Kolhydratfattig kost effektiv mot fettlever

Diabetesportalen.

En svensk forskargrupp, i samarbete med internationella partners, har upptäckt att fettlever och andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom förbättras snabbt och  dramatiskt av kolhydratsnål kost.
Det handlade om en tvåveckors diet av lågkolhydrat-högprotein, normalenergi, till överviktiga personer med höga fetthalter i levern.

Man kan undra varför man inte testade LCHF? Sannolikt är forskarna fortfarande rädda för mättat fett?

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Roligt att kvalificerade forskare tilläts göra studierna, eller undsluppit de styrandes kontroll eller hur det kan ha gått till att en koststudie ”sluppit genom ett universitet”. Dom kan ju ”förlora anseendet”…

  Att det går bra att ersätta kolhydrater med proteiner, ett tag, håller jag med om. Som Atkins i början.
  Men så snart levern börjar tillverka glukos av överskottsproteinerna är det naturligtvis kört igen.
  Alltså morgonsockret börjar stiga när levern automatiskt börjar fyllas upp av glukos som den, i enlighet med knapphetsmodellen, måste ta hand om på detta sätt, pga evolution under nästan konstant knapphet.

  Därför måste Atkins inom kort tid kombineras med kalorireduktion (proteinreduktion). Alltså fungerar
  istället LCHF, i det längre loppet. För en del som intagit mycket protein även innan ett försök som det i Lund startas fungerar det nog inte alls från början, ifall levern redan då blivit ”van” att omvandla överskottsprotein till glukos.
  Men överlag en mycket välkommen studie. Nästa steg bör bli LCHF, och sedan läsa på vad Jason Fung skrivit.

 2. 2
  Anders säger

  Går helt i linje med de studier som tidigare om åren gjorts angående överviktiga barn och förbättrade levervärden när de åt lågkolhydratkost. Tror det utfördes vid Uppsala om jag inte minns fel?

  Vore intressant att få veta mer exakt hur kosten såg ut i den här studien, mängden kolhydrater, protein och fett – fördelningen mellan dessa – samt ingredienserna i varje mål.

 3. 3
  Kerstin Mårtensson säger

  De senaste dagarna har man pratat om mäns dåliga spermakvalitet. Funderar om det också kan bero på fettskräcken på 70 talet. Men det skulle man nog inte prata om.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa