta, Annika Dahlqvist?

 37. 37
  Jösses säger

  Någon som har läst boken; Cure tooth decay?

 38. 38
  sten bjorsell säger

  29 Stefan.
  Missade en del av gifterna som kan bildas i rotfyllnigar or kaviteter:
  Botulinumgifter – mycket giftigt nervgift som hindrar ATP transport och leder till förlamning, kräkningar, dimsyn, dubbelseende, andningsförlamning.
  Tetanus och difterigifter. Förlamningar, inklusive hjärtmuskelförlamning.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  34 Mikael
  Har du statistik på hur många fler unga som dog i hjärtsjukdom för ett par generationer sen?
  Jag tror nog att de flesta borstade tänderna även då.
  Men annars var det många saker som skiljde då från nu beträffande hjärtsjukdom som kan ha förlängt överlevnaden, tex ballongvidgning med stentar, pacemaker, operation av dåliga hjärtklaffar etc.
  Så det är svårt att jämföra då och nu, och bedöma orsaker till förändringar.

 40. 40

  35
  sten bjorsell says:

  Kan nämna att tandbenet, särskilt kring rotspetsen, där den rotfyllda tanden sitter/suttit, det tandbenet som en gång fanns där blir förstörd, dvs. det bildas ”nekrotisk”/död vävnad, ytan blir ett tomrum/hålrum, där dessa toxiner då finns etablerade.

  På dessa tänder kan man tydligt se som klasar som kan liknas vid svamp som växer på en död björk, en metafor som kan ge en uppfattning om eländet.

  Har själv varit i Tyskland och där säkerställdes att kapa tandbenet, då det var hel uppruttet, dvs. nekrotisk vävnad, helt dött, bara ”gegga”. I Sverige upptäcktes detta inte en av Universitetssjukhuset, dvs. de ville inte upptäcka detta fenomen som säkerställer att människor verkligen blir sjuka.

  Fick även göra rent tandben på andra ställen där borttagna tänder en gång suttit, där fanns också nekrotisk vävnad, dvs. dött tandben, hålrum!

  Det finns en undersökningsmetod, var till England och gjorde sådan undersökning, som upptäcker detta i tandbenet, men den finns inte i Sverige, den metoden heter Cavitat Scan(ultraljudundersökning)

  Du läser mer om detta(samma klinik som jag var till) här

  https://www.munro-hallclinic.co.uk/cavitat-scanner-and-cavitation

  Citerar från ovan länk, citat;

  Cavitations by their nature are highly toxic. They are breeding grounds for a number of small chemical toxins and bacteria, this in turn can have a systemic effect in the localized disease process. When these small holes are coupled with toxic metals such as mercury, silver, gold, copper or tin, evidence has shown more potent and dangerous toxins can be formed.

  As a result of this blockage of toxic space, the cavitat can have a substantial effect on body enzymes and the immune system; causing a high level of stress upon the body.

  Här du/ni läsa om kliniken
  https://www.munro-hallclinic.co.uk/holistic-dental-practice

  Angående Tyskland, var till Hamburg, och här kan du läsa om den kliniken

  https://www.dr-lindauer.de/

  dr Hans Lindauer är både läkare/tandläkare i en och samma person, mycket trevlig man dessutom.

 41. 41
  sten bjorsell säger

  Ulf i 40
  Tandkirurgen som sätter in mina implant är mycket noggran och ser till att all ligament (bindväv) lossas redan före utdragningen av en tand. Sedan borras det upp djupt varefter implantatet skruvas i med momentindikator. Efter att ha läst mer av boken inser jag att hålrummen (cavitations) kan medföra risker liknande rotfyllningar, förmodligen beroende på det du nämner, skralt utbildade tandläkare som inte är tränade i att ta bort ligamentet/bindvävshinnan.
  Om inte bindvävshinnan tas bort 100% växer benmassan aldrig ihop efter en utdragning. Hålrum blir istället kvar som med tiden fylls up av bl.a. bakterier, utan vävnad eller blodkärl! Nästan som en rotfylld tand, men lite mer syre så att de bakterier som frodas inte blir lika farliga, men kanske många fler istället.

  I slutet på den här månaden ska jag tillbaks för att avsluta dom sista tänderna och då kanske vi kan se på 3D röntgen om det finns några hålrum/bindväv kvar efter visdomständer etc. som drogs ut för många år sedan. Eleer om han kan ordna med ”Cavitation scan” som du nämner!
  Då jag läste om Weston Price för många år ställde jag frågan ”lever de med utdragna tänder längre än de som fick rotfyllningar”. Svaret var nej. Kaviteterna efter utdragningarna kanske förklarar det.

 42. 42

  Man blir lite skräckslagen av den här tråden.. Hur ska alla vi tänka som tyvärr har någon rotfyllning och går hos vanliga tandläkare i Sverige. Enligt ovanstående blir det ju kvarstående bakterierisker även med utdragning. Känns som det enda man kan göra är att även fortsättningsvis äta sockerfritt, lite kolhydrater, noggrann munhygien, oilpulling etc och hålla tummarna och hoppas på mindre bakterieutveckling än för rotfyllning ihop med ”vanlig” kosthållning. Underlättar förhoppningsvis även för immunsystemet..

 43. 43
  Jösses säger

  39 Annika

  Vad jag förstått började tandborstning i Sverige bli utbrett i slutet av 1940 talet eller under 1950-talet. Den första plasttandborsten såldes den 24:e Februari 1938, I USA, och blev vanligt förekommande där efter andra världskriget.

 44. 44
  Mikael säger

  39 Annika

  Nej jag har ingen som helst statistik över detta, jag har bara sett många program på tv där gamla berättar om sitt liv. Och det har slagit mig vad ofta de berättar att t ex deras ”pappa dog när han var 37” osv, och jag har funderat vad sjutton höll de på med förr egentligen? Och jag har pratat med en tandläkare som var tandläkare förr, och han har berättat att det var jättevanligt att man inte borstade tänderna överhuvudtaget. Och jag har ju sett hur det har sett ut i munnen på många äldre, totalproppat med fyllningar eller inga tänder kvar (löständer).

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  44 Mikael
  Vad jag vet så var hjärtdöd inte vanligare för några generationer sen. För hundra år sen så var hjärtinfarkt tom en okänd sjukdom.
  MIn egen farfar dog i 40 års åldern pga brusten blindtarm. Så visst har dödligheten gått ner.

 46. 46
  sten bjorsell säger

  Mikael 43.
  Min farfar levde till 85, föddes 1873 och blev 87 år.
  Min morfar blev 97 år och dog runt 1985.
  Mina föräldrar klarade sig betydligt sämre och vi åt alla den rekommenderade kosten och fick även dåliga tänder ganska tidigt. Ser alltså dåligt ut, med klar minskning av medellivslängd. Generationen innan mina föräldrar drack alltid bara vatten till måltid, något som övergavs… Mellanmål betraktades som en synd om jag minns rätt. Morfars far var präst så det stämmer nog.
  Ett undantag i min föräldrageneration: Min fars syster blev 100 och var alltid pigg som en nötkärna, tills hon ramlade och bröt ett ben. Hon åt heller aldrig mellanmål och om hon bakade var det för andra och en enda kaka var allt hon åt från varje bak.
  Det verkar som om längden på livets sköra tråd hänger mer på matvanor än på någonting annat.

 47. 47
  Eva Wahlbeck säger

  Min svärmor berättade en gång för mig, att då hon var ung,(hon var född 1924), var det vanligt, att man fick löständer som konfirmationsgåva! Det här kan man väl se som ett bevis för, att man nog inte borstade sina tänder på den tiden.

  Säkert spelade kosten en stor roll, och fastän man hade kor, odlade sin potatis, kokade sin gröt, åt ”skarpbrö”, och åt mycket fisk, (det här är vid den Österbottniska kusten), så smög sig det fördärvliga vita sockret in i kosthållet!

  Då jag gick i småskolan på 60-talet, kom en ”tant” som delade ut tandborste och plastmugg, på vilken det stod: Det blir aldrig hål i en ren tand! Vi fick lära oss att: Äppel, morot vill vi ha, slickepinnar är ej bra! Sedan förväntades att vi var fullärda, och skulle sköta våra tänder. Det gick som det gick.

  Nu sitter man här med ett par rotfyllningar, har tagit bort två andra för en tid sedan, och funderar på framtiden..Sanerade bort flera amalgamplomber för ca. tio år tillbaka, och var så lättad över att äntligen vara fri från det giftet! Till på köpet råkade jag ut för harpest för fem år sedan, och blev tvungen att äta några kurer ciprofloxacin. Det lär ju inte vara bra för hälsan, och tänderna!

  Därför har jag blivit en mormor/farmor, som predikar och tjata om hur viktigt det här med tandhälsan är.Man får hoppas att de lyssnar någon gång.r

 48. 48
  Bengt Nilsson säger

  Jag kontaktade Björn Klinge som intervjuades i Sveriges Radios artikel.

  Han skrev till mig:
  ”Det verkar som att patienter med parodontit (tandlossning) lättare får störd glukosmetabolism och omvänt.
  Patienter med störd glukosmetabolism och/eller diabetes har också en mer allvarlig parodontit.”

  Han hänvisade även till denna artikel:
  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/20002297.2017.1332710

 49. 49
  Annika Dahlqvist säger

  47 Eva Wahlbeck
  Min mor, född 1921, skickades till tandläkaren när hon var i övre tonåren, för att dra ut alla tänder och ersätta med proteser. Det var inte för att hon hade trasiga tänder, utan för att inbespara framtida tandläkarkostnader. Det var vanligt på den tiden. Jag vet inte hur länge det ’bruket’ pågick.

 50. 50
  sten bjorsell säger

  49 Annika Dahlqvist. Dubbelsuck! Tänkte som tidigare att det kunde varit bra, men som vi nu vet drog man bara ut en tand och lät bindvävshinnan vara kvar med resultat att benet inte kunde växa igen hålrummet, med döda hålrum utan dränering kvar. Dessa kan mycket väl vara huvudanledning till att ”oil pulling” fungerar bra. Med dessa hålrum, döda och rotfyllda tänder kan det kanske förklara varför många drabbas av akuta hjärt/kärlsjukdomar under flygning. Undertrycket i kabinerna är drygt 2 meter vattenpelare på marschhöjd. Det kan alltså bli fråga om flera timmars ”oil-pulling”, fast utan utsköljning! Och beroende på vilka nervgifter som producerats i ens tänder kan trötthet och jetlag alltså ha fler än en anledning.

  En bror drabbades förra sommaren av ”lungembolism” eller vatten i lungan under en flygning till Nya Zealand, trots att han kunde sova mycket över 3 lediga säten, som han sa. Det tog flera månader innan det blev bra, men sedan drog han ut ett par tänder, på rätt sätt.
  Annika, vet du om det är standard att ta bort bindvävshinnan efter eller före tandutdragning idag? Har bara kommit i kontakt med det med implantatkirurgen som jobbat med mina tänder, där han lossar detta från benet först.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa